Connect with us

ACTUALITATE

Fost premier: Nu este nicio criză a energiei. Suntem furați pe față!

Publicat

pe

Fostul premier al României, Adrian Năstase, a scris pe blogul său un comentariu interesant despre ceea ce se întâmplă acum în Europa și în țară, din cauza creșterii prețurilor la energie electrice și gaze naturale, ca într-un tăvălug nimicitor.

Consideră Năstase că, de fapt, nu este nicio criză a energiei. Dedesubturile sunt altele și, practic, suntem furați. Din cele spuse de fostul prim-ministru al României, actuala putere lasă lucrurile să curgă așa, urât pentru cetățenii acestei țări, pentru a mai aduna bani la buget. Profită de taxele suplimentare care au apărut ca urmare a scumpirilor de pe piața de energie.

„Au mimat aceasta „LIBERALIZARE” a pieței și apoi „INTERCONECTAREA” cu piețele europene. Ce nu se spune însă este faptul că, în afară de posibilitatea de a vedea prețurile de pe alte piețe, nu ai posibilitatea să cumperi de pe alte piețe. Îți trebuie contracte de transport cu țările pe care le tranzitezi, contracte de Crossborder cu Transelectrica, rezervare de capacitate – ori toate aste nu se fac bătând din palme, costă niște bani, iar, colac peste pupază, Statul Român, prin Transelectrica, a micșorat capacitatea de transborder cu 50%.

Ce să faci? Atunci de unde să iei curent? Pe piața de contracte forward nu se scot mai mult de 15-20 MWH/zi, în condițiile în care România consumă circa 180.000 MWH/ZI, iar în piața SPOT se vând minium 90.000-120.000 MWH/zi. De unde de altundeva să iei energie?

Cea mai mare problemă pare a fi că nu se vede Pădurea de praful care ni s-a aruncat în ochi cu „contextul european”. Ce treabă are România cu „contextul european” când are cel mai bun mix de energie?

Statul Român, care este acționarul majoritar la peste 70% din capacitatea de producție a energiei electrice, ce face ? Lasă reprezentanții săi – coafeze, sportivi etc. – în consiliile de administrație și le spune să nu facă nimic.

Cel mai ușor pentru stoparea acestei crize ar fi intervenția Consiliului de Administrație al fiecărei intreprinderi și limitarea prețului la 200% profit.

Gândiți-vă că la Hidro avem preț de cost de 80 lei/MWH și la Nuclear 100 lei/MWH. Le-ar ajunge 400-500 lei/MWH ? Evident că da.

Ceea ce se propune, cu plafonarea prețurilor, nu se poate face numai pentru populație pentru că, automat, cei care au cumpărat energie mai scumpă vor renunța la toți consumatorii casnici, care vor trece în FUI. Dar intreprinderile ce vor face? Se vor închide, pentru că nu vor mai fi competitive pe piață. Asta va duce la șomaj, cheltuieli, lipsă de venituri la buget etc.

Prin „plafonarea prețurilor” vor fi loviți doar furnizorii pentru că numai ei vor fi obligați să aplice prețurile plafonate, nu și producătorii. Și atunci ce s-a rezolvat dacă eu trebuie să vă facturez cu prețul plafonat, dar nu am de unde să cumpăr cu acel preț? Aici este o problema foarte serioasă.

Aseară, târziu, s-a anunțat pe rețelele de socializare că Electrica va cumpăra mai multe parcuri fotovoltaice – 35 MWH putere instalată. Dar cum să cumperi 35 MWHp cu 35 milioane euro când costul unui mWHp, instalat nou, este acum de maximum 600.000 Euro? Se pare că firmele respective sunt germane.

Eu cred că parlamentul ar trebui să organizeze audieri publice cu responsabilii – români și străini – din sectorul energetic și să ia măsuri transante, sesizând organe de anchetă penală și subliniind responsabilitatea CSAT și serviciilor de informații.

Nu cred că o țară întreagă poate să accepte să fim tratați ca niște fraieri doar pentru că premierul interimar să mai peticească puțin bugetul din taxele suplimentare venite prin creșterea prețurilor la energie pentru români”, a scris Adrian Năstase pe blogul său.

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Tabără de creație la Centrul Județean de Cultură Dâmbovița. Detalii aici

Publicat

pe

de

Centrul Județean de Cultură Dâmbovița organizează, în perioada 11 – 15 iulie 2022, cea de-a X-a ediție a Taberei de creație „O vară de poveste”.

„Atelierele de creație – olărit, dans, micul artizan, decorațiuni hârtie, cusături, mărgele și pictură icoane pe sticlă – vă vor oferi, ca în fiecare an, experiențe de neuitat.

Programul se desfășoară în intervalul orar 08:00 – 12:00. Taxa de participare pentru întreaga săptămână de activități este de 30 lei / copil.

Copiii, cu vârsta minimă de 6 ani, se pot înscrie până la data de 7 iulie, la nr. de telefon 0726.901.944″, se precizează într-un comunicat remis către mass-media.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

ACTUALITATE

A început construcția primului hotel de 5 stele din Stațiunea montană Peștera-Padina

Publicat

pe

Moment istoric, luni – 27 iunie 2022, în Munții Bucegi. Este ziua când a fost pusă piatra de temelie a primului hotel de 5 stele ce va fi construit în cadrul Stațiunii montane Padina-Peșrera. Este un proiect implementat fe cunoscutul om de afaceri Valentin Calcan.

Evenimentul a debutat cu o slujbă de sfințire, apoi s-a dat citire actului de temelie, pe care investitorul l-a plasat într-o capsulă a timpului ce a fost zidită la temelia viitorului otel Peștera Wellness&SPA, împreună cu două ziare de astăzi și o fotografie de grup.

Valentin Calcan a declarat că își dorește ca hotelul să fie gata până în toamna anului viitor, când se împlinesc 100 de ani de la ridicarea primei cabane turistice în Bucegii dâmbovițeni – Casa Peștera.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

PUBLICITATE

 

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT