ACTUALITATE
Fost premier: Nu este nicio criză a energiei. Suntem furați pe față!
Fostul premier al României, Adrian Năstase, a scris pe blogul său un comentariu interesant despre ceea ce se întâmplă acum în Europa și în țară, din cauza creșterii prețurilor la energie electrice și gaze naturale, ca într-un tăvălug nimicitor.
Consideră Năstase că, de fapt, nu este nicio criză a energiei. Dedesubturile sunt altele și, practic, suntem furați. Din cele spuse de fostul prim-ministru al României, actuala putere lasă lucrurile să curgă așa, urât pentru cetățenii acestei țări, pentru a mai aduna bani la buget. Profită de taxele suplimentare care au apărut ca urmare a scumpirilor de pe piața de energie.
„Au mimat aceasta „LIBERALIZARE” a pieței și apoi „INTERCONECTAREA” cu piețele europene. Ce nu se spune însă este faptul că, în afară de posibilitatea de a vedea prețurile de pe alte piețe, nu ai posibilitatea să cumperi de pe alte piețe. Îți trebuie contracte de transport cu țările pe care le tranzitezi, contracte de Crossborder cu Transelectrica, rezervare de capacitate – ori toate aste nu se fac bătând din palme, costă niște bani, iar, colac peste pupază, Statul Român, prin Transelectrica, a micșorat capacitatea de transborder cu 50%.
Ce să faci? Atunci de unde să iei curent? Pe piața de contracte forward nu se scot mai mult de 15-20 MWH/zi, în condițiile în care România consumă circa 180.000 MWH/ZI, iar în piața SPOT se vând minium 90.000-120.000 MWH/zi. De unde de altundeva să iei energie?
Cea mai mare problemă pare a fi că nu se vede Pădurea de praful care ni s-a aruncat în ochi cu „contextul european”. Ce treabă are România cu „contextul european” când are cel mai bun mix de energie?
Statul Român, care este acționarul majoritar la peste 70% din capacitatea de producție a energiei electrice, ce face ? Lasă reprezentanții săi – coafeze, sportivi etc. – în consiliile de administrație și le spune să nu facă nimic.
Cel mai ușor pentru stoparea acestei crize ar fi intervenția Consiliului de Administrație al fiecărei intreprinderi și limitarea prețului la 200% profit.
Gândiți-vă că la Hidro avem preț de cost de 80 lei/MWH și la Nuclear 100 lei/MWH. Le-ar ajunge 400-500 lei/MWH ? Evident că da.
Ceea ce se propune, cu plafonarea prețurilor, nu se poate face numai pentru populație pentru că, automat, cei care au cumpărat energie mai scumpă vor renunța la toți consumatorii casnici, care vor trece în FUI. Dar intreprinderile ce vor face? Se vor închide, pentru că nu vor mai fi competitive pe piață. Asta va duce la șomaj, cheltuieli, lipsă de venituri la buget etc.
Prin „plafonarea prețurilor” vor fi loviți doar furnizorii pentru că numai ei vor fi obligați să aplice prețurile plafonate, nu și producătorii. Și atunci ce s-a rezolvat dacă eu trebuie să vă facturez cu prețul plafonat, dar nu am de unde să cumpăr cu acel preț? Aici este o problema foarte serioasă.
Aseară, târziu, s-a anunțat pe rețelele de socializare că Electrica va cumpăra mai multe parcuri fotovoltaice – 35 MWH putere instalată. Dar cum să cumperi 35 MWHp cu 35 milioane euro când costul unui mWHp, instalat nou, este acum de maximum 600.000 Euro? Se pare că firmele respective sunt germane.
Eu cred că parlamentul ar trebui să organizeze audieri publice cu responsabilii – români și străini – din sectorul energetic și să ia măsuri transante, sesizând organe de anchetă penală și subliniind responsabilitatea CSAT și serviciilor de informații.
Nu cred că o țară întreagă poate să accepte să fim tratați ca niște fraieri doar pentru că premierul interimar să mai peticească puțin bugetul din taxele suplimentare venite prin creșterea prețurilor la energie pentru români”, a scris Adrian Năstase pe blogul său.
ACTUALITATE
Muzeele din județul Dâmbovița nu se închid în minivacanța de Mica Unire 24 – 26 ianuarie 2025)
Muzeele din județul Dâmbovița sunt deschise pentru vizitare în minivacanța prilejuită de sărbătorirea Unirii Principatelor sau Mica Unire, moment de o însemnătate crucială în istoria României – ne informează Consiliul Județean Dâmboviţa.
Ansamblul Monumental „Curtea Domnească”, Muzeul Tiparului şi al Cărţii Vechi Româneşti, Muzeul Scriitorilor Dâmbovițeni, Muzeul „Casa Romanţei”, Muzeul de Istorie, Muzeul de Artă, Muzeul Evoluţiei Omului şi Tehnologiei în Paleolitic, Muzeul „Vasile Blendea”, Casa-Atelier „Gheorghe Petraşcu” și Ansamblul Brâncovenesc Potlogi vor fi deschise spre vizitare, conform programului obișnuit, între orele 09:00 – 17:00 (ultimul acces la ora 16:30)
Peștera Ialomiței poate fi vizitată în intervalul orar 09:00 – 17:00 (ultimul acces la ora 16:00)
Casa-Atelier „Gabriel Popescu” din comuna Vulcana-Pandele, Casa Memorială „Ion Luca Caragiale”, Muzeul de Etnografie Pucioasa, Muzeul Etnografic „Dumitru Ulieru” Pietroşiţa vor fi deschise între orele 8:00 – 16:00 (ultimul acces la ora 15:30).
Preţul unui bilet este:
– 20 lei – Ansamblul Monumental „Curtea Domnească” Târgovişte, Ansamblul Brâncovenesc Potlogi, Peștera Ialomiței;
– 12 lei – Muzeul de Istorie, Muzeul de Artă, Muzeul Evoluţiei Omului şi Tehnologiei în Paleolitic);
– 10 lei – Muzeul „Vasile Blendea”, Muzeul Scriitorilor Dâmboviţeni, Muzeul „Casa Romanței” Târgoviște, Casa-Atelier „Gheorghe Petraşcu”, Casa-Atelier „Gabriel Popescu” din comuna Vulcana-Pandele, Casa Memorială „Ion Luca Caragiale”, Muzeul de Etnografie Pucioasa, Muzeul Etnografic „Dumitru Ulieru” Pietroşiţa.
ACTUALITATE
Percheziții la Primăria Sinaia și la locuința edilului Vlad Oprea
Percheziții, în această dimineață, la Primăria Sinaia și la locuința edilului Vlad Oprea, într-un dosar DNA în care se fac cercetări pentru trafic de influență și luare de mită. Vlad Oprea este vizat în legătură cu proprietățile sale imobiliare, printre care și o vilă de vacanță la Sinaia.
Potrivit Adevărul, care citează surse judiciare, percheziţii au loc şi la un apropiat al edilului, dar şi la şefa Poliţiei Locale Sinaia. Ancheta vizează fapte de luare de mită, abuz în serviciu şi trafic de influenţă în legătură cu emiterea unor autorizaţii de construcţie.
-
Dâmboviţaacum o săptămână
Două mașini s-au făcut praf la intrare în Târgoviște, pe Calea București
-
Argeșacum 5 zile
Două case s-au făcut scrum azi-noapte în județul Argeș
-
Dâmboviţaacum 5 zile
Un bărbat din Lăculețe, județul Dâmbovița, își duce traiul într-o troiță în mijlocul pădurii
-
Dâmboviţaacum o săptămână
Șoferiță băută, implicată într-un accident rutier în Dărmănești
-
Argeșacum 5 zile
Trei răniți într-un accident rutier în Țițești, Argeș. Șoferul vinovat era băut
-
Prahovaacum 2 zile
Un tânăr motocliclist a decedat într-un accident rutier în Prahova. Alte patru persoane au fost rănite
-
Prahovaacum 6 ore
Accident rutier mortal în Valea Călugărească, județul Prahova
-
ACTUALITATEacum 3 zile
INEDIT ÎN DÂMBOVIȚA. Aleea tematică de la „Stejarul de 1000 de ani”, creație a silvicultorilor de la Ocolul Sturzeni