Connect with us

ACTUALITATE

Mărturie cutremurătoare despre ororile din umbra democrației…

Publicat

pe

Am reușit, în ciuda timpului și a multiplelor preocupări care ne mestecă timpul, să duc până la ultima filă o carte de proză. Am citit-o, cum le place să spună iubitorilor de lectură, pe nerăsuflate. Titlul nu ar spune nimic. Nu ai putea să intuiești conținutul doar pornind de la un asemenea indiciu: „Aici nu suntem la Onălești”. Autor Rodica Constantinovici, fostă judecătoare, fostă secretar de stat în Ministerul Justiției, avocat de prestigiu specializat în Dreptul Civil. Un om prins în perioada de tristă amintire a epocii DNA, când, dacă deranjai sistemul, erai ridicat de acasă în miez de noapte de polițiști insensibili, detașați, simple organe, cum au fost mereu de-a lungul istoriei, și înfășurat, bine strâns, într-un dosar alcătuit din tot soiul de elemente care nu aveau treabă cu drepturile și libertățile omului.

Am citit acest volum de memoralistică tristă al cărui titlu l-am elucidat mai târziu în carte. „Aici nu suntem la Onălești”, suntem în arestul central, era expresia cuiva care, în loc de a pronunța corect numele renumitei stațiuni balneoclimaterice Olănești, a spus Onălești! Ce ironie!

Avocata Rodica Constantinovici povestește cu mult talent, într-un limbaj simplu, în propoziții și fraze scurte, neîntortocheate sau decorate cu diferite tipuri de figuri de stil, un episod trist din viața sa. O amarnică secvență existențială din capitolul neprevăzute al vieții. Un șoc care i se poate întâmpla oricui într-o societate bolnavă, în care omul devine peste noapte, la un ordin, la intenția cuiva, un simplu obiect, un număr. Un nimeni. Tot ceea ce ai făcut bun în viață, pregătirea, exemplul, experiența, rolul avut, sunt eliminate, nu mai contează, nu mai ai substanță. Dimpotrivă, devin note care îl pot înverșuna și mai mult pe cel care vrea musai să te scoată vinovat, să te execute. Să te transforme într-un trofeu de vânătoare pe care să și-l agațe deasupra capului în biroul în care prestează în numele legii.

Cartea avocatei Constantinovici m-a cutremurat. Nu am găsit mari diferențe între acest volum și alte lucrări de memoralistică, de mărturii ale ororilor comuniste din anii 48-58. Diferă doar epoca! Și, mai grav, descoperi comportamente, chipuri, caractere, care nu sunt departe de cele ale anchetatorilor comuniști. Aceleași metehne, același mod de a privi omul încătușat de sistem. Ce am schimbat atunci? Nimic. Doar ne-am amăgit.

Avocata Rodica Constantinovici a fost ridicată de acasă, dis-de-dimineață, de câțiva polițiști de la DNA, înecați în rutină, fără să le pese de situație, aflați, cum se amintește în capitolul reținerii simplu, „la muncă”.

„Aici nu suntem la Onălești” este o carte în care autoarea ne demonstrează că democrația și libertatea nu sunt decât flori de pus la butoniera sistemului coercitiv. Indiferent de etapa istorică, de evoluția socială, morală, economică, culturală, oamenii care îl slujesc sunt la fel. Lucrează după aceleași concepte. Omul, indiferent de valoarea sa, este strivit între fălcile rechinilor din sistem. Nu mă așteptam ca, într-o țară membră a Uniunii Europene, să se mai producă astfel de derapaje…

ACTUALITATE

Primăria Gura Ocniței a premiat „Cuplurile de aur” ale acestui an, de „Ziua internațională a persoanelor vârstnice”

Publicat

pe

Momente frumoase și pline de emoție, astăzi – 1 octombrie 2022, de „Ziua internațională a persoanelor vârstnice”, la Primăria Gura Ocniței, din județul Dâmbovița. La inițiativa edilului Sorin Vasile Ioniță, au fost premiate cele 13 familii din comună care își aniversează anul acesta „Nunta de aur”, un exemplu de iubire adevărată și sinceră pentru generațiile tinere.

Sărbătoriților le-au fost înmânate flori, diplome de excelență și câte 500 de lei, împreună cu urări de sănătate și fericire mulți, mulți ani de acum înainte.

De asemenea, primarul comunei a transmis un mesaj de felicitare și celorlalți seniori din comună, și nu numai.

„Ziua internațională a persoanelor vârstnice reprezintă întotdeauna încă un prilej de a ne aminti de cei care au pus bazele la ceea ce suntem noi astăzi, oamenii de la care am învățat și învățăm zilnic tainele vieții, tradițiile și cultura țării noastre. Ei sunt cei care ne-au născut, crescut și care au reușit să ne creeze un mediu bun și un viitor pentru noi! Tuturor seniorilor, vă urez din suflet la mulți ani, multă sănătate, fericire și liniște alături de cei dragi, iar bunul Dumnezeu să vă binecuvânteze!”.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

ACTUALITATE

Senatorul Titus Corlățean, mesaj cu prilejul „Zilei internaționale a persoanelor vârstnice”

Publicat

pe

de

Oameni care au trecut prin viață, așa cum este ea construită… Cu bune și cu mai puțin bine, cu multă muncă, suflet, energie, speranțe, dar și deziluzii, dezamăgiri, cu aspirații și vise la tinerețe, cu împliniri, dar și cu eșecuri, cu o viață în familie, dar și uitați de cei dragi… O viață de om…

De ziua dumneavoastră, cu respect pentru părul argintat pe care îl aveți, vă doresc sănătate, ca cel puțin ziua de azi să vă aducă în memorie doar ce a fost frumos în viața dumneavoastră și, pentru cei care încă nu știu, să realizați că există un Mântuitor pentru toți, singurul care nu ne-a uitat sau abandonat vreodată și care așteaptă încă să reverse peste dumneavoastră dragostea și binecuvântările Sale! La mulți ani!

Titus Corlățean,
Senator PSD de Dâmbovița

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

PUBLICITATE

 

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT