Connect with us

ACTUALITATE

Mărturie cutremurătoare despre ororile din umbra democrației…

Publicat

pe

Am reușit, în ciuda timpului și a multiplelor preocupări care ne mestecă timpul, să duc până la ultima filă o carte de proză. Am citit-o, cum le place să spună iubitorilor de lectură, pe nerăsuflate. Titlul nu ar spune nimic. Nu ai putea să intuiești conținutul doar pornind de la un asemenea indiciu: „Aici nu suntem la Onălești”. Autor Rodica Constantinovici, fostă judecătoare, fostă secretar de stat în Ministerul Justiției, avocat de prestigiu specializat în Dreptul Civil. Un om prins în perioada de tristă amintire a epocii DNA, când, dacă deranjai sistemul, erai ridicat de acasă în miez de noapte de polițiști insensibili, detașați, simple organe, cum au fost mereu de-a lungul istoriei, și înfășurat, bine strâns, într-un dosar alcătuit din tot soiul de elemente care nu aveau treabă cu drepturile și libertățile omului.

Am citit acest volum de memoralistică tristă al cărui titlu l-am elucidat mai târziu în carte. „Aici nu suntem la Onălești”, suntem în arestul central, era expresia cuiva care, în loc de a pronunța corect numele renumitei stațiuni balneoclimaterice Olănești, a spus Onălești! Ce ironie!

Avocata Rodica Constantinovici povestește cu mult talent, într-un limbaj simplu, în propoziții și fraze scurte, neîntortocheate sau decorate cu diferite tipuri de figuri de stil, un episod trist din viața sa. O amarnică secvență existențială din capitolul neprevăzute al vieții. Un șoc care i se poate întâmpla oricui într-o societate bolnavă, în care omul devine peste noapte, la un ordin, la intenția cuiva, un simplu obiect, un număr. Un nimeni. Tot ceea ce ai făcut bun în viață, pregătirea, exemplul, experiența, rolul avut, sunt eliminate, nu mai contează, nu mai ai substanță. Dimpotrivă, devin note care îl pot înverșuna și mai mult pe cel care vrea musai să te scoată vinovat, să te execute. Să te transforme într-un trofeu de vânătoare pe care să și-l agațe deasupra capului în biroul în care prestează în numele legii.

Cartea avocatei Constantinovici m-a cutremurat. Nu am găsit mari diferențe între acest volum și alte lucrări de memoralistică, de mărturii ale ororilor comuniste din anii 48-58. Diferă doar epoca! Și, mai grav, descoperi comportamente, chipuri, caractere, care nu sunt departe de cele ale anchetatorilor comuniști. Aceleași metehne, același mod de a privi omul încătușat de sistem. Ce am schimbat atunci? Nimic. Doar ne-am amăgit.

Avocata Rodica Constantinovici a fost ridicată de acasă, dis-de-dimineață, de câțiva polițiști de la DNA, înecați în rutină, fără să le pese de situație, aflați, cum se amintește în capitolul reținerii simplu, „la muncă”.

„Aici nu suntem la Onălești” este o carte în care autoarea ne demonstrează că democrația și libertatea nu sunt decât flori de pus la butoniera sistemului coercitiv. Indiferent de etapa istorică, de evoluția socială, morală, economică, culturală, oamenii care îl slujesc sunt la fel. Lucrează după aceleași concepte. Omul, indiferent de valoarea sa, este strivit între fălcile rechinilor din sistem. Nu mă așteptam ca, într-o țară membră a Uniunii Europene, să se mai producă astfel de derapaje…

ACTUALITATE

CODUL ROȘU de CANICULĂ a fost prelungit și pentru luni și marți, 15 și 16 iulie 2024

Publicat

pe

Valul de căldură va continua să se intensifice în România. Meteorologii au prelungit codul roșu de caniculă și pentru zilele de luni și marți, 15 și 16 iulie 2024 – conform hărții de mai sus.

Se vor înregistra temperaturi maxime între 37 și 42 de grade. Disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Minimele termice nu vor coborî sub 22 de grade, astfel că vor caracteriza nopți tropicale.

Atenție! Valul de căldură va persista în toată țara și în zilele următoare.

Reamintim că este în vigoare un cod roșu de caniculă și pentru astăzi și mâine, 13 și 14 iulie, conform hărții de mai jos.

Vă rugăm să fiți precauți și să luați măsuri pentru a vă proteja sănătatea! – este mesajul transmis de ISU Dâmbovița.

✅️ Stați la umbră și evitați expunerea prelungită la soare!
✅️ Consumați suficientă apă pentru a vă hidrata corespunzător! Evitați consumul băuturilor alcoolice!
✅️ Purtați pălării de soare și haine lejere de culori deschise!
✅️ Consumați fructe și legume proaspete!
✅️ NU aprindeți focul în zone cu vegetație uscată sau împădurite! Vă reamintim că arderea vegetației uscate este interzisă!
✅️ Resturile de țigară pot genera incendii. NU le aruncați la întâmplare!

Consultați site-ul oficial al Administrației Naționale de Meteorologie și aflați mai multe despre codurile emise https://www.meteoromania.ro/avertizari/

Informații despre modul de comportare pe timp de caniculă pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire pentru situații de urgență fiipregatit.ro

Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române recomandă conducătorilor auto adaptarea conduitei în trafic, în condițiile temperaturilor deosebit de ridicate, caniculă, disconfort termic ridicat prognozate de Administrația Națională de Meteorologie pentru această perioadă.

Recomandări pentru prevenirea implicării în evenimente rutiere:

– înainte de a porni la drum, asigurați-vă că presiunea din pneuri este cea recomandată pentru sezonul cald, iar sistemele de climatizare sunt funcționale;

– atenție la faptul că reflexiile date de razele solare foarte puternice pot crea dificultăți conducătorilor auto în perceperea obstacolelor și anticiparea conduitei celorlalți participanți la trafic;

– evitați pe cât posibil călătoriile în jurul după-amiezii, în special șoferii cu probleme de sănătate;

– în cazul călătoriilor pe distanțe mai lungi, efectuați opriri regulate, în spațiile de servicii sau în parcările amenajate, pentru odihnă și hidratare corespunzătoare, pentru a preveni instalarea stării de oboseală, cu consecințe negative asupra vigilenței la volan;

– păstrați o distanță adecvată față de autovehiculul din față, pentru a putea reacționa în siguranță în caz de nevoie; folosiți centura de siguranță și dispozitivele de fixare pentru protejarea pasagerilor;

– încercați să vă păstrați calmul pe toată durata deplasării și să manifestați respect în trafic, întrucât comportamentul agresiv va spori major riscul de a fi implicat într-un eveniment rutier cu urmări tragice!

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

ACTUALITATE

În cod roșu de caniculă se întrerup activitățile fizice ale angajaților, atenționează Inspecția Muncii

Publicat

pe

Suntem sub cod roșu de caniculă. În aceste condiții, intervin de drept norme care trebuie respectate cu maximă responsabilitat, mai ales de către angajatori. De urmărirea îndeplinirii acestor obligații se ocupă inspectorii ITM.

Conform dispozițiilor transmise de Inspecția Muncii, angajatorii sunt obligați să ia măsuri de protecție a salariaților în perioadele cu temperaturi extreme. Practic, se reduce ritmul activităților fizice și se asigură doi-patru litri de apă.

Iată care sunt măsurile pe care sunt obligați să le ia angajatorii pentru ameliorarea condiţiilor de muncă și pentru asigurarea stării de sănătate a salariaților:

– reducerea intensității şi ritmului activităţilor fizice;
– asigurarea ventilației la locurile de muncă;
– alternarea efortului dinamic cu cel static;alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, cu curenţi de aer.
– asigurarea apei minerale adecvate, câte 2-4 litri / persoană / schimb;
– asigurarea echipamentului individual de protecţie;asigurarea de duşuri.

„Angajatorii care nu pot asigura condiţiile prevăzute la art. 4 şi 5 vor lua, de comun acord cu reprezentanţii sindicatelor sau cu reprezentanţii aleşi ai salariaţilor, după caz, următoarele măsuri: reducerea duratei zilei de lucru;eşalonarea pe doua perioade a zilei de lucru: până la ora 11,00 şi după ora 17,00, în cazurile prevăzute la art. 4.

Întreruperea colectivă a lucrului cu asigurarea continuităţii activităţii în locurile în care aceasta nu poate fi întreruptă, potrivit prevederilor legale.

Măsurile prevăzute la alin. (1) se vor stabili dacă temperaturile extreme se menţin pe o perioadă de cel puţin două zile consecutiv.

Perioadele de reducere a duratei zilei de lucru, de eşalonare a zilei de lucru sau de întrerupere colectivă a lucrului se vor stabili o dată cu măsurile prevăzute la alin. (1).

În unităţile finanţate din fonduri bugetare sau extrabugetare măsurile prevăzute la alin. (1) vor fi stabilite, după caz, de ordonatorul de credite sau de conducătorul unităţii”, se precizează într-un comunicat transmis către mass-media.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

 

 

 

PUBLICITATE

Cele mai citite