Connect with us

ADMINISTRAŢIE

Colectarea selectivă a deșeurilor din județul Dâmbovița a intrat în linie dreaptă. Vezi ce obligații au cetățenii!

Publicat

pe

Dâmbovița se numără printre județele etalon din România unde programul de colectare și de depozitare a deșeurilor menajere din gospodăriile populației funcționează bine. Meritele aparțin celor trei entități implicate, respectiv Consiliul Județean Dâmbovița, Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Deșeuri și Supercom SA, societatea care colectează și transportă deșeurile menajere într-un ritm de ceasornic. Firma, una dintre cele mai mari din țară, care dispune de utilaje performante și personal calificat, a făcut față tuturor exigențelor impuse de contract și de normele europene în vigoare.

Acum, Consiliul Județean Dâmbovița, ADI Deșeuri și Supercom se află în fața unei noi provocări. Colectarea selectivă a deșeurilor din gospodăriile cetățenilor de pe întreg cuprinsul județului. Este o regulă impusă de Uniunea Europeană care ține de normalitate. Dar, nu va fi deloc ușor să implementezi un astfel de program, ținând cont de faptul că cetățeanul trebuie deprins rapid cu abc-ul acestor norme ce ține de civilizație și confort. Startul pentru derularea selectivă a deșeurilor se va da pe 1 ianuarie 2022.

Pentru a lansa semnalul noului program care ne aliniază obiceiurilor europene în materie de colectare a deșeurilor, astăzi – 2 noiembrie 2021, au venit la Aninoasa, pe platoul din fața Centrului Cultural, autoritățile județene, în frunte cu președintele Corneliu Ștefan, reprezentanții colosului Supercom – Octavian Burlacu, director filiala Dâmbovița și Radu Chirică, director tehnic Supercom București, și Carmen Ivan – managerul public de la ADI Deșeuri.

La eveniment au mai fost prezenți: primarul comunei – Vlăduț Nicolae, în calitate de gazdă, vicepreședinții CJ Dâmboviţa – Luciana Cristea și Antonel Jîjîie, secretarul județului – Dănuț Nicolae Popa Stănescu, administratorul public Cristian Avanu, consilieri locali și județeni, alți reprezentanți ai administrației publice locale și județene.

Supercom SA, Sucursala Târgoviște, a adus în perimetrul destinat conferinței-semnal mai multe utilaje și câteva autocamioane încărcate cu pubelele destinate programului de colectare selectivă, care vor fi distribuite gospodarilor din județul Dâmbovița în perioada imediat următoare. Este vorba despre 156.227 de pubele, 5.241 de containere, la care se adaugă recipienți metalici și saci rezistenți destinați colectării fracțiilor de deșeuri umede și uscate.

Președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Corneliu Ștefan, le-a spus celor de față că, în calitatea pe care o are, se va implica alături de toți ceilalți factori angajați pentru reușita acestui program care ne așează în rândul țărilor civilizate din Europa.

„Mă bucur că ne aflăm la Aninoasa și că putem fi martorii debutului acestui proiect. Putem vedea la fața locului logistica în baza căreia pubelele și containerele necesare în procesul de colectare selectivă a deșeurilor menajere vor ajunge la utilizatorii persoane fizice și juridice.

După cum știți, am făcut eforturi pentru deblocarea acestui proiect mulțumită căruia, de la 1 ianuarie 2022, colectarea selectivă a deșeurilor nu va mai fi doar o țintă pe care o avem în vedere, în acord cu tendințele la nivel mondial, de protejare și îmbunătățire a calității mediului, ci, prin strădania comună a dâmbovițenilor, ea va deveni realitatea de zi cu zi din județul nostru.

Ne vom deplasa în următoarea perioadă în orașele și comunele din județ, respectând ordinea alfabetică a localităților. În luna iulie, am semnat contractul de colectare separată și transportul separat al deșeurilor, pe cel puțin două fracții – umedă și uscată, provenite din locuințe și din activități comerciale, din industrie și din instituții”, a precizat Corneliu Ștefan.

Șeful administrației județene a mai spus că, săptămâna aceasta, vor ajunge în Dâmbovița circa 10.000 de pubele. Dintre acestea, 2.379 vor fi distribuite la Aninoasa, 3.300 la Băleni, 1.464 revin comunei Bărbulețu, iar 2.429 vor fi duse la Bezdead.

„Trebuie să conștientizăm că un județ curat este o muncă de echipă și trebuie să punem cu toții umărul la acest efort. De la 1 ianuarie, fiecare dâmbovițean va avea posibilitatea să demostreze cât este de responsabil. Fiecare dintre noi avem ocazia să arătăm că ne pasă de locul în care trăim și de ce lăsăm în urma noastră.

Pe această cale, adresez o rugăminte tuturor cetățenilor, să ne sprijine în efortul comun de colectare selectivă! Este datoria fiecăruia dintre noi să nu transformăm viitorul copiilor noștri într-un coș de gunoi!

Este un pas important spre normalitate. Cei mai mulți dintre noi știm ce se întâmplă atunci când deșeurile pe care le producem în casele noastre nu beneficiază de o colectare selectivă: gropile de gunoi devin neîncăpătoare, o parte din deșeuri ajung în râuri, pârâuri, păduri, pe marginea drumurilor poluând mediul înconjurător, afectând ecosisteme, declanșând incendii.
Pânza freatică este grav afectată de infiltrarea în sol a substanțelor periculoase și multe alte situații cu impact major asupra mediului.

În plus, întâmpinăm neplăceri, cum ar fi mirosurile generate de deșeurile în descompunere, și favorizăm un mediu care atrage dăunătorii.

Toate acestea pot fi însă eliminate dacă vom înțelege să ne implicăm în acțiunea pe care o demarăm noi astăzi, și anume crearea condițiilor necesare pentru ca, de la 1 ianuarie 2022, acest sistem să funcționeze. Colectarea selectivă a deșeurilor constituie de astăzi un efort colectiv al dâmbovițenilor – pentru sănătatea noastră, care depinde direct proporțional de sănătatea mediului înconjurător”, a mai declarat președintele Consiliului Județean Dâmbovița.

Octavian Burlacu, director SC Supercom SA, Sucursala Târgoviște, a vorbit de proiectului-pilot „Reabilitarea colectării și transportului deșeurilor menajere și asimilabile”, început în județul Dâmbovița în anul 2010, pentru prima dată în România, implementat în colaborare cu Consiliul Județean Dâmbovița și Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Salubritate Dâmbovița și despre ceea ce urmează acum.

„Este o nouă etapă în care SC Supercom SA București pregătește infrastructura necesară derulării viitorului contract de concesiune, ce va începe de la 1 ianuarie 2022 și care va continua în următorii 8 ani, realizând investiții proprii ce însumează aproximativ 20 milioane Euro, concretizate în utilaje, echipamente și recipienți (pentru colectarea atât a deșeurilor menajere, cât și a celor reciclabile) de ultimă generație, pentru realizarea de servicii la standarde europene.

Considerăm că, împreună cu autoritățile publice locale și cetățenii județului Dâmbovița, putem crește gradul de colectare selectivă a deșeurilor generate, aceasta contribuind la crearea unui climat propriu, în care copiii noștri și generațiile următoare să crească sănătos.

Mulțumim pentru implicare domnului președinte al Consiliului Județean Dâmbovița, Corneliu Ștefan, domnilor și doamnelor primari de municipii, orașe și comune, A.D.I. Dâmbovița și nu în ultimul rând cetățenilor acestui județ, ținând cont că numai împreună vom aduce Dâmbovița acolo unde îi este locul, și anume în topul celor mai curate județe din țara noastră, cu un mediu înconjurător sănătos”, a precizat directorul Octavian Burlacu.

Radu Chircă, director tehnic SC Supercom SA, a venit special de la București pentru a participa la acest eveniment de prelansare a unui program deosebit de important și totodată complicat, fiindcă este nevoie de o promovare sporită, de modelare a unor mentalități învechite, de educare în spiritul ecologic european.

„Ne aflăm într-un moment în care încep să se vadă roadele celor asumate prin procedura de licitație. Începând de azi, încep dotările pentru populația județului Dâmbovița, urmate de conștientizarea populației, iar noi, ca și companie, vom face tot ce ne-am asumat, în termenul agreat. E un nou început, de fapt o continuare a contractului. În această perioadă vor apărea și niște lucruri noi în sistemul de colectare, implementare a colectării pe fluxuri, un nou mod de gestionare a deșeurilor, și ținta și scopul acestor investiți este colectarea unei fracții reciclabile cât mai mare, pentru reducerea cantităților depozitate în conformitate cu legislația.

Colectarea se va face pe fluxuri, fiecare pubelă va fi cipată, iar mașinile vor fi dotate cu sistem de cântărire. În permanență autoritatea va ști nivelul de producere pentru fiecare gospodărie și pentru fiecare UAT.

Avem un soft dezvoltat pentru fiecare UAT, în care în permanență se va putea contoriza cantitatea generată, cantitatea depusă la depozitul autorizat, cantitatea reciclată, până la sfârșirea responsabilităților pe care le are un operator de colectare”, a declarat Radu Chircă.

Primarul comunei Aninoasa, Vlăduț Nicolae, în calitate de gazdă, dar și de reprezentant al unității administrativ-teritoriale care va beneficia programul de colectare selectivă a deșeurilor menajere, a spus că punerea în practică a acestui proiect nu mai este doar un exercițiu de retorică, ci o necesitate.

„Simt că astăzi se pune cu adevărat o primă cărămidă pe fundația acestui mare proiect pe care ar trebui să ni-l asumăm cu toții.

Trebuie să ne păstrăm comunele curate, trebuie să ne păstrăm orașele curate, așa cum trebuie să ne păstrăm și propriile locuințe, de asemenea, curate. Este un drum lung, pe care îl vom parcurge contribuind cu toții la acest demers”, a adăugat Vlăduț Nicolae, primarul comunei Aninoasa.

Recipienții ce vor fi distribuiți de operatorul Supercom SA vor fi adaptați pe tipuri de deșeuri, respectiv: deșeuri menajere în amestec, deșeuri menajere reciclabile, deșeuri reziduale și reciclabile similare, deșeuri periculoase, deșeuri voluminoase și deșeuri provenite din construcții, demolări și amenajări.

„Durata contractului încheiat cu SC Supercom SA este de 8 ani și are o valoare de 297.016.750,48 lei, fără TVA. Operatorul va utiliza peste 120 de utilaje pentru asigurarea colectării selective a deșeurilor și transportul separat al acestora, dotate cu sisteme de monitorizare și cântărire.

Colectarea selectivă impune ca punctele de precolectare din mediul urban și rural și zonele de blocuri să fie dotate cu recipienți pe culori: galben, pentru colectarea deșeurilor de plastic și metal, și albastru, pentru deșeurile de hârtie și carton. Sticla se va precolecta în recipienți de tip clopot. În eurocontainerele negre se vor depozita deșeurile menajere, fracția umedă.

Pentru zona de case, atât în mediul urban cât și în cel rural, fiecare gospodărie va primi o pubelă de 120 l pentru deșeurile din plastic / metal și câte un sac de 120 l pentru hârtie și carton. În pubelele negre, se vor colecta deșeurile menajere.

Deșeurile reciclabile astfel depozitate vor fi preluate de către operator, individual, în baza sistemului „din poartă în poartă”, cu o frecvență de colectare de două ori pe lună. Celelalte deșeuri vor fi ridicate din zona de blocuri din mediul urban zilnic, iar în mediul rural, o dată pe săptămână. Pe de altă parte, instituțiilor și agenților economici le revine obligația colectării deșeurilor similare celor menajere pe 5 fracții: plastic/metal, hârtie/carton, sticlă, deșeuri voluminoase, deșeuri în amestec.

Deșeurile voluminoase și cele provenite din construcții și amenajări sau demolări, precum și deșeurile de echipamente electrice și electronice pot fi preluate la o simplă solicitare adresată operatorului și transportate la rampele conforme, evitând astfel apariția depozitelor spontante, necontrolate cu efecte poluatoare.

SC Supercom SA va amenaja și autoriza minim două centre de stocare temporară pentru gestionarea fluxurilor speciale de deșeuri, respectiv deșeuri menajere periculoase, deșeuri voluminoase și deșeuri din construcții și demolări, cu asigurarea infrastructurii necesare pentru aceste centre.

În prezent, Consiliul Județean Dâmbovița manageriază proiectul „Sprijin pentru pregătirea aplicației de finanțare și a documentațiilor de atribuire”, în vederea realizării infrastructurii necesare unui sistem de management integrat al deșeurilor în județul Dâmbovița. Prin implementarea acestui proiect se vor realiza o instalație de tratare mecanică biologică (TMB), cu biodigestare anaerobă; trei centre de stocare temporară, cu fluxuri speciale de deșeuri; o stație de transfer; o stație de sortare; investiții în echipamente pentru colectarea și transportul deșeurilor menajere, un parc ecologic”, se precizează într-un comunicat de presă transmis de CJ Dâmboviţa după consumarea evenimentului de lansare.

Mai trebuie să menționăm faptul că Dâmbovița este primul județ din România care a beneficiat de fonduri de preaderare, prin Măsura ISPA „Reabilitarea sistemului de colectare, transport, tratare și depozitare a deșeurilor solide”.

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ADMINISTRAŢIE

Primăria Târgoviște a obținut 42 de milioane de lei să modernizaze 17 străzi și trotuarele aferente

Publicat

pe

Primăria Târgoviște a obținut o finanțare în valoare de 42 de milioane de lei, prin Programul Național „Anghel Saligny”, pentru modernizarea a 17 străzi din municipiu, în lungime de peste 12 km. De asemenea, se va interveni și asupra trotuarelor aferente – spune edilul Daniel Cristian Stan. Administrația publică locală va lansa, în scurt timp, licitația de execuție. De precizat că termenul de finalizare a lucrărilor nu depășește 12 luni, din momentul predării amplasamentului către constructor.

Sunt incluse în acest proiect: bulevardele Independenței și Libertății, străzile Calea Domnească, 9 Mai, Virgil Drăghiceanu, Aleea Grivița, Gabriel Popescu, Boerescu Zaharia, Maior Brezișeanu Eugen, Calea Câmpulung, Ana Ipătescu, Locotenent Pârvan Popescu, Mihai Eminescu, Barăției, Ilfovului, Porumbeilor și Costache Olăreanu.

Primarul Daniel Cristian Stan a remarcat distribuirea echilibrată, pe zone, a fondurilor prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny” și a făcut referire la cei doi ani de guvernare PNL-USR când municipiului Târgoviște nu i-au fost repartizate sume de la buget din cauza culorii politice a edilului ales (PSD) – situație valabilă și pentru alte localități din țară.

„Stau și mă gândesc cam ce sume ar fi primit județul Dâmbovița dacă, în momentul de față, PSD nu era la guvernare. Eu fac această paralelă permanent cu situația municipiului Târgoviște care timp de 2 ani a fost ignorat total de o guvernare de dreapta care nu a avut nimic în comun cu interesele comunităților locale”, a declarat Daniel Cristian Stan în cadrul unei conferințe de presă.

A mai spus edilul că municipalitatea, pe lângă cele 17 străzi sus-amintite, pentru care a primit finanțare prin Programul Național „Anghel Saligny”, va lansa, săptămâna viitoare, licitația pentru reabilitarea străzilor Oltului, Ion Neculce, Fructelor și Luceafarului. De asemenea, Primăria Târgoviște are în lucru, în parteneriat cu CJ Dâmbovița, investiția care vizează modernizarea străzii Calea București. Totodată, este în lucru proiectul care vizează bulevardele Mircea cel Bătrân și Regele Carol, străzile Lt. Stancu Ion, Gării și pasajul peste calea ferată de la Pavcom.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

ADMINISTRAŢIE

Anunț convocare ședință Consiliul Local Voinești în data de 29 iunie 2022

Publicat

pe

de

Se convoacă, în ședință ordinară, Consiliul Local Voinești, pe data de 29.06.2022, ora 16:00, la sediul acestuia, cu următoarea ordine de zi:

1. Proiect de hotărâre privind însușirea Raportului de activitate al beneficiarilor Legii 448/2006 modificată și completată din cadrul Primăriei Voinești pe semestrul 1 al anului 2022;
2. Proiect de hotărâre privind aprobarea modificărilor taxei de habitat cu destinație specială de salubrizare pentru solicitările depuse la Primăria Voinești, conform anexelor emise de ADI “Management integrat al deșeurilor în județul Dâmbovița” pentru luna iulie 2022;
3. Informare privind intenția Telekom România Mobile Communications de a închiria o suprafață de 150 mp și cale de acces, în vederea construirii unui pilon metalic, destinat comunicațiilor electronice – islaz Muret;
4. Informare cu privire la stadiul depunerii proiectelor de investiții ale UAT Voinești prin Compania Națională de Investiții ”C.N.I.” SA, Programul Național de Investiții “Anghel Saligny” și GAL Valea Ialomiței.
5. Diverse

PRIMAR,
SANDU GABRIEL

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

PUBLICITATE

 

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT