Connect with us

ACTUALITATE

Semnal: Românii surdo-muți sunt discriminați în raport cu ceilalți oameni cu dizabilități

Publicat

pe

Deputata PSD de Dâmbovița Carmen Holban, membru în Comisia Parlamentară pentru Sănătate și Familie, este în permanență interesată de soarta românilor, de modul în care sunt tratați în spitale, în unitățile de ocrotire socială etc.

Săptămâna aceasta, Carmen Holban, a făcut apel către reprezentanții statului, să acorde mai multă atenție persoanelor cu dizabilități psihosenzoriale, vorbim aici de surdo-muţi.

„Aceşti oameni ar trebui să constituie o prioritate pentru Guvernul României. Nu de puţine ori, reprezentanţii acestei minorităţi a persoanelor cu dizabilităţi s-au plâns, pe bună dreptate, că sunt discriminaţi faţă de alte categorii de oameni cu probleme medico-sociale”, precizează Carmen Holban.

Deputata PSD a constatat că există o mare problemă legată de accesul persoanelor surdo-mute la Serviciul de Urgență 112. Oamenii care prezintă asemenea dizabilități, dacă nu dețin un videotelefon în sistem 3G, practic, nu pot solicita sprijin echipelor de salvare.

„Statul român trebuie să identifice urgent soluţii de finanţare, eventual prin accesarea de fonduri europene. Persoanele cu dizabilităţi auditive, sunt în real pericol atunci când au nevoie de ajutor imediat, respectiv probleme medicale, sociale sau, Doamne-fereşte, un cutremur. Mă refer la afecţiuni sau boli care reclamă chemarea unui serviciu de ambulanţă, iar ulterior internarea în spital, precum şi de alte nevoi sociale, cum ar fi întocmirea unei procuri notariale, un contract de vânzare-cumpărare sau diferite alte acte administrative etc.

Din informaţiile existente, se pare că statul român nu are niciun angajat ca interpret în limbajul mimico-gestual, care să îi ajute pe aceşti oameni cu nevoi speciale, nici la nivel central, nici la nivelul primăriilor. De altfel, relaţia funcţionar – persoane cu dizabilităţi este destul de defectuoasă în prezent în România, iar autorităţile continuă să trateze cu o oarecare indiferenţă aceste persoane cu probleme reale. O soluţie de luat în calcul este demararea unor proiecte cu finanţare europeană sau chiar din bugetul de stat, dedicate persoanelor cu deficienţe de auz şi de vorbire”.

Și dacă ar fi numai atât! Problemele cu care se confruntă oamenii care nu aud și nu pot vorbi sunt mult mai numeroase și le alterează întreaga existență și așa destul de chinuită.

„Pe lângă lipsa acestor interpreţi, persoanele surdo-mute se confruntă şi cu insuficienţa indemnizaţiei lunare de handicap, care nu a mai fost actualizată. Oamenii sunt nemulţumiţi de numărul mare al persoanelor care primesc ajutoare sociale, fiind încadrate în gradul de handicap, în timp ce ei beneficiază de foarte puţine drepturi, cu toate că au un handicap real. De asemenea, în lipsa alocării sumelor de bani necesare, nu pot fi tipărite cărţi şi manuale în sistemul Braille sau nu pot fi produse cărţile audio pentru nevăzători.

Consider că trebuie să devenim un stat european şi din acest punct de vedere, respectiv al respectului pentru persoanele cu diverse dizabilităţi, chiar şi dintre cele mai rare. De fapt, dăm dovadă de respect tocmai prin oferirea acelor drepturi pe care le au toţi cetăţenii europeni aflaţi în astfel de situaţii nedorite. Persoanele cu dizabilităţi psihosenzoriale au nevoie de intervenţia Guvernului, urgent şi cu maximă responsabilitate”, a concluzionat Carmen Holban – deputat PSD de Dâmbovița.

Cititi mai mult
Reclamă
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

CODUL ROȘU de CANICULĂ a fost prelungit și pentru luni și marți, 15 și 16 iulie 2024

Publicat

pe

Valul de căldură va continua să se intensifice în România. Meteorologii au prelungit codul roșu de caniculă și pentru zilele de luni și marți, 15 și 16 iulie 2024 – conform hărții de mai sus.

Se vor înregistra temperaturi maxime între 37 și 42 de grade. Disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Minimele termice nu vor coborî sub 22 de grade, astfel că vor caracteriza nopți tropicale.

Atenție! Valul de căldură va persista în toată țara și în zilele următoare.

Reamintim că este în vigoare un cod roșu de caniculă și pentru astăzi și mâine, 13 și 14 iulie, conform hărții de mai jos.

Vă rugăm să fiți precauți și să luați măsuri pentru a vă proteja sănătatea! – este mesajul transmis de ISU Dâmbovița.

✅️ Stați la umbră și evitați expunerea prelungită la soare!
✅️ Consumați suficientă apă pentru a vă hidrata corespunzător! Evitați consumul băuturilor alcoolice!
✅️ Purtați pălării de soare și haine lejere de culori deschise!
✅️ Consumați fructe și legume proaspete!
✅️ NU aprindeți focul în zone cu vegetație uscată sau împădurite! Vă reamintim că arderea vegetației uscate este interzisă!
✅️ Resturile de țigară pot genera incendii. NU le aruncați la întâmplare!

Consultați site-ul oficial al Administrației Naționale de Meteorologie și aflați mai multe despre codurile emise https://www.meteoromania.ro/avertizari/

Informații despre modul de comportare pe timp de caniculă pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire pentru situații de urgență fiipregatit.ro

Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române recomandă conducătorilor auto adaptarea conduitei în trafic, în condițiile temperaturilor deosebit de ridicate, caniculă, disconfort termic ridicat prognozate de Administrația Națională de Meteorologie pentru această perioadă.

Recomandări pentru prevenirea implicării în evenimente rutiere:

– înainte de a porni la drum, asigurați-vă că presiunea din pneuri este cea recomandată pentru sezonul cald, iar sistemele de climatizare sunt funcționale;

– atenție la faptul că reflexiile date de razele solare foarte puternice pot crea dificultăți conducătorilor auto în perceperea obstacolelor și anticiparea conduitei celorlalți participanți la trafic;

– evitați pe cât posibil călătoriile în jurul după-amiezii, în special șoferii cu probleme de sănătate;

– în cazul călătoriilor pe distanțe mai lungi, efectuați opriri regulate, în spațiile de servicii sau în parcările amenajate, pentru odihnă și hidratare corespunzătoare, pentru a preveni instalarea stării de oboseală, cu consecințe negative asupra vigilenței la volan;

– păstrați o distanță adecvată față de autovehiculul din față, pentru a putea reacționa în siguranță în caz de nevoie; folosiți centura de siguranță și dispozitivele de fixare pentru protejarea pasagerilor;

– încercați să vă păstrați calmul pe toată durata deplasării și să manifestați respect în trafic, întrucât comportamentul agresiv va spori major riscul de a fi implicat într-un eveniment rutier cu urmări tragice!

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

ACTUALITATE

În cod roșu de caniculă se întrerup activitățile fizice ale angajaților, atenționează Inspecția Muncii

Publicat

pe

Suntem sub cod roșu de caniculă. În aceste condiții, intervin de drept norme care trebuie respectate cu maximă responsabilitat, mai ales de către angajatori. De urmărirea îndeplinirii acestor obligații se ocupă inspectorii ITM.

Conform dispozițiilor transmise de Inspecția Muncii, angajatorii sunt obligați să ia măsuri de protecție a salariaților în perioadele cu temperaturi extreme. Practic, se reduce ritmul activităților fizice și se asigură doi-patru litri de apă.

Iată care sunt măsurile pe care sunt obligați să le ia angajatorii pentru ameliorarea condiţiilor de muncă și pentru asigurarea stării de sănătate a salariaților:

– reducerea intensității şi ritmului activităţilor fizice;
– asigurarea ventilației la locurile de muncă;
– alternarea efortului dinamic cu cel static;alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, cu curenţi de aer.
– asigurarea apei minerale adecvate, câte 2-4 litri / persoană / schimb;
– asigurarea echipamentului individual de protecţie;asigurarea de duşuri.

„Angajatorii care nu pot asigura condiţiile prevăzute la art. 4 şi 5 vor lua, de comun acord cu reprezentanţii sindicatelor sau cu reprezentanţii aleşi ai salariaţilor, după caz, următoarele măsuri: reducerea duratei zilei de lucru;eşalonarea pe doua perioade a zilei de lucru: până la ora 11,00 şi după ora 17,00, în cazurile prevăzute la art. 4.

Întreruperea colectivă a lucrului cu asigurarea continuităţii activităţii în locurile în care aceasta nu poate fi întreruptă, potrivit prevederilor legale.

Măsurile prevăzute la alin. (1) se vor stabili dacă temperaturile extreme se menţin pe o perioadă de cel puţin două zile consecutiv.

Perioadele de reducere a duratei zilei de lucru, de eşalonare a zilei de lucru sau de întrerupere colectivă a lucrului se vor stabili o dată cu măsurile prevăzute la alin. (1).

În unităţile finanţate din fonduri bugetare sau extrabugetare măsurile prevăzute la alin. (1) vor fi stabilite, după caz, de ordonatorul de credite sau de conducătorul unităţii”, se precizează într-un comunicat transmis către mass-media.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

 

 

 

PUBLICITATE

Cele mai citite