Connect with us

ACTUALITATE

Unirea este un deziderat la care nu trebuie să încetăm vreodată să lucrăm

Publicat

pe

Nu există un moment mai potrivit pentru a discuta despre Marea Unire de la 1 decembrie 1918, despre semnificația ei și despre viitorul nostru, într-o lume în rapidă schimbare și plină de contradicții și de conflicte, decât criza prin care trebuie să trecem, criză care nu este doar despre pandemie, ci, mai ales, despre modele de societate și de dezvoltare economică și socială.

Am greși dacă am vedea în momentul de la 1 decembrie 1918 o discontinuitate în istoria României, o simplă fereastră de oportunitate, de care am profitat în detrimentul altora. Unirea nu s-a făcut împotriva cuiva. Nu a fost una discriminatorie, ci una inclusivă, cu toate erorile care s-au comis în timp. Acceptarea diversității a fost un câștig al Marii Uniri și a oferit rezistență la proba timpului.

Abstracție făcând în contextul în care are loc Marea Unire și de moment, pe care nu noi, românii, le-am generat și le-am ales, proiectul național care a produs Unirea este unul care s-a structurat și maturizat în timp, pe măsură ce a fost acceptat de o largă majoritate a membrilor națiunii române. Marea Unire s-ar fi făcut oricum, pentru că era o necesitate pentru dezvoltarea și afirmarea națiunii române. Nu ne doream nimic mai mult decât își doreau și mulți alții în Europa și în lume, care se găseau într-o situație similară la momentul 1918.

Ironizat acum de unii, proiectul pașoptist și-a dovedit valabilitatea și a produs modernizarea României. Cea mai mare parte a cetățenilor europeni și românii nu au făcut excepție, au văzut în Tratatele de pace de la Paris o oportunitate, un nou început. Generația tinerilor care au îndurat ororile tranșeelor a sperat că din acel război va rezulta o lume mai bună, mai democratică, mai justă. Evoluția ulterioară a evenimentelor le va demonstra contrariul. Dezamăgirea lor, agravată de marea criză din 1929-1933, va genera mișcări extremiste, de dreapta sau de stânga, și va duce la instalarea unor regimuri profund nedemocratice, la limită dictatorială. Puține țări europene pot spune că au rezistat atunci tentației totalitare. Suntem și acum într-un astfel de moment, când o criză precum pandemia poate naște un val de nemulțumiri ce pot pune în pericol proiectul european și democrația ca sistem politic. Să nu ne amăgim. Mai avem mult de lucrat pentru a face democrația un sistem funcțional rezistent la crize, iar abordarea conflictuală a problemelor, fie că este vorba despre România, fie că este vorba de raporturile între membrii comunității europene, respectiv internaționale, nu face decât să agraveze situația în care ne găsim. Când lupta politică va lua o pauză, când pandemia va fi învinsă, când costurile financiare vor fi tot mai grele și copleșitoare, cine o să strângă cioburile acestui conflict? Cine o să ne amintească să ne ținem mâna în palma celuilalt și ochii către fața aproapelui nostru?

Este vremea să construim un nou consens în legătură cu felul în care trebuie să lucrăm împreună pentru servirea binelui comun. Ne-am amăgit crezând că nu mai avem nevoie de solidaritate socială și națională. În aceste timpuri ale solidarității în solitudine, solitudine care nu ne este proprie, ar trebui să ne dăm seama că sunt mai multe lucrurile care ne țin împreună decât cele care ne despart, iar lucrurile care ne țin împreună ne dau identitate ca indivizi și ca națiune.

Cea mai importantă lecție pe care o are politica de învățat de la religie este că, în viață, nu poți răzbi decât prin adevărurile în care crezi, adică prin adevăruri de credință, prin acele adevăruri care articulează vieți și construiesc caractere. Credința a fost întotdeauna o parte importantă a vieții românilor de orice naționalitate sau confesiune și continuă să rămână astfel până în prezent. Suntem condamnați să ne punem permanent întrebarea: ce ne mai ține laolaltă? Avem de la 1918 moștenirea unor politicieni adevărați, a unor vizionari. Avem, totodată, darea de mână, hora, modelul unei comunități care recunoaște în celălalt o alteritate constitutivă pentru orice societate sănătoasă. Și mai avem un ideal al reîntregirii care a făcut din Alba Iulia un loc al speranței, al oricărei posibilități împlinite. Avem nevoie și astăzi de caractere mari, ca cele ale membrilor din Consiliul Național Român din vremea Marii Uniri: Gheorghe Pop de Băsești, Alexandru Vaida Voievod, Ilie Lazăr, Vasile Goldiș, Iuliu Maniu, Iosif Jumanca, Ioan Fluieraș, Enea Grapini. Avem exemple grăitoare, nume mari pe urmele cărora putem călca numai printr-o voință de putere la fel de mare.

La Alba Iulia a triumfat un ideal. Care este idealul lumii noastre? Care este conținutul pe care noi îl dăm așteptărilor oamenilor? Ca oameni politici, ne dorim mereu să luăm puterea, să guvernăm, și este legitim să fie așa, pentru că așa este în democrație. Ce lume vrem însă să guvernăm în pandemia fricii și a însingurării care domină viața fiecărui român? Există un roman, al lui Andre’ Malaraux, al cărui titlu rezumă acest orizont de așteptare: Speranța. În urmă cu mai bine de un secol, ctitori de țară au spus: Avem nevoie de Unire! Astăzi, acest ceas astral din istoria noastră trebuie să ne amintească că avem nevoie să rămânem uniți, că unirea nu este doar un ideal înfăptuit demult, ci este un deziderat constant la care nu trebuie să încetăm vreodată să lucrăm, pentru a păstra și a onora ctitoria celor cu o voință de putere mai mare ca a noastră. La mulți ani binecuvântați românilor de pretutindeni întru unire și încredere! La mulți ani, România!

Discurs susținut de deputatul PSD de Dâmbovița Ionuț Vulpescu la ședința festivă a Parlamentului, dedicată Zilei Naționale a României

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Salvatorul de onoare al anului este un pompier din Giurgiu

Publicat

pe

Plutonierul adjutant șef Ghincea Cornel, din cadrul Detașamentului de Pompieri Giurgiu, a primit, cu ocazia Zilei Naționale a României, prin ordin al inspectorului general al IGSU, insigna „Salvatorul de onoare al anului”.

Pompierul giurgiuvean a dat dovadă de curaj, promptitudine și stăpânire de sine atunci când viața unei fetițe din Adunații Copăceni a fost în pericol.

„Eram în Adunații-Copăceni, cu treabă. Mă oprisem de vorbă cu cineva și la un momentat dat, am auzit țipete dintr-o curte. Era o bunică, ce avea un copil în brațe.

– Ajutați-mă, vă rog! Fetița nu respiră! Nu știu ce să îi mai fac! – striga femeia disperată.

Am intrat imediat în curte și am luat copilul în brațe. Am văzut că era inertă. Nu respira și era vânătă. Primul meu gând a fost acela că s-a înecat cu ceva și am început manevrele ce se aplică în caz de obstrucție a căilor respiratorii.

Ca paramedic SMURD, știam că trebuie acționat cât mai repede. Secundele mi s-au părut atât de lungi și tot ce îmi doream era ca fetița să reacționeze.

O așezasem cu pieptul în palma mea când i-am simțit inima bătând, iar când a început să plângă am fost cel mai fericit om de pe pământ. Nu pot descrie în cuvinte acea senzație…” își amintește Cornel.

O poveste emoționantă, trăită și spusă de un pompier care a fost în locul potrivit, la momentul potrivit: plutonierul adjutant șef Ghincea Cornel.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

ACTUALITATE

Crăciun la Turn. La Târgoviște, trecutul a deschis porțile prezentului…

Publicat

pe

Un eveniment-fluviu, pornit chiar în seara zilei de 1 Decembrie, de Consiliul Judeţean Dâmboviţa în colaborare cu Primăria Târgoviște, în incinta vechii Cetății de Scaun a Țării Românești, la umbra bătrânului Turn al Chindiei.

Se întâmplă și la noi ca în alte orașe ale României, ca în marile capitale europene, unde trecutul se îmbină armonios, cu respect, cu prezentul și viitorul, unde vâlvătaia vremurilor și exuberanța tinerilor sunt domolite și cizelate prin solemnul impus de istorie.

Este o premieră pentru Târgoviște, pentru județul Dâmbovița, care ar trebui multiplicată și chiar permanentizată. Locul unde s-a făurit istoria nu este un cimitir, ci un spațiu viu care trebuie să păstreze conexiunea cu mersul societății. Respectul față de trecut nu este dat de porțile închise, de singurătate și norme speciale. Trebuie să fim parte din istorie, să ne contopim cu ea. Tocmai asta a făcut președintele Corneliu Ștefan, a conectat prezentul cu trecutul, folosind ca motivații speciale tradițiile, Sărbătorile de Crăciun. Și astfel curtea interioară de sub Turnul Chindiei s-a umplut de viață, de culoare, de zumzetul și zâmbetele copiilor care gustă din vata de zahăr și din gogoșelele calde, privind sau sprijinindu-se de zidurile trainice construite de înaintași.

Mii de târgovișteni s-au aflat, în această seară, la deschiderea oficială a sărbătorilor sub Turnul Chindiei. Printre ei, președintele Consiliului Județean – Corneliu Ștefan, vicepreședinții Luciana Cristea și Antonel Jîjîie, prefectul Claudia Gilia, subprefectul Corneliu Sălișteanu, primarul municipiului Târgoviște – Cristian Daniel Stan, viceprimarii Monica Ilie și Cătălin Rădulescu, deputații Carmen Holban, Ionuț Vulpescu și Marian Țachianu și mulți reprezentanți ai autorităților locale și județene.

În aplauzele publicului și după numărătoarea inversă, s-au aprins luminile în Curtea Domnească! O imagine unică, o cetate de basm.

În perimetrul destinat acestui inedit pastel de iarnă, au fost montate căsuțe, de unde pot fi procurate dulciuri, fructe, jucării, suvenire. A fost amenajat și un patinoar.

Pe scenă, în prima seară din acestă frumoasă carte de poveste, s-a derulat un spectacol muzical dedicat Zilei de 1 Decembrie, intitulat „Noi suntem români”. Pe scenă, au evoluat trupele Zavera și Distinto, Diana Matei și Taraful Cleante.

Corneliu Ștefan a spus că ceea ce s-a conturat acum, plăcut, la Curtea Domnească a fost apreciat și de reprezentanții Comisiei Europene care s-au aflat săptămâna trecută într-o vizită de lucru în județul Dâmbovița.

„De astăzi și până la sfârșitul anului, vom avea aici diferite activități specifice sărbătorilor de iarnă. Vom primi colindători, iar sâmbătă vom deschide și patinoarul unde, de Sfântul Nicolae, accesul va fi gratuit pentru toți copiii. Îi așteptăm să vină în număr cât mai mare. Urez un sincer la mulți ani tuturor dâmbovițenilor, să fim sănătoși și să ne bucurăm de aceste sărbători”, este mesajul transmis de președintele Corneliu Ștefan.

Primarul Daniel Cristian Stan a menționat, cu bucurie, că Târgoviște se îmbracă de sărbătoare. A mai spus edilul că este ceva deosebit ca, lângă Turnul Chindiei, să se consume un eveniment care, practic, deschide seria de manifestări dedicate Crăciunului și sfârșitului de an.

„Așa cum am anunțat, luni – 5 decembrie, la ora 18:00, vor fi aprinse luminile de sărbătoare în tot orașul. Va fi un spectacol deosebit. Îi invit pe toți târgoviștenii, pe dâmbovițeni, în Piața Tricolorului la un eveniment aparte”, a mai adăugat primarul municipiului Târgoviște.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

PUBLICITATE

 

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT

Web Analytics
View My Stats