Connect with us

ACTUALITATE

Unirea este un deziderat la care nu trebuie să încetăm vreodată să lucrăm

Publicat

pe

Nu există un moment mai potrivit pentru a discuta despre Marea Unire de la 1 decembrie 1918, despre semnificația ei și despre viitorul nostru, într-o lume în rapidă schimbare și plină de contradicții și de conflicte, decât criza prin care trebuie să trecem, criză care nu este doar despre pandemie, ci, mai ales, despre modele de societate și de dezvoltare economică și socială.

Am greși dacă am vedea în momentul de la 1 decembrie 1918 o discontinuitate în istoria României, o simplă fereastră de oportunitate, de care am profitat în detrimentul altora. Unirea nu s-a făcut împotriva cuiva. Nu a fost una discriminatorie, ci una inclusivă, cu toate erorile care s-au comis în timp. Acceptarea diversității a fost un câștig al Marii Uniri și a oferit rezistență la proba timpului.

Abstracție făcând în contextul în care are loc Marea Unire și de moment, pe care nu noi, românii, le-am generat și le-am ales, proiectul național care a produs Unirea este unul care s-a structurat și maturizat în timp, pe măsură ce a fost acceptat de o largă majoritate a membrilor națiunii române. Marea Unire s-ar fi făcut oricum, pentru că era o necesitate pentru dezvoltarea și afirmarea națiunii române. Nu ne doream nimic mai mult decât își doreau și mulți alții în Europa și în lume, care se găseau într-o situație similară la momentul 1918.

Ironizat acum de unii, proiectul pașoptist și-a dovedit valabilitatea și a produs modernizarea României. Cea mai mare parte a cetățenilor europeni și românii nu au făcut excepție, au văzut în Tratatele de pace de la Paris o oportunitate, un nou început. Generația tinerilor care au îndurat ororile tranșeelor a sperat că din acel război va rezulta o lume mai bună, mai democratică, mai justă. Evoluția ulterioară a evenimentelor le va demonstra contrariul. Dezamăgirea lor, agravată de marea criză din 1929-1933, va genera mișcări extremiste, de dreapta sau de stânga, și va duce la instalarea unor regimuri profund nedemocratice, la limită dictatorială. Puține țări europene pot spune că au rezistat atunci tentației totalitare. Suntem și acum într-un astfel de moment, când o criză precum pandemia poate naște un val de nemulțumiri ce pot pune în pericol proiectul european și democrația ca sistem politic. Să nu ne amăgim. Mai avem mult de lucrat pentru a face democrația un sistem funcțional rezistent la crize, iar abordarea conflictuală a problemelor, fie că este vorba despre România, fie că este vorba de raporturile între membrii comunității europene, respectiv internaționale, nu face decât să agraveze situația în care ne găsim. Când lupta politică va lua o pauză, când pandemia va fi învinsă, când costurile financiare vor fi tot mai grele și copleșitoare, cine o să strângă cioburile acestui conflict? Cine o să ne amintească să ne ținem mâna în palma celuilalt și ochii către fața aproapelui nostru?

Este vremea să construim un nou consens în legătură cu felul în care trebuie să lucrăm împreună pentru servirea binelui comun. Ne-am amăgit crezând că nu mai avem nevoie de solidaritate socială și națională. În aceste timpuri ale solidarității în solitudine, solitudine care nu ne este proprie, ar trebui să ne dăm seama că sunt mai multe lucrurile care ne țin împreună decât cele care ne despart, iar lucrurile care ne țin împreună ne dau identitate ca indivizi și ca națiune.

Cea mai importantă lecție pe care o are politica de învățat de la religie este că, în viață, nu poți răzbi decât prin adevărurile în care crezi, adică prin adevăruri de credință, prin acele adevăruri care articulează vieți și construiesc caractere. Credința a fost întotdeauna o parte importantă a vieții românilor de orice naționalitate sau confesiune și continuă să rămână astfel până în prezent. Suntem condamnați să ne punem permanent întrebarea: ce ne mai ține laolaltă? Avem de la 1918 moștenirea unor politicieni adevărați, a unor vizionari. Avem, totodată, darea de mână, hora, modelul unei comunități care recunoaște în celălalt o alteritate constitutivă pentru orice societate sănătoasă. Și mai avem un ideal al reîntregirii care a făcut din Alba Iulia un loc al speranței, al oricărei posibilități împlinite. Avem nevoie și astăzi de caractere mari, ca cele ale membrilor din Consiliul Național Român din vremea Marii Uniri: Gheorghe Pop de Băsești, Alexandru Vaida Voievod, Ilie Lazăr, Vasile Goldiș, Iuliu Maniu, Iosif Jumanca, Ioan Fluieraș, Enea Grapini. Avem exemple grăitoare, nume mari pe urmele cărora putem călca numai printr-o voință de putere la fel de mare.

La Alba Iulia a triumfat un ideal. Care este idealul lumii noastre? Care este conținutul pe care noi îl dăm așteptărilor oamenilor? Ca oameni politici, ne dorim mereu să luăm puterea, să guvernăm, și este legitim să fie așa, pentru că așa este în democrație. Ce lume vrem însă să guvernăm în pandemia fricii și a însingurării care domină viața fiecărui român? Există un roman, al lui Andre’ Malaraux, al cărui titlu rezumă acest orizont de așteptare: Speranța. În urmă cu mai bine de un secol, ctitori de țară au spus: Avem nevoie de Unire! Astăzi, acest ceas astral din istoria noastră trebuie să ne amintească că avem nevoie să rămânem uniți, că unirea nu este doar un ideal înfăptuit demult, ci este un deziderat constant la care nu trebuie să încetăm vreodată să lucrăm, pentru a păstra și a onora ctitoria celor cu o voință de putere mai mare ca a noastră. La mulți ani binecuvântați românilor de pretutindeni întru unire și încredere! La mulți ani, România!

Discurs susținut de deputatul PSD de Dâmbovița Ionuț Vulpescu la ședința festivă a Parlamentului, dedicată Zilei Naționale a României

ACTUALITATE

Programul lucrărilor la infrastructura rutieră din județul Dâmbovița, 24 – 28 ianuarie 2022

Publicat

pe

de

Consiliul Judeţean Dâmboviţa informează participanţii la traficul rutier că, în perioada 24 – 28 ianuarie 2022, va efectua, prin societățile comerciale de profil, următoarele activități la infrastructura rutieră:

1. Întreținerea curentă a drumurilor în sezonul rece, iarna 2021 – 2022: pregătirea utilajelor și a bazelor pentru deszăpezire, aprovizionarea cu materiale antiderapante, semnalizarea rutieră și deszăpezirea propriu-zisă, în funcție de condițiile meteorologice.

2. Asigurarea scurgerii apelor în zona DJ 711A, tronsonul Potlogi – pasajul A1

3. Reparații la îmbrăcămintea asfaltică cu mixtură stocabilă – degradări izolate pe drumurile județene DJ 712, DJ 712A, DJ 711A.

4. Modernizarea DJ 711 Târgoviște – Comișani – Băleni, km 0+000 – 16+000, L = 16 km

5. Modernizarea DJ 711 Cojasca – Bujoreanca (DN 1A), km 35+350-40+830 – pod km 35+414, la Cojasca

6. Modernizarea DJ 711, sectorul Băleni – Dobra – Bilciurești – Cojasca, km 16+000 – 35+135 (lungimea de 19,350 km)

7. Modernizarea DJ 720B Ulmi – Nisipuri – Gura Ocniței, km 0+572 – 6+384, L = 5,812 km

8. Modernizarea DJ 720 Gura Ocniței – Moreni

9. Reabilitarea podului pe DJ 701 peste râul Argeș, km 31+040, la Ungureni, Corbii Mari

10. Asfaltarea drumului principal și a ulițelor laterale, în lungime de 2.334,36 m, în satul Sălcioara, comuna Mătăsaru

ATENŢIE! BULETIN RUTIER

1. Sectorul din DJ 713 cuprins între km 8+460 – 16+383, Șaua Dichiului (zona Cabana Dichiu) – intersecție (barieră) Piatra Arsă, este închis circulației tuturor autovehiculelor pentru perioada sezonului de iarnă 2021 – 2022.

2. Circulația rutieră pe podul pe DJ 711, la km 35+414, situat în localitatea Cojasca, este închisă temporar. Devierea circulației se face în funcție de categoria vehiculelor, astfel:

a) Vehiculele cu masă totală maximă autorizată mai mică de 7,5 t vor circula pe DC 43A, prin satul Iazu, traversând podul în aval

b) Vehiculele cu masă totală maximă autorizată mai mare de 7,5 t vor circula pe DJ 711E Bilciurești – DC 31 – DJ 720A, Finta Mare – DN 1A Postârnacu

3. Circulația publică pe podul de pe DJ 701, peste râul Argeș, situat la km 31+040, la Ungureni – Corbii Mari, este închisă. Varianta ocolitoare de circulație este Crovu – Zidurile – Potlogi – Corbii Mari – Ungureni (DJ 701 – DJ 401A – DJ 711A – DJ 701)

4. Circulația vehiculelor cu masă mai mare de 7,5 t pe DJ 719, sectorul intersecție DN 72 – Răzvad și sectorul intersecție cu str. Magrinii, Târgoviște, este restricționată.

5. Circulaţia publică pe podul pe DJ 702A, peste râul Argeş, la Pătroaia, este închisă. Variantele ocolitoare sunt drumurile locale.

6. Sectoarele de drumuri judeţene care prezintă degradări şi alte pericole:

DJ 503, sectorul Fierbinți – limită județ Argeș
DJ 611, sectorul Glogoveanu – Fierbinți (sector pietruit)
DJ 710 Pucioasa – Bezdead (sectoare cu drum îngustat și avariat în zona Miculești -Măgura – Costișata)
DJ 720A, sectorul Gheboaia – Finta
DJ 722, pod îngust Mircea Vodă, comuna Sălcioara
DJ 712A Fieni – Bădeni – Runcu
DJ 710 Bezdead – Costișata
DJ 716 Priboiu – Glodeni
DJ 711A, sectorul podul peste Argeș – autostrada A1

 

Facem următoarele recomandări pentru participanţii la trafic:

Se va circula cu atenţie şi cu viteză redusă în special în zonele semnalizate cu indicatoare rutiere ce au semnificaţia „drum cu denivelări”, viteza trebuind adaptată la starea părţii carosabile.

Recomandăm ca deplasările pe traseele montane să se realizeze cu autovehicule echipate corespunzător şi totodată să se acorde o atenţie sporită în zonele cu drum îngustat, în zonele cu alunecări de teren şi acolo unde există posibilitatea de dislocare a anrocamentelor.

Vă rugăm să vă informați în prealabil asupra condițiilor meteorologice din zonă, mai ales în perioadele de atenționare de vreme rea, prin intermediul Administrației Naționale de Meteorologie.

Se vor respecta, cu strictețe, semnificațiile indicatoarelor rutiere de informare, semnalizare și reglementare.

Detalii suplimentare privind situaţia sectoarelor amintite puteți obține de la Consiliul Judeţean Dâmboviţa – Direcţia Tehnică, telefon 0245 207625, de luni până vineri, între orele 08:00 și 16:00.

Compartimentul Imagine, Relații Externe – Consiliul Județean Dâmbovița

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

ACTUALITATE

Târgoviște: Programul manifestărilor prilejuite de sărbătorirea Unirii Principatelor Române

Publicat

pe

de

FOTO ARHIVĂ

Luni – 24 ianuarie 2022, în Piața Tricolorului din Municipiul Târgoviște, va fi organizată o ceremonie publică dedicată Zilei Unirii Principatelor Române. Acțiunile prilejuite de marcarea acestui act istoric important, se vor desfășura după următorul program:

10:55-11:00 Primirea invitaților
11:00-11:05 Intonarea Imnului de Stat al României – elev Școala Populară de Arte
11:05-11:15 Rostirea unei alocuțiuni privind semnificația istorică, socială și politică a zilei – prezintă dr Adriana Ion – Centrul Județean de Cultură Dâmbovița
11:15-11:30 Program artistic susținut de Orchestra Populară Chindia: soliști Florentina Mâinea, Ileana Pavelescu, Yuri Tsiple

Acțiunea se va desfăşura cu respectarea prevederilor art. 1, pct. 10 din Anexa 3 a HG nr. 34/2022 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 8 ianuarie 2022, precum și stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, precizează Instituția Prefectului Județului Dâmbovița.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT