Senatorul social-democrat Titus Corlățean a primit-o într-o vizită de prezentare pe E.S. María Díaz, noul ambasador al Republicii Chile la București. Președintele Comisiei pentru politică externă a Senatului României i-a urat succes în noua misiune de reprezentare diplomatică în România și a evidențiat rolul moștenirii comune latine în soliditatea fundamentului relațiilor bilaterale.
În cadrul dialogului au fost trecute în revistă o serie de domenii de interes pentru cooperarea bilaterală cu obiectivul intensificării schimburilor economice, exporturilor, în domeniul energiei regenerabile etc. De asemenea, senatorul Titus Corlățean a subliniat deschiderea și interesul pentru schimburile în plan parlamentar, mai ales după alegerile legislative care au avut loc în Republica Chile în noiembrie 2021.
„Cei doi oficiali au evocat experiența comună a României și a Republicii Chile pe teme importante din perspectiva dreptului internațional public, așa cum este cazul delimitării spațiilor maritime, în acord cu regulile din Dreptul Mării.
Președintele Comisiei pentru Politică Externă a adresat mulțumiri ambasadorului Republicii Chile la București pentru sprijinul constant pe care acest stat l-a arătat în procesul de aderare a României la OCDE.
Au fost puse în evidență cooperarea deosebită în plan multilateral, în cadrul diferitelor organizații internaționale, începând cu Organizația Națiunilor Unite și susținerea reciprocă a candidaturilor la diferite structuri internaționale.
România a confirmat faptul că statul român este un susținător consecvent al finalizării negocierilor pentru modernizarea Acordului de Asociere a Republicii Chile cu Uniunea Europeană, cât mai curând posibil.
Ambasadorul statului Chile a făcut o prezentare a ultimelor evoluții politice în plan național, legate de alegerea membrilor Senatului și ai Camerei Deputaților, precum și în perspectiva turului doi al alegerilor prezidențiale, programate în luna decembrie a acestui an.
Totodată, l-a informat pe președintele Comisiei pentru politică externă în legătură cu evoluțiile procesului de reformă constituțională profundă, în curs, în cadrul Adunării Constituante de adoptare a noii Constituții”, se menționează într-un comunicat emis de către Senatul României.