Connect with us

ACTUALITATE

Ivan Vasile Ivanoff, o analiză critică a administrației publice românești după 1989

Publicat

pe

La Muzeul de Istorie al județului Dâmbovița din Târgoviște s-a consumat, în această după-amiază, o inedită lansare de carte. Cu expozeuri de substanță și bine articulate. Cu texte elevate, discursuri excelente, ancorate în istoria administrativă a ultimilor 32 de ani, dar fără a fi uitat prezentul și nici viitorul.

Nu a fost vorba despre o lucrare de literatură, vreun roman sau plachetă de versuri. Juristul, profesorul universitar, fostul secretar general al județului Dâmbovița, Ivan Vasile Ivanoff a scos de sub tipar un fel de manual de istorie a administrației publice românești, văzută dintr-un unghi obiectiv, critic. O carte scrisă de un emerit profesionist al administrației publice într-un stil concis, armonios, traductibil chiar și pentru cei neavizați în științele administrației.

Profesorul Ivan Vasile Ivanoff a surprins în lucrarea sa, respectând cronologia, etapele, chinurile facerii administrației românești de după 1989. Și cine ar fi putut să descrie mai bine acest proces de metamorfozare a administrației comuniste, trecerea către structurile administrative democratice decât un om care a lucrat în sistem, care s-a confruntat zi de zi cu norme, legi, hotărâri, decizii, ordine, fie bune sau alambicate, interpretabile sau dătătoare de dureri de cap?

Cartea juristului Ivan Vasile Ivanoff nu este un tratat de drept administrativ, ci mai degrabă un manual în care sunt trecute în revistă, cu spirit didactic, schimbările unui sistem, părțile bune, compoziția, tarele și deficiențele. Chiar și un neprofesionist în drept administrativ poate observa, la o simplă răsfoire a cărții, că profesorul Ivanoff a fost nemilos, a tăiat dur, adânc, disecând parcă, cu oarece eleganță, organismul administrativ, arătând punctele slabe și indicând, totodată, și tratamentul.

Lângă Ivan Vasile Ivanoff s-au aflat, în postura de amfitrioni, de seniori comentatori ai lansării, profesorii George Coandă și Victor Petrescu – fostul director al Bibliotecii județene „Ion Heliade Radulescu” .

Sala, neîncăpătoare pentru zecile de participanți. Cadre didactice universitare, studenți, masteranzi, medici, profesori, fețe bisericești, reprezentanți de seamă ai administrației publice locale și județene. Un președinte al Consiliului Județean Dâmbovița în exercițiu – Corneliu Ștefan și doi foști șefi ai administrației județene – Gheorghe Ana și Adrian Țuțuianu. Au mai onorat evenimentul de lansare: vicepreședinta CJ Dâmbovița Luciana Cristea, secretarul general al județului- Dănuț Popa Stănescu și preotul vicar eparhial Ionuț Ghibanu.


După cum a spus în deschiderea lansării, Ivan Vasile Ivanoff a reușit în această carte, după 30 de ani de administrație și 20 de ani de activitate didactică în cadrul Universității Valahia din Târgoviște, să treacă în revistă o etapă extraordinar de tumultoasă din istoria recentă a României. A punctat profesional metamorfozarea statului român, dintr-un stat socialist, cu instituții adecvate acestui tip de orânduire, într-un stat democratic, capitalist. A surprins autorul momentele deosebit de dificile ale coacerii administrației prin FSN, CPUN, etapele dinaintea apariției Constituție României și momentelor electorale din anii ’90.

„Am realizat o analiză selectivă, concentrându-mi atenția exclusiv pe administrația publică locală în care mi-am desfășurat activitatea”, a precizat profesorul Ivan Vasile Ivanoff.

Fostul director al Bibliotecii Județene, Victor Petrescu, a preferat să vorbească mai mult despre omul Ivan Vasile Ivanoff decât despre lucrarea lansată. A mărturisit Victor Petrescu că a găsit întotdeauna înțelegere, sprijin și aplecare asupra rezolvării tuturor problemelor la fostul secretar general al județului Dâmbovița – Ivan Vasile Ivanoff, pe care îl cunoaște de 30 de ani.

Profesorul George Coandă a făcut o paralelă a vremurilor confuze și incerte în care trăim și perioada surprinsă în mod special, istorico-administrativ, de juristul Ivan Vasile Ivanoff. A spus George Coandă, invocând istoria, că „una s-a sperat în România acum 32 de ani și, din păcate, altceva a ieșit. Apropo de acest altceva ce a ieșit, este vorba și în această lucrare excepțională. Chiar dacă nu sunt jurist de meserie, dar într-o viață de jurnalist a trebuit uneori să pun mâna pe carte și să învăț și termeni juridici, pentru că în presă faci anumite acte de curaj ducându-te și spre alte meserii pentru a putea relata cât de corect ceea ce ai de pus într-o pagină de ziar sau într-o emisiune de radio sau de televiziune”.

A mai spus profesorul universitar George Coandă că lucrarea scrisă de juristul Ivanoff este printre puținele lucrări din literatura de specialitate, acum îmbâcsită de tot felul de teorii și de idei, care surprinde evoluția administrației publice românești post revoluția 1989.

A urmat la cuvânt, susținând o adevărată prelegere de istorie a administrației publice românești, cronologic, cu elocință și talent oratoric tipic universitarilor de valoare, profesorul Ivan Vasile Ivanoff. Autorul și-a prezentat cartea, ce conține, ce tratează, ce scoate la suprafață, ce pune în valoare și ce trebuie făcut pentru a fi eliminate deficiențele.

„Cele mai bruște momente s-au consumat pe 22 decembrie 1989. Atunci s-a produs o implozie, un fel de explozie controlată, o cădere pe verticală a instituțiilor, precum castelele de nisip, de cărți. Toate reprezentările statale de putere, începând cu Marea Adunare Națională, cu Consiliul de Stat, Consiliul de Miniștri, comitetele populare, consiliile populare, birourile executive ale acestora, toate aceste structuri de la nivel central și de la nivel local au făcut implozie. Practic, de facto, statul nu își mai exercita prerogativele”, a adăugat Ivan Vasile Ivanoff.

A mai spus autorul cărții că o societate care nu este coordonată de anumite structuri de putere devine o societate anarhică.

Au mai luat cuvântul, vorbind despre autor, despre carte, despre administrație și democrație, foștii președinți ai Consiliului Județean Dâmbovița Adrian Țuțuianu și Gheorghe Ana.

Primul, Adrian Țuțuianu, a invocat nevoia de reorganizare administrativ-teritorială a României și de reprofesionalizare a administrației, folosindu-se un alt tip de recrutare a funcționarului public. Statul a pierdut o prerogativă esențială, aceea de a-și pregăti funcționarii, acest tip de rol fiindu-i luat de tot soiul de firme, care fac tot felul de cursuri de perfecționare, ceea ce nu este normal.

Gheorghe Ana, despre care Ivan Vasile Ivanoff a spus că a colaborat excelent, constructiv, a precizat că administrația publică locală este cel mai complex domeniu în care, dacă nu ai o pregătire totală, nu ai ce să cauți. Fostul președinte al CJ Dâmbovița l-a felicitat pe Ivanoff pentru cartea scrisă, în care tratează trecerea de la comunism la capitalism din punct de vedere politico- administrativ. De asemenea, i-a sugerat juristului profesor de drept Ivan Vasile Ivanoff să scrie o carte analiză a administrației publice județene din Dâmboviţa, despre ceea ce s-a întâmplat în cei 32 de ani. Lucrarea i-ar ajuta foarte mult pe studenții de azi și, în special, pe cei care au predilecție spre administrație.

Preotul Ionuț Ghibanu, vicar eparhial, a vorbit despre colaborarea fructuoasă cu profesorul Ivan Vasile Ivanoff, atât ca student la Facultatea de Studii Juridice, dar și la Crucea Roșie, în Dâmbovița și la nivel național când această organizație îl avea ca președintele pe IPS Nifon – arhiepiscop și mitropolit al Târgoviștei. Ionuț Ghibanu a mărturisit celor de față că a văzut în Ivan Vasile Ivanoff profesionistul în drept administrativ care își face datoria așa cum trebuie și i-a mulțumit pentru întrega activitate pusă în slujba comunității.

Cititi mai mult
Reclamă
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Mesaj important de la ING pentru toți clienții băncii

Publicat

pe

ING, una dintre cele mai importante bănci din România, își avertizează din nou clienții cu privire la înșelătoriile care promit „câștiguri de nerefuzat”, prezente la tot pasul pe internet, inclusiv în piața criptomonedelor. Atrag atenția reprezentanții băncii că, de cele mai multe ori, escrocii se folosesc de branduri reale sau chiar de personalități publici, pentru ca oamenii să le cadă în plasă mai ușor. Anunțurile înșelătoare pot să apară pe rețelele sociale, prin SMS, prin apel telefonic sau prin e-mail.

Fie că vorbim de persoane care se prezintă ca „experți” dornici să-ți împărtășească „secretele” investițiilor de succes sau așa-ziși „reprezentanți ai unei firme” cu notorietate care pretind că dețin autorizațiile legale de la instituții precum ASF și care promit câștiguri fabuloase, scopul lor este de a te convinge să efectuezi plăți cu cardul sau viramente în scopul de a investi. De cele mai multe ori, solicitările inițiale sunt sume mici, pentru a te testa.

Controlează ce tranzacții poți face în contul tău!

Cu noile setări de securitate din Home’Bank tu pui limite și dai permisiuni. Când vine vorba de tranzacții cu cardul ai o metodă în plus de apărare împotriva potențialelor fraude. Tot ce trebuie să faci este să intri în Home’Bank, să-ți alegi cardul și să mergi în secțiunea Limite și permisiuni card – Permisiuni. Modificările se aplică doar pentru cardul selectat, deci ai grijă să iei fiecare card la rând și să-ți pui permisiunile de care ai nevoie.

Cum să te ferești de fraudele cu „investiții de neratat” (inclusiv criptomonede)?

• De câte ori în viață te-a sunat un „expert” să împărtășească cu tine secretele unor investiții de mare succes, fie criptomonede sau nu? Așadar, îți recomandăm să ignori e-mail-urile, mesajele private sau campaniile promovate pe rețelele sociale care oferă câștiguri ușoare.

• Închide fără să eziți apelurile care îți comunică „oferte de creditare de nerefuzat”, „investiții cu profituri garantate” sau orice alte servicii bancare suspecte.

• Nu transmite date personale sau copii ale actelor de identitate prin intermediul rețelelor sociale sau prin e-mail.

• Nu completa datele cardului și nici credențialele aplicației de internet banking pe paginile (link-urile) primite de la așa-zișii brokeri de investiții.

• În cazul în care interlocutorul susține că reprezintă o companie autorizată, verifică la organul de autorizare din țara respectivă datele și informațiile comunicate. Spre exemplu, companiile românești intermediare de pe piața de capital pot fi verificate pe site-ul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF). Mai multe informații cu privire la fraudele cu investiții prin false intermediari se găsesc și pe site-ul ASF, secțiunea Consumatori.

• Ia aminte că, în România, promovarea serviciilor și activităților de investiții prin intermediul unor furnizori de tip „call center” este interzisă și este calificată drept infracțiune.

Ce trebuie să faci în cazul în care ai căzut deja victimă:

• Încetează orice contact cu „brokerii / intermediarii” și nu mai efectua niciun fel de plată, indiferent de motivul invocat – se pot solicita plăți suplimentare folosind ca pretext așa zise taxe de retragere a câștigurilor sau taxe de recuperare a sumelor pierdute.

• În cazul în care ai oferit datele de card, blochează-l. Dacă ai oferit și credențialele aplicației de internet banking, schimbă codul de utilizator și resetează parola.

• Contactează imediat banca pe orice canal de comunicare accesibil ție (ING Office, My’Line – *2ING (*2464)/ 031 406 2464) și Poliția pentru a încerca diminuarea pierderilor la care te-ai expus, precum și prevenirea oricăror altor pierderi sau prejudicii.

• Dacă ai instalat orice aplicație la cererea „brokerilor” (de ex. Anydesk) dezinstaleaz-o, instalează un anti-virus și scanează dispozitivul de viruși. Nu folosi dispozitivul posibil infectat pentru resetarea parolelor / logarea în aplicațiile folosite până nu l-ai devirusat. Dacă este posibil, îți recomandăm să resetezi dispozitivul folosit la setările din fabrică sau să îi reinstalezi sistemul de operare.

• Dacă ai oferit o copie a actului de identitate, solicită schimbarea acestuia și vino la bancă în vederea efectuării actualizării de date.

• Depune de îndată o sesizare la autoritățile competente (spre exemplu: Poliție, ASF).

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

ACTUALITATE

Programul evenimentelor organizate în județul Prahova cu prilejul Zilei Culturii Naționale

Publicat

pe

De

Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova organizează, în perioada 14-18 ianuarie 2025, cu prilejul Zilei Culturii Naționale (15 ianuarie), mai multe evenimente omagiale în Ploiești și la secțiile din județ, cu acces liber, astfel:

♦ Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova – Ploiești, str. Toma Caragiu, nr.10, tel. 0244 522 656
https://www.facebook.com/Muzeul.de.Istorie.Ploiesti
15 ianuarie 2025, ora 11.00 – Simpozion: „Vasile Alecsandri în colecția Muzeului de Istorie” – organizat în colaborare cu Muzeul Memorial „Paul Constantinescu”

♦ Muzeul Ceasului „Nicolae Simache” Ploiești, str. Nicolae Simache, nr.1, tel. 0244 542 861
https://www.facebook.com/m.ceasului
15 ianurie 2025, ora 11.00 – Matineu muzeal: „Pe urmele profesorului Nicolae Simache” – participă elevi de la Școala Gimnazială „Nicolae Simache” Ploiești

♦ Muzeul „Casă de Târgoveț din sec. XVIII-XIX” Ploiești, str. Democrației, nr.2, tel. 0244 529 439
https://www.facebook.com/muzeul.casadetargovet
15 ianuarie 2025, ora 12.30 – Recital de poezie: „Poezia eminesciană în casa lui Hagi Prodan” – participă elevi ai Școlii Gimnaziale „Rareș Vodă” – Structura Ioan Grigorescu Ploiești
♦ Muzeul „Ion Luca Caragiale” Ploiești, str. Kutuzov, nr.1, tel. 0244 525 394
https://www.facebook.com/muzeul.ionlucacaragiale
15 ianuarie 2025 – Articol online: „Caragiale și Eminescu”

♦ Muzeul Memorial „Nichita Stănescu” Ploiești, str. Nichita Stănescu, nr.1, tel. 0344 100 768
https://www.facebook.com/Muzeu.Nichita.Stanescu.Ploiesti
18 ianuarie 2025, ora 11.00 – Matineu muzeal: „Recitări și evocări acasă la Nichita” – Mihai Eminescu renăscut prin „necuvintele” lui Nichita Stănescu

♦ Muzeul „Crama 1777” Valea Călugărească, str. Valea Largă, nr.139A, tel. 0244 235 470
https://www.facebook.com/Crama-de-la-1777-un-muzeu-o-poveste
14 ianuarie 2025, ora 10.00 – Matineu muzeal: „Recital de poezie eminesciană” – participă elevi de la Școala Gimnazială „Ion Ionescu” Valea Călugărească și Structură Nicovani

♦ Muzeul „Casa Domnească” Brebu, Aleea Casa Domnească, nr 3, tel. 0244 357 731
https://www.facebook.com/Muzeul.Casa.Domneasca.Brebu
15 ianuarie 2025, ora 9.00 – Matineu muzeal: „175 de ani de la nașterea poetului nepereche”
♦ Muzeul Memorial „Constantin și Ion Stere” Bucov, Parcul Constantin Stere Bucov, tel. 0244 344 040
https://www.facebook.com/profile.php?id=100076505662737
15 ianuarie 2025, ora 11.00 – Matineu muzeal: „Amintiri despre Eminescu și Alecsandri”
♦ Muzeul Memorial „Cezar Petrescu” Bușteni, str. Tudor Vladimirescu, nr.2, tel. 0244 321 080
https://www.facebook.com/muzeulcezarpetrescu
15 ianuarie 2025 – Articol online: „Dor de Eminescu”
♦ Muzeul Memorial „Nicolae Iorga” Vălenii de Munte, str. George Enescu, nr. 1-3, tel. 0244 280 861
https://www.facebook.com/muzeulnicolaeiorga
15 ianuarie 2025 – Articol online: „Mihai Eminescu – omul deplin al culturii”
♦ Muzeul „Conacul Pană Filipescu” Filipeștii de Târg, nr.868, tel. 0244 389 480
https://www.facebook.com/profile.php?id=100012309997055
15 ianuarie 2025 – Articol online: „330 de ani de la ctitoria Mănăstirii Sinaia”

♦ Muzeul „Conacul Bellu” Urlați, str. Orzoaia de Sus, nr.12, tel. 0244 271 721
https://www.facebook.com/conaculbellu
16 ianuarie 2025, ora 11.00 – Matineu muzeal: „Eminescu – poet național și universal” – participă Cenaclul „Pe urmele lui Orfeu”.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

 

 

 

PUBLICITATE

Cele mai citite