Connect with us

ACTUALITATE

Ivan Vasile Ivanoff, o analiză critică a administrației publice românești după 1989

Publicat

pe

La Muzeul de Istorie al județului Dâmbovița din Târgoviște s-a consumat, în această după-amiază, o inedită lansare de carte. Cu expozeuri de substanță și bine articulate. Cu texte elevate, discursuri excelente, ancorate în istoria administrativă a ultimilor 32 de ani, dar fără a fi uitat prezentul și nici viitorul.

Nu a fost vorba despre o lucrare de literatură, vreun roman sau plachetă de versuri. Juristul, profesorul universitar, fostul secretar general al județului Dâmbovița, Ivan Vasile Ivanoff a scos de sub tipar un fel de manual de istorie a administrației publice românești, văzută dintr-un unghi obiectiv, critic. O carte scrisă de un emerit profesionist al administrației publice într-un stil concis, armonios, traductibil chiar și pentru cei neavizați în științele administrației.

Profesorul Ivan Vasile Ivanoff a surprins în lucrarea sa, respectând cronologia, etapele, chinurile facerii administrației românești de după 1989. Și cine ar fi putut să descrie mai bine acest proces de metamorfozare a administrației comuniste, trecerea către structurile administrative democratice decât un om care a lucrat în sistem, care s-a confruntat zi de zi cu norme, legi, hotărâri, decizii, ordine, fie bune sau alambicate, interpretabile sau dătătoare de dureri de cap?

Cartea juristului Ivan Vasile Ivanoff nu este un tratat de drept administrativ, ci mai degrabă un manual în care sunt trecute în revistă, cu spirit didactic, schimbările unui sistem, părțile bune, compoziția, tarele și deficiențele. Chiar și un neprofesionist în drept administrativ poate observa, la o simplă răsfoire a cărții, că profesorul Ivanoff a fost nemilos, a tăiat dur, adânc, disecând parcă, cu oarece eleganță, organismul administrativ, arătând punctele slabe și indicând, totodată, și tratamentul.

Lângă Ivan Vasile Ivanoff s-au aflat, în postura de amfitrioni, de seniori comentatori ai lansării, profesorii George Coandă și Victor Petrescu – fostul director al Bibliotecii județene „Ion Heliade Radulescu” .

Sala, neîncăpătoare pentru zecile de participanți. Cadre didactice universitare, studenți, masteranzi, medici, profesori, fețe bisericești, reprezentanți de seamă ai administrației publice locale și județene. Un președinte al Consiliului Județean Dâmbovița în exercițiu – Corneliu Ștefan și doi foști șefi ai administrației județene – Gheorghe Ana și Adrian Țuțuianu. Au mai onorat evenimentul de lansare: vicepreședinta CJ Dâmbovița Luciana Cristea, secretarul general al județului- Dănuț Popa Stănescu și preotul vicar eparhial Ionuț Ghibanu.


După cum a spus în deschiderea lansării, Ivan Vasile Ivanoff a reușit în această carte, după 30 de ani de administrație și 20 de ani de activitate didactică în cadrul Universității Valahia din Târgoviște, să treacă în revistă o etapă extraordinar de tumultoasă din istoria recentă a României. A punctat profesional metamorfozarea statului român, dintr-un stat socialist, cu instituții adecvate acestui tip de orânduire, într-un stat democratic, capitalist. A surprins autorul momentele deosebit de dificile ale coacerii administrației prin FSN, CPUN, etapele dinaintea apariției Constituție României și momentelor electorale din anii ’90.

„Am realizat o analiză selectivă, concentrându-mi atenția exclusiv pe administrația publică locală în care mi-am desfășurat activitatea”, a precizat profesorul Ivan Vasile Ivanoff.

Fostul director al Bibliotecii Județene, Victor Petrescu, a preferat să vorbească mai mult despre omul Ivan Vasile Ivanoff decât despre lucrarea lansată. A mărturisit Victor Petrescu că a găsit întotdeauna înțelegere, sprijin și aplecare asupra rezolvării tuturor problemelor la fostul secretar general al județului Dâmbovița – Ivan Vasile Ivanoff, pe care îl cunoaște de 30 de ani.

Profesorul George Coandă a făcut o paralelă a vremurilor confuze și incerte în care trăim și perioada surprinsă în mod special, istorico-administrativ, de juristul Ivan Vasile Ivanoff. A spus George Coandă, invocând istoria, că „una s-a sperat în România acum 32 de ani și, din păcate, altceva a ieșit. Apropo de acest altceva ce a ieșit, este vorba și în această lucrare excepțională. Chiar dacă nu sunt jurist de meserie, dar într-o viață de jurnalist a trebuit uneori să pun mâna pe carte și să învăț și termeni juridici, pentru că în presă faci anumite acte de curaj ducându-te și spre alte meserii pentru a putea relata cât de corect ceea ce ai de pus într-o pagină de ziar sau într-o emisiune de radio sau de televiziune”.

A mai spus profesorul universitar George Coandă că lucrarea scrisă de juristul Ivanoff este printre puținele lucrări din literatura de specialitate, acum îmbâcsită de tot felul de teorii și de idei, care surprinde evoluția administrației publice românești post revoluția 1989.

A urmat la cuvânt, susținând o adevărată prelegere de istorie a administrației publice românești, cronologic, cu elocință și talent oratoric tipic universitarilor de valoare, profesorul Ivan Vasile Ivanoff. Autorul și-a prezentat cartea, ce conține, ce tratează, ce scoate la suprafață, ce pune în valoare și ce trebuie făcut pentru a fi eliminate deficiențele.

„Cele mai bruște momente s-au consumat pe 22 decembrie 1989. Atunci s-a produs o implozie, un fel de explozie controlată, o cădere pe verticală a instituțiilor, precum castelele de nisip, de cărți. Toate reprezentările statale de putere, începând cu Marea Adunare Națională, cu Consiliul de Stat, Consiliul de Miniștri, comitetele populare, consiliile populare, birourile executive ale acestora, toate aceste structuri de la nivel central și de la nivel local au făcut implozie. Practic, de facto, statul nu își mai exercita prerogativele”, a adăugat Ivan Vasile Ivanoff.

A mai spus autorul cărții că o societate care nu este coordonată de anumite structuri de putere devine o societate anarhică.

Au mai luat cuvântul, vorbind despre autor, despre carte, despre administrație și democrație, foștii președinți ai Consiliului Județean Dâmbovița Adrian Țuțuianu și Gheorghe Ana.

Primul, Adrian Țuțuianu, a invocat nevoia de reorganizare administrativ-teritorială a României și de reprofesionalizare a administrației, folosindu-se un alt tip de recrutare a funcționarului public. Statul a pierdut o prerogativă esențială, aceea de a-și pregăti funcționarii, acest tip de rol fiindu-i luat de tot soiul de firme, care fac tot felul de cursuri de perfecționare, ceea ce nu este normal.

Gheorghe Ana, despre care Ivan Vasile Ivanoff a spus că a colaborat excelent, constructiv, a precizat că administrația publică locală este cel mai complex domeniu în care, dacă nu ai o pregătire totală, nu ai ce să cauți. Fostul președinte al CJ Dâmbovița l-a felicitat pe Ivanoff pentru cartea scrisă, în care tratează trecerea de la comunism la capitalism din punct de vedere politico- administrativ. De asemenea, i-a sugerat juristului profesor de drept Ivan Vasile Ivanoff să scrie o carte analiză a administrației publice județene din Dâmboviţa, despre ceea ce s-a întâmplat în cei 32 de ani. Lucrarea i-ar ajuta foarte mult pe studenții de azi și, în special, pe cei care au predilecție spre administrație.

Preotul Ionuț Ghibanu, vicar eparhial, a vorbit despre colaborarea fructuoasă cu profesorul Ivan Vasile Ivanoff, atât ca student la Facultatea de Studii Juridice, dar și la Crucea Roșie, în Dâmbovița și la nivel național când această organizație îl avea ca președintele pe IPS Nifon – arhiepiscop și mitropolit al Târgoviștei. Ionuț Ghibanu a mărturisit celor de față că a văzut în Ivan Vasile Ivanoff profesionistul în drept administrativ care își face datoria așa cum trebuie și i-a mulțumit pentru întrega activitate pusă în slujba comunității.

Cititi mai mult
Reclamă
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Jandarmeria Dâmbovița, misiune îndeplinită cu o schemă de personal încadrată parțial. VIDEO

Publicat

pe

Jandarmeria Dâmbovița și-a îndeplinit cu succes misiunile încredințate pe parcursul anului 2023, chiar dacă schema de personal este acoperită doar în proporție de 77,64% – ceea ce înseamnă mai mult de 120 de posturi neîncadrate. Este concluzia la care am ajuns după ce inspectorul șef al unității – col. Mihai Matei ne-a prezentat, astăzi – 28 martie 2024, bilanțul activităților derulate pe parcursul anului trecut. De altfel, col. Matei a recunoscut că deficitul de personal constituie principala greutate cu care se confruntă și în prezent Inspectoratul de Jandarmi Județean Dâmboviţa.

„Din punct de vedere al misiunilor din competența Jandarmeriei, principala caracteristică a anului trecut a reprezentat-o creșterea exponențială a numărului de persoane participante la diverse manifestări și evenimente desfășurate în spațiul public, atât manifestări cultural-artistice, sportive, dar și promoționale și cu caracter religios”, a explicat inspectorul șef al IJJ Dâmboviţa.

În 2023, Jandarmeria Dâmbovița și-a asumat următoarele obiective generale:
– Eficiența misiunilor de ordine și siguranță publică;
– Modernizarea pazei obiectivelor și transporturilor de produse cu caracter special, bunuri și valori;
– Creșterea performanței structurilor operative;
– Asigurarea suportului operațional și decizional;
– Consolidarea mecanismelor de comunicare publică.

„Pentru îmbunătățirea condițiilor de muncă pentru personalul unității, am desfășurat mai multe acțiuni, dintre care amintim:
– achiziția unui container de lucru dotat cu toate facilitățile, în vederea amenajării unor spații de birouri;
– demararea lucrărilor de obținere a finanțării din fonduri europene în cadrul Programului – cheie 1 – Surse regenerabile de energie și stocarea energiei pentru construirea unui parc de panouri fotovoltaice care să asigure consumul de energie electrică la nivelul unității;
– demararea procedurii de construire a unei săli de sport cu tribună de 102 locuri, finanțată prin intermediul Companiei Naționale de Investiții.
– desfășurarea de activități într-un proiect cu Banca Mondială pentru executarea de lucrări de consolidare și modernizare a două clădiri cu destinația spații de birouri.
De asemenea, a fost realizată dotarea cu mijloace de transport specifice tipurilor de misiuni executate (de exemplu, au fost dotate posturile de jandarmi montane cu două autospeciale 4×4 cu dotări moderne, un autovehicul Jeep Wrangler pentru Postul de Jandarmi Montan Peștera și un autovehicul Ssangyong Musso Grand pentru Postul de Jandarmi Montan Zănoaga), precum și dotarea cu mijloace specifice de protecție individuală pentru personalul care execută misiuni de ordine publică și intervenție (căști și veste antiglonț, veste antiînjunghiere și altele)”, a precizat col. Mihai Matei.

De reținut că Jandarmeria Dâmbovița a derulat, în patrule mixte – împreună cu Poliția și independente, 7.328 de misiuni de menținere a ordinii publice. Au fost constatate 1.151 de fapte de natură contravențională, dintre care 665 au fost sancționate cu amenzi în valoare de 434.000 lei, și 112 fapte de natură penală. De asemenea, jandarmii din Dâmbovița au executat pe parcursul anului trecut 14 mă știu i de salvare / evacuare și au acordat sprijin unui număr de 32 de turiști.

„Și anul 2024 se anunță un an destul de încărcat pentru misiunile Jandarmeriei dâmbovițene. Pe lângă evenimentele publice care implică aglomerări mari de persoane cu care suntem obișnuiți anual, care sunt deja tradiționale la nivelul județului (putem exemplifica aici manifestări religioase cu aproximativ 20.000 de persoane, manifestări cultural-artistice cu peste 15.000 de participanți, manifestări sportive cu aproximativ 8000 de spectatori, etc.), fiind un an electoral, cu siguranță vor fi destule provocări în planul ordinii publice”, a concluzionat col. Mihai Matei – inspector șef IJJ Dâmboviţa.

VIDEO

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

ACTUALITATE

România este țara UE cu cel mai mare număr de câini și pisici cu stăpân, raportat la populație

Publicat

pe

România este țara europeană cu cel mai mare număr de animale de companie deţinute pe cap de locuitor, mai precis 8,6 milioane de câini și pisici cu proprietar – ne informează Federaţia Naţională pentru Protecţia Animalelor (FNPA). În 43% dintre locuințe există cel puțin un câine și în 48% cel puțin o pisică – se mai precizează în comunicatul de presă transmis către mass-media.

„Aşadar, este evident că cel puțin pentru jumătate din populația țării nu este admisibilă și aprobabilă strategia inumană și imorală de gestionare a câinilor prin ucidere. Într-o societate în care în jumătate din case sunt animale de companie, câini și pisici, este surprinzător că, de 20 de ani, autorităţile din România derulează programe de eutanasiere și că există atâtea imagini crude ale comportamentului unor indivizi față de aceste animale”, spune Carmen Arsene – preşedinta FNPA.

Precizăm că, potrivit unui raport FEDIAF (Federația Europeană a Industriei Produselor Alimentare pentru Animale de Companie), Germania deține cea mai mare populație de câini (peste 10 milioane) și pisici (peste 15 milioane) din Europa. Același studiu arată că, față de anul 2010, la nivel european, numărul de câini în casele oamenilor a crescut cu aproximativ 32 de milioane, iar numărul pisicilor – cu aproximativ 42 de milioane.

„Considerăm că această creștere semnificativă în Europa se datorează inclusiv adoptării de animale fără stăpân din țări precum România, de către țări precum Germania, Austria, Marea Britanie etc, în scopul salvării de la maltratare și eutanasiere. Desigur, situația cruntă din România a determinat inclusiv românii să adopte animale de pe străzi și din adăposturi, contribuind, de asemenea, cu un procent semnificativ la creşterea numărului de câini în locuințele din România.

Din ce în ce mai mulți oameni se apropie de animale prin empatie, iubire și bucuria de a avea în casa lor cel puțin un animal de companie și de a vedea beneficiile unei vieți în comuniune cu acestea. Ca societate, ne îndreptăm în această direcție. Însă, prin lipsa de etică şi corectitudine în aplicarea legilor şi strategiilor, legiuitorii, autoritățile responsabile și operatorii adăposturilor publice mai au de acceptat că, într-o societate empatică și morală, businessul generat din uciderea animalelor nu trebuie să primeze”, se precizează într-un comunicat al Federaţiei Naţionale pentru Protecţia Animalelor.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

 

 

 

PUBLICITATE

Cele mai citite