Connect with us

ADMINISTRAŢIE

Aberant la Găești. Taxă pe lansarea de carte! Pe când și taxa pe citit?

Publicat

pe

Găeștenii, sub guvernarea locală a primarului liberal Grigore Gheorghe, vor primi cadou pentru anul viitor un calup de taxe și impozite mai mari.

Și, ca să se ducă buhul, la Găești, a fost aprobată, în regim de unicitate la nivel județean și poate chiar național, o taxă specială pentru lansarea de carte. De parcă ar fi plină urbea străbătută de pârâul Răstoaca de prozatori și de poeți care scot cărți, plachete și reviste pe bandă rulantă și era nevoie de instituirea unei taxe de 113 lei pe zi pentru lansarea de carte!

Halal atenție acordă liberalii găeșteni culturii și stimulării actului creator! Poate aud și colegii dumnealor de la centru și îl mai îmbunează pe primarul Grigore Gheorghe. Altfel, nu este exclus să ne trezim la Găești și cu o taxă pe… citit.

Povestea cu taxele și impozitele locale este mai veche, ne-a spus consilierul social-democrat Claudiu Cezar Popescu. Se pare că edilul liberal, din considerente electorale, nu a majorat dările cu procentele stabilite de lege în 2019 și 2020, respectiv cu rata inflației cum cere Codul Fiscal. Nu a vrut edilul să își agite alegătorii, așa că a lăsat impozitele să curgă vreo doi ani la aceleași valori. Numai că a venit Curtea de Conturi care, în urma unui control de specialitate, a remarcat problema și i-ar fi indicat primarului să ia măsuri în consecință.

Și iată-ne ajunși acum în această situație deloc confortabilă. Când toate prețurile au explodat, hop, și Primăria Găești vine cu o majorare de taxe și impozite de 5,9598%. Proiectul de hotărâre cu pricina s-a aflat în durerile facerii vreo două ședințe de Consiliu Local. Aleșii PSD, șase la număr, cărora li s-au alăturat și reprezentanții PRO România nu au fost de acord cu creșterile de taxe și impozite propuse de liberalul Griguță.

„La ședința ordinară de Consiliu Local, din data de 25.11.2021, când s-a prezentat Proiectul de Hotărâre, mi-am manifestat dezacordul privind această propunere și am formulat mai multe amendamente, respectiv impozitele și taxele locale pentru anul 2022 să fie majorate doar cu 2,6%, respectând astfel art. 491 din Codul Fiscal, ci nu cu 5,9598% cât propune primarul încălcând evident Codul Fiscal”, a scris, pe pagina sa de Facebook, Claudiu Popescu.

A mai propus consilierul PSD ca impozitul pe clădirile nerezidențiale să fie același atât pentru persoanele fizice, cât și pentru cele juridice, ci nu diferențiat, cum era propus în proiect. Adică persoanele fizice să plătească 0,5% din valoarea impozabilă, iar persoanele juridice – 0,2% .

Claudiu Popescu a cerut și eliminarea aberantei taxe speciale pe lansarea de carte. Cum să ceri unui iubitor de cultură, unui scriitor, 113 lei pe zi pentru lansarea de carte, în timp ce pentru înființarea serviciului de taximetrie propui 113 lei pe an? Demersul social-democratului Claudiu Popescu nu a avut sorți de izbândă în fața mașinii de vot liberale.

„Toate aceste amendamente au fost supuse votului (doar unul fiind acceptat), dar când s-a votat Hotărârea în ansamblu, la ”îndemnul” primarului, membrii PNL au respins Hotărârea cu amendamente”, a menționat Claudiu Popescu.

Pentru ca primarul „să își îndeplinească visul” – după cum s-a exprimat Claudiu Popescu, ședința de Consiliu Local a fost reprogramată pentru data de 3 decembrie 2021. Proiectul privind taxele și impozitele locale, așa cum l-a conceput primarul liberal Grigore Gheorghe, a trecut în ședința extraordinară. Dorința edilului de a avea cât mai mulți bani la buget, spune Claudiu Popescu, nu stă în picioare: orașul Găești beneficiază de un buget generos, numai că este prost gestionat!

„De ce nu avem noi în fiecare zi lansări de carte, de ce nu avem noi cât mai multe activități culturale care să ne deschidă orizontul? Nu ai cu cine! Această hotărâre privind stabilirea unor taxe și impozite locale este foarte importantă pentru toată lumea. Nu era cazul să fie majorate atât”, a mai adăugat Claudiu Popescu.

Consilierul local social-democrat consideră că, înainte de aprobarea Proiectului de Hotărâre privind noile taxe și impozite locale de la Găești, s-ar fi impus o dezbatere publică pe marginea acestui subiect, numai că primarul a considerat că este mai bine să-l treacă „pe repede-nainte, numai cu voturile consilierilor PNL”.

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ADMINISTRAŢIE

Anunț convocare ședință Consiliul Local Voinești în data de 29 iunie 2022

Publicat

pe

de

Se convoacă, în ședință ordinară, Consiliul Local Voinești, pe data de 29.06.2022, ora 16:00, la sediul acestuia, cu următoarea ordine de zi:

1. Proiect de hotărâre privind însușirea Raportului de activitate al beneficiarilor Legii 448/2006 modificată și completată din cadrul Primăriei Voinești pe semestrul 1 al anului 2022;
2. Proiect de hotărâre privind aprobarea modificărilor taxei de habitat cu destinație specială de salubrizare pentru solicitările depuse la Primăria Voinești, conform anexelor emise de ADI “Management integrat al deșeurilor în județul Dâmbovița” pentru luna iulie 2022;
3. Informare privind intenția Telekom România Mobile Communications de a închiria o suprafață de 150 mp și cale de acces, în vederea construirii unui pilon metalic, destinat comunicațiilor electronice – islaz Muret;
4. Informare cu privire la stadiul depunerii proiectelor de investiții ale UAT Voinești prin Compania Națională de Investiții ”C.N.I.” SA, Programul Național de Investiții “Anghel Saligny” și GAL Valea Ialomiței.
5. Diverse

PRIMAR,
SANDU GABRIEL

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

ADMINISTRAŢIE

17,6 milioane de lei pentru modernizare străzi din orașul Titu

Publicat

pe

Primăria Titu a obținut o finanțare de 17.654.201,95 lei prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny” pentru implementarea unui proiect care vizează modernizarea mai multor străzi din zona peste calea ferată – Atârnați și realizarea unui sistem de evacuare ape pluviale aferent acestora.

Sunt incluse în proiect următoarele străzi: Regiei, Mihai Eminescu, Libertății, Liniștii, Înclinată, George Enescu și Petru Groza, în lungime de 1.507 m și cu o lățime ce variază între 5,70 m și 11,50 m.

„Pe toate cele opt străzi cuprinse în proiect, se vor efectua lucrări de: modernizare a părții carosabile, amenajare trotuare, realizare accese la proprietăți, amenajare spatii verzi, realizare sistem de colectare și evacuare a apelor prin canalizare pluvială, elemente de scurgere a apelor (șanțuri pereate și rigole carosabile), siguranța circulației și amenajare a accesibilității persoanelor cu dizabilități”, se precizează într-un comunicat transmis de Primăria Titu.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

PUBLICITATE

 

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT