Connect with us

ACTUALITATE

Expoziția itinerantă „Preot Gheorghe I. Cotenescu” a fost vernisată de 28 de ori în 18 luni de pandemie

Publicat

pe

Publicistul Radu Petrescu Muscel, colaborator al ziarului nostru, organizează, vineri – 10 decembrie 2021, la Muzeul Național al Literaturii Române din București, un nou vernisaj al expoziției itinerante de fotografie dedicată bunicului său, preotul profesor căpitan Gheorghe I. Cotenescu – prieten și secretar personal al istoricului Nicolae Iorga. De asemenea, preotul Cotenescu, născut la Izvoarele, județul Dâmbovița, le-a fost profesor patriarhilor României Iustin Moisescu și Teoctist Arăpașu. Totodată, a luat parte la întreaga campanie militară din Primul Război Mondial (1916-1919), fiind decorat cu ordinul „Coroana României”. Mai târziu, preotul Cotenescu a sprijinit mișcarea de rezistență anticomunistă, motiv pentru care a ajuns la închisoare și a fost persecutat chiar și după eliberare.

Evenimentul de la București este cel de-al 28-lea vernisaj organizat față în față, în Capitală și 8 județe ale țării (Arges, Bihor, Brasov, Dambovita, Galati, Giurgiu, Iasi si Valcea), în perioada iulie 2020 – decembrie 2021, adică în 18 luni de pandemie. Publicistul Radu Petrescu Muscel ne-a mărturisit că și-a stabilit ca obiectiv să ajungă în toate județele țării, în următorii 3 ani. Expoziția prezintă episoade din viața preotului căpitan Gheorghe I. Cotenescu, de la căsătorie până la închegarea unei familii extinse.

Membru în conducerea mai multor societăţi profesionale şi culturale de la începutul secolului al XX-lea, preotul Cotenescu a organizat și animat numeroase evenimente atât în vechiul Regat, cât şi în celelalte teritorii locuite de români. Fidel partizan al ideilor propagate de Spiru Haret şi Nicolae Iorga, nu a pregetat să-şi îndeplinească misiunea de luminare a satului și de luptător pentru dreapta credinţă. Preotul Gheorghe I. Cotenescu a iubit enorm vocația de profesor de muzică, fără să-şi neglijeze însă parohia rurală din Muscelul strămoşesc, păstorind-o timp de 52 de ani şi neîndurându-se să-şi părăsească enoriaşii pentru a preda definitiv la seminarul din Capitală.

Deşi nu era profesor universitar, a fost invitat în repetate rânduri de cărturarul Nicolae Iorga şi de comitetul de organizare să conferenţieze la Universitatea Populară de la Vălenii de Munte (în perioada 1932-1943). Încrederea pe care i-a acordat-o profesorul Nicolae Iorga încă din studenţie (secretar personal) l-a determinat să accepte şi delicata sarcină de organizare, după război, a secţiei muscelene a Partidului Naţionalist Democrat, fiind ales deputat de Muscel (1931-1932), alături de Constantin (Dinu) I.C. Brătianu şi Ion Mihalache, cu numeroase intervenţii şi iniţiative parlamentare ce dovedeau şi talentul său oratoric.

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Tabără de creație la Centrul Județean de Cultură Dâmbovița. Detalii aici

Publicat

pe

de

Centrul Județean de Cultură Dâmbovița organizează, în perioada 11 – 15 iulie 2022, cea de-a X-a ediție a Taberei de creație „O vară de poveste”.

„Atelierele de creație – olărit, dans, micul artizan, decorațiuni hârtie, cusături, mărgele și pictură icoane pe sticlă – vă vor oferi, ca în fiecare an, experiențe de neuitat.

Programul se desfășoară în intervalul orar 08:00 – 12:00. Taxa de participare pentru întreaga săptămână de activități este de 30 lei / copil.

Copiii, cu vârsta minimă de 6 ani, se pot înscrie până la data de 7 iulie, la nr. de telefon 0726.901.944″, se precizează într-un comunicat remis către mass-media.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

ACTUALITATE

A început construcția primului hotel de 5 stele din Stațiunea montană Peștera-Padina

Publicat

pe

Moment istoric, luni – 27 iunie 2022, în Munții Bucegi. Este ziua când a fost pusă piatra de temelie a primului hotel de 5 stele ce va fi construit în cadrul Stațiunii montane Padina-Peșrera. Este un proiect implementat fe cunoscutul om de afaceri Valentin Calcan.

Evenimentul a debutat cu o slujbă de sfințire, apoi s-a dat citire actului de temelie, pe care investitorul l-a plasat într-o capsulă a timpului ce a fost zidită la temelia viitorului otel Peștera Wellness&SPA, împreună cu două ziare de astăzi și o fotografie de grup.

Valentin Calcan a declarat că își dorește ca hotelul să fie gata până în toamna anului viitor, când se împlinesc 100 de ani de la ridicarea primei cabane turistice în Bucegii dâmbovițeni – Casa Peștera.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

PUBLICITATE

 

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT