ACTUALITATE
Expoziția itinerantă „Preot Gheorghe I. Cotenescu” a fost vernisată de 28 de ori în 18 luni de pandemie

Publicistul Radu Petrescu Muscel, colaborator al ziarului nostru, organizează, vineri – 10 decembrie 2021, la Muzeul Național al Literaturii Române din București, un nou vernisaj al expoziției itinerante de fotografie dedicată bunicului său, preotul profesor căpitan Gheorghe I. Cotenescu – prieten și secretar personal al istoricului Nicolae Iorga. De asemenea, preotul Cotenescu, născut la Izvoarele, județul Dâmbovița, le-a fost profesor patriarhilor României Iustin Moisescu și Teoctist Arăpașu. Totodată, a luat parte la întreaga campanie militară din Primul Război Mondial (1916-1919), fiind decorat cu ordinul „Coroana României”. Mai târziu, preotul Cotenescu a sprijinit mișcarea de rezistență anticomunistă, motiv pentru care a ajuns la închisoare și a fost persecutat chiar și după eliberare.
Evenimentul de la București este cel de-al 28-lea vernisaj organizat față în față, în Capitală și 8 județe ale țării (Arges, Bihor, Brasov, Dambovita, Galati, Giurgiu, Iasi si Valcea), în perioada iulie 2020 – decembrie 2021, adică în 18 luni de pandemie. Publicistul Radu Petrescu Muscel ne-a mărturisit că și-a stabilit ca obiectiv să ajungă în toate județele țării, în următorii 3 ani. Expoziția prezintă episoade din viața preotului căpitan Gheorghe I. Cotenescu, de la căsătorie până la închegarea unei familii extinse.
Membru în conducerea mai multor societăţi profesionale şi culturale de la începutul secolului al XX-lea, preotul Cotenescu a organizat și animat numeroase evenimente atât în vechiul Regat, cât şi în celelalte teritorii locuite de români. Fidel partizan al ideilor propagate de Spiru Haret şi Nicolae Iorga, nu a pregetat să-şi îndeplinească misiunea de luminare a satului și de luptător pentru dreapta credinţă. Preotul Gheorghe I. Cotenescu a iubit enorm vocația de profesor de muzică, fără să-şi neglijeze însă parohia rurală din Muscelul strămoşesc, păstorind-o timp de 52 de ani şi neîndurându-se să-şi părăsească enoriaşii pentru a preda definitiv la seminarul din Capitală.
Deşi nu era profesor universitar, a fost invitat în repetate rânduri de cărturarul Nicolae Iorga şi de comitetul de organizare să conferenţieze la Universitatea Populară de la Vălenii de Munte (în perioada 1932-1943). Încrederea pe care i-a acordat-o profesorul Nicolae Iorga încă din studenţie (secretar personal) l-a determinat să accepte şi delicata sarcină de organizare, după război, a secţiei muscelene a Partidului Naţionalist Democrat, fiind ales deputat de Muscel (1931-1932), alături de Constantin (Dinu) I.C. Brătianu şi Ion Mihalache, cu numeroase intervenţii şi iniţiative parlamentare ce dovedeau şi talentul său oratoric.
ACTUALITATE
Târgovişte: Programul activităților artistice din „Orășelul lui Moș Crăciun”

Duminică – 3 decembrie 2023, la ora 17:30, se va da startul sărbătorilor de iarnă la Târgoviște. Primăria a pregătit un program deosebit pentru această perioadă din an.
3 DECEMBRIE 2023 – LOCAȚIE: PIAȚA TRICOLORULUI
– Ora 17:30 – Recital de colinde susținut de Corul „Valachia Christiana” al Universității Valahia din Târgoviște, sub conducerea domnului Asist. univ. dr. Mihail Vlădăreanu;
– Ora 17:50 – artificii stradale și spectacol de proiecție și lasere;
– Ora 18:00 – APRINDEREA BRADULUI, INAUGURARE ORĂȘELUL LUI MOȘ CRĂCIUN;
– Ora 18:00 – Spectacol dinamic de lasere;
– Ora 18:15 – Dansuri populare susținute de Școala de dans Diana Comănescu;
– Ora 18:40 – Recital colinde susținut de Ralu Dimache & Bianca Udilă.
5 DECEMBRIE 2023 – LOCAȚIE: PIAȚA TRICOLORULUI
-Ora 17:30 – 18:00 – Moment Artistic al comunității elene;
-Ora 18:00 – 18:30 – Recital de colinde susținut de elevii școlii conduse de prof. Cristina Gheorghilaș.
6 DECEMBRIE 2023 – LOCAȚIE: PIAȚA TRICOLORULUI
-Ora 17:30 – 18:00 – Recital de colinde susținut de elevii Școlii conduse de Daiana Berbec;
-Ora 18:00 – 18:30 – Moment Artistic „Cornorile Satului Gura Ocniței”, comunitatea rromă.
7 DECEMBRIE 2023 – LOCAȚIE: PIAȚA TRICOLORULUI
-Ora 17:30 – 18:00 – Moment Artistic susținut de elevii Școlii „Carmina Burana”;
-Ora 18:00 – 18:30 – Moment Artistic susținut de comunitatea bulgară.
8 DECEMBRIE 2023 – LOCAȚIE: PIAȚA TRICOLORULUI
-Ora 17:30 – 18:00 – Spectacol dans trupa „After Dark”;
-Ora 18:00 – 18:30 – Recital de colinde susținut de elevii Școlii „Coresi”.
9 DECEMBRIE 2023 – LOCAȚIE: PLATA TRICOLORULUI
– Ora 17:30 – 18:00 – Recital de colinde – corul condus de dl. Bebe Ciuraru;
-Ora 18:00 – 18:30 – Dansuri susținute de elevii Școlii de dans Văduva.
10 DECEMBRIE 2023 – LOCAȚIE: PIAȚA TRICOLORULUI
-Ora 17:30 – 18:00 – Recital de colinde susținut de elevii școlii conduse de Daiana Berbec;
-Ora 18:00 – 18:30 – Dansuri susținute de elevii școlii de dans „Văduva”.
11 DECEMBRIE 2023 – LOCAȚIE: PIAȚA TRICOLORULUI
-Ora 17:30 – 18:00 – Recital de colinde susținut de Corul „Vizuart”;
-Ora 18:00 – 18:30 – Moment Artistic susținut de elevii școlii de dans „Daniela Rotary”.
12 DECEMBRIE 2023 – LOCAȚIE: PIAȚA TRICOLORULUI
-Ora 17:30 – 18:00 – Recital de colinde susținut de Ansamblul condus de prof. Cristina Gheorghilaș;
-Ora 18:00 – 18:30 – Recital de colinde susținut de Ansamblul „Muguraș de la Chindie” – Cununa Brăneștiului .
13 DECEMBRIE 2023 – LOCAȚIE: PIAȚA TRICOLORULUI
-Ora 17:30 – 18:00 – Dansuri populare susținute de elevii Școlii de dans „Diana Cormănescu”;
-Ora 18:00 – 18:30 – Spectacol de teatru „Lolo și Bobo”, Teatrul Tony Bulandra, Târgoviște.
14 DECEMBRIE 2023 – LOCAȚIE: PIAȚA TRICOLORULUI
-Ora 17:30 – 18:00 – Grup de colindători condus de prof. Adela Nae;
-Ora 18:00 – 18:45 – Spectacol de teatru „Vasilache și Mărioara”, Teatrul Tony Bulandra, Târgoviște.
PERIOADA 15 – 17 DECEMBRIE
15 DECEMBRIE 2023, ORA 17:00 – PARADA SOSIRII LUI MOȘ CRĂCIUN
– Traseu: (Teatru – Bd. Regele Carol I – Bd. Mircea cel Bătrân – Calea Domnească – Bd. Libertății – Piața Tricolorului);
– Ora 17:30 – Moș Crăciun împarte daruri în Piața Tricolorului.
16 DECEMBRIE 2023, ORA 17:30 – Moș Crăciun împarte daruri în Piața Tricolorului;
17 DECEMBRIE 2023, ORA 17:30 – Moș Crăciun împarte daruri în Piața Tricolorului;
– Înscriere copii – în zilele de 15, 16, și 17, în Piața Tricolorului, de la ora 16:00.
ACTUALITATE
Jurnal din Turcia (IV). Ne-am trezit cu zăpadă, nu multă, așa de semnalizare!

A venit iarna și în Cappadocia. Noroc că vântul nu a mai bătut! În natură, s-a instalat un soi de amorțire. Firească până la urmă. Baloanele nu s-au înălțat nici astăzi. Cei care aveau programată plimbarea cu balonul au primit banii înapoi. Grupul nostru mai are o șansă în următoarea dimineață. Vom vedea!
Ne-am început ziua cu o vizită lungă, meditație și rugăciune, așa, fiecare în sufletul și în mintea sa, în Parcul Național Goreme. Ineditul sanctuar al creștinismului, se află, din 1985, pe lista monumentelor UNESCO. Aici, pătrunzi într-o lume de taină, acolo unde a fost pusă, la începuturi, sămânța credinței creștine… Sunt locuri în care au suferit și au ostoit în numele lui Iisus Hristos unii dintre primii trăitori ai rugăciunii și pioșeniei.
La Goreme se află, de fapt, un șirag de biserici și capele săpate în stâncă, unele acoperite cu fresce reprezentând diferite scene biblice. Au rezistat timpului și altor acțiuni subiective! Dumnezeu a vegheat.
Parcul Național Goreme este unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din Turcia. Se spune că aici s-au așezat creștinii care au fugit din calea prigoanei romane. S-a întâmplat acum 2.000 de ani. Biserica Sfântul Vasile cel Mare este una dintre cele mai vizitate. A fost o încântare pentru suflet să intri în acest sfânt lăcaș în care a slujit, în numele Domnului Nostru Iisus Hristos, Sfântul Vasile.
Măreție prin simplitate. Lumina naturală țâșnește în interior prin fantele înguste, pură, curățată de energia sublimă a credinței. Faptul că într-o țară musulmană rezistă, sunt păstrate asemenea relicve, izvoare ale creștinismului, este o dovadă solidă a implicării lui Dumnezeu în ordinea lucrurilor și a firii. Motiv ca noi, cei care am avut șansa să vizităm Complexul monahal de la Goreme, să plecăm mai încrezători și, de ce nu, mai smeriți, mai atenți la mersul nostru prin această lume.
Am continuat călătoria. E bine că nu a existat o trecere bruscă de la ușoara stare mistică la obișnuitul cotidian. Ne-ar fi perimat echilibrul. De la Goreme, am mers la una dintre renumitele fabrici de covoare din Cappadocia. Artă, grație, pasiune, talent și multă, multă răbdare le trebuie țesătoarelor de aici, adevărate artiste care pictează, folosind ca elemente ale creației, firul de mătase, de lână și de bumbac.
Gazdă ospitalieră ne-a fost, nu vă vine să credeți, o româncă. Alina. Din București. Căsătorită în urmă cu 12 ani cu un turc. Specialistă desăvârșită în această artă a confecționatul covoarelor turcești. Am văzut clar! Chipul Alinei s-a înseninat când a văzut că este înconjurată brusc de atâția români. Ne-a făcut o prezentare amănunțită a drumului parcurs de covor. De la viermele de mătase și firul de lână de Angora până ce covorul ajunge în casele oamenilor. Nu neapărat ale noastre, fiindcă ce se obține aici nu sunt produse de serie. Țesătura este executată manual și în timp. Chiar și ani buni! Așa că prețul covoarele autentice de Cappadocia pleacă de la 1.000 de euro și pot ajunge până la câteva zeci de mii. Fabrica a fost vizitată și de renumita actriță de film Angelina Jolie. Poate ea să fii cumpărat câteva covoare pentru vilele sale!
Alina și meseriașii din subordine ne-au prezentat, la un pahar de vin sau la o ceașcă cu ceai turcesc, o suită de modele de covoare. Poate că face parte din politica de marketing a firmei. De data asta, cu grupul nostru, nu a brodit-o. Nu a cumpărat nimeni nici măcar un petec de covor de 300-400 de euro. Ne-am mulțumit cu câte un semn de carte. Angajații, politicoși, dar nu au putut totuși să-și ascundă până la capăt dezamăgirea de pe chipuri. Asta e! Nu veniserăm după covoare în Cappadocia. Am vrut doar să le admirăm activitatea și să îi felicităm pentru ceea ce fac. Așa s-a și întâmplat. Cu aplauze.
A urmat momentul de rutină zilnică. Adică, masa. Bufet suedez. Cu de toate. Pui mult pe farfurie, dintr-un spirit de a experimenta și mănânci puțin. Asta este chichița all inclusive. Pe românește „mai bine să rămână, decât să nu ajungă”!
După masă, sătui, am trecut așa, la foc automat, pe la Valea Vânătorilor. Câteva minute destinate fotografiilor, apoi scurt popas la Cetatea Uchisar. Privire de la distanță.
Tot aici, cine a vrut să se plimbe cu balonul, pardon, să simuleze zborul cu acest tip de aparat, a putut să o facă cu numai 3 euro de persoană. Fotografia. 6 euro, cu ramă personalizată. Și cu o întreagă regie și scenariu, turcul responsabil de balon, pe telefonul fiecărui client, îți realiza un filmuleț scurt încât cine îl urmărește are impresia că te plimbi printre nori. Dacă mai faci un pic pe amețitul și fricosul de înălțimi, reușita este deplină!
După „plimbarea” cu balonul, cu fotografia dovadă falsă sub braț, ne-am urcat în autocar și am pornit spre Valea Porumbeilor. Aici, am hrănit porumbeii și vrăbiuțele cu semințe speciale, ne-am mai tras în câteva poze și am plecat spre hotel.
Ziua s-a încheiat cu o seară turcească. Dans din buric, antren, băuturică tradițională, totul asortat cu voioșie tipic românească. O rețetă de succes!
A doua zi, la ora 09:00, am făcut cale întoarsă spre Antalya. Aici, se va consuma ultimul act al călătoriei noastre prin țara de la marginea Asiei…
-
Dâmboviţaacum 2 zile
Donează un strop de sânge pentru un tânăr polițist care se luptă cu boala!
-
Dâmboviţaacum 6 zile
Interfonul care blochează bătrânii și bolnavii în apartamente. Litigiu pe scara unui bloc din Târgoviște
-
ACTUALITATEacum o săptămână
Târgoviște: Spectacol-surpriză în seara când va fi aprins iluminatul festiv în oraș
-
ACTUALITATEacum o săptămână
A câștigat concursul. Comisarul șef Adrian Antofie revine la conducerea IPJ Dâmbovița
-
ACTUALITATEacum 5 zile
PERPLEX. Concursul pentru șefia IPJ Dâmbovița a fost suspendat pentru cinci zile!
-
ACTUALITATEacum o săptămână
Târgovişte: Bradul de Crăciun va fi aprins pe 3 decembrie
-
ACTUALITATEacum 6 zile
Traseul spectaculos dintre Pucioasa și Maluri, o invitație pentru iubitorii de liniște și natură!
-
ACTUALITATEacum 7 zile
Târgoviște: Concert simfonic dedicat Zilei Naționale a României. Intrarea este liberă