Connect with us

ACTUALITATE

CJ Dâmbovița l-a premiat pe prof. Marin Cârciumaru pentru cei 50 de ani cercetare arheologică

Publicat

pe

Consiliul Județean Dâmbovița a organizat, ieri – 9 decembrie 2021, prin Complexul Național Muzeal Curtea Domnească Târgoviște, un eveniment aniversar pentru profesorul Marin Cârciumaru, care, la împlinirea vârstei de 80 de ani, se poate lăuda cu o carieră de peste 50 de ani de cercetare interdisciplinară în arheologia din România.

Cu acest prilej, Consiliul Județean Dâmbovița i-a acordat profesorului Cârciumaru o diplomă de excelență pentru cariera dedicată cercetării paleoliticului din România și pentru sprijinirea activității muzeale dâmbovițene, distincție ce i-a fost înmânată de conf. univ. dr. Claudia Gilia – consilier al președintelui CJD, Corneliu Ștefan.

Evenimentul a avut loc la Muzeul Evoluției Omului și Tehnologiei în Paleolitic din municipiul Târgoviște, înființat și grație strădaniilor prof. Marin Cârciumaru. Au fost prezenți: Sabin Luca – managerul Muzeului Naţional Brukenthal din Sibiu, Constantin Pehoiu – președintele Senatului Universității Valahia din Târgoviște, reprezentanți ai instituțiilor de cultură din județ, cercetători, cadre didactice universitare și numeroși alți invitați.

„Pentru mine și pentru Consiliul Județean Dâmbovița este o onoare, domnule profesor, să vă sărbătorim, astăzi, ca membru marcant al comunității dâmbovițene. Domnule profesor, sunteți o personalitate complexă a lumii academice, care și-a pus amprenta asupra cercetării în domeniul paleoliticului din țara noastră. Ați pus pe harta României și, de ce nu, a lumii, județul Dâmbovița în acest domeniu prin rezultatele activității desfășurate pe parcursul a 50 de ani.

Cariera dumneavoastră este remarcabilă nu doar din perspectiva cercetării științifice, deosebit de amplă, și care s-a materializat prin lucrările pe care le-ați publicat atât în România, cât și în străinătate, ci și prin multiplele proiecte de cercetare pe care le-ați condus. Vă datorăm respectul și prețuirea noastră și pentru activitatea academică, managerială la dezvoltarea Universității Valahia din Târgoviște. Sunteți unul dintre oamenii care au pus o piatră de temelie la fondarea universității noastre, sunteți omul care a condus Facultatea de Științe Umaniste, care a fost prorectorul universității și directorul școlii doctorale.

Remarcăm, de asemenea, contribuția dumneavoastră, la realizarea Muzeului Evoluției Omului și Tehnologiei în Paleolitc, unic în România și printre puținele de acest gen din Europa. Considerem că cea mai importantă moștenire pe care o puteți lăsa, domnule profesor, este contribuția dumneavoastră la formarea tinerilor, la determinarea pasiunii și dăruirii cu care aceștia fac munca de cercetare arheologică. Pentru întreaga activitate și pentru omul care sunteți, permiteți-ne să vă acordăm astăzi o diplomă de excelență pentru întreaga carieră, și, de asemenea, o plachetă aniversară”, este mesajul transmis de președintele CJ Dâmbovița – Corneliu Ștefan, căruia i-a dat citire conf. univ. dr. Claudia Gilia.

Nume de referință al arheologiei preistorice din România, profesorul Marin Cârciumaru a marcat cercetarea Paleoliticului prin abordarea unor teme diverse: de la crono-stratigrafie și reconstituirea mediului, până la evoluția culturii materiale, de la tehno-tipologie, până la studiul obiectelor de artă etc. Una dintre preocupările principale a fost reconstituirea mediului în Pleistocenul superior din România prin realizarea de analize polinice și coroborarea rezultatelor cu alte studii interdisciplinare (sedimentologie, analize ale faunei, datări absolute etc.) De altfel, abordarea interdisciplinară a cercetărilor arheologice i-a marcat întreaga carieră. De-a lungul celor peste 50 de ani de activitate, profesorul Marin Cârciumaru și-a extins continuu ariile de cercetare, fiind preocupat de diverse domenii: paleobotanică, geoarheologie, simbolism și artă etc.

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Tabără de creație la Centrul Județean de Cultură Dâmbovița. Detalii aici

Publicat

pe

de

Centrul Județean de Cultură Dâmbovița organizează, în perioada 11 – 15 iulie 2022, cea de-a X-a ediție a Taberei de creație „O vară de poveste”.

„Atelierele de creație – olărit, dans, micul artizan, decorațiuni hârtie, cusături, mărgele și pictură icoane pe sticlă – vă vor oferi, ca în fiecare an, experiențe de neuitat.

Programul se desfășoară în intervalul orar 08:00 – 12:00. Taxa de participare pentru întreaga săptămână de activități este de 30 lei / copil.

Copiii, cu vârsta minimă de 6 ani, se pot înscrie până la data de 7 iulie, la nr. de telefon 0726.901.944″, se precizează într-un comunicat remis către mass-media.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

ACTUALITATE

A început construcția primului hotel de 5 stele din Stațiunea montană Peștera-Padina

Publicat

pe

Moment istoric, luni – 27 iunie 2022, în Munții Bucegi. Este ziua când a fost pusă piatra de temelie a primului hotel de 5 stele ce va fi construit în cadrul Stațiunii montane Padina-Peșrera. Este un proiect implementat fe cunoscutul om de afaceri Valentin Calcan.

Evenimentul a debutat cu o slujbă de sfințire, apoi s-a dat citire actului de temelie, pe care investitorul l-a plasat într-o capsulă a timpului ce a fost zidită la temelia viitorului otel Peștera Wellness&SPA, împreună cu două ziare de astăzi și o fotografie de grup.

Valentin Calcan a declarat că își dorește ca hotelul să fie gata până în toamna anului viitor, când se împlinesc 100 de ani de la ridicarea primei cabane turistice în Bucegii dâmbovițeni – Casa Peștera.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

PUBLICITATE

 

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT