Neîncăpătoare sala de la Clubul Studenților din Târgoviște, aseară, la spectacolul „Cântece rituale și colinde din Transilvania”, o incursiune muzicală printre nestematele folclorului ardelean, pusă în scenă, cu multă sensibilitate, după un scenariu aparținând interpretului Ioan Bocșa, de membrii Ansamblului „Icoane”, de la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj Napoca și grupul instrumental „Trio Transilvan”.
Este pentru prima dată când Ioan Bocșa și studenții săi vin la Târgoviște pentru a susține un astfel de concert, scoțând parcă dintr-un cufăr fermecat nestematele folclorului de pe meleagurile Transilvaniei.

Un experiment inedit în fața publicului dâmbovițean, poate neobișnuit cu astfel de reprezentații muzicale, unde nu a existat o alternanță a folclorului național, spectacolul fiind cantonat în frumusețea cântului și obiceiurilor ardelenești. Testul a fost trecut de dâmbovițenii care au trăit cu emoție, au vibrat alături de artiștii de pe scenă.
Poate că mulți dintre cei veniți aseară la Clubul Studenților au crezut că Ioan Bocșa va fi solistul principal al spectacolului, așa cum era trecut pe afișe. Nu a fost chiar așa. Marele interpret, în cele două ore de reprezentanție încântătoare, a cântat două piese. Dar nu a părăsit scena. A fost tot timpul acolo, într-un rol de inimă ce pompa sânge în organismul viguros, fermecător, care avea misiunea de a construi acest periplu minunat prin folclorul din Transilvania. Ioan Bocșa a fost un fel de ghid al spectatorilor, un comentator, un povestitor care, cu un har deosebit, i-a introdus pe cei de față în tainițele obiceiurilor și tradițiilor din Ardeal.

Structura și compoziția spectacolului nu a fost una întâmplătoare. Așa, un amalgam de piese, interpretate în devălmășie, pentru a umple timpul. Nu. Reprezentația a fost una profesionistă, bine elaborată, cultă.
Ioan Bocșa a adus pe scenă însăși existența noastră. Etapele firești ale trecerii noastre prin această lume, începând cu esența vieții care este nașterea, continuând cu nunta, ca simbol al înmuguririi, și încheind acest ciclu cu moartea, care, cât ar fi de tristă, de temătoare, nu poate fi desprinsă, orice am face, din acest lanț existențial. Cele trei etape traduse în folclorul transilvan au fost alternate, legate, frământate, pentru a avea legătură bună, cu momente muzicale de la diferite evenimente, sărbători, cu piese de dragoste, de plecare în cătănie, de bucurie și tristețe deopotrivă.

Nu a lipsit din spectacol poezia, doina, interpretările la instrumentele vechi, care nu prea mai sunt folosite de orchestrele de muzică populară. Buhaiul, de pildă. S-au auzit pe scenă, coexistând cu folclorul, bătăile de toacă, care au adus și acea nuanță de divin, de credință statornică în Dumnezeu.
Și, evident spectacolul, acest periplu etnografic și folcloric prin Transilvania, avându-l ca ghid pe Ioan Bocșa, s-a încheiat în ton cu zilele care vin, cu colinde de Crăciun. Publicul târgoviștean, ca și interpreții, a fost unul de zile mari. S-a prins în această vrajă muzicală, sorbind cu plăcere, cu sufletul și cu mintea cele întâmplate pe scena de la Clubul Studenților. Ioan Bocșa, Ansamblul „Icoane” și Grupul „Trio Transilvan” au fost la înălțime. Publicul târgoviștean a fost la înălțime! Felicitări!
Video pe pagina de Facebook Incomod Media
