Connect with us

ACTUALITATE

Nestematele folclorului transilvan, prezentate de Ioan Bocșa la Târgoviște

Publicat

pe

Neîncăpătoare sala de la Clubul Studenților din Târgoviște, aseară, la spectacolul „Cântece rituale și colinde din Transilvania”, o incursiune muzicală printre nestematele folclorului ardelean, pusă în scenă, cu multă sensibilitate, după un scenariu aparținând interpretului Ioan Bocșa, de membrii Ansamblului „Icoane”, de la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj Napoca și grupul instrumental „Trio Transilvan”.

Este pentru prima dată când Ioan Bocșa și studenții săi vin la Târgoviște pentru a susține un astfel de concert, scoțând parcă dintr-un cufăr fermecat nestematele folclorului de pe meleagurile Transilvaniei.

Un experiment inedit în fața publicului dâmbovițean, poate neobișnuit cu astfel de reprezentații muzicale, unde nu a existat o alternanță a folclorului național, spectacolul fiind cantonat în frumusețea cântului și obiceiurilor ardelenești. Testul a fost trecut de dâmbovițenii care au trăit cu emoție, au vibrat alături de artiștii de pe scenă.

Poate că mulți dintre cei veniți aseară la Clubul Studenților au crezut că Ioan Bocșa va fi solistul principal al spectacolului, așa cum era trecut pe afișe. Nu a fost chiar așa. Marele interpret, în cele două ore de reprezentanție încântătoare, a cântat două piese. Dar nu a părăsit scena. A fost tot timpul acolo, într-un rol de inimă ce pompa sânge în organismul viguros, fermecător, care avea misiunea de a construi acest periplu minunat prin folclorul din Transilvania. Ioan Bocșa a fost un fel de ghid al spectatorilor, un comentator, un povestitor care, cu un har deosebit, i-a introdus pe cei de față în tainițele obiceiurilor și tradițiilor din Ardeal.

Structura și compoziția spectacolului nu a fost una întâmplătoare. Așa, un amalgam de piese, interpretate în devălmășie, pentru a umple timpul. Nu. Reprezentația a fost una profesionistă, bine elaborată, cultă.

Ioan Bocșa a adus pe scenă însăși existența noastră. Etapele firești ale trecerii noastre prin această lume, începând cu esența vieții care este nașterea, continuând cu nunta, ca simbol al înmuguririi, și încheind acest ciclu cu moartea, care, cât ar fi de tristă, de temătoare, nu poate fi desprinsă, orice am face, din acest lanț existențial. Cele trei etape traduse în folclorul transilvan au fost alternate, legate, frământate, pentru a avea legătură bună, cu momente muzicale de la diferite evenimente, sărbători, cu piese de dragoste, de plecare în cătănie, de bucurie și tristețe deopotrivă.

Nu a lipsit din spectacol poezia, doina, interpretările la instrumentele vechi, care nu prea mai sunt folosite de orchestrele de muzică populară. Buhaiul, de pildă. S-au auzit pe scenă, coexistând cu folclorul, bătăile de toacă, care au adus și acea nuanță de divin, de credință statornică în Dumnezeu.

Și, evident spectacolul, acest periplu etnografic și folcloric prin Transilvania, avându-l ca ghid pe Ioan Bocșa, s-a încheiat în ton cu zilele care vin, cu colinde de Crăciun. Publicul târgoviștean, ca și interpreții, a fost unul de zile mari. S-a prins în această vrajă muzicală, sorbind cu plăcere, cu sufletul și cu mintea cele întâmplate pe scena de la Clubul Studenților. Ioan Bocșa, Ansamblul „Icoane” și Grupul „Trio Transilvan” au fost la înălțime. Publicul târgoviștean a fost la înălțime! Felicitări!

Video pe pagina de Facebook Incomod Media

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

10 posturi disponibile la Jandarmeria Teleorman

Publicat

pe

de

Jandarmeria Teleorman organizează concurs pentru ocuparea a 10 funcții de subofițer pază principal prin încadrare directă / rechemare în activitate.

Cererile de înscriere se depun în perioada 27.06.2022 – 08.07.2022.

Mai multe detalii legate de componența dosarului, tematica și bibliografia, puteți afla accesând următorul link:
http://www.jandarmeriateleorman.ro/1440-2/.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

ACTUALITATE

Târgoviște: 400 de înotători participă la Campionatul Național de Cadeți

Publicat

pe

Complexul Turistic de Natație Târgoviște găzduiește în aceste zile Campionatul Național de Cadeți, care reunește aproape 400 de înotători din toată țara. Este vorba despre o competiție care se organizează la Târgoviște de mai mulți ani. Un concurs în cadrul căruia sportivul momentului în România, campionul mondial David Popovici, a stabilit, în ultimii ani, multe recorduri naționale – după cum au punctat Camelia Potec – președinta Federației Române de Natație și primarul municipiului Târgoviște – Daniel Cristian Stan.

„Putem spune că o mică parte din ceea ce înseamnă pregătirea lui David Popovici se datorează și participării la competiția organizată în bazinul olimpic de înot de la Târgoviște. Încet-încet, având o bază care este bună, se naște și performanța. La Târgoviște, un oraș care, în urmă cu 10 ani, nu spunea foarte mult pe harta înotului românesc.

Mă bucur că la Târgoviște, în momentul în care în țară nu prea se vorbea de natație, aici se construia un bazin olimpic de înot. Am fost inspirați. Îi mulțumesc Cameliei Potec pentru faptul că, atunci când acest bazin avea nevoie de promovare, a venit alături de noi și a adus aici câteva competiții importante și am creat un parteneriat benefic pentru comunitatea locală și pentru performanța sportivă”, a declarat edilul Daniel Cristian Stan.

Președinta Federației Române de Natație, Camelia Potec, a spus că a găsit la Târgoviște condiții excelente pentru organizarea competițiilor la înot, dar și sprijin necondiționat din partea reprezentanților Primăriei, care nu au spus niciodată nu atunci când a propus un proiect.

„În momentul de față, înotul este pe buzele tuturor. David Popovici este deja unul dintre cei mai cunoscuți sportivi ai României și, da, toate lucrurile construite până acum au dus la rezultatele lui și ale natației românești. Este foarte important să organizăm competiții pentru acești copii, pentru că aici putem face selecția, putem găsi talentele pe care să le sprijinim în vederea participării la competițiile internaționale de obiectiv. David Popovici a reușit multe recorduri naționale în acest bazin de la Târgoviște. Fac această precizare pentru persoanele care întreabă de unde a ieșit David Popovici”, a precizat Camelia Potec.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

PUBLICITATE

 

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT