Connect with us

ACTUALITATE

Nestematele folclorului transilvan, prezentate de Ioan Bocșa la Târgoviște

Publicat

pe

Neîncăpătoare sala de la Clubul Studenților din Târgoviște, aseară, la spectacolul „Cântece rituale și colinde din Transilvania”, o incursiune muzicală printre nestematele folclorului ardelean, pusă în scenă, cu multă sensibilitate, după un scenariu aparținând interpretului Ioan Bocșa, de membrii Ansamblului „Icoane”, de la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj Napoca și grupul instrumental „Trio Transilvan”.

Este pentru prima dată când Ioan Bocșa și studenții săi vin la Târgoviște pentru a susține un astfel de concert, scoțând parcă dintr-un cufăr fermecat nestematele folclorului de pe meleagurile Transilvaniei.

Un experiment inedit în fața publicului dâmbovițean, poate neobișnuit cu astfel de reprezentații muzicale, unde nu a existat o alternanță a folclorului național, spectacolul fiind cantonat în frumusețea cântului și obiceiurilor ardelenești. Testul a fost trecut de dâmbovițenii care au trăit cu emoție, au vibrat alături de artiștii de pe scenă.

Poate că mulți dintre cei veniți aseară la Clubul Studenților au crezut că Ioan Bocșa va fi solistul principal al spectacolului, așa cum era trecut pe afișe. Nu a fost chiar așa. Marele interpret, în cele două ore de reprezentanție încântătoare, a cântat două piese. Dar nu a părăsit scena. A fost tot timpul acolo, într-un rol de inimă ce pompa sânge în organismul viguros, fermecător, care avea misiunea de a construi acest periplu minunat prin folclorul din Transilvania. Ioan Bocșa a fost un fel de ghid al spectatorilor, un comentator, un povestitor care, cu un har deosebit, i-a introdus pe cei de față în tainițele obiceiurilor și tradițiilor din Ardeal.

Structura și compoziția spectacolului nu a fost una întâmplătoare. Așa, un amalgam de piese, interpretate în devălmășie, pentru a umple timpul. Nu. Reprezentația a fost una profesionistă, bine elaborată, cultă.

Ioan Bocșa a adus pe scenă însăși existența noastră. Etapele firești ale trecerii noastre prin această lume, începând cu esența vieții care este nașterea, continuând cu nunta, ca simbol al înmuguririi, și încheind acest ciclu cu moartea, care, cât ar fi de tristă, de temătoare, nu poate fi desprinsă, orice am face, din acest lanț existențial. Cele trei etape traduse în folclorul transilvan au fost alternate, legate, frământate, pentru a avea legătură bună, cu momente muzicale de la diferite evenimente, sărbători, cu piese de dragoste, de plecare în cătănie, de bucurie și tristețe deopotrivă.

Nu a lipsit din spectacol poezia, doina, interpretările la instrumentele vechi, care nu prea mai sunt folosite de orchestrele de muzică populară. Buhaiul, de pildă. S-au auzit pe scenă, coexistând cu folclorul, bătăile de toacă, care au adus și acea nuanță de divin, de credință statornică în Dumnezeu.

Și, evident spectacolul, acest periplu etnografic și folcloric prin Transilvania, avându-l ca ghid pe Ioan Bocșa, s-a încheiat în ton cu zilele care vin, cu colinde de Crăciun. Publicul târgoviștean, ca și interpreții, a fost unul de zile mari. S-a prins în această vrajă muzicală, sorbind cu plăcere, cu sufletul și cu mintea cele întâmplate pe scena de la Clubul Studenților. Ioan Bocșa, Ansamblul „Icoane” și Grupul „Trio Transilvan” au fost la înălțime. Publicul târgoviștean a fost la înălțime! Felicitări!

Video pe pagina de Facebook Incomod Media

Cititi mai mult
Reclamă
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

GAL Arcul Târgoviștei: Apel de selecție nr. 1/2025, versiune simplificată

Publicat

pe

De

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

ACTUALITATE

Măsuri dispuse de conducerea Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România

Publicat

pe

Pe data de 9 ianuarie 2025, la sediul Uniunii Ziariștilor Profesioniști din Capitală, dar și cu participare online, s-a desfășurat prima ședință a Consiliului Director din anul 2025. Pe ordinea de zi s-au aflat o serie de proiecte importante pentru organizația ziariștilor profesioniști. Temele supuse discuției au fost aprobate în cadrul forului de conducere al UZPR.

Au fost stabilite o serie de măsuri și acțiuni care se vor derula în perioada următoare, astfel:
– Aprobarea adeverințelor pentru indemnizația în conformitate cu prevederile Legii 8/2006;
– Creșterea cuantumului indemnizației de membru UZPR la 250 de lei pe an, începând cu data de 1 februarie 2025 – membrii UZPR care vor plăti până la 31 ianuarie 2025 vor achita actuala indemnizație, de 200 de lei;
– Verificarea situației membrilor care au restanțe mai mari de doi ani la plata indemnizației și care, potrivit Statutului, pot pierde calitatea de membru al UZPR – s-a decis să se facă un ultim apel la acești membri, înainte de predarea situației la casele de pensii;
– Mărirea la 200 de lei a costului de evaluare și procesare a dosarelor care vin la Comisia de Atestare Profesională, începând cu 1 februarie 2025;
– Organizarea Adunării Generale anuale în cursul lunii martie, data exactă urmând a fi anunțată prin Convocator, potrivit prevederilor Statutului UZPR;
– Finalizarea alegerilor interne în toate filialele în care acestea nu au avut loc în cursul anului 2024;
– Trimiterea Proceselor verbale și a Rapoartelor de activitate pe anul anterior, dinspre filiale, în vederea Adunării Generale anuale, până în data de 21 februarie 2025;
– Actualizarea noului Statut, care va fi supus Adunării Generale anuale, cu recomandările comisiilor de specialitate ale UZPR, precum și constituirea unui grup de lucru care să monitorizeze din perspectivă legală prevederile care vor fi introduse – ultimele observații din filiale pe marginea noului Statut vor fi trimise până la 31 ianuarie 2025;
– Participarea UZPR la programul „Europa creativă”, cu fonduri europene, care implică o platformă colaborativă cu podcasturi, cursuri de formare, forumuri, emisiuni tv etc.
– Participarea UZPR, ca partener, la seria de evenimente media organizate la București, în perioada 3-5 mai: cea de-a 32-a ediţie a Conferinţei UNESCO dedicată Zilei Internaţionale a Libertăţii Presei şi ceremonia de decernare a Premiului Mondial „Guillermo Cano”;
– Schimbarea vechilor legitimații de membru al UZPR cu unele noi, pe format card; prețul legitimațiilor rămâne neschimbat (50 lei);
– Verificarea situației filialelor din Diaspora care nu întrunesc numărul necesar de membri;
– Distribuirea formularului pentru redirecționarea către UZPR a celor 3,5% din impozitul pe venit către UZPR central sau filiale.

Președintele UZPR, Sorin Stanciu, președintele Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România a mai menționat în cadrul ședinței că, după alegerile desfășurate în iulie, 2024 s-au înscris în UZPR 186 de noi membri. De asemenea, a mai anunțat că vor continua și în 2025 întâlnirile regionale ale conducerii Uniunii cu reprezentanții filialelor din teritoriu.

Ilie Cristescu, președintele Comisiei de cenzori, a precizat în cadrul aceleași întâlniri că situația financiară a UZPR este una stabilă, echilibrată. Totodată, Ilie Cristescu a felicitat conducerea pentru gestionarea corectă a fondurilor Uniunii.

Următoarea ședință a Consiliului Director al UZPR va avea loc pe data de 27 februarie 2025.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

 

 

 

PUBLICITATE

Cele mai citite