Connect with us

ACTUALITATE

Acces gratuit la Muzeul de Artă din Târgoviște, unde este expusă icoana „Adorația Magilor”

Publicat

pe

În Ziua Sfântă a Crăciunului, sâmbătă – 25 decembrie 2021, la Muzeul de Artă din Târgoviște poate fi vizitată, gratuit, o capodoperă a artei religioase universale, icoana unicat „Adorația Magilor”, prezentă în cadrul unei expoziții organizate la parterul clădirii.

„Deși lucrarea pare a se înscrie în tehnica picturală occidentală, există suficiente detalii plastice iconografice care ne duc cu gândul la reprezentările de sorginte bizantină, evidențiate prin liniatura prezentă la conturul unor personaje, la maniera de descriere a drapajului, precum și la redarea carnației, în special la Sf. Iosif și la Magul în genunchi, în prim-planul compoziției, dar și la portretizarea magului african. De asemenea, descrierea formelor și a elementelor decorative ale darurilor oferite de către magi – prin trasarea liniilor fine cu pulbere de aur – reprezintă un alt detaliu plastic, prezent, de obicei, în registrul pictural al icoanelor bizantine. Aureolele Sfintei Familii sunt descrise în maniera compozițiilor occidentale, la fel ca și portretul Maicii Domnului, cel al lui Iisus și al Magului cu coroană regală, aflat în centrul lucrării.

Analizând lucrările de acest gen realizate de El Greco, considerate drept reale analogii pentru icoana prezentată, se poate emite ipoteza conform căreia scena picturii ar fi putut fi realizată fie de către El Greco, Domenico Theotokopoulos, fie de către un ucenic al acestuia, care a încercat să imite stilul și tehnica maestrului. În imaginile selectate și prezentate, unde scena „Adorația Magilor”, aflată în colecțiile muzeului Benaki din Atena, este pictată de El Greco, există o multitudine de similitudini stilistice picturale și compoziționale, care pot fi considerate valoroase elemente comparative precum: vestimentația magilor, descrierea picturală a magului negru și a darurilor, prezența celor doi cai, poziția si portretul magului bătrân, folosirea coloanelor ca element compozițional arhitectural, maniera de poziționare a personajelor și expresivitatea acestora, precum și folosirea acelorași tipuri de pigmenți din gama cromatică. La toate aceste argumente se adaugă rezultatul buletinelor de analize fizico-chimice și, prin analogie descriptivă și stilistică, se poate considera că, cel mai probabil, icoana a fost realizată în perioada sec. XVI – XVII, și nu în secolul al XIX-lea, cum se presupunea anterior.

Interpretarea iconografică și analogiile i se datorează artistului plastic Andrei Scărlătescu, conservator în cadrul muzeului”, se precizează într-un comunicat remis de Consiliul Județean Dâmbovița.

Citește mai departe
Reclamă
1 Comentariu

1 Comment

  1. Gabriela

    decembrie 23, 2021 at 10:16 pm

    Multumesc pentru informatie!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Ion Dumitru spulberă Regia Națională a Pădurilor într-un proces de răsunet

Publicat

pe

Fostul director general al Regiei Naționale a Pădurilor, Ion Dumitru, singurul manager al acestei unități mamut care a reușit, în numai câțiva ani, să refacă de la zero o serie de subunități lăsate în paragină, numim aici Herghelia de la Jegălia, Muzeul Cinegetic Posada și multe sedii de ocoale etc., de ani de zile, luptă cu sistemul nevăzut ce le pune imediat piedică acela care se remarcă, care capătă notorietate mai mult decât li se permite.

Realizările sale în domeniului silvic, faptul că a ținut cu mână de fier Romsilva și nu a cedat la presiunile celor care ar fi vrut să acapareze pădurile și o serie de proprietăți ale RNP-ului, vorbim și de terenuri din inima Capitalei, l-au purtat pe Ion Dumitru ani întregi pe culoarele pașilor pierduți, l-au dus în fața instanțele cu dedicație, numite special pentru a spulbera caractere și personalități.

Ion Dumitru a fost un luptător și, chiar dacă o serie de foști colegi politici i-au întins capcane, l-au îndepărtat (nu dăm acum numele unui fost ministru de la Mediu și Păduri, din același partid, după ce Ion Dumitru a câștigat în instanță dreptul de a-l repune în funcție, a făcut tot ce i-a stat în putere pentru a-l îndepărta de o astfel de oportunitate.

Și, uite așa, un om dedicat meseriei, un specialist prin excelență, care ar fi putut, în toți acești ani, să aducă plus valoare Regiei Naționale a Pădurilor condusă de mulți neaveniți, a fost ținut în umbră de sistem.

Aflăm acum că fostul lider social-democrat, fost deputat în Parlamentul Românei, om care a stat tot timpul alături de cei mulți și necăjiți, a câștigat la Curtea de Apel București procesul cu Regia Națională a Pădurilor Romsilva.

Instituția, după cum a scris Ion Dumitru pe pagina sa de Facebook, este obligată să îi plătescă despagubiri egale cu salariile indexate, majorate și reactualizate și cu celelalte drepturi de care ar fi beneficiat în calitate de director general al Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva.

Este incredibil. Fostul director general al Regiei Naționale a Pădurilor trebuie să primească despăgubiri calculate de la data de 17 aprilie 2001 până la data de 15 august 2020. Curtea de Apel București a constatat că raporturile de muncă dintre Ion Dumitru și RNP nu au fost deloc viciate. Oare, ce zice acum doamna fost ministru pe la Mediu și Păduri care a refuzat să îl repună în drepturi pe profesionistul Ion Dumitru, târât nedrept de statul paralel într-un scandal juridic și mediatic, doar cu scopul de a-l discredita și elimina?

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

ACTUALITATE

ISU Giurgiu angajează 18 șoferi pentru autospecialele de intervenție

Publicat

pe

de

Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Vlașca” al județului Giurgiu organizează concurs pentru ocuparea a 18 posturi de conducător auto (autospeciale), prin încadrare directă. Pot participa la concurs persoanele cu vârsta cuprinsă între 18 și 35 de ani, împliniți anul acesta, care dețin permis de conducere categoriile B și C și au absolvit liceul cu diplomă de bacalaureat.

Toate actele necesare pentru constituirea dosarului de recrutare în vederea participării la concurs trebuie transmise la adresa de e-mail recrutare@isugiurgiu.ro, exclusiv în format electronic (pdf.), astfel:
– cererile de înscriere, completate lizibil și semnate, alături de copii ale actului de identitate, permisului de conducere categoriile B și C, declaraţia de confirmare a cunoaşterii şi acceptării condiţiilor de recrutare și CV-ul, până la data de 06.07.2022, ora 14:00, inclusiv în zilele nelucrătoare;
– dosarul de recrutare, cu toate documentele prevăzute în anunțul postat pe pagina www.isugiurgiu.ro, până la data de 19.07.2022, ora 14:00.

În eventualitatea depăşirii mărimii maxime a capacităţii de ataşamente (50 de megabytes), vor fi transmise e-mail-uri succesive, numerotate crescător. E-mail-urile de înaintare a documentelor vor cuprinde la rubrica ,,Subiect” sintagma ,,Cerere de înscriere” sau ,,Dosar”, în funcţie de situaţie, urmat de numele şi prenumele candidatului și de postul pentru care candidează (exemplu: Dosar_Ionescu Ion_Conducător auto).

Concursul constă în:
– o probă practică ce are caracter eliminatoriu (testarea abilității de a conduce un autovehicul care necesită permis de conducere categoria C). Aceasta se va desfășura în perioada 29.07 – 03.08.2022. Locația, data, ora prezentării vor fi comunicate ulterior, în funcție de numărul candidaților, conform planificării;
– test scris ce va fi susținut în data de 11.08.2022, din tematica şi bibliografia de concurs;
– un interviu pe subiecte profesionale (doar în situaţia în care se impune departajarea candidaţilor).

Examinarea medicală și evaluarea psihologică efectuate de structurile de specialitate ale M.A.I. se vor realiza doar de către candidații declarați „Admis”.

Pentru detalii, accesați: bit.ly/Concurs_conducator_auto

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

PUBLICITATE

 

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT