ADMINISTRAŢIE
Consilierii PRO România tot nu vor parcare supraterană la Spitalul Județean din Târgoviște

Ședință extraordinară a Consiliului Județean Dâmbovița, cu 30 de puncte pe ordinea de zi dintre care două au fost retrase pentru completări. Obiective importante pentru județ. Printre acestea și aprobarea studiului de fezabilitate pentru „parcare supraterană în incinta Spitalului Județean de Urgență din Târgoviște”.
Practic, prin acest proiect, Consiliul Județean Dâmbovița sparge gheața în ceea ce privește construirea unor astfel de facilități publice în municipiul Târgoviște. Investiția este absolut necesară, ținând cont de faptul că locurile de parcare destinate personalului medical și auxiliar și celor care vin la spital cu diferite probleme de sănătate sunt insuficiente. Pacienții sunt obligați să își lase autovehiculele la distanțe mari de spital sau, nu de puține ori, se învârt minute în șir, zadarnic, în jurul unității medicale în căutarea unui loc de parcare.
Toți aleșii au înțeles demersul inițiat de Consiliul Județean, cu excepția celor de la PRO România.
Lidera de grup, Florina Mureșan, a motivat că proiectul este prea scump, că banii ar trebui folosiți pentru materializarea altor obiective sau că parcarea ar putea fi edificată într-un alt colț al municipiului.
Președintele Corneliu Ștefan le-a explicat celor de la PRO România de ce este necesară această parcare în incinta spitalului. A vorbit și despre prețul construcției, considerat prea mare de aleșii de la PRO România. Șeful administrației județene a venit cu exemple de parcări supraterane din alte orașe ale țării, care au fost conturate la costuri aproape duble față de ceea ce se vrea realizat la Târgoviște.
Și a mai făcut o dezvăluire Corneliu Ștefan! Administrația județeană, în parteneriat cu Primăria Târgoviște, va construi, în viitorul apropiat, o parcare modernă în centrul municipiul reședință de județ. În prima etapă, a fost identificat terenul pe care va fi materializat proiectului, urmând să fie efectuate procedurile de expropriere.
După depășirea acestui ușor impas, generat de obișnuita postură de opozanți a consilierilor PRO România, ședința a curs șnur. A mai existat o singură secvență cu ușoare nuanțe de comic. Președintele Corneliu Ștefan le-a întrebat pe cele două alese ale PRO România care rămăseseră în sală, văzându-le cum votează împotrivă într-un gest reflex, dacă pot să explice de ce au votat împotrivă. Care este rațiunea logică de a se opune. Nu a primit niciun răspuns.
De precizat că, la ședința Consiliului Județean de astăzi, a participat și Claudia Gilia, pentru prima oară în calitate de prefect al județului Dâmbovița.
ADMINISTRAŢIE
Târgoviște: Modulele digitale de colectare a deșeurilor devin operaționale luni, 17 martie 2025. Detalii importante aici!

Atenție, târgovișteni! De luni – 17 martie 2025, devin operaționale noile containere pentru colectarea selectivă a deșeurilor. Acestea vor putea fi accesate, timp de o lună, fără cartelă – a anunțat primarul Daniel Cristian Stan. Măsura a fost luată pentru a le da timp cetățenilor să se obișnuiască cu noul sistem.
„Este foarte important să utilizăm cum trebuie aceste insule ecologice. Nu vreau să avem nemulțumiri. În situația în care insula ecologică, din diferite motive, nu funcționează, avem container de rezervă în fiecare zonă, astfel încât deșeul să fie aruncat acolo.
Lăsarea deșeurilor lângă insula ecologică sau în altă zonă reprezintă o contravenție care, în baza legislației de mediu, se sancționează cu amendă de peste 5.000 de lei pentru persoanele fizice. Mai mult decât atât, colectarea selectivă a deșeurilor, punerea separată pe fracții reprezintă o altă obligație prevăzută de lege, sancțiunea fiind asemănătoare.
Este până la urmă un exercițiu de voință și trebuie să schimbăm puțin mentalitatea. Asta trebuie să înțelegem. În situația în care vom continua să amestecăm categoriile de deșeuri, vom ajunge să plătim sume foarte mari cu titlu de sancțiune. Deja se plătește taxa pe economia circulară”, a explicat primarul Daniel Cristian Stan.
Atenție! Insulele ecologice digitalizate sunt în mare parte monitorizate video, iar celelate urmează. De asemenea, vor exista echipe de la Poliția Locală care vor patrula în municipiu cu scopul de a verifica modul cum sunt utilizate.
„Pe fiecare insulă va fi inscripționat numărul de telefon unde se poate suna dacă sunt probleme, dar și regimul sancționator. Sunt 30 de zile în care oamenii să intre în posesia cartelei de acces, fie de la asociația de proprietari, fie de la Primărie. Să sperăm că vom da un exemplu de bune practici, deși sunt convins că, în prima fază, vor fi probleme”, a mai spus edilul.
Cât privește situațiile în care asociația de proprietari condiționează eliberarea cartelei de acces la containerele pentru deșeuri, persoanele în cauză pot apela la administrația publică locală, care are posibilitatea să elibereze, gratuit, oricâte cartele va fi nevoie – a punctat primarul Daniel Cristian Stan, care a ținut, de asemenea, să precizeze că nu se plătește nimic în plus pentru aceste insule ecologice digitalizate, contrar zvonurilor lansate de diverși „binevoitori”.
„Nu există condiționalități. Doar obligația de a colecta deșeurile selectiv și de a le depune acolo unde trebuie”, a declarat primarul municipiului Târgoviște.
De reținut și faptul că municipalitatea are în implementare un al doilea proiect de montare insule ecologice digitalizate, astfel că, până la finalul anului, nu vor mai exista zone neacoperite în Târgoviște.
Insulele ecologice digitalizate din Târgoviște cuprind cinci module, pentru următoarele categorii de deșeuri:
– biodegradabile (exemplu: legume, fructe, zaț de cafea, pliculețe de ceai etc.)
– reziduale (deșeuri de igienă personală, scutece, deșeuri de plastic nereciclabile etc.)
– plastic și metal (ambalaje din plastic – curate, pet-uri, doze de sucuri și alte băuturi etc.)
– hârtie și carton (reviste, ziare, cărți, ambalaje de hârtie și carton – curate etc.)
– sticlă (recipiente din sticlă, nu pet-uri etc.)
ADMINISTRAŢIE
Școlile din Răcari prinse în ample lucrări de reabilitare și modernizare

Instituțiile de învățământ aflate pe teritoriul orașului Răcari au reprezentat în permanență o prioritate pentru primarul Marius Caravețeanu, adept al educației, al pregătirii în condiții optime, civilizate, pentru ziua de mâine, a tinerilor, a celor care trebuie să preia ștafeta menținerii și dezvoltării comunității după regulile moderne, europene.
Printr-un proiect cu fonduri europene obținute prin Programul Regional Sud-Muntenia 2021-2027, la Școala Gimnazială din Răcari se desfășoară ample lucrări de reabilitare, modernizare, extindere și dotare. Valoarea investiției este de 16.984.394,90 lei, fără TVA. Lucrările au ca termen de finalizare 7 luni. Proiectul prevede reabilitare și extindere școală, bibliotecă, sală de sport, teren de sport exterior. De asemenea, va fi amenajată curtea și refăcut gardul împrejmuitor.
Tot cu finanțare obținută prin Programul Regional Sud Muntenia 2021-2027 va fi reabilitată, extinsă, modernizată și echipată ca la carte și Școala Gimnazială din cartierul Colacu. Valoarea contractului este de 13.661.207,95 lei fără T.V.A. Termenul de execuție este de 8 luni. Lucrările prevăd reabilitare și extinderea corpului nou și a celui vechi, edificarea unei săli de sport, teren exterior pentru practicarea activităților sportive, realizarea unei cabine poartă, reamenajarea curții instituției școlare și execuția unui gard împrejmuitor.
-
ACTUALITATEacum 6 zile
Doliu la Spitalul Județean din Târgoviște. A trecut în neființă medicul pediatru Mihaela Pohoață. Dumnezeu să o odihnească în pace!
-
ACTUALITATEacum 6 zile
Informare Compania de Apă Târgoviște Dâmbovița
-
Giurgiuacum 21 de ore
Un tânăr de 19 ani a decedat și alți doi au fost răniți într-un accident rutier pe DN5D
-
Dâmboviţaacum 4 zile
Jandarm, împușcat în cap din greșeală în timpul unui exercițiu de noapte la Centrul de la Ochiuri
-
ADMINISTRAŢIEacum 6 zile
Malu cu Flori: Proiectele pentru dezvoltarea comunei se bazează pe finanțările nerambursabile
-
ACTUALITATEacum 5 zile
Filozoful George Bondor a pășit dincolo brusc și violent. Dumnezeu să-l odihnească!
-
Argeșacum 4 zile
Accident cu cinci victime în Dârmănești, la intersecția cu Drumul Morii
-
Prahovaacum 5 zile
Comisar șef de poliție și-a luat viața la 43 de ani, înfigându-și un cuțit în piept