Connect with us

POLITIC

Nu pot să accept ca Parlamentul să fie tratat ca o simplă cutie poştală!

Publicat

pe

Titus Corlățean, președintele Comisiei de Politică Externă din cadrul Senatului României, nu mai acceptă nicio sincopă în ceea ce privește relația care ar trebui să existe între instituțiile statului. Senatorul social-democrat s-a arătat profund deranjat de modul în care a acționat președintele României, dar și reprezentanții Ministerului de Externe, în cazul rechemării a 10 ambasadori și a nominalizării altor 12 ambasadori. A spus demnitarul, dezamăgit, că a aflat din presă de această schimbare, de desemnarea prin decrete a ambasadorilor, deși normal, democratic, ar fi fost ca reprezentanții comisiilor Parlamentului de politică externă și ai celorlate comisii de specialitate, să fie anunțați oficial despre aceste mișcări.

„Nu am fost informat, aşa cum ar trebui să impună o anumită practică instituţională bazată pe curtoazie instituţională şi pe cooperarea loială a instituţiilor, nu am primit o notificare scrisă, o informare din partea Ministerului de Externe, în prealabil informaţiilor ajunse în presă. Nu apreciez această modalitate neinspirată care decurge din modul de gestiune de la nivelul Cabinetului sau Oficiului preşedintelui României care gestionează aceste aspecte şi conexat cu competenţele Ministerului de Externe. Nu cred că aceasta este modalitatea instituţională de cooperare, ca membrii Comisiilor parlamentare de politică externă şi, în anumite cazuri, cei ai Comisiilor pentru comunităţile de români din afara ţării, Comisiile parlamentare de specialitate care audiază candidaţii pentru poziţia de ambasador, să afle întâmplător din presă”, a declarat, pentru Agerpres, Titus Corlăţean.

Președintele Comisiei de Politică Externă a Senatului României este decis să lupte pentru normalitate, pentru respectarea regulilor democrației, a relaționării funcționale și respectului mai ales între instituțiile statului.

„Voi solicita, atât la nivelul consilierilor prezidenţiali care se ocupă de relaţiile externe, cât şi al conducerii Ministerului de Externe să vină, la Senat, şi să avem o discuţie pe modul de gestiune instituţională în astfel de situaţii, cu cei doi preşedinţi de Comisii pentru politică externă (de la Senat şi de la Camera Deputaţilor), în primul rând. Nu voi convoca audierea acestor ambasadori până când această discuţie instituţională nu are loc, până nu clarificăm din nou, pentru că au mai fost astfel de episoade, în anii anteriori, pe care am crezut că le-am depăşit printr-un alt tip de cooperare care a funcţionat corect până când, iată, ne lovim din nou de această chestiune prost gestionată şi e necesar să clarificăm şi să închidem acest tip de funcţionare neinspirată din punct de vedere instituţional. După ce vom clarifica aceste aspecte şi stabilim necesitatea respectării regulilor corecte, atunci da, împreună cu doamna Biro Rozalia, preşedintele Comisiei de politică externă a Camerei Deputaţilor, vom recurge la paşii procedurali corespunzători, fireşti în astfel de situaţii, vom convoca comisiile pentru audierea candidaţilor de ambasadori”, a mai spus senatorul PSD, care nu dorește ca Parlamentului României să fie ignorat în astfel de probleme deosebit de importante în ceea ce privește politica externă a României.

Legislativul, a mai precizat Titus Corlățean nu trebuie să fie tratat cu indiferență.

„Noi nu putem fi puşi, precum o cutie poştală, în faţa unei situaţii în care aflăm din presă, parlamentarii din structurile specializate pentru audierea ambasadorilor află din presă despre desemnarea de noi ambasadori. Aceste Comisii trebuie să acorde avize consultative care pot fi favorabile sau nefavorabile, dacă prestaţia celor propuşi este proastă. Deci avem o competenţă legală foarte bine definită şi, personal, nu pot să înţeleg şi nici nu pot să accept ca Parlamentul să fie tratat ca o simplă cutie poştală, fără să fie informat oficial, instituţional, în prealabil diseminării din presă a acestor informaţii. Nu va exista niciun fel de audiere înainte de clarificarea printr-o discuţie foarte directă cu reprezentanţii celor două instituţii”, a mai adăugat senatorul Titus Corlățean.

Președintele Comisiei de Politică Externă a Senatului României vrea să fie eliminate total astfel de greșeli de comunicare, să fie respectate întocmai regulile cooperării loiale, democratice, între instituțiile statului.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult
Reclamă
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

POLITIC

Senatorul Titus Corlățean a discutat cu ambasadorul Ungariei despre reprezentarea minorității române

Publicat

pe

Președintele Comisiei de Politică Externă din cadrul Senatului României, Titus Corlățean, l-a primit la sediul Parlamentului pe ambasadorul Ungariei la București, Botond Zákonyi, cu care a avut o rundă de discuții legate de o serie ade probleme din spațiul Uniunii Europene.

„A fost o întâlnire interesantă și constructivă. Am discutat chestiuni bilaterale, despre Uniunea Europeană și NATO, despre Ucraina și UE, Suedia și NATO și despre… alegeri înțelepte. I-am spus ambasadorului că actuala procedură de monitorizare privind Ungaria stabilită acum un an de Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei la Strasbourg include obligația, pentru autoritățile ungare, de a stabili mecanismul legislativ și instituțional de reprezentare reală a minorității române și a celorlalte minorități naționale în Parlamentul de la Budapesta. Și că, dacă această exigență nu se va realiza, monitorizarea Ungariei la Strasbourg nu va înceta. Cred că mesajul meu politic a fost corect preluat”, a spus senatorul PSD de Dâmbovița Titus Corlățean.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

POLITIC

Parlamentul României susține aderarea la UE a Republicii Moldova și Ucrainei

Publicat

pe

FOTO CU CARACTER ILUSTRATIV

La propunerea senatorului PSD de Dâmbovița Titus Corlățean, în calitate de președinte al Comisiei de Politică Externă din cadrul Senatului, avansată către Birourile Permanente ale celor două Camere, Parlamentul României a adoptat prin vot unanim Declarația de susținere politică a deschiderii negocierilor de aderare la Uniunea Europeană cu Republica Moldova, Ucraina și acordarea statutului de candidat Georgiei. De asemenea, se are în vedere și accelerarea procesului de integrare europeană în Balcanii de Vest.

„E un semnal politic clar pe care Legislativul României îl lansează către Bruxelles și statele membre, înainte de Consiliul European de săptămâna viitoare, care ar trebui să ia o decizie politică pe această temă”, a precizat senatorul Titus Corlățean.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

 

 

 

PUBLICITATE

Cele mai citite