Connect with us

POLITIC

Titus Corlăţean, senator: Serviciile de informații nu trebuie să mai revină în cercetarea penală!

Publicat

pe

Senatorul PSD Titus Corlățean, fost ministru de Externe al României, un luptător asiduu pe frontul pentru drepturile și libertățile cetățenești, este unul dintre puținii politicieni români care se pronunță cu tărie și curaj împotriva implicării, din nou, a serviciilor de informații în anchetele penale.

Președintele Comisiei de Politică Externă al Senatului României a vorbit la Aleph News despre istoria recentă a României, despre fenomenul de virusare a justiţiei și despre imixtiunea nedemocratică a unor instituții ale statului în anchetele penale. A amintit Titus Corlățean, cu tristețe și ca o aducere aminte, despre celebrul protocol secret, din categoria informații clasificate, încheiat în 2009 între SRI, DNA și alte instituții din domeniul Justiției. Acea perioadă a numit-o parlamentarul social-democrat ca fiind timpul declanșării „păcatului originar”, de unde au pornit o serie de rele, de încălcări flagrante ale drepturilor și libertăților fundamentale.

„Pentru mine, ca om care are studii juridice, simpla idee că există un mecanism care este paralel cu Codul de Procedură Penală, care este instrumentul care trebuie să ghideze anchetele penale, instrument votat de Parlamentul democratic, care stabilea acel acord pe lângă faimoasele echipe mixte – ideea de a da competenţă de anchetă penală ofiţerilor din serviciile de informaţii şi de a le da 60 de zile termen în care procurorii trebuiau să informeze serviciile de informaţii cu privire la modul de gestiune a dosarelor – credeţi-mă că mie, ca jurist, nu ca om politic, mi se pare atât de odios şi atât de mult rău a făcut aceste chestiuni”, a declarat Titus Corlățean la Aleph News.

Senatorul PSD nu contestă nici pe departe rolul important pe care îl are în stat serviciile de informații, profesionalismul și expertiza oamenilor care lucrează în astfel de structuri și care veghează la securitatea țării și la siguranța cetățenilor, dar atribuțiunile nu trebuie depășite sau să încalce cadrul democratic. Nu trebuie creată panta periculoasă a abuzului.

„Serviciile nu trebuie să mai revină în cercetarea penală. Eu am fost şocat de votul de la Camera Deputaţilor pe ordonanţa de urgenţă „Prună”, care reîntoarce sub pretextul competenţei de investigaţie pe acte de terorism şi de crimă organizată. Vă spun un lucru, pentru sănătatea democraţiei acestei ţări, aşa cum este ea, într-un picior şi trei sferturi în România, ar trebui să punem odată stop unor tentaţii.

Eu sunt printre ultimii oameni din România care să nu înţeleagă şi să nu fiu un susţinător al consolidării competenţelor pentru combaterea terorismului şi rolul serviciilor de informaţii. Dar până una alta avem un parchet care se numeşte DIICOT şi care are nişte competenţe de anchetă penală şi care trebuie să primească informaţii. Dar nu ofiţerii de informaţii să facă şi ancheta, pentru că inevitabil vor fi tentaţii, inevitabil va fi o fereastră deschisă ca să se ducă mai în larg, mai departe.

Dacă din 3000 de mandate de securitate naţională în 2021, doar 2 dosare au avansat, asta ne spune foarte clar ce înseamnă. Am mai avut discuţii cu oameni. Am fost urmăriţi ani pe mandat de securitate naţională, am aflat foarte târziu, doar-doar o pica ceva, doar-doar s-o afla ceva. Dar chestiunea aceasta n-are de-a face cu Justiţia. Vă spun cinstit, ne facem cu toţii un deserviciu. Eu am fost şocat de faptul că s-a adoptat această ordonanţă de urgenţă care redă competenţă de cercetare ofiţerilor de informaţii. Treaba asta nu are de-a face cu democraţia şi ne facem rău nouă, înşine, în România”, a precizat liderul social democrat la Aleph News.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Dâmboviţa

Radu Popa, deputat: Succes istoric pentru Dâmbovița: 1,3 miliarde de lei, finanțare prin Programul „Anghel Saligny”

Publicat

pe

Județul Dâmbovița a depus pentru finanțare pe Programul Național de Investiții „Anghel Saligny” 137 de proiecte, în valoare de aproximativ 1,3 miliarde de lei, și toate au fost aprobate! Urmează acum ca cele 82 de primării beneficiare și Consiliul Județean Dâmboviţa să organizeze licitațiile publice pentru desemnarea firmelor constructoare și apoi să înceapă lucrările propriu-zise. Se vor reabilita și moderniza drumuri și poduri (93 de proiecte) și vor fi executate rețele de apă și canalizare (40 de proiecte).

Având în vedere că pe programele de finanțare PNDL 1 și 2, care s-au implementat pe parcursul ultimilor 10 ani, județul Dâmbovița a accesat aproximativ 1,1 miliarde de lei, faptul că, într-o singură zi, săptămâna aceasta, i-au fost aprobate investiții de 1,3 miliarde de lei reprezintă fără doar și poate „un succes istoric” – după cum a punctat deputatul PSD Radu Popa. Parlamentarul a felicitat echipa de la CJ Dâmboviţa, condusă de președintele Corneliu Ștefan, și pe primarii din județ pentru că s-au implicat să aducă fonduri cu care să dezvolte comunitățile locale.

„Acesta este modul în care PSD le mulțumește dâmbovițenilor pentru votul pe care l-am primit acum 2 ani”, a mai spus deputatul Radu Popa.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

Dâmboviţa

Președinte CJ Dâmbovița: Cu un simplu mulțumesc, primarul de la Găești putea intra în istorie

Publicat

pe

Șoseaua de centură a orașului Găești este cel mai important proiect al Consiliului Județean Dâmboviţa, care a primit finanțare, săptămâna aceasta, prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”. Este vorba despre 80 de milioane de lei din costul total de 90 de milioane de lei. Diferența de cost va fi suportată de administrația județeană – a precizat președintele CJ Dâmbovița. Cu toate acestea, primarul orașului Găești, Grigore Gheorghe, și-a alocat meritele pentru această investiție – a mai spus Corneliu Ștefan, care a punctat de asemenea că edilul ar fi putut intra în istorie dacă ar fi scris pe Facebook un simplu mulțumesc. Atât.

„Când alții nu au fost în stare nici măcar să o deseneze, noi avem un program aprobat anul trecut de către Ministerul Transporturilor și astăzi avem deja și sursa de finanțare. Centura orașului Găești este un drum județean, este proiectul CJ Dâmbovița, este proiectul pe care noi, cei din administrația județeană, l-am gândit pentru județul Dâmbovița.

Domnul primar de la Găești nu are niciun merit în realizarea acestei centuri ocolitoare. Îmi pare rău că a ieșit să își asume munca noastră, a CJ Dâmbovița și a parlamentarilor PSD. Îi transmit că dacă scria pe Facebook un simplu mulțumesc intra în istoria orașului Găești și a județului Dâmbovița printr-un gest de noblețe. Dar, a luat copy-paste toată postarea mea și a scris-o pe contul personal.

Dl. primar, centura orașului Găești este un drum județean, este munca noastră, a conducerii CJ Dâmbovița și a parlamentarii PSD, care ne-am asumat în fața dâmbovițenilor acest proiect. Astăzi este un moment istoric. Avem un contract de finanțare și, în perioada următoare, vom scoate la licitație partea de proiectare și execuție. Pe 17 iulie, se vor depune oferte pentru studiul de fezabilitate”, a declarat Corneliu Ștefan în cadrul unei conferințe de presă organizată la sediul PSD Dâmbovița.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

PUBLICITATE

 

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT