Connect with us

POLITIC

Deputat: „Ziua națională a lecturii”, o sărbătoare a formelor fără fond!

Publicat

pe

O constatare tristă a făcut astăzi, de așa-zisa „Zi națională a lecturii”, deputatul PSD Ionuț Vulpescu. 35% dintre români nu au citit niciodată o carte. Sceptic, cu ironie fină de politician care nu vrea să se ascundă în spatele aparențelor, a discursurilor fără acoperire, fostul ministru al Culturii întreabă „cu ce o să reușească o cură sincronizată de câteva minute de lectură să schimbe faptul că mai puțin de 10% dintre români cumpără cel puțin o carte pe an”?

„Cât de naturală și firească e ideea ca toate școlile să suspende programul obișnuit între 11:00 și 14:00 pentru ca profesorii și educabilii să citească împreună? Dar ce altceva se întâmplă, în mod obișnuit, într-o școală, dacă nu, în bună măsură, tocmai lectură?

Cine știe, poate avem nevoie și de o Zi a politicii pe bune, în care să suspendăm joaca de-a ideologia, puterea și opoziția, pentru a face ceea ce toți avem nevoie: o politică mai bună, printre atâtea sărbători, festivaluri ale democrației și ceremonii, cu puțină cunoaștere, tot mai puțină finanțare și o nevăzută sustenabilitate.

Nu numai ideea de a sincroniza cititori ocazionali e o formă fără fond, dar și ironiile sorții, născute dintr-un sincronism istoric, contribuie la umorul situației”.

Deputatul social-democrat a mai amintit în textul său sincer, încărcat de revolta românului care nu trăiește împresurat de șabloane și teorii care nu își găsesc reprezentare în practică, că în această zi, în care vrem să creăm un reflex al lecturii, s-a declanșat, cu ani în urmă, greva de la Atelierele Grivița.

„Adevărul e, ce zi mai bună putem găsi pentru sărbătoarea lecturii, decât cea în care, în urmă cu 89 de ani, cititorii ziarului Dimineața aflau, de pe prima pagină, despre apelul la solidaritate al muncitorilor care tocmai pierduseră 25% din salariu, un procent mai mic, oricum, decât pierderile din pandemie ale angajaților sectorului cultural și, dacă tot e să fim în ton cu sărbătoarea, decât editorii, autorii și traducătorii din România?

Ironic sau nu, tot astăzi, în 1840, se năștea Titu Maiorescu – autorul tezei formelor fără fond. De ziua lui Maiorescu, îl „celebrăm” dându-i dreptate, dovedind că și astăzi, la aproape 200 de ani de la nașterea sa, societatea românească cultivă în continuare formele fără fond. Cum poate o „Zi a Lecturii” să compenseze celelalte 364 de zile în care românii nu citesc”, s-a întrebat Ionuț Vulpescu.

În opinia parlamentarului român, creatorul inspiratului podcast „Avangarda”, unde, din fericire, clocotește adevărata cultură și spiritualitate românească, Ziua Națională a Lecturii, ca multe alte asemenea tipuri de sărbători, reprezintă o formă fără fond. Cultura este în continuare privită ca o Cenușăreasă. Nimic nu se mișcă în acest domeniu care sensibilizează prea puțin pe politicieni.

„Ca să fim înțeleși: celebrez această zi nu de acum, ci din urmă cu 7 ani când, ca ministru al Culturii, în 2015, am scăzut TVA-ul la 5% pentru cărți și alte produse culturale. De atunci și până astăzi nu a mai fost luată nicio măsură pentru susținerea pieței de carte. Dar, desigur, anul 2019 a fost Anul Cărții, anul 2020 ar fi trebuit să fie Anul Promovării Lecturii, iar anul acesta, la 15 februarie, sărbătorim Ziua Lecturii. O continuă sărbătoare a „formelor fără fond”.

Sunt sigur că mulți vor citi azi, în baia de mulțime a camerelor de filmat, dar că puțini înțeleg ce citesc și tot mai puțini trec din live în life, din parada de lectură de pe social-media într-o igienă de viață. Ceea ce se citește cu ochiul liber e deznădejdea unui domeniu care încă nu și-a găsit resursele pentru a depăși doi ani de criză sanitară. Dar despre toate acestea, aflăm, probabil, la o sărbătoare viitoare”.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Dâmboviţa

Președinte CJ Dâmbovița: Cu un simplu mulțumesc, primarul de la Găești putea intra în istorie

Publicat

pe

Șoseaua de centură a orașului Găești este cel mai important proiect al Consiliului Județean Dâmboviţa, care a primit finanțare, săptămâna aceasta, prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”. Este vorba despre 80 de milioane de lei din costul total de 90 de milioane de lei. Diferența de cost va fi suportată de administrația județeană – a precizat președintele CJ Dâmbovița. Cu toate acestea, primarul orașului Găești, Grigore Gheorghe, și-a alocat meritele pentru această investiție – a mai spus Corneliu Ștefan, care a punctat de asemenea că edilul ar fi putut intra în istorie dacă ar fi scris pe Facebook un simplu mulțumesc. Atât.

„Când alții nu au fost în stare nici măcar să o deseneze, noi avem un program aprobat anul trecut de către Ministerul Transporturilor și astăzi avem deja și sursa de finanțare. Centura orașului Găești este un drum județean, este proiectul CJ Dâmbovița, este proiectul pe care noi, cei din administrația județeană, l-am gândit pentru județul Dâmbovița.

Domnul primar de la Găești nu are niciun merit în realizarea acestei centuri ocolitoare. Îmi pare rău că a ieșit să își asume munca noastră, a CJ Dâmbovița și a parlamentarilor PSD. Îi transmit că dacă scria pe Facebook un simplu mulțumesc intra în istoria orașului Găești și a județului Dâmbovița printr-un gest de noblețe. Dar, a luat copy-paste toată postarea mea și a scris-o pe contul personal.

Dl. primar, centura orașului Găești este un drum județean, este munca noastră, a conducerii CJ Dâmbovița și a parlamentarii PSD, care ne-am asumat în fața dâmbovițenilor acest proiect. Astăzi este un moment istoric. Avem un contract de finanțare și, în perioada următoare, vom scoate la licitație partea de proiectare și execuție. Pe 17 iulie, se vor depune oferte pentru studiul de fezabilitate”, a declarat Corneliu Ștefan în cadrul unei conferințe de presă organizată la sediul PSD Dâmbovița.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

Dâmboviţa

Senatorul Dragoș Popescu de la Dâmboviţa a părăsit USR pentru REPER-ul lui Cioloș

Publicat

pe

Sursa foto: Facebook

Senatorul USR-PLUS de Dâmbovița, Dragoş Popescu, cunoscut în județ datorită unor ieșiri în spațiul public în perioada pandemiei când s-a pornit împotriva unor restaurante din Târgoviște, solicitant închiderea acestora pe motiv că nu respectau restricțiile, părăsește barca USR, partidul care l-a catapultat pe scena politică.

Dragoș Popescu a anunțat că dorește să contribuie la proiectul REPER, noul partid înjghebat de orgoliosul Dacian Cioloş. Se pare că 11 parlamentari de la USR-PLUS vor intra în formațiunea creată de Cioloș.

„Drumul meu în politică a început ca membru PLUS, un partid nou, deoarece am crezut și cred că și în România politica poate să fie făcută pentru cetățeni. Onest, cinstit, curat. Am valori democratice, principii solide și nu pot face compromisuri doar de dragul unor funcții vremelnice. Cred că menirea oamenilor politici este de a găsi soluții pentru ca România să devină mai bună.

Vreau să contribui la proiectul politic REPER cu încredere într-un leadership bazat pe profesionalism și spirit de echipă. Scopul meu rămâne construirea unei Românii mai bune pentru noi și generațiile ce vor urma.

Voi continua să lucrez pe problemele care m-au preocupat și în această primă jumătate a mandatului de senator: calitatea mediului, accesibilizarea și transparentizarea datelor publice, reforma instituțională, cu angrenarea în procesele de decizie și de elaborare a politicilor publice a societății civile, a experților și a mediului de afaceri.

Alături de colegii mei Ramona Strugariu, Dragoș Pîslaru, Dacian Cioloş, Dragoș Tudorache, Alin Mituța, Cosmin Poteraș, Cristina Rizea, Alin Prunean ne propunem să construim un REPER european mai bun pentru România”, a scris Dragoș Popescu pe pagina sa de Facebook.

De precizat că distinșii politicieni de la USR-PLUS Dâmbovița nu prea au fost văzuți la culoare. Interacțiunea dumnealor cu presa aproape că a lipsit cu desăvârșire. Cât privește viitorul proiectului REPER, cu siguranță va supraviețui într-un ghiveci, udat din când în când, ca și celelalte partidulețe înființate din ambiția unor foști lideri, care nu prea au vrut să creadă că atunci când au ieșit din primul rând, din varii motive, le-a apus și steaua. Exemple sunt nenumărate.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

PUBLICITATE

 

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT