Connect with us

POLITIC

Deputat: „Ziua națională a lecturii”, o sărbătoare a formelor fără fond!

Publicat

pe

O constatare tristă a făcut astăzi, de așa-zisa „Zi națională a lecturii”, deputatul PSD Ionuț Vulpescu. 35% dintre români nu au citit niciodată o carte. Sceptic, cu ironie fină de politician care nu vrea să se ascundă în spatele aparențelor, a discursurilor fără acoperire, fostul ministru al Culturii întreabă „cu ce o să reușească o cură sincronizată de câteva minute de lectură să schimbe faptul că mai puțin de 10% dintre români cumpără cel puțin o carte pe an”?

„Cât de naturală și firească e ideea ca toate școlile să suspende programul obișnuit între 11:00 și 14:00 pentru ca profesorii și educabilii să citească împreună? Dar ce altceva se întâmplă, în mod obișnuit, într-o școală, dacă nu, în bună măsură, tocmai lectură?

Cine știe, poate avem nevoie și de o Zi a politicii pe bune, în care să suspendăm joaca de-a ideologia, puterea și opoziția, pentru a face ceea ce toți avem nevoie: o politică mai bună, printre atâtea sărbători, festivaluri ale democrației și ceremonii, cu puțină cunoaștere, tot mai puțină finanțare și o nevăzută sustenabilitate.

Nu numai ideea de a sincroniza cititori ocazionali e o formă fără fond, dar și ironiile sorții, născute dintr-un sincronism istoric, contribuie la umorul situației”.

Deputatul social-democrat a mai amintit în textul său sincer, încărcat de revolta românului care nu trăiește împresurat de șabloane și teorii care nu își găsesc reprezentare în practică, că în această zi, în care vrem să creăm un reflex al lecturii, s-a declanșat, cu ani în urmă, greva de la Atelierele Grivița.

„Adevărul e, ce zi mai bună putem găsi pentru sărbătoarea lecturii, decât cea în care, în urmă cu 89 de ani, cititorii ziarului Dimineața aflau, de pe prima pagină, despre apelul la solidaritate al muncitorilor care tocmai pierduseră 25% din salariu, un procent mai mic, oricum, decât pierderile din pandemie ale angajaților sectorului cultural și, dacă tot e să fim în ton cu sărbătoarea, decât editorii, autorii și traducătorii din România?

Ironic sau nu, tot astăzi, în 1840, se năștea Titu Maiorescu – autorul tezei formelor fără fond. De ziua lui Maiorescu, îl „celebrăm” dându-i dreptate, dovedind că și astăzi, la aproape 200 de ani de la nașterea sa, societatea românească cultivă în continuare formele fără fond. Cum poate o „Zi a Lecturii” să compenseze celelalte 364 de zile în care românii nu citesc”, s-a întrebat Ionuț Vulpescu.

În opinia parlamentarului român, creatorul inspiratului podcast „Avangarda”, unde, din fericire, clocotește adevărata cultură și spiritualitate românească, Ziua Națională a Lecturii, ca multe alte asemenea tipuri de sărbători, reprezintă o formă fără fond. Cultura este în continuare privită ca o Cenușăreasă. Nimic nu se mișcă în acest domeniu care sensibilizează prea puțin pe politicieni.

„Ca să fim înțeleși: celebrez această zi nu de acum, ci din urmă cu 7 ani când, ca ministru al Culturii, în 2015, am scăzut TVA-ul la 5% pentru cărți și alte produse culturale. De atunci și până astăzi nu a mai fost luată nicio măsură pentru susținerea pieței de carte. Dar, desigur, anul 2019 a fost Anul Cărții, anul 2020 ar fi trebuit să fie Anul Promovării Lecturii, iar anul acesta, la 15 februarie, sărbătorim Ziua Lecturii. O continuă sărbătoare a „formelor fără fond”.

Sunt sigur că mulți vor citi azi, în baia de mulțime a camerelor de filmat, dar că puțini înțeleg ce citesc și tot mai puțini trec din live în life, din parada de lectură de pe social-media într-o igienă de viață. Ceea ce se citește cu ochiul liber e deznădejdea unui domeniu care încă nu și-a găsit resursele pentru a depăși doi ani de criză sanitară. Dar despre toate acestea, aflăm, probabil, la o sărbătoare viitoare”.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult
Reclamă
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Dâmboviţa

Senator Titus Corlățean: Fără viză în Statele Unite, un succes meritat pentru România!

Publicat

pe

Titus Corlățean, președintele Comisiei de Politică Externă din cadrul Senatului României, a participat la sediul Guvernului României la evenimentul dedicat anunțului oficial, istoric, al Guvernului Statelor Unite ale Americii de primire a României în programul Visa Waiver. De precizat că momentul a fost organizat simultan la Washington DC și la București. Conform acestei decizii, după 31 martie 2025, românii vor putea călători fără viză în Statele Unite ale Americii.

„Felicitări echipei guvernamentale condusă de premierul Marcel Ciolacu și, în particular, coordonatorului național guvernamental al demersurilor românești, Valentin Vătăjelu. Trebuie spus însă că acest succes a fost posibil datorită schimbării abordării americane, în special datorită noii echipe de la ambasada SUA la București, conduse din decembrie 2022 de ambasadorul Kathleen Kavalec. A fost prima dată în toți acești ani în care am remarcat, începând de acum 2 ani, odată cu venirea noii echipe la ambasada americană, un angajament puternic și o voință sinceră de a rezolva această problemă, deopotrivă importantă și delicată pentru sensibilitățile firești ale cetățenilor români.

Trec peste zecile de contacte oficiale pe care le-am avut și eu în anii anteriori la Washington D.C. pe această temă cu oficialii de la Departamentul de stat, Senatul și Camera Reprezentanților. Menționez însă că am tratat foarte serios, în plan personal, campania de promovare și sensibilizare a cetățenilor români lansată anul trecut de Guvernul României, cu sprijinul Guvernului american, pentru a „califica” România în Visa Waiver. Așa încât mi-am reînnoit astă vară atât pașaportul meu turistic, cât mai ales viza americană, care, de fapt, mai era valabilă încă vreo 5 ani. Așa încât și viza mea cea nouă a contribuit la scăderea ratei de respingere sub 3%, condiție absolut necesară pentru succesul demersurilor României. Așa cum au făcut peste 70 000 de români anul trecut.

Un succes meritat, cu multă muncă, pentru români și pentru România. Important va fi ca cei care călătoresc în SUA să și respecte legile americane, pentru a nu avea ulterior surprize neplăcute”, a precizat senatorul Titus Corlățean după consumarea acestui eveniment istoric.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

POLITIC

Victor Ponta va participa la instalarea lui Donald Trump la Casa Albă

Publicat

pe

Pe surse, am aflat că parlamentarul PSD de Dâmbovița, Victor Ponta, urmează să participe pe 20 ianuarie 2025 la evenimentele prilejuite de depunerea jurământului și preluarea mandatului de președinte al Statelor Unite ale Americii de către Donald Trump.

Nu este exclus ca, împreună cu Ponta, să meargă peste Ocean, și premierul Marcel Ciolacu. Se pare că invitația de a participa la momentul instalării lui Donald Trump la Casa Albă a fost primită de Victor Ponta cu ocazia vizitei sale la reședința prezidențială americană de la Mar-a-Lago.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

 

 

 

PUBLICITATE

Cele mai citite