OPINII
Amăgirea, ca regulă de viață…

Trăim crunt la acest început de an 2022. Suntem vânați de viață! Totul se consumă după principiile automatismului. Supraviețuirea a devenit regulă de bază. Este știut, când ajungi într-o asemenea fază, aproape tot ce ține de valorile umane este împins în fundul sertarului.
Românii trec prin cea mai dură perioadă de la Revoluția din Decembrie 89 încoace. Una care depășește ca intensitate a ororii chiar și anii 84-85. Vă amintiți când ne bagase Ceaușescu totul pe cartelă, iar existența noastră căpătase reguli de fermă, cu program de hrană și de plimbare?
Acum e mai dihai. Stricta necesitate s-a transformat în cumplita supraviețuire. Rosturile esențiale ale vieții au fost date peste cap de cei care experimentează în laboratoarele economicului și politicului. Pe viu. Pe noi!
Se termină pandemia, dar a început războiul facturilor la gaze și la energie electrică. În supermarket-uri legătura de pătrunjel și-a triplat prețul. Este un element simplist, aproape nebăgat în seamă, dar care arată clar unde am ajuns. Spre ce ne îndreptăm? Spre nimic.
Au venit americanii! În sfârșit. Tot pentru a ne apăra de ruși. Corifeii războiului din politică, din media internațională, agită spiritele. Nesiguranța și starea de neliniște de la granița Ucrainei sunt privite ca un spectacol. Se mai apropie un regiment de tancuri rusești de linia de demarcație, mai umflă un pic prețul la benzină. Se retrag în cazarmă trei rachete, scade motorina la pompă.
Am ajuns să trăim strângând nervoși în mâini factura la gaze și privind abătut spre Ucraina. Doar ochii ne-au mai rămas nealterați de mască. Din ce în ce mai triști!
Aud că cei de la Curtea Constituțională au decis că obligația purtatului măștii de protecție este în afara legii. Un nonsens mare cât Kilimanjaro! Asta ne spun cei mai înalți și bine plătiți judecători din România? După doi ani? Ce te făceai dacă în toată această perioadă ar fi fost executați oameni pentru nepurtatul măștii? Ieși acum să spui așa ceva? Este stupid. Absurd. Jenant pentru democrație. La ce îi mai ajută pe cei care au încasat amenzi pe chestia asta, care au luat pulane pe spinare și au fost tratați de polițiști cu genunchi plantați pe gât? Ne amăgim singuri. Sunt semne că societatea se află în cea mai cruntă degringoladă.
Ieri am avut „Ziua națională a lecturii”. A picat prost. În vremuri chinuite și răscolite de neliniști. Lectura, răsfoitul unei cărți implică siguranță, armonie, liniște, o anumită stare sufletească și dispoziție psihică pentru a savura textul, pentru a te contopi cu povestea prinsă cu litere pe filele cărții. Cum să faci asta acum? Spune-i românului căruia i-a venit factura la gaze și energie electrică mai mare decât salariul lunar să se cufunde în texte filozofice, în poezie sau chiar într-un banal roman polițist. Îl jignești. Miroase a nebunie. Și, totuși, o ținem pe a noastră. Românește. Ne place să ne amăgim. De asta s-a inventat politica…
OPINII
Feudalism… 5G!

Suntem o minune de țară. Cam fiecare cu treaba și cu interesul său. Bine că măcar vorbim aceeași limbă!
Unii stau în țară și se chinuie, săracii, să facă rost de bani de pensii. Cu riscul de a ne proțăpi pe toți la jug, cu fum de ardei iute în nări și în dos.
Alții ies la cumpărat legături de ceapă și praz din piață, purtând la mână, ostentativ, ceasuri de zeci de mii de euro și țipând în gura mare că le pasă de popor. Hai, sictir!
Și, mai avem o persoană cu responsabilitate imensă, cel puțin în teorie, care se află în safari prin Kenya. Da. Ați ghicit! Este vorba despre dezamăgitorul de la Cotroceni. Numitul Klaus Iohannis, care, de ceva vreme, în timp ce țara se zbate la marginea unei prăpastii despre al cărui fund nu știm nimic mai mult, se plimbă cu soața pe varii meridiane. Evident, cu multă cheltuială.
Concluzia ar fi că ne aflăm nu doar la granița unei crize economice, ci și într-o oribilă criză politică. Nu prea mai avem lideri. Nu știm în cine să ne mai încredem. În numele cui să ne mai amanetăm speranțele. Ascultăm de peste tot povești. Scenarii. Naivități. Extavaganțe electorale. Se dă o luptă acerbă pentru a se rămâne cu orice preț proțăpit în funcții. Pentru a se suge din seva prosperității până la capăt. Eventual, se abatorizează și vaca!
Vezi cazul mizerabil al primarului de la Crevedia, care și-a mărit salariul haotic, extrem, bolnav, nepăsându-i de comunitate. Trage omul tare. La anul poate nu mai câștigă alegerile. Așa că dă la rupere în bugetul local. Și dacă ar fi singurul…
Nu știu ce soi de stat mai suntem. Parcă trăim într-o orânduire feudală electrică și supercomputerizată, 5G, unde poporul este mințit cu televizorul.
OPINII
A zburat democrația călare pe card!

Vremea muritorilor de rând a cam trecut. Prin voia actualului Guvern, devenim cu toții persoane importante. Ne coasem buzunarele și ne agățăm de gât, eventual cu un șnur multicolor, cardul bancar. Ne pregătim să intrăm în era în care nu mai contăm nici cât o ceapă degerată. Suntem coduri de bare. Devenim ficțiuni. Nonsensuri.
Votăm ca proștii din 4 în 4 ani așa, ca o aflare în treabă. Ce este stabilit de alții, pe care îi doare în cur de voturile noastre, merge înainte. Procesul de votare, un moft al perimatei și bătrânei democrații! Sunt curios cât o mai ține așa, măcar la nivel de teorie, că practic nu mai există. S-a dus puiul cu praștia!
Dacă mâine, în numele unui concept, al unei soluții de avarii, ni se impune, prin ordonanță de urgență, să ne vopsim toți albastru în cap, o facem. Se vociferează un pic prin studiourile televiziunilor așa, de imagine, vin miniștrii și corifeii partidelor cu explicații că de ce este bine, că gestul este unul patriotic, de suflet și alte bla-bla-uri, iar noi ne cumpărăm supuși vopseaua. Ca acum, cu limitarea plăților cu bani lichizi!
Renunțarea la cash. Facem un pic de zgomot, dar ne așezăm liniștiți la cozi în fața bancomatelor sau scanăm prețurile la roșii și brânză, strângând între degete cardul cu bruma noastră de venit pe care în nici un caz nu îl mai gestionăm noi.
Și, uite așa, din necesitate în necesitate, din ordonanță în ordonanță, intrăm cu adevărat în soiul acela de comunism viclean și perfid care ne uniformizează existența.
-
ACTUALITATEacum 4 zile
Concursul pentru șefia IPJ Dâmbovița, câștigat de comisarul șef Adrian Antofie, a fost invalidat
-
Dâmboviţaacum 3 zile
Tânără mamă din Târgoviște și-a pus capăt zilelor în ziua de Sfântul Nicolae
-
ACTUALITATEacum o zi
Târgoviște: S-a dus la ceruri profesorul de muzică Fidel Cătălin. Dumnezeu să-l odihnească!
-
Dâmboviţaacum o săptămână
Doi morți într-un accident rutier pe DN 72A, în Gheboieni
-
ACTUALITATEacum o săptămână
„M-au lăsat să mor, atât au putut face ei pentru mine…”. O tânără medic, răpusă de indiferență și neprofesionalism
-
ADMINISTRAŢIEacum 3 zile
Primăria Pucioasa a obținut fonduri să modernizeze 69 de străzi. Vezi lista!
-
Dâmboviţaacum 7 zile
Elev din Pucioasa a murit în condiții suspecte în excursia la Viena organizată de doi profesori
-
Dâmboviţaacum 5 zile
Presa austriacă publică noi informații despre moartea băiatului de 12 ani din Pucioasa