Connect with us

Dâmboviţa

Europa înseamnă mai mult decât libertatea mersului la cules de căpșuni și sparanghel!

Publicat

pe

Deputatul social-democrat Ionuț Vulpescu a tras o concluzie amară, în aceste zile, când Parlamentul a marcat festiv, rece, 15 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană. Țara noastră nu are un proiect european, este exceptată din toate discuțiile importante despre viitorul Europei. Consideră fostul ministru al Culturii că am fi avut nevoie mai mult decât de un moment festiv despre aderare.

„Avem nevoie de o analiză sinceră și profesionistă a stării statutului României ca membră a Uniunii. Analiză pe care nu o mai putem evita și nici amâna. Pentru că există sentimentul, în rândul tot mai multor oameni, că acum suntem mai mult în afara Uniunii decât eram în perioada în care ne pregăteam pentru aderare!

De ce? În primul rând, este o deosebire esențială de metodă. Fără a exagera, aderarea la UE a fost o operă colectivă. Construirea ”Consensului de la Snagov”, în care președintele Ion Iliescu a jucat un rol determinant, nu a fost nici simplă, nici ușoară. Dar cu responsabilitate din partea tuturor actorilor politici, am reușit să prezentăm partenerilor noștri europeni un proiect solid și viabil, și garanțiile că acest proiect va fi pus în practică. Au urmat negocierile de aderare, și nu putem uita efortul depus de Guvernul Năstase pentru a încheia la timp negocierile de aderare. Faptul că pe actul de aderare este semnătura altcuiva este doar un amănunt, care ține de jocul politic din orice țară democrată. Dacă e să spunem ceva despre acei ani, este de amintit convingerea cu care, proaspăt ales Președinte al României, Traian Băsescu propunea renegocierea Tratatului de Aderare.

Acela a fost un moment nefast pentru viitorul european al României, asupra căruia și-a lăsat amprenta un personaj nefast, fără nimic în comun cu proiectul european al României. Un moment care ar fi trebuit să însemne un nou început pentru România, acela al aderării efective, a fost considerat un capăt de linie, un proiect epuizat. UE a fost doar un pretext pentru acțiuni, unele absurde, de politică internă, un alibi pentru abuzuri și pentru decizii de politică economică și socială aberante.

România lipsește, de 15 ani, din toate discuțiile importante despre viitorul Europei. Dacă întrebi pe cineva care este, acum, proiectul european al României, poți fi suspectat cu ușurință de naționalism sau antieuropenism. Românii cred că Europa se reduce la libertatea mersului la cules de căpșuni, de sparanghel, și la „lupta anti-corupție”. Nimic despre cultură, educație, sănătate, cercetare științifică, protecția mediului, dezvoltare durabilă, combaterea sărăciei.

Nu ne folosește la nimic ascunderea acestor realități. Suntem în UE ca urmare a unui uriaș efort colectiv, solidar, care a avut mari costuri economice și sociale. Mai vrem să facem un astfel de efort pentru a însemna ceva în noua Europă, sau ne mulțumim cu ce primim de la Bruxelles? Noi nu avem niciun interes? Nicio viziune despre viitor?

Nu este vorba nici despre naționalism, nici despre suveranism, nici despre altele de acest fel. Este vorba despre bun simț! Noi nu putem construi ceva semnificativ nici singuri, dar nici împreună cu alții? A fi european, ca politician român, se rezumă doar la capacitatea de a te plânge de ceilalți politicieni la Bruxelles?

Este obligația noastră, a tuturor partidelor politice parlamentare, de a construi un nou proiect național, cu valențe strategice, de integrare efectivă în UE, un proiect de dezvoltare și de modernizare, care să justifice prezența noastră ca stat membru al UE. Putem face asta, cu condiția încetării absurdului război româno-român. Totul e să și vrem așa ceva. Dar suntem un stat care a eșuat, inclusiv în Europa. Nu e doar o constatare, cât o condamnare la moarte a națiunii române”, a scris deputatul PSD de Dâmbovița Ionuț Vulpescu, pe pagina sa de Facebook.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult
Reclamă
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Târgoviște: S-a dus la ceruri profesorul de muzică Fidel Cătălin. Dumnezeu să-l odihnească!

Publicat

pe

De

Cu mare întristare, ne luăm rămas-bun de la colegul și prietenul nostru, Cătălin Fidel, profesor de muzică al liceului nostru…

A fost liniște deplină astăzi în cancelarie și pe holurile liceului… Copii s-au strâns la Bibliotecă, ne-am șters lacrimile unii altora, ne-am alinat cum am putut tristețea… Beculețele vesele și colorate din brazii împodobiți au rămas în bezna…

Începând de astăzi, o chitară nu va mai cânta… După o lungă suferință, sufletul său s-a ridicat în împărăția Tatălui…

Sincere condoleanțe familiei îndurerate! Și multă putere în a depăși aceste clipe atât de grele… Odihnă veșnică și drum lin, Cătălin!

Biblioteca Liceului Ion Heliade Rădulescu Târgoviște

Cei care doresc să își ia rămas bun de la el, îl pot vizita la Capela Bisericii Sfântul Nicolae Andronesti (Str. Pârvan Popescu, Nr 11), Târgoviște, acolo unde va fi depus. Detalii referitoare la ora slujbei de înmormântare o voi comunica ulterior – a anunțat soția.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

Dâmboviţa

Luptătorii de la ASC „Rizea Wushu” Târgoviște, din nou pe podium!

Publicat

pe

Pasiunea, munca, eforturile depuse de sportivii luptători de la ASC „Rizea Wushu” din Târgoviște au fost încununate de succes. Recent, tinerii practicanți ai acestui stil de arte marțiale au participat la Campionatul Național de Kung Fu desfășurat la București, de unde s-au întors câștigători.

9 din cei 13 sportivi pregătiți de profesorul Constantin Rizea și de instructorul Angel Mihai au urcat pe podiumul acestei prestigioase competiții. Ca răsplată a eforturilor pe care le depun, au obținut cinci medalii de bronz, una de argint și trei de aur. Primii clasați au fost Rareș Ghilac, la categoria 56 kg, Ștefan Pletescu, la minus 65 de kg, și Antonio Radu, la categoria 60 kg.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

 

 

 

PUBLICITATE

Cele mai citite