Connect with us

Dâmboviţa

Europa înseamnă mai mult decât libertatea mersului la cules de căpșuni și sparanghel!

Publicat

pe

Deputatul social-democrat Ionuț Vulpescu a tras o concluzie amară, în aceste zile, când Parlamentul a marcat festiv, rece, 15 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană. Țara noastră nu are un proiect european, este exceptată din toate discuțiile importante despre viitorul Europei. Consideră fostul ministru al Culturii că am fi avut nevoie mai mult decât de un moment festiv despre aderare.

„Avem nevoie de o analiză sinceră și profesionistă a stării statutului României ca membră a Uniunii. Analiză pe care nu o mai putem evita și nici amâna. Pentru că există sentimentul, în rândul tot mai multor oameni, că acum suntem mai mult în afara Uniunii decât eram în perioada în care ne pregăteam pentru aderare!

De ce? În primul rând, este o deosebire esențială de metodă. Fără a exagera, aderarea la UE a fost o operă colectivă. Construirea ”Consensului de la Snagov”, în care președintele Ion Iliescu a jucat un rol determinant, nu a fost nici simplă, nici ușoară. Dar cu responsabilitate din partea tuturor actorilor politici, am reușit să prezentăm partenerilor noștri europeni un proiect solid și viabil, și garanțiile că acest proiect va fi pus în practică. Au urmat negocierile de aderare, și nu putem uita efortul depus de Guvernul Năstase pentru a încheia la timp negocierile de aderare. Faptul că pe actul de aderare este semnătura altcuiva este doar un amănunt, care ține de jocul politic din orice țară democrată. Dacă e să spunem ceva despre acei ani, este de amintit convingerea cu care, proaspăt ales Președinte al României, Traian Băsescu propunea renegocierea Tratatului de Aderare.

Acela a fost un moment nefast pentru viitorul european al României, asupra căruia și-a lăsat amprenta un personaj nefast, fără nimic în comun cu proiectul european al României. Un moment care ar fi trebuit să însemne un nou început pentru România, acela al aderării efective, a fost considerat un capăt de linie, un proiect epuizat. UE a fost doar un pretext pentru acțiuni, unele absurde, de politică internă, un alibi pentru abuzuri și pentru decizii de politică economică și socială aberante.

România lipsește, de 15 ani, din toate discuțiile importante despre viitorul Europei. Dacă întrebi pe cineva care este, acum, proiectul european al României, poți fi suspectat cu ușurință de naționalism sau antieuropenism. Românii cred că Europa se reduce la libertatea mersului la cules de căpșuni, de sparanghel, și la „lupta anti-corupție”. Nimic despre cultură, educație, sănătate, cercetare științifică, protecția mediului, dezvoltare durabilă, combaterea sărăciei.

Nu ne folosește la nimic ascunderea acestor realități. Suntem în UE ca urmare a unui uriaș efort colectiv, solidar, care a avut mari costuri economice și sociale. Mai vrem să facem un astfel de efort pentru a însemna ceva în noua Europă, sau ne mulțumim cu ce primim de la Bruxelles? Noi nu avem niciun interes? Nicio viziune despre viitor?

Nu este vorba nici despre naționalism, nici despre suveranism, nici despre altele de acest fel. Este vorba despre bun simț! Noi nu putem construi ceva semnificativ nici singuri, dar nici împreună cu alții? A fi european, ca politician român, se rezumă doar la capacitatea de a te plânge de ceilalți politicieni la Bruxelles?

Este obligația noastră, a tuturor partidelor politice parlamentare, de a construi un nou proiect național, cu valențe strategice, de integrare efectivă în UE, un proiect de dezvoltare și de modernizare, care să justifice prezența noastră ca stat membru al UE. Putem face asta, cu condiția încetării absurdului război româno-român. Totul e să și vrem așa ceva. Dar suntem un stat care a eșuat, inclusiv în Europa. Nu e doar o constatare, cât o condamnare la moarte a națiunii române”, a scris deputatul PSD de Dâmbovița Ionuț Vulpescu, pe pagina sa de Facebook.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ADMINISTRAŢIE

Anunț convocare ședință Consiliul Local Voinești în data de 29 iunie 2022

Publicat

pe

de

Se convoacă, în ședință ordinară, Consiliul Local Voinești, pe data de 29.06.2022, ora 16:00, la sediul acestuia, cu următoarea ordine de zi:

1. Proiect de hotărâre privind însușirea Raportului de activitate al beneficiarilor Legii 448/2006 modificată și completată din cadrul Primăriei Voinești pe semestrul 1 al anului 2022;
2. Proiect de hotărâre privind aprobarea modificărilor taxei de habitat cu destinație specială de salubrizare pentru solicitările depuse la Primăria Voinești, conform anexelor emise de ADI “Management integrat al deșeurilor în județul Dâmbovița” pentru luna iulie 2022;
3. Informare privind intenția Telekom România Mobile Communications de a închiria o suprafață de 150 mp și cale de acces, în vederea construirii unui pilon metalic, destinat comunicațiilor electronice – islaz Muret;
4. Informare cu privire la stadiul depunerii proiectelor de investiții ale UAT Voinești prin Compania Națională de Investiții ”C.N.I.” SA, Programul Național de Investiții “Anghel Saligny” și GAL Valea Ialomiței.
5. Diverse

PRIMAR,
SANDU GABRIEL

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

Dâmboviţa

Președinte CJ Dâmbovița: Cu un simplu mulțumesc, primarul de la Găești putea intra în istorie

Publicat

pe

Șoseaua de centură a orașului Găești este cel mai important proiect al Consiliului Județean Dâmboviţa, care a primit finanțare, săptămâna aceasta, prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”. Este vorba despre 80 de milioane de lei din costul total de 90 de milioane de lei. Diferența de cost va fi suportată de administrația județeană – a precizat președintele CJ Dâmbovița. Cu toate acestea, primarul orașului Găești, Grigore Gheorghe, și-a alocat meritele pentru această investiție – a mai spus Corneliu Ștefan, care a punctat de asemenea că edilul ar fi putut intra în istorie dacă ar fi scris pe Facebook un simplu mulțumesc. Atât.

„Când alții nu au fost în stare nici măcar să o deseneze, noi avem un program aprobat anul trecut de către Ministerul Transporturilor și astăzi avem deja și sursa de finanțare. Centura orașului Găești este un drum județean, este proiectul CJ Dâmbovița, este proiectul pe care noi, cei din administrația județeană, l-am gândit pentru județul Dâmbovița.

Domnul primar de la Găești nu are niciun merit în realizarea acestei centuri ocolitoare. Îmi pare rău că a ieșit să își asume munca noastră, a CJ Dâmbovița și a parlamentarilor PSD. Îi transmit că dacă scria pe Facebook un simplu mulțumesc intra în istoria orașului Găești și a județului Dâmbovița printr-un gest de noblețe. Dar, a luat copy-paste toată postarea mea și a scris-o pe contul personal.

Dl. primar, centura orașului Găești este un drum județean, este munca noastră, a conducerii CJ Dâmbovița și a parlamentarii PSD, care ne-am asumat în fața dâmbovițenilor acest proiect. Astăzi este un moment istoric. Avem un contract de finanțare și, în perioada următoare, vom scoate la licitație partea de proiectare și execuție. Pe 17 iulie, se vor depune oferte pentru studiul de fezabilitate”, a declarat Corneliu Ștefan în cadrul unei conferințe de presă organizată la sediul PSD Dâmbovița.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

PUBLICITATE

 

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT