Connect with us

ROMANI IN LUME

Senatorul Corlăţean continuă să fie portavocea părinților români despărțiți de copii în țările din Occident

Publicat

pe

Senatorul Titus Corlățean, președintele Comisiei de Politică Externă din cadrul Senatului României, a fost în permanență preocupat de soarta familiilor de români care, în țările de adopție din Vestul Europei, întâmpină numeroase probleme din partea autorităților. Invocându-se tot soiul de motivații, unele departe de realitate, copiii românilor sunt despărțiți de părinți lor. Nu de puține ori, descinderile reprezentanților instituțiilor de protecție a copiilor au îmbrăcat haina abuzului.

Parlamentarul social-democrat a folosit toate pârghiile legale pe care le-a avut la dispoziție și a tras semnale asupra înmulțirii unor astfel de practici inumane, nedrepte, îndreptate împotriva familiilor de români rezidenți în țări din Occidentul prosper și civilizat.

Alte două cazuri i-au atras atenția senatorului Titus Corlățean, determinându-l să le aducă la cunoștința Guvernului României, printr-o interpelare, și, totodată, să solicite implicare din partea reprezentanților statului pentru rezolvarea acestor situații.

Titus Corlățean cere premierului Nicolae Ciucă demararea rapidă a procedurilor sau continuarea procedurilor de susținere a familiilor de români aflați în situații dificile, care locuiesc în străinătate, familii care au fost deposedate de copiii lor de către autoritățile din statele de reședință.

„Am semnalat anterior, în mod repetat, situația dificilă a numeroaselor familii de români care au reședință în străinătate și care au fost deposedate, sub diferite forme, sub diferite motive de către autoritățile naționale ale statelor de reședință de copiii lor. Nu o dată, în mod exagerat, greșit, disproporționat sau chiar abuziv.

V-am semnalat, domnule prim-ministru, stimați miniștri, săptămâna trecută, cazul familiilor Rotundu din Danemarca, respectiv Furdui din Germania. Astăzi voi menționa alte două situații care implică cetățeni români cu domiciliul în străinătate. În primul rând, cazul doamnei Hermina Gheorghe care se referă, în demersurile pe care le-am făcut în toți acești ani, la necesitatea reintegrării în familie și obținerii din nou a custodiei firești, naturale, legitime, asupra băiatului său, William Cristian Gheorghe. Pe scurt, fiul doamnei Hermina a fost luat, în urmă cu mai mulți ani, de Protecția Copilului din Danemarca după ce, subliniez, fiul cel mare al doamnei Hermina Gheorghe a pierdut lupta cu cancerul. Pe acest fundal foarte delicat pentru mamă, care a implicat o evidentă suferință și o anumită traumă pe care o înțelegem și o respectam și pentru care ne exprimăm toată simpatia, autoritățile din Danemarca au acționat și au luat de lângă mamă pe fiul William Cristian Gheorghe, fără să aibă motive reale pentru a-l ține departe pe acest băiat de mama sa. Este o întreagă dramă și o întreagă bătălie care durează deja de foarte mulți ani”, a precizat senatorul PSD, de la înalta tribună a Senatului României.

Un al doilea caz prezentat de Titus Corlățean se referă la Mihaela Seidler și la fiica ei – Pia, din Germania. Povestea este la fel de tristă. O femeie, o româncă, divorțează de soțul ei, cetățean german, primește, în baza unei hotărâri date de o instanță din respectivul stat, custodia copilului, dar, la puțin timp, i se face o mare nedreptate. Pia este pur și simplu răpită de la școală de reprezentații Protecției Copilului din Germania, fără să existe un mandat judecătoresc sau orice act care să justifice preluarea abuzivă a fetei.

„Sunt, din păcate, mult mai multe aceste cazuri dramatice care justifică interpelarea mea, în sensul operaționalizării acelei structuri guvernamentale interinstituționale integrate pe care am propus-o și am introdus-o în programul de guvernare la capitolul politică externă, care să pună statul român în situația de a acționa profesionist, la timp, operativ, pentru a veni în sprijinul familiilor de români.

Din această perspectivă, domnule prim-ministru, domnilor miniștri, vă solicit să mă informați cu privire la măsurile pe care le-a luat Guvernul României, anterior, cu privire la măsurile pe care intenționează să le adopte în continuare pentru a veni în sprijinul acestor două cazuri pe care le-am semnalat, pentru a veni în sprijinul unor părinți, cetățeni români, pentru a facilita reintegrarea în familii a copiilor luați abuziv.

De asemenea, vă solicit să mă informați cu privire la procedurile și intențiile de a demara, consistent, procedurile de repatriere a unor copii, minori, care sunt ai României”, se mai menționează în interpelarea senatorului PSD Titus Corlățean.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Cazul tinerilor părinți români arestați în Danemarca, în atenția senatorului Titus Corlățean

Publicat

pe

Senatorul PSD Titus Corlățean se implică cu fermitate în cazul soților Ionuț și Sorana Rotundu, doi români stabiliți în Danemarca, arestați zilele trecute într-un presupus caz de neglijență sau abuz asupra unui copil.

Cei doi tineri au fost arestați preventiv. Tutela copilul lor de nici două luni a fost preluată de statul danez. Bebelușul a fost internat de urgență cu o hemoragie cerebrală severă. Autoritățile daneze nu au stabilit clar ce s-a întâmplat și, cu toate acestea, au despărțit o mamă de pruncul său.

Românii risipiți prin întreaga Europă au luat imediat poziție împotriva acestui abuz. Au fost încinse rețelele de socializare cu mesaje de sprijin și de solidaritate pentru cei doi tineri aflați acum după gratii. Conaționalii noștri susțin că se înmulțesc în țările din Vest abuzurile împotriva românilor. Aceștia cer Guvernului român să ia poziție împotriva acestor nedreptăți.

„După multe apeluri telefonice ale mămicii disperate, datorate plânsetelor copilului și ignorării din partea moașei care susținea că „așa plâng bebelușii”, Mathias a ajuns la Spitalul din Odense, iar medicii, după ce au pus diagnosticul de hemoragie craniană, au anunțat poliția pentru a stabili dacă copilul s-a născut cu ceva probleme sau s-a întâmplat ceva pe parcurs. Cei doi soți au fost arestați și rămân în închisoare până la terminarea anchetei”, se precizează într-un mesaj transmis pe pagina de Facebook „Voluntari în Europa”.

 

Președintele Comisiei de Politică Externă a Senatului României, Titus Corlățean, este convins că este vorba despre o neînțelegere. Consideră demnitarul că statul român are obligația de a interveni dur, de a cere lămuriri autorităților daneze despre acest caz. A spus senatorul Corlățean că procedura pusă în aplicare de reprezentanții statului danez este una profund incorectă. Nu s-a ținut cont de prezumția de nevinovăție. A mai precizat președintele Comisiei de Politică Externă a Senatului României că săptămâna viitoare îl va invita la Parlament pe ambasadorul Danemarcei pentru a purta discuții privitoare la cazul familiei Rotundu.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

ROMANI IN LUME

Descinderi la persoanele din Dâmbovița și Argeș care furau din TIR-uri în Germania și Franța

Publicat

pe

FOTO ARHIVĂ

Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Dâmbovița, împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul Direcției Investigații Criminale, au efectuat, ieri – 23 noiembrie, 46 de percheziții domiciliare în locații din Dâmbovița, zona Pucioasa-Fieni, și din Argeș, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracțional organizat, specializat în furturile din TIR-uri. În același timp, oamenii legii au efectuat și 11 percheziții în Germania, la domiciliile unor membri ai grupului infracțional în Germania.

Potrivit surselor noastre, în județul Dâmbovița s-au efectuat percheziții în Târgoviște, Pucioasa, Bezdead, Buciumeni, Bucșani și Malu cu Flori. 

„S-a reținut faptul că, în perioada 2015 – 2021, pe teritoriul României, s-a constituit și a acționat un grup infracțional organizat, în scopul comiterii de infracțiuni contra patrimoniului, aceștia săvârșind peste 100 de infracțiuni de furt calificat din TIR-uri aflate în diferite parcări pe teritoriul Germaniei, Franței și Austriei, prejudiciul fiind de aproximativ 1,3 milioane de euro.

Furturile au fost comise, în zona autostrăzilor A10 și A71, în sudul Parisului, iar în Germania în apropierea orașelor Münster și Osnabrück.

Autorii furturilor care erau și administratori de societăți comerciale, sub aparența executării unor activități de transport, se deplasau în aceste state, iar pe timpul nopții sustrăgeau bunuri din alte camioane, aflate în parcări(cantități mari de televizoare, anvelope, biciclete, aparatură electronică, articole de îmbrăcăminte și încălțăminte, cantități mari de combustibil etc.).

Bunurile furate erau transportate, ulterior, pe teritoriul României, unde erau comercializate către persoane cunoscute membrilor grupării, la prețuri cu mult sub valoarea reală a acestora, în scopul obținerii unor venituri ilicite.

Din investigațiile efectuate până în prezent, a rezultat faptul că liderii grupării erau cei care organizau deplasările în străinătate, asigurând logistica privind transportul și totodată participau activ la comiterea infracțiunilor de furt împreună cu ceilalți membri”, se precizează într-un comunicat remis către mass-media.

La sediul DIICOT – Biroul Teritorial Dâmbovița, au fost conduse în vederea audierii 31 persoane. Cercetările s-au efectuat în cadrul unei echipe comune de anchetă încheiate, la nivelul Eurojust, între DIICOT și autoritățile judiciare din Germania și Franța. La acțiunea desfășurată în România, au participat și cinci jandarmi francezi, cinci polițiști germani și un ofițer din cadrul EUROPOL.

Citește în continuare

PUBLICITATE

 

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT