Connect with us

ADMINISTRAŢIE

Primăriile, pe marginea prăpastiei! Toate proiectele începute sunt în pericol!

Publicat

pe

Explozia prețurilor la energie electrică, gaze naturale și combustibili, după realizarea unei liberalizări oarbe, necalculate și necontrolate, a pornit un adevărat tăvălug, care, în afară de faptul că a pus în pericol existența de zi cu zi a milioanelor de români, aruncă în aer și investițiile în infrastructură, proiectele pornite de unitățile administrativ-teritoriale. Nu mai vorbim de faptul că firmele de construcție se află acum într-o situație critică, neștiind cum să acționeze, cum să se mențină pe linia de plutire.

Primarul comunei Voinești, Gabriel Dănuț Sandu, trage un semnal de alarmă. Edilul uneia dintre cele mai prospere localități rurale din țară consideră că acest coșmar economic, care poate îngheța investițiile pornite sau aflate în diferite faze de proiectare și execuție, poate fi stopat numai prin intervenția Guvernului României. Pe lângă faptul că obiectivele de interes local rămân înțepenite în acest lanț al dezastrului, pot intra în necaz, fără implicarea statului, și administrațiile publice locale și firmele de construcție, care sunt pândite de faliment.

Ne-a mărturisit Gabriel Dănuț Sandu că această furtună economică nu a fost intuită de nimeni. Lucrurile se derulau în parametrii normalității, cu inerentele probleme, dar mergeau înainte. Exista un echilibru comercial. Se găseau modalități de rezolvare a unei probleme. Piața materialelor de construcție nu fusese cuprinsă în vârtejul prețurilor.

Ne-a spus primarul de la Voinești că acum, după ce prețurile la materialele de construcție s-au dublat, ba la unele elemente chiar s-au triplat, există imensul risc în care „vom scoate la licitație pentru execuție de lucrări anumite proiecte și o să avem marea surpriză să nu găsim ofertanți. Societățile specializate în construcții se tem să se mai angajeze în contractarea unor lucrări în condițiile actuale”, ne-a precizat edilul de la Voinești.

Despre cum stau lucrurile ne-a povestit tot primarul Gabriel Dănuț Sandu. Majoritatea proiectelor care acum se află în diferite stadii de implementare au fost realizate în perioada 2020-2021. Trecerea de la o fază la alta din cauza diferitelor avize și aprobări, a birocrației existente, este una de durată.

„Și, cu toate acestea, lucrurile mergeau înainte. Unitățile administrativ-teritoriale și firmele de construcție depășeau problemele apărute pe parcurs, găseau soluții și duceau la capăt investițiile. Acum, situația s-a schimbat și constatăm că se va complica din ce în ce mai mult. În ultimele șase luni, prețul la materialele de construcție s-a dublat, ba chiar triplat. Prețul la carburanți a crescut cu cel puțin 40%, la energia electrică și la gaze naturale s-a triplat. Ce să facă în asemenea condiții ofertantul, constructorul? Cu siguranță nu o să mai depună oferte. Nu o să îi convină să aducă bani de acasă pentru a acoperi costurile unei lucrări contractate”, a precizat primarul de la Voinești.

Schema dezastrului atât pentru unitățile administrativ teritoriale cât și pentru firmele constructoare este foarte simplă.

„În momentul în care se alcătuiește un proiect cu tot ceea ce implică, studiu de fezabilitate etc., avem constituit și un deviz martor cu privire la costurile cu materialele de construcție, prețuri etc. Dacă acest studiu și devizul martor au fost realizate acum doi ani de zile, când prețul la fier beton era sub doi lei, gândiți-vă că acum este șase lei! La prețurile de acum este greu de crezut că o să mai vină un constructor să-mi depună oferta la proiectul calculat cu prețurile de acum doi ani. Dacă mai luăm în calcul și inflația, care este aproape 9%, vom intra într-un blocaj imens. Toate unitățile administrativ-teritoriale se vor confrunta cu mari probleme”, a mai adăugat Gabriel Dănuț Sandu.

A mai spus primarul comunei Voinești că sunt și acum localități care au în derulare proiecte prin PNDL I și PNDL II.

„Au rămas niște resturi de lucrări de executat. Constructorul nu are cum să vină acum să continue proiectul din cauza faptului că, la tot ceea ce înseamnă materiale de construcții, prețurile sau dublat ba chiar s-au triplat. Tare îmi este frică că, în atare condiții, unitățile administrativ-teritoriale se vor bloca din cauza lipsei ofertanților. Degeaba avem proiecte, degeaba am semnat contracte de finanțare dacă vom fi puși în imposibilitatea de a avea un ofertant și de a achita lucrările executate. O să ajungem clar în situația în care constructorul o să trimită notificări către beneficiar, în care o să menționeze că nu va mai putea să execute lucrarea. O să solicite primăriilor o revizuire de proiect tehnic, cu efectuarea unui calcul la prețurile actuale, la care se adaugă energia electrică, gazele naturale, benzina, motorina. Unitățile administrativ-teritoriale vor trebui să caute soluții pentru a suplimenta bugetul pentru proiectele respective. Din păcate, va fi aproape imposibil fiindcă bugetele sunt așa cum sunt. În aceste condiții, obligatoriu, Guvernul României trebuie să intervină fie prin hotărâre, fie prin ordonanță de urgență în care să se țină cont de revizuirea costurilor la devizul martor și de încheierea unor acte adiționale cu prețurile actuale”, ne-a declarat Gabriel Dănuț Sandu.

Situația cu care se confruntă unitățile administrativ-teritoriale este una critică și lucrurile par să meargă din rău în mai rău. Perioada este una dificilă, pornind de la pandemia care a dat totul peste cap, continuând cu explozia prețurilor la energie electrică și gaze naturale și continuând cu nenorocirea de război din Ucraina, care va amplifica criza economică și socială.

„Îmi este teamă că, în condițiile actuale, nu vom primi sumele necesare pentru acoperirea cheltuielilor. Este drept, nici un președinte de Consiliu Județean, nici un primar nu aveau cum să prevadă apariția unui astfel de episod dificil. Recunosc, rști obligat să suporți aceste costuri suplimentare generate de creșterea prețurilor, de inflație, dar dacă nu ai de unde, cum să le acoperi? Cum am mai spus, constructorul, care și el se află într-o situație delicată, nu va veni cu bani de acasă pentru a finanța lucrările pe care le execută pentru un anume beneficiar. Cred că se va ajunge la închiderea unor firme, oamenii vor fi trimiși în șomaj”, ne-a mai precizat primarul comunei Voinești.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ADMINISTRAŢIE

Primăria Târgoviște a obținut 42 de milioane de lei să modernizaze 17 străzi și trotuarele aferente

Publicat

pe

Primăria Târgoviște a obținut o finanțare în valoare de 42 de milioane de lei, prin Programul Național „Anghel Saligny”, pentru modernizarea a 17 străzi din municipiu, în lungime de peste 12 km. De asemenea, se va interveni și asupra trotuarelor aferente – spune edilul Daniel Cristian Stan. Administrația publică locală va lansa, în scurt timp, licitația de execuție. De precizat că termenul de finalizare a lucrărilor nu depășește 12 luni, din momentul predării amplasamentului către constructor.

Sunt incluse în acest proiect: bulevardele Independenței și Libertății, străzile Calea Domnească, 9 Mai, Virgil Drăghiceanu, Aleea Grivița, Gabriel Popescu, Boerescu Zaharia, Maior Brezișeanu Eugen, Calea Câmpulung, Ana Ipătescu, Locotenent Pârvan Popescu, Mihai Eminescu, Barăției, Ilfovului, Porumbeilor și Costache Olăreanu.

Primarul Daniel Cristian Stan a remarcat distribuirea echilibrată, pe zone, a fondurilor prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny” și a făcut referire la cei doi ani de guvernare PNL-USR când municipiului Târgoviște nu i-au fost repartizate sume de la buget din cauza culorii politice a edilului ales (PSD) – situație valabilă și pentru alte localități din țară.

„Stau și mă gândesc cam ce sume ar fi primit județul Dâmbovița dacă, în momentul de față, PSD nu era la guvernare. Eu fac această paralelă permanent cu situația municipiului Târgoviște care timp de 2 ani a fost ignorat total de o guvernare de dreapta care nu a avut nimic în comun cu interesele comunităților locale”, a declarat Daniel Cristian Stan în cadrul unei conferințe de presă.

A mai spus edilul că municipalitatea, pe lângă cele 17 străzi sus-amintite, pentru care a primit finanțare prin Programul Național „Anghel Saligny”, va lansa, săptămâna viitoare, licitația pentru reabilitarea străzilor Oltului, Ion Neculce, Fructelor și Luceafarului. De asemenea, Primăria Târgoviște are în lucru, în parteneriat cu CJ Dâmbovița, investiția care vizează modernizarea străzii Calea București. Totodată, este în lucru proiectul care vizează bulevardele Mircea cel Bătrân și Regele Carol, străzile Lt. Stancu Ion, Gării și pasajul peste calea ferată de la Pavcom.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

ADMINISTRAŢIE

Anunț convocare ședință Consiliul Local Voinești în data de 29 iunie 2022

Publicat

pe

de

Se convoacă, în ședință ordinară, Consiliul Local Voinești, pe data de 29.06.2022, ora 16:00, la sediul acestuia, cu următoarea ordine de zi:

1. Proiect de hotărâre privind însușirea Raportului de activitate al beneficiarilor Legii 448/2006 modificată și completată din cadrul Primăriei Voinești pe semestrul 1 al anului 2022;
2. Proiect de hotărâre privind aprobarea modificărilor taxei de habitat cu destinație specială de salubrizare pentru solicitările depuse la Primăria Voinești, conform anexelor emise de ADI “Management integrat al deșeurilor în județul Dâmbovița” pentru luna iulie 2022;
3. Informare privind intenția Telekom România Mobile Communications de a închiria o suprafață de 150 mp și cale de acces, în vederea construirii unui pilon metalic, destinat comunicațiilor electronice – islaz Muret;
4. Informare cu privire la stadiul depunerii proiectelor de investiții ale UAT Voinești prin Compania Națională de Investiții ”C.N.I.” SA, Programul Național de Investiții “Anghel Saligny” și GAL Valea Ialomiței.
5. Diverse

PRIMAR,
SANDU GABRIEL

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

PUBLICITATE

 

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT