Connect with us

Dâmboviţa

Istoria națională va fi accesibilă îmbinând realul cu digitalul. Proiect al deputatului Ionuț Vulpescu

Publicat

pe

Deputatul social-democrat Ionuț Vulpescu rămâne consecvent pe poziție, străjer de nădejde al patrimoniului cultural și istoric al României. Fostul ministru al Culturii a vorbit zilele acestea, în Parlamentul României, despre proiectul de lege pe care l-a inițiat și care, prin validarea de către cel mai înalt for legislativ al țării, va contribui la protejarea și promovarea culturii și identității naționale în ton cu mijloacele de comunicare existente astăzi.

Totodată, prin respectivul act normativ, sunt clarificate atribuțiile și obligațiile ce revin instituțiilor publice în materie de protejare a monumentelor și de instituire a unui regim de protecție mai bun. Se are în vedere și protejarea și cultivarea memoriei naționale.

„Trăim ceea ce pare a fi un paradox. În era informațională, suntem tot mai dezinformați, motiv pentru care este cu atât mai important să nu uităm cine suntem. Însă nu doar oamenii, ci și locurile au memorie, iar în ultimii ani dezvoltarea imobiliară haotică a făcut ca aceasta să fie ștearsă cu buldozerele. În unele situații, putem încă interveni. Pentru multe însă este prea târziu.

Concret, modificările legislative pe care le propunem ne vor permite amplasarea de plăci comemorative dedicate unor personalități sau evenimente în locurile legate de acestea, inclusiv pe imobilele nou construite. Aceste plăci vor afișa un cod QR care, odată scanat, va redirecționa utilizatorul către o pagină de internet administrată de Ministerul Culturii de unde va afla mai multe informații despre personalitatea sau evenimentul respectiv.

Le vom oferi astfel tinerilor generații, așa-zișilor nativi digitali, posibilitatea de a accesa istoria națională într-un mod pe care ei îl consideră firesc, îmbinând realul cu digitalul. Astfel, îi vom face să fie mai conștienți cu privire la moștenirea lor istorică și culturală. Însă, o astfel de măsură nu se adresează exclusiv tinerilor născuți în era digitală, ci este înainte de toate o modalitate de a facilita accesul la informațiile istorice legate de un anumit loc sau moment și, totodată, este o măsură menită să stimuleze conștientizarea valorilor naționale a căror istorie a rămas prinsă în zidurile monumentelor de for public”, a declarat, de la înalta tribună a Parlamentului României, deputatul Ionuț Vulpescu.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Dâmboviţa

12 răniți într-un accident rutier la Butimanu. A fost activat Planul Roșu de intervenție

Publicat

pe

În această seară, a fost activat Planul Roșu de intervenție la nivelul județului Dâmbovița. Decizia a fost luată ca urmare a producerii unui grav accident de circulație pe DN1A, Ploiești-București, pe teritoriul comunei Butimanu.

Un microbuz a intrat în coliziune cu un autoturism. În urma impactului deosebit de puternic, 12 persoane au fost rănite. Unul dintre ocupanții mașinii de transport călători a rămas prins între fiarele contorsionate.

Au fost alocate pentru gestionarea acestui eveniment nouă ambulanțe SMURD, două autospeciale de stingere cu apă și spumă, două autospeciale de descarcerare de la ISU Dâmbovița, elicopterul SMURD și o autospecială de terapie intensivă mobilă de la ISU București – Ilfov. De la Serviciul de Ambulanță Dâmboviţa au sosit la fața locului șapte echipaje.

Răniții au fost transportați la patru unități spitalicești din București, respectiv Floreasca, Elias, Universitar și Militar.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

Dâmboviţa

Accident rutier cu două victime pe DN7, în comuna Mătăsaru

Publicat

pe

Doi tineri, în vârstă de 19 și 18 ani, au fost răniți, în această dimineață, într-un accident rutier pe DN7, în comuna Mătăsaru. Mașina cu care circulau, din direcția Găești ore Mătăsaru, a părăsit partea carosabilă. La volan se afla băiatul de 19 ani, de fel din Boteni. Deocamdată, nu se știe din ce motiv tânărul șofer a pierdut controlul asupra volanului.

La fața locului au intervenit pompierii din Găești și Vișina, cu autospecială de descarcerare și două echipe SMURD. Conducătorul auto și o tânără de 18 ani, pasageră în mașină, au fost găsiți conștienți. După ce au primit primul ajutor, aceștia au fost transportați la spital.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

PUBLICITATE

 

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT