Connect with us

ADMINISTRAŢIE

Primăria Conțești cere controale dure la romii din Bălteni și înființarea unui post de jandarmi în sat

Publicat

pe

Sursa foto: captură video Facebook

Situație fără de precedent la Contești, județul Dâmbovița, generată de romii din comunitatea de la Bălteni, care nu au nicio treabă cu legea, cu normele de conviețuire, cu protecția mediului înconjurător, situație ce se descarcă, evident, asupra imaginii localități, iar repercusiunile le suportă într-un mod nedrept, sub formă de amenzi, autoritățile locale.

Foștii romi căldărari din Bălteni sunt reprofilați, de foarte mulți ani, pe colectarea și valorificarea materialelor feroase și neferoase, activitate pe care o desfășoară la limita legalității. Cel mai mult are de suferit mediul înconjurător. Romii ard mii de cauciucuri pentru a extrage din structura anvelopei sârma care asigura rezistența. Fumul degajat în urma unor astfel de acțiuni poluează îngrozitor. Mai nou, s-au apucat să dea foc autovehiculelor pe care le achiziționează la prețuri mici, pentru a arde rapid tot ceea ce nu este metal. Atenție, nu vorbim de firme de dezmembrare! Activitatea s-a intensificat în ultimele luni, de când prețurile la materie primă, în special metalul, au explodat.


Intențiile reprezentanților administrației publice locale de a-i determina să renunțe la astfel de acțiuni care au transformat Conțeștiul într-una dintre cele mai poluate localități din țară nu și-au atins scopul. Romii nu au vrut să înțeleagă că încalcă legea și că aduc grave prejudicii comunității. Nici măcar acțiunile întreprinse de Poliție și Jandarmerie, descinderi, razii etc., nu i-au descurajat.

Pentru a nu rămâne oaia neagră și pentru a nu fi considerată Primăria ca fiind vinovată de tot acest necaz, edilul Marian Alexandru a hotărât să convoace o întâlnire la care să îi invite pe toți factorii responsabili din județ, pentru a decide ce este de făcut, cum trebuie acționat pentru eliminarea unor astfel de fapte. Au disecat acest tip de problematică locală, alături de primarul de la Conțești, administratorul public al județului – Cristian Avanu, subprefectul Adrian Chițescu, directorul Supercom SA Târgoviște – Octavian Burlacu, inspectorul principal de poliție Adrian Grigorescu și comisarul-șef al Gărzii de Mediu – Petre Nițu. Nu au lipsit de la discuții nici consilierii locali de la Conțești care au susținut ideea implicării tuturor instituțiilor statului pentru a descuraja acțiunile poluatoare ale romilor și a preîntâmpina comiterea unor astfel de fapte cu atingere gravă asupra mediul ambiant, dar și asupra întregii localității.

Activitatea aproape ilegală a celor peste 20 de firme care se ocupă cu valorificarea deșeurilor metalice împiedică localitatea Conțești să se dezvolte. Posibilii investitori, oameni care voiau să cumpere trenuri pe teritoriul localității pentru a dezvolta o afacere, și-au întors fața dorea alte comunități din cauza romilor din Bălteni.

„Au apărut mai multe firme care, pentru a evita anumite condiționalități, declară ca activitate principală transportul – spre exemplu, colectarea și valorificarea de fier vechi fiind înregistrată ca activitate secundară. Problema nu este colectarea fierului, ci faptul că rezultă foarte multe deșeuri, pe care le aruncă prin toată comuna, mai nou și prin localitățile învecinate, Răcari și Cornățelu”, a precizat primarul Marian Alexandru.

A mai spus edilul de la Conțești, cu un ton de nemulțumire, că reprezentanții Gărzii de Mediu aplică amenzi și stabilesc anumite cerințe spre îndeplinire tot Primăriei.

„E simplu pentru comisarii Gărzii de Mediu să vină, să constate și să îmi dea mie tot felul de sancțiuni, să ordone tot felul de măsuri, pe care este aproape imposibil să le realizăm, și apoi să treacă la amenzi. În ultima perioadă, comisarii de la Garda de Mediu au dat amenzi și din birou de la dânșii și s-au pomenit unii cu amenzile acasă, pe motiv că ar fi dat foc!

Pot să vă aduc amenzi date din biroul de la Târgoviște! De ce? Pentru că a sesizat un nene care a trecut pe aici, că e foc la Conțești! Haideți, vă rog, să vedem ce facem! Câte telefoane primesc, câte înjurături primesc, eu și Poliția Răcari. Adică, noi suntem vinovați de toate nebuniile astea?”, a întrebat, cu țintă spre Garda de Mediu, edilul de la Conțești.

Marian Alexandru dorește să curețe zonele afectate de arderile autovehiculelor dezafectate, iar operatorul Supercom și-a exprimat disponibilitatea de a transporta aceste deșeuri respectând normele în vigoare, mai ales că în Dâmbovița s-a declanșat programul de colectare selectivă a deșeurilor menajere și nu este de dorit ca responsabilii de la gropile de gunoi să nu accepte să primească deșeurile rezultate în urma arderilor de mașini de la Bălteni. Cert este că reprezentanții Gărzii de Mediu specializați în ultimii ani doar în a aplica sancțiuni și, de multe ori, celor care nu se fac vinovați cu nimic, nu au avansat nicio soluție de rezolvare. Greul pică tot pe reprezentanții administrației publice locale.

Primarul Marian Alexandru a solicitat un control mai dur la firmele din Bălteni care se ocupă cu colectarea de fier vechi, în nici un caz cu activitățile de dezmembrare a autovehiculelor. Situația nu a fost rezolvată de niciun fel. A rămas consemnat, ca dovadă a responsabilității, demersul edilului de a înștiința autoritățile statului despre ceea ce se întâmplă la Conțești, despre faptul că singură, administrația publică locală, nu poate pune capăt acestui flagel poluator.

I s-a recomandat Primăriei, în arhicunoscutul stil birocratic, că ar trebui să facă sesizări în scris la Prefectură, Poliție, Garda de Mediu și ce s-o mai găsi. Să solicite verificarea metodică a activității firmelor vinovate și să ceară suspendarea autorizațiilor de funcționare acolo unde sunt constatate nereguli și, eventual, reautorizarea, cu respectarea la virgulă a normelor și prevederilor legale.

Consilierii locali de la Conțești au solicitat înființarea unui post de jandarmi la Bălteni, care să aibă menirea principală de a descuraja acțiunile nesăbuite, dar aducătoare de bani, ale romilor care dau foc la mașini.

Primăria Conțești este, de asemenea pregătită să pună la dispoziție două platforme betonate, în suprafață de 1.000 de metri pătrați, în vederea depozitării deșeurilor care sunt risipite pe tot câmpul.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ADMINISTRAŢIE

Anunț convocare ședință Consiliul Local Voinești în data de 29 iunie 2022

Publicat

pe

de

Se convoacă, în ședință ordinară, Consiliul Local Voinești, pe data de 29.06.2022, ora 16:00, la sediul acestuia, cu următoarea ordine de zi:

1. Proiect de hotărâre privind însușirea Raportului de activitate al beneficiarilor Legii 448/2006 modificată și completată din cadrul Primăriei Voinești pe semestrul 1 al anului 2022;
2. Proiect de hotărâre privind aprobarea modificărilor taxei de habitat cu destinație specială de salubrizare pentru solicitările depuse la Primăria Voinești, conform anexelor emise de ADI “Management integrat al deșeurilor în județul Dâmbovița” pentru luna iulie 2022;
3. Informare privind intenția Telekom România Mobile Communications de a închiria o suprafață de 150 mp și cale de acces, în vederea construirii unui pilon metalic, destinat comunicațiilor electronice – islaz Muret;
4. Informare cu privire la stadiul depunerii proiectelor de investiții ale UAT Voinești prin Compania Națională de Investiții ”C.N.I.” SA, Programul Național de Investiții “Anghel Saligny” și GAL Valea Ialomiței.
5. Diverse

PRIMAR,
SANDU GABRIEL

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

ADMINISTRAŢIE

17,6 milioane de lei pentru modernizare străzi din orașul Titu

Publicat

pe

Primăria Titu a obținut o finanțare de 17.654.201,95 lei prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny” pentru implementarea unui proiect care vizează modernizarea mai multor străzi din zona peste calea ferată – Atârnați și realizarea unui sistem de evacuare ape pluviale aferent acestora.

Sunt incluse în proiect următoarele străzi: Regiei, Mihai Eminescu, Libertății, Liniștii, Înclinată, George Enescu și Petru Groza, în lungime de 1.507 m și cu o lățime ce variază între 5,70 m și 11,50 m.

„Pe toate cele opt străzi cuprinse în proiect, se vor efectua lucrări de: modernizare a părții carosabile, amenajare trotuare, realizare accese la proprietăți, amenajare spatii verzi, realizare sistem de colectare și evacuare a apelor prin canalizare pluvială, elemente de scurgere a apelor (șanțuri pereate și rigole carosabile), siguranța circulației și amenajare a accesibilității persoanelor cu dizabilități”, se precizează într-un comunicat transmis de Primăria Titu.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

PUBLICITATE

 

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT