Connect with us

ACTUALITATE

Bio Ortoclinic este locul unde va puteti trata problemele coloanei vertebrale

Publicat

pe

Durerile de spate ne fac viata mai grea. Aceste dureri sunt una din cele mai frecvente probleme ale omului modern pentru ca ele au cauze adesea strict legate de muncile pe care le facem, de postura proasta la birou, de viata agitata si alti factori ce tin de mediul si societate in care traim. Durerile de spate pot sa aiba multiple cauze. De exemplu, atunci cand vorbim despre dureri lombare acestea pot sa aiba cauze diferite.

Iata cateva cauze comune ale durerii de spate:

– Hernie de disc lombara;

– Deteriorarea discului, boala degenerativa a discului;

– Ingustarea canalului spinal, stenoza spinala;

– Compresia nervului sciatic de catre muschiul sciatic-piriformis;

– Alte leziuni ale maduvei spinarii.

Desigur, mai exista si alte probleme ale coloanei si alte cauze ale durerilor de spate. Daca va aflati intr-o asemenea situatie, va putem spune ca noi, cei de la Bio Ortoclinic, dispunem de doua clinici in Bucuresti si de doua in Constanta unde va puteti trata problemele coloanei vertebrale.

Sa vedeam, in cele ce urmeaza, cateva caracteristici legate de durerile de spate. Este posibil ca durerea de spate sa aiba origine mecanica, generala si neurologica.

Origine mecanica 

Hernia la nivelul discurilor intervertebrale este una dintre cele mai frecvente afectiuni ale durerii lombare. Cel mai adesea apare la nivelul vertebrelor lombare si provoaca durere ca urmare a compresiei nervoase in acea zona. In acest caz, durerea cunoscuta si sub numele de durere sciatica, este tipic sa experimentati o durere intepatoare care creste odata cu tusea, stranutul, aplecarea inainte.

Marirea articulatiilor poate uneori comprima nervii spinali din canalul spinal. Aceasta afectiune, numita degenerare articulara fateta, provoaca durere. Spre deosebire de durerea care se poate raspandi la picioare in cazul herniei de disc, durerea lombara severa care nu se extinde sub genunchi este observata in aceasta afectiune.

Degenerarea generala a vertebrelor si a discului se numeste spondiloza. Acest lucru poate provoca stenoza si compresie nervoasa la punctele de iesire ale nervilor spinali. In cazul alunecarii vertebrale numita spondiloliza, durerile de spate sunt observate in incarcaturile si traumatismele de pe vertebre.

In cazul stenozei coloanei vertebrale (canalul rahidian), durerea in timpul mersului este observata dupa mersul lung si se observa un schiopatat din cauza slabiciunii piciorului.

In durerea miofasciala, punctele de declansare a durerii din muschi pot provoca dureri care iradiaza in partea inferioara a spatelui. Inflamatia pelvisului este una dintre cauzele durerii lombare.

Cauze generale

Durerea de spate poate fi observata in cazuri precum tumori si boli metabolice, infectie epidurala, vasculita.

Cauze neurologice

In aceasta categorie putem avea:

– Mielopatie, tulburari legate de maduva spinarii;

– Disconfort la nivelul nervilor lombari din cauza unor boli precum diabetul;

– Neuropatie, scleroza multipla (SM) si boli similare;

Cum se trateaza durerile de spate?

In tratamentul initial putem incepe cu repaus la pat, insa odihna nu trebuie sa depaseasca 3 zile si viata de zi cu zi si exercitiile trebuie incepute cat mai repede. Pentru anumite miscari, talia trebuie protejata. Medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene amelioreaza durerea, insa acestea trebuie luate sub supravegherea unui medic. Tractiunea, exercitiile pentru talie si aplicatiile cu ultrasunete ca terapie fizica pot oferi o usurare pe termen scurt.

Miscarea este foarte importanta pentru a reveni la o viata activa in perioada timpurie. Imobilitatea afecteaza negativ tratamentul durerii lombare. La pacientii care nu raspund adecvat cu analgezice si aplicatii de kinetoterapie, injectiile epidurale cu steroizi si alte metode interventionale de tratament al durerii sunt, de asemenea, utilizate in tratamentul durerii lombare.

Ce sunt herniile?

Herniile sunt una dintre cele mai frecvente cauze ale durerilor bruste de gat, spate si lombalgie. Exista discuri intre oasele gatului, spatelui si taliei care preiau sarcina de a amortiza si de a absorbi socurile. Distorsiunea discului are loc ca urmare a tensiunilor si accidentelor, iar lichidul asemanator unui gel care se afla in disc hernieaza si iese, punand presiune asupra maduvei spinarii si a nervilor. Presiunea asupra nervilor se manifesta sub forma de dureri bruste de gat, spate si lombal.

In cazul pierderii puterii, situatia devine grava si necesita o interventie urgenta. La unii pacienti, la inceput exista dureri severe, dar atunci cand se observa slabiciune, durerea poate scadea brusc. Desi reducerea durerii este perceputa la inceput ca o situatie buna de catre pacient, de fapt arata ca problema progreseaza si devine mai grava.

Totusi, nu trebuie uitat ca dureri similare pot aparea in multe cazuri, de la boli de inima la cancere, de la boli reumatice la boli vasculare. Prin urmare, pacientii cu acest tip de durere ar trebui sa fie supusi unei examinari detaliate.

Care sunt frecventa si caracteristicile durerii de spate?

Durerea de spate, este a doua cea mai frecventa cauza a durerii, dupa durerea de cap, care obliga oamenii sa caute tratament medical. Durerea lombara determina oamenii sa experimenteze atat probleme la locul de munca, cat si pierderi economice. Durerea de spate este considerata ca fiind cea mai importanta problema medicala si cauza accidentelor de munca la grupa de varsta 20-50 de ani din societatile occidentale. Este cea mai frecventa cauza a pierderii fortei de munca la angajatii cu varsta sub 45 de ani.

Doar o mica parte (1-3%) din toti pacientii cu hernie de disc necesita interventie chirurgicala. Unul dintre cele mai importante motive pentru necesitatea interventiei chirurgicale este incapacitatea de a obtine imbunatatirea dorita cu alte metode non-operatorii si reaparitia frecventa a durerilor. Kinetoterapie este insa extrem de recomandata si foarte eficienta pentru a reduce durerea, pentru a intari muschii slabi, pentru a relaxa muschii contractati, pentru a reduce stresul mecanic asupra coloanei vertebrale, pentru a corecta pozitia trunchiului si pentru a imbunatati armonia fizica.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult
Reclamă
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Creșterea salariilor din învățământ ar trebui condiționată de performanța actului educativ!

Publicat

pe

FOTO CU CARACTER ILUSTRATIV

Auzim din când în când intervenții pertinente din partea parlamentarilor care, de obicei, pentru a nu deranja prea mult anumite segmente de electoeat, se feresc să spună lucrurilor pe nume.

Deputatul PSD Dan Cristian Popescu a precizat, cu subiect și predicat, în cadrul emisiunii „Politica zilei” de la B1 TV, că este de acord cu mărirea salariilor cadrelor didactice, dar ar trebui să se facă în anume condiții, după niște reguli, după rezultate. Acordarea unor beneficii să fie efectuată în funcție de eficiența actului de educație, de performanță.

„Este un lucru acceptat și sunt multe țări care operează cu acest sistem de bonusare pentru performanță. Sunt două lucruri diferite. Pe de o parte, salariile trebuie crescute, pe de altă parte trebuie o anumită parte din salariu să fie condiționată de performanță”, a spus parlamentarul social-democrat.

Pe bună dreptate. Vrei retribuție mărită, beneficii, forțezi mâna guvernului cu proteste, greve, că, deh, doar prin sistemul bugetar au mai rămas sindicate care luptă, de obicei, doar pentru salarii, dar ce oferi în schimb?

Sunt școli cu promovabilitate scăzută sau zero la examenele naționale, ies pe bandă rulantă doar pseudo-teoreticieni, analfabeți funcționali.

O spun și statisticile internaționale că stăm prost la capitolele astea ce țin de practică, de pregătirea profesională, dar cerem mereu venituri mai mari. Ce ne pasă de restul? Noi să fim bine! Dacă nu ne dă Guvernul, punem repede de o grevă și se rezolvă.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

ACTUALITATE

Târgoviște: S-a dus la ceruri profesorul de muzică Fidel Cătălin. Dumnezeu să-l odihnească!

Publicat

pe

De

Cu mare întristare, ne luăm rămas-bun de la colegul și prietenul nostru, Cătălin Fidel, profesor de muzică al liceului nostru…

A fost liniște deplină astăzi în cancelarie și pe holurile liceului… Copii s-au strâns la Bibliotecă, ne-am șters lacrimile unii altora, ne-am alinat cum am putut tristețea… Beculețele vesele și colorate din brazii împodobiți au rămas în bezna…

Începând de astăzi, o chitară nu va mai cânta… După o lungă suferință, sufletul său s-a ridicat în împărăția Tatălui…

Sincere condoleanțe familiei îndurerate! Și multă putere în a depăși aceste clipe atât de grele… Odihnă veșnică și drum lin, Cătălin!

Biblioteca Liceului Ion Heliade Rădulescu Târgoviște

Cei care doresc să își ia rămas bun de la el, îl pot vizita la Capela Bisericii Sfântul Nicolae Andronesti (Str. Pârvan Popescu, Nr 11), Târgoviște, acolo unde va fi depus. Detalii referitoare la ora slujbei de înmormântare o voi comunica ulterior – a anunțat soția.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

 

 

 

PUBLICITATE

Cele mai citite