OPINII
Mesajul tip spectacol în vremuri de război

Nu prea am văzut comentarii pe seama discursului președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, în fața Parlamentului României. Probabil, în astfel de momente dificile, groaznice, prin care trece țara vecină, se impune solidaritatea, tratarea într-un singur glas a problematicii actuale, lăsând la o parte criticile, micile răutăți, gafele și alte lucruri care ar putea avea o bază de argumentare.
Nu m-am gândit să ies nici eu din pluton, din cadența mondială, până la urmă, dar nici nu pot trece cu vederea unele aspecte ce țin de imagine, de text, de conjunctură, de mesaj și ceva organizare.
Ați văzut. Discursul președintelui ucrainean a debutat ca în filmul mut. Cea mai importantă instituție a statului român nu a fost pregătită să preia așa cum trebuie, din punct de vedere tehnic, un mesaj care venea impecabil dintr-o țară bombardată, dintr-un teatru de război. Specialiștii de la Parlament, probabil angajați cum se procedează la noi, pe pile politice, nu au fost capabili să asigure o transmisie șnur. Cu siguranță, au găsit rapid și scuze. La așa ceva suntem tari. Să vorbim de traducere, realizată ca în gară, de sonorizarea dezastruoasă, am duce totul în penibil. Unii ar zice, românește, se mai întâmplă.
Discursul președintelui ucrainean a fost ca pentru România. Să atingă oarecum sensibilitatea nației. Teme adaptate. Nu a fost uitat Ceaușescu. S-a amintit și de comunitățile de români din Ucraina. Speranța că se vor schimba lucrurile. Un semn ușor că se va gândi mai mult la drepturile celor de acolo. După război. Apoi, s-a pedalat mult pe Putin și ororile produse, pe rolul pe care îl are Ucraina acum, de a stopa năvălirea peste Europa a Armatei Ruse. Ne-a speriat și cu Republica Moldova care ar fi prima pradă ușoară. A continuat cu replicile despre Europa, care nu se mișcă cum trebuie. Este încă amorțită. Ce mai, mesaj electrizant, cu țintă, conceput după tipicul celorlalte, transmise în SUA, Marea Britanie, Australia. O premieră în istoria mondială posibilă datorită tehnicii de vârf în domeniul comunicării.
Pe discursurile politicienilor români, care au trecut pe la tribună pentru completarea spectacolului, nu se poate face analiză, ci doar simple comentarii.
Florin Cîțu, încă aflat sub amețeala pierderii primei funcții în PNL, a fost varză. Penibil. Nimic de reținut în mesajul său pentru a fi introdus în manualele de istorie la capitolul citate adevărate. A arătat un soi de umilință, de slugărnicie, de închinare la o icoană făcătoare de minuni. Se învârtea în cerc. Aburea. Pierdut în spațiu. Cu interes zero și pentru sală. Noroc cu Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților, care a fost vertical, clar, român adevărat. Text politicos. Tăios. Nu cu plecăciuni și pupături pe obrazul lui Zelenski. Obiectiv, chiar pe alocuri impresionant de dur în expunere. A deplâns situația în care se află Ucraina cotropită de ruși, eroismul poporului ucrainean, dar, subtil, i-a arătat președintelui Zelenski locul pe care trebuie să stea fără prea multe exemplificări.
A vorbit și premierul Ciucă. Atât cât poate. Generalul nu este tare în discursuri. Nici dacă le citește după hârtie. Lipsește ceva ce este greu de dobândit. Harul, talentul de a comunica ceva care să emoționeze. A pierdut șirul. Așa este când stai cu ochii în foaie. Nu ai cum să rezonezi cu restul Ești doar tu, textul tău și… transpirația.
OPINII
Feudalism… 5G!

Suntem o minune de țară. Cam fiecare cu treaba și cu interesul său. Bine că măcar vorbim aceeași limbă!
Unii stau în țară și se chinuie, săracii, să facă rost de bani de pensii. Cu riscul de a ne proțăpi pe toți la jug, cu fum de ardei iute în nări și în dos.
Alții ies la cumpărat legături de ceapă și praz din piață, purtând la mână, ostentativ, ceasuri de zeci de mii de euro și țipând în gura mare că le pasă de popor. Hai, sictir!
Și, mai avem o persoană cu responsabilitate imensă, cel puțin în teorie, care se află în safari prin Kenya. Da. Ați ghicit! Este vorba despre dezamăgitorul de la Cotroceni. Numitul Klaus Iohannis, care, de ceva vreme, în timp ce țara se zbate la marginea unei prăpastii despre al cărui fund nu știm nimic mai mult, se plimbă cu soața pe varii meridiane. Evident, cu multă cheltuială.
Concluzia ar fi că ne aflăm nu doar la granița unei crize economice, ci și într-o oribilă criză politică. Nu prea mai avem lideri. Nu știm în cine să ne mai încredem. În numele cui să ne mai amanetăm speranțele. Ascultăm de peste tot povești. Scenarii. Naivități. Extavaganțe electorale. Se dă o luptă acerbă pentru a se rămâne cu orice preț proțăpit în funcții. Pentru a se suge din seva prosperității până la capăt. Eventual, se abatorizează și vaca!
Vezi cazul mizerabil al primarului de la Crevedia, care și-a mărit salariul haotic, extrem, bolnav, nepăsându-i de comunitate. Trage omul tare. La anul poate nu mai câștigă alegerile. Așa că dă la rupere în bugetul local. Și dacă ar fi singurul…
Nu știu ce soi de stat mai suntem. Parcă trăim într-o orânduire feudală electrică și supercomputerizată, 5G, unde poporul este mințit cu televizorul.
OPINII
A zburat democrația călare pe card!

Vremea muritorilor de rând a cam trecut. Prin voia actualului Guvern, devenim cu toții persoane importante. Ne coasem buzunarele și ne agățăm de gât, eventual cu un șnur multicolor, cardul bancar. Ne pregătim să intrăm în era în care nu mai contăm nici cât o ceapă degerată. Suntem coduri de bare. Devenim ficțiuni. Nonsensuri.
Votăm ca proștii din 4 în 4 ani așa, ca o aflare în treabă. Ce este stabilit de alții, pe care îi doare în cur de voturile noastre, merge înainte. Procesul de votare, un moft al perimatei și bătrânei democrații! Sunt curios cât o mai ține așa, măcar la nivel de teorie, că practic nu mai există. S-a dus puiul cu praștia!
Dacă mâine, în numele unui concept, al unei soluții de avarii, ni se impune, prin ordonanță de urgență, să ne vopsim toți albastru în cap, o facem. Se vociferează un pic prin studiourile televiziunilor așa, de imagine, vin miniștrii și corifeii partidelor cu explicații că de ce este bine, că gestul este unul patriotic, de suflet și alte bla-bla-uri, iar noi ne cumpărăm supuși vopseaua. Ca acum, cu limitarea plăților cu bani lichizi!
Renunțarea la cash. Facem un pic de zgomot, dar ne așezăm liniștiți la cozi în fața bancomatelor sau scanăm prețurile la roșii și brânză, strângând între degete cardul cu bruma noastră de venit pe care în nici un caz nu îl mai gestionăm noi.
Și, uite așa, din necesitate în necesitate, din ordonanță în ordonanță, intrăm cu adevărat în soiul acela de comunism viclean și perfid care ne uniformizează existența.
-
Dâmboviţaacum o săptămână
Donează un strop de sânge pentru un tânăr polițist care se luptă cu boala!
-
ACTUALITATEacum 7 zile
Clipe emoționante la Spitalul Județean din Târgoviște. Dr. Ion Barbilian de la Sanatoriul Moroeni a fost sărbătorit pentru întreaga carieră
-
Dâmboviţaacum 4 zile
Doi morți într-un accident rutier pe DN 72A, în Gheboieni
-
ACTUALITATEacum 5 zile
„M-au lăsat să mor, atât au putut face ei pentru mine…”. O tânără medic, răpusă de indiferență și neprofesionalism
-
ACTUALITATEacum o săptămână
Târgovişte: Programul activităților artistice din „Orășelul lui Moș Crăciun”
-
Dâmboviţaacum 3 zile
Elev din Pucioasa a murit în condiții suspecte în excursia la Viena organizată de doi profesori
-
Dâmboviţaacum o zi
Presa austriacă publică noi informații despre moartea băiatului de 12 ani din Pucioasa
-
Dâmboviţaacum 2 zile
La Găești se simte vântul schimbării