Connect with us

Dâmboviţa

Salvarea patrimoniului cultural al Ucrainei trebuie să devină mondială

Publicat

pe

Războiul, în afară de faptul că distruge comunități, economii, destine, vieți, rade aproape de la rădăcină cultura, patrimoniul unei națiuni. Lasă gol sufletul unei țări, identitatea.

Deputatul PSD Ionuț Vulpescu, fost ministru al Culturii, a lansat un apel pentru protejarea patrimoniului Ucrainei, amenințat de rachetele rusești. Într-o declarație politică, demnitarul social-democrat spune că salvarea patrimoniului ucrainean trebuie să reprezinte o prioritate europeană și mondială.

„În ciuda faptului că acest subiect nu a fost dezvoltat sau reluat cu insistență – cel puțin nu la noi în țară, societatea civilă din Ucraina a dat deja curs unor demersuri absolut necesare pentru conservarea și protejarea unor elemente cruciale de patrimoniu, unele dintre ele fiind incluse și în patrimoniul mondial UNESCO.

O organizație neguvernamentală din Liov, care protejează clădirile de patrimoniu, a luat decizia de a acoperi vitraliile bisericilor și statuile din exteriorul lăcașelor de cult cu materiale speciale, pentru a le feri de distrugere, în cazul unui atac.

Întregul Centru istoric al orașului Liov face parte din patrimoniul UNESCO, găzduind zeci de clădiri medievale, unele chiar din perioada habsburgică. Necesitatea acordării unei atenții deosebite orașului Liov vine și din faptul că 55% dintre monumentele de patrimoniu ale Ucrainei se află în Liov, considerat a fi centrul cultural al Ucrainei.

Printre cele 2500 de clădiri – monumente istorice, cu valoare locală și cele 300 de clădiri cu valoare națională, se regăsește și Biserica Valahă, o ctitorire a domnitorului Alexandru Lăpușneanu, de la 1559 – o clădire cu o semnificație importantă atât pentru cultura ucraineană, cât și pentru cultura română.

Alături de mărturiile arheologice din zona litoralului Mării Negre și a Mării Azov, Biserica Valahă din Liov și Reședința mitropoliților Bucovinei și Dalmației (monument UNESCO), de la Cernăuți, se înscriu pe lista elementelor de patrimoniu tangibil de a căror conservare și protejare suntem deopotrivă responsabili”, a precizat Ionuț Vulpescu.

Consideră fostul ministru al Culturii că România, ca membru al Uniunii Europene, dar și ca parte a civilizației și moștenirii culturale a etniilor care conviețuiesc în zonă, trebuie să promoveze la Bruxelles o inițiativă privind obligația părților de a proteja și apăra patrimoniul cultural al regiunilor amenințate de pierderi ireversibile pentru patrimoniul național ucrainean, dar și mondial.

„Președintele Ucrainei a vorbit în Parlamentul României despre necesitatea sprijinirii Ucrainei și a poporului ucrainean, în fața agresiunilor incalificabile din partea Federației Ruse.

Fără îndoială, salvarea poporului ucrainean reprezintă prioritatea numărul unu! În același timp, sunt lucruri deopotrivă importante despre care se vorbește mai puțin sau deloc în aceste momente de criză. Ucraina înseamnă mai mult decât simplă viață biologică.

Nu putem să pierdem din vedere acele elemente care fac din Ucraina mai mult decât o țară, care fac din Ucraina o civilizație și o cultură! Acestea sunt elementele de patrimoniu față de care avem o datorie istorică”, a spus Ionuț Vulpescu.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Dâmboviţa

Accident rutier cu două victime pe DN7, în comuna Mătăsaru

Publicat

pe

Doi tineri, în vârstă de 19 și 18 ani, au fost răniți, în această dimineață, într-un accident rutier pe DN7, în comuna Mătăsaru. Mașina cu care circulau, din direcția Găești ore Mătăsaru, a părăsit partea carosabilă. La volan se afla băiatul de 19 ani, de fel din Boteni. Deocamdată, nu se știe din ce motiv tânărul șofer a pierdut controlul asupra volanului.

La fața locului au intervenit pompierii din Găești și Vișina, cu autospecială de descarcerare și două echipe SMURD. Conducătorul auto și o tânără de 18 ani, pasageră în mașină, au fost găsiți conștienți. După ce au primit primul ajutor, aceștia au fost transportați la spital.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

ADMINISTRAŢIE

Străzile din municipiul Moreni vor intra în modernizare pe Programul „Anghel Saligny”

Publicat

pe

Eforturile administrației publice de la Moreni sunt din nou încununate de succes în ceea ce privește atragerea de fonduri nerambursabile pentru modernizarea municipiului.

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației a aprobat finanțarea, prin Programul Național „Anghel Saligny”, a două proiecte privind reabilitarea și modernizarea infrastructurii rutiere, investiții importante pentru civilizația urbană și confortul cetățenilor din Moreni.

În primul proiect, se are în vedere execuția de lucrări pe 3,550 km de străzi din municipiul Moreni. Investiția are o valoare 4.709.490,2 lei. Străzile incluse în acest proiect sunt: Teiș, Armoniei, Școlii, Muzeului, Soarelui, Libertății, Romană, Fragilor, Artere laterale H.C.C., Grădinilor.

Cel de-al doilea proiect prevede reabilitarea și modernizarea a 3,827 km, străzi din cartierul Schela Mare. Pentru aceast obiectiv, se vor aloca 5.439.817,76 lei. Vor intra într-un proces total de refacere străzile: Anul 1907, Codrului, Ghioceilor, Izlazului, Luceafărului, Pietriș, Sirius, Ștrandului, Trandafirilor și Uranus.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

PUBLICITATE

 

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT