Connect with us

ADMINISTRAŢIE

Canalizare și rețea de gaze naturale, proiecte prioritare pentru administrația publică de la Sălcioara

Publicat

pe

Sălcioara este una dintre cele mai întinse comune din județul Dâmbovița. Cele 9 sate care alcătuiesc localitatea se află la o distanță de cel puțin 1,5-2 km unul de celălalt. Doar între Ghinești și Cătunu trebuie străbătut un drum, prin mijlocul câmpului, cu o lungime de 5 km. Vă închipuiți cât de dificil este să te ocupi de un sistem de drumuri comunale care măsoară, după cum ne-a precizat primarul Valentin Pârvu, peste 60 de km. Cu toate astea, spune edilul, cu excepția unor străduțe interioare, toate drumurile au fost puse la punct, reabilitate, modernizate și aflate într-un proces continuu de întreținere. De curând, a fost asfaltat drumul comunal Ghinești- Cătunu, cea mai îndepărtată localitate de satul de centru, Bănești. Investiția a putut fi realizată printr-o asociere cu Consiliul Județean Dâmbovița.

Cu toate problemele întâmpinate, Valentin Pârvu, unul dintre cei mai vechi primari din județ, conducând administrația publică locală din 1990, nu se dă bătut. Caută în permanență soluții prin care să îmbunătățească viața concetățenilor săi, să dea localității un impuls de dezvoltare socio-edilitară europeană. Nu este deloc ușor. Proiectele care urmăresc dezvoltarea localității sunt deosebit de complexe, mari ca valoare și dificil de implementat. Nu a fost deloc ușor să realizezi rețea de apă potabilă în toate cele nouă sate ale comunei, luând în calcul numai distanțele mari existente între ele. Și, totuși, Valentin Pârvu a dus la capăt acest proiect considerat de mulți a fi aproape imposibil de materializat. S-a putut, prin abnegație, profesionalism, dar, în mod special, datorită Programului de Dezvoltare Locală (PNDL I). Peste 120 de miliarde de lei vechi au fost destinați pentru această investiție care are înglobată și stația de pompare amplasată în satul Sălcioara.

Bucuria autorităților locale nu a fost una de durată. Au executat o astfel de lucrare mamut, dar efectul pe care l-au dorit nu a fost atins. Mâhnirea primarului Valentin Pârvu pleacă de la faptul că cetățenii comunei nu s-au înghesuit să-și branșeze gospodăriilor la rețeaua de apă. Există un pic peste 70 de cereri. În aceste condiții, operatorul județean, respectiv Compania de Apă Târgoviște-Dâmbovita, nu preia rețeaua de la Sălcioara. S-a creat un blocaj care, speră autoritățile locale, va fi depășit. Primarul Valentin Pârvu pune dezinteresul cetățenilor pe seama faptului că toți dețin puțuri săpate în gospodării, iar pânza freatică este aproape, iar apa este de calitate.

Edilul de la Sălcioara ne-a mai spus că are pregătit să pună în practică, împreună cu Asociația de Dezvoltare Intercomunitară ADI Apă, un proiect de branșare gratuită a gospodăriilor. Această facilitate, este convins edilul, îi va determina pe mulți locuitori al comunei să-și branșeze proprietățile la rețeaua de apă potabilă a comunei.

Primăria comunei Sălcioara are în plan să realizeze și o rețea de canalizare care, ca și cea de apă potabilă, să poată fi executată pe întreg teritoriul comunei. Deocamdată, se așteaptă o sursă de finanțare. Oricum, ne-a spus Valentin Pârvu, investiția va fi împărțită în mai multe părți, dat fiind valoarea mare a proiectului.

Primarul comunei Sălcioara știe că o localitate capătă interesul potențialilor investitori, al celor care vor să se instaleze în mediul rural, dacă dispune de infrastructură de drumuri, apă, canalizare și gaze naturale, elemente indispensabile pentru a asigura confortul oamenilor.

În acest sens, pe lângă canalizarea care trebuie edificată, Valentin Pârvu și-a propus să realizeze în comună și rețeaua de gaze naturale. Sălcioara a fost printre primele patru comune din județ care a lansat proiectul de gaze prin Fondul de Dezvoltare și Investiții. Au fost parcurși toți pașii necesari, s-a semnat contractul, a fost concesionată investiția, dar nu mai există sursă de finanțare. Pentru a continua proiectul, documentația a fost depusă pe Programul Național „Anghel Saligny”.

„Am obținut certificatul de urbanism pentru această lucrare. Sperăm să obținem finanțarea pentru demararea proiectului. Nu va fi ușor. Trebuie obținute o serie de avize. Este nevoie de mult timp, ne mai lovim și de birocrație. Nici nu mă gândesc să nu ducem la capăt această investiție deosebit de importantă pentru comunitatea noastră. Am contractat și un credit pentru acest proiect. Stația de reglare măsurare va fi amplasată undeva în zona satului Ghinești”, ne-a informat Valentin Pârvu.

Lucrările pentru rețeaua de gaze naturale vor porni din Ghinești. Se va merge din aproape în aproape. Când totul va fi gata în acest sat, se va înainta, peste râul Dâmbovița, în celelalte așezări – Mircea Vodă, Bănești, Sălcioara, Cuza Vodă. Valoarea totală a investiției ar fi de circa 120 de miliarde de lei vechi.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ADMINISTRAŢIE

Anunț convocare ședință Consiliul Local Voinești în data de 29 iunie 2022

Publicat

pe

de

Se convoacă, în ședință ordinară, Consiliul Local Voinești, pe data de 29.06.2022, ora 16:00, la sediul acestuia, cu următoarea ordine de zi:

1. Proiect de hotărâre privind însușirea Raportului de activitate al beneficiarilor Legii 448/2006 modificată și completată din cadrul Primăriei Voinești pe semestrul 1 al anului 2022;
2. Proiect de hotărâre privind aprobarea modificărilor taxei de habitat cu destinație specială de salubrizare pentru solicitările depuse la Primăria Voinești, conform anexelor emise de ADI “Management integrat al deșeurilor în județul Dâmbovița” pentru luna iulie 2022;
3. Informare privind intenția Telekom România Mobile Communications de a închiria o suprafață de 150 mp și cale de acces, în vederea construirii unui pilon metalic, destinat comunicațiilor electronice – islaz Muret;
4. Informare cu privire la stadiul depunerii proiectelor de investiții ale UAT Voinești prin Compania Națională de Investiții ”C.N.I.” SA, Programul Național de Investiții “Anghel Saligny” și GAL Valea Ialomiței.
5. Diverse

PRIMAR,
SANDU GABRIEL

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

ADMINISTRAŢIE

17,6 milioane de lei pentru modernizare străzi din orașul Titu

Publicat

pe

Primăria Titu a obținut o finanțare de 17.654.201,95 lei prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny” pentru implementarea unui proiect care vizează modernizarea mai multor străzi din zona peste calea ferată – Atârnați și realizarea unui sistem de evacuare ape pluviale aferent acestora.

Sunt incluse în proiect următoarele străzi: Regiei, Mihai Eminescu, Libertății, Liniștii, Înclinată, George Enescu și Petru Groza, în lungime de 1.507 m și cu o lățime ce variază între 5,70 m și 11,50 m.

„Pe toate cele opt străzi cuprinse în proiect, se vor efectua lucrări de: modernizare a părții carosabile, amenajare trotuare, realizare accese la proprietăți, amenajare spatii verzi, realizare sistem de colectare și evacuare a apelor prin canalizare pluvială, elemente de scurgere a apelor (șanțuri pereate și rigole carosabile), siguranța circulației și amenajare a accesibilității persoanelor cu dizabilități”, se precizează într-un comunicat transmis de Primăria Titu.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

PUBLICITATE

 

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT