Connect with us

ACTUALITATE

Proiect pilot. Trenuri pe hidrogen, din oră în oră, pe ruta București-Târgoviște

Publicat

pe

Sursa foto: dojotech.ro

Deși pare incredibil, Ministerul Transporturilor condus de Sorin Grindeanu a avizat demararea proiectului pilot de achiziție de trenuri nepoluante care să folosească drept combustibil hidrogenul.

Ne informează secretarul de stat Ionuț Săvoiu că, pe 29 aprilie 2022, Comitetul Tehnico-Economic al Ministerului Transporturilor și Infrastructurii a pornit procedura pentru acest proiect pilot „privind utilizarea automotoarelor în tracțiune electrică pe bază de pile de combustie cu hidrogen, în cadrul obligației de serviciu public de transport feroviar de călători pe liniile CF neelectrificate”.

Se are în vedere achiziția a 12 automotoare, realizarea infrastructurii de alimentare cu hidrogen, inclusiv construcția unei stații și asigurarea serviciilor de întreținere și reparații (inclusiv construcția și operarea spațiilor de lucru).

După cum a precizat Ionuț Săvoiu pe pagina sa de Facebook, acest proiect pilot va fi implementat pe cinci rute feroviare din România care deservesc zona de nord a Capitalei.

Autotrenurile cu hidrogen vor circula pe rutele Bucureşti Nord Gr. A – Piteşti, Bucureşti Nord Gr. A – Aeroport H. Coanda T1, Bucureşti Nord Gr. A – Târgovişte, Bucureşti Nord Gr. A – Craiova, Piteşti – Curtea de Argeş.

Costurile totale ale acestui mega proiect se ridică la 973 milioane de euro, fără TVA. Finanțarea va fi realizată din fonduri externe nerambursabile (Programul Național de Redresare și Reziliență) și de la bugetul de stat.

„Fiecare tren pe hidrogen va avea minim 160 locuri pe scaun și 16 locuri pentru transport biciclete și va oferi posibilitatea deplasării facile a persoanelor cu dizabilități (podea coborâtă, locuri special amenajate, toalete pentru persoane cu mobilitate redusă).
Serviciul va contribui la reducerea poluării într-o zonă urbană și industrială puternică a României. Capitala României va fi unită prin intermediul acestor trenuri nepoluante de 4 reședințe de județ (Pitești, Târgoviște, Slatina și Craiova) și de alte centre urbane importante (Titu, Găești, Curtea de Argeș și Balș).

De asemenea, va permite statului român și căii ferate române să preia cunoștințele necesare extinderii acestui tip de tracțiune nepoluantă și pe alte rute dificil de electrificat”, a scris secretarul de stat în Ministerul Transporturilor, Ionuț Săvoiu.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Tabără de creație la Centrul Județean de Cultură Dâmbovița. Detalii aici

Publicat

pe

de

Centrul Județean de Cultură Dâmbovița organizează, în perioada 11 – 15 iulie 2022, cea de-a X-a ediție a Taberei de creație „O vară de poveste”.

„Atelierele de creație – olărit, dans, micul artizan, decorațiuni hârtie, cusături, mărgele și pictură icoane pe sticlă – vă vor oferi, ca în fiecare an, experiențe de neuitat.

Programul se desfășoară în intervalul orar 08:00 – 12:00. Taxa de participare pentru întreaga săptămână de activități este de 30 lei / copil.

Copiii, cu vârsta minimă de 6 ani, se pot înscrie până la data de 7 iulie, la nr. de telefon 0726.901.944″, se precizează într-un comunicat remis către mass-media.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

ACTUALITATE

A început construcția primului hotel de 5 stele din Stațiunea montană Peștera-Padina

Publicat

pe

Moment istoric, luni – 27 iunie 2022, în Munții Bucegi. Este ziua când a fost pusă piatra de temelie a primului hotel de 5 stele ce va fi construit în cadrul Stațiunii montane Padina-Peșrera. Este un proiect implementat fe cunoscutul om de afaceri Valentin Calcan.

Evenimentul a debutat cu o slujbă de sfințire, apoi s-a dat citire actului de temelie, pe care investitorul l-a plasat într-o capsulă a timpului ce a fost zidită la temelia viitorului otel Peștera Wellness&SPA, împreună cu două ziare de astăzi și o fotografie de grup.

Valentin Calcan a declarat că își dorește ca hotelul să fie gata până în toamna anului viitor, când se împlinesc 100 de ani de la ridicarea primei cabane turistice în Bucegii dâmbovițeni – Casa Peștera.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

PUBLICITATE

 

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT