Conducerea Consiliului Județean Dâmbovița, în mod direct președintele acestei instituții – Corneliu Ștefan, s-a implicat pentru reeditarea, într-un alt format, a „Zilelor Județului Dâmbovița”. Manifestarea cultural- artistică, unică prin abordare și întindere, se va derula pe parcursul a cinci zile, sub egida împlinirii a 510 ani de la prima dovadă documentară a teritoriului administrativ al județului Dâmbovița.
Astăzi – 6 mai 2022, la conferința de presă desfășurată la Muzeul de Artă din Târgoviște, președintele Corneliu Ștefan a precizat că dorește ca acest eveniment să devină o sărbătoare anuală care să promoveze, prin suita de activități desfășurate în mai multe locații cu rezonanță istorică, valorile cultural-istorice, specificul dâmbovițean și pe cetățenii acestor meleaguri.
„Este, în primul rând, o acțiune de promovare a acestui județ. S-a scris istorie în Dâmbovița și în localitățile dâmbovițene, iar locuitorii acestui județ trebuie să fie mândri de locul în care trăiesc. Este un eveniment deosebit pentru locuitorii județului Dâmbovița, în cadrul căruia vom desfășura activități importante în mai multe localități.
Este prima dată când organizăm astfel de manifestări pe întreg teritoriul județului. Pe parcursul celor cinci zile, ne vom bucura de o serie de concerte, evenimente artistice, culturale și sportive, târguri tradiționale și meșteșugărești. Avem evenimente în municipiul Târgoviște, în Pucioasa, Fieni, Moreni, Potlogi, în foarte multe așezări din mediul rural. Nu în ultimul rând, la Peștera Ialomiței, din Bucegi, vom avea un concert.
Curtea Domnească, aflată în administrarea CJD, este în centrul acestor manifestări, unde vom organiza concerte. 1 iunie, vom avea deschiderea campionatului de fotbal, care se va desfășura în mai multe localități din județ. Tot pe 1 iunie vom avea și o gală de premiere a elevilor de la Școala Populară de Artă „Octav Enigărescu”, a spus Corneliu Ștefan.
Pe 2 iunie, în cadrul „Zilelor Județului Dâmbovița”, Biblioteca Ion Heliade Rădulescu va organiza „Maratonul tradițiilor dâmbovițene”.
În aceiași zi, se va da startul turneului de tenis, desfășurat la nivelul județului Dâmbovița.
Evenimentul central al zilei de 2 iunie îl va reprezenta „Gala de Excelență” în cadrul căreia vor fi premiați toți cei care și-au adus o contribuție meritoasă la dezvoltarea județul Dâmbovița.
„Vom premia oameni din toate domeniile de activitate, pe cei care ne reprezintă și astăzi la nivel național și internațional. Pe 3 iunie, vom lansa Enciclopedia Etnografică a județului Dâmbovița. Evenimentul este organizat de Centrul Județean de Cultură Dâmbovița. Tot pe 3 iunie vom redeschide atât Muzeul „Ion Luca Caragiale”, care a fost în reabilitare, cât și muzeul de la Pietroșița. La ora 17:00, vom deschide Târgul Meșterilor Populari”, a mai menționat președintele Consiliului Județean Dâmbovița.
Ziua cea mai importantă a acestui maraton cultural, artistic și sportiv va fi 4 iunie, când vor fi celebrați cei 510 ani de atestare a județului Dâmbovița.
„La ora 11:00 vom avea ședința festivă a Consiliului Județean care se va ține, în semn de prețuire a istoriei, în incinta Palatului Brâncovenesc de la Potlogi. Tot pe 4 iunie, vom redeschide pentru vizitatori Curtea Domnească din Târgoviște. Seara, vom organiza un spectacol inedit, cu schimbarea gărzii, un spectacol de muzică ușoară, cu trupe renumite din România. Vom închide seara cu un moment inedit de lasere și filme, care se vor proiecta pe Turnul Chindiei”, a mai dezvăluit Corneliu Ștefan.
Pe 5 iunie se vor desfășura activitățile de premiere a tuturor sportivilor care au participat la turneele derulate pe parcursul celor cinci zile de competiții. În aceiași zi, Peștera Ialomiței va fi locul de desfășurare a unui concert simfonic. De asemenea, seara, publicul va putea urmări spectacolul folcloric susținut de Orchestra Populară „Lăutarii”, dirijată de maestrul Nicolae Botgros, cu largul concurs al soliștilor de muzică populară din județul Dâmbovița și nu numai. Pe platoul din fața Consiliului Județean Dâmbovița, va fi organizat și un turneu de baschet, o competiție autorizată de Federația Română de Baschet.
La conferința de presă în care președintele Corneliu Ștefan a anunțat marea sărbătoare a județului Dâmbovița au mai participat: vicepreședinții Luciana Cristea și Antonel Jîjîie, secretarul general al județului – Dănuț Nicolae Popa Stănescu, managerul Complexului Național Muzeal „Curtea Domnească” – Ovidiu Cârstina, și managerul Centrului Județean de Cultură Dâmbovița – Florin Georgescu.
„Scopul principal al acțiunii este promovarea elementelor de identificare ale județului Dâmbovița – îndeosebi valori, tradiții și cultură – și popularizarea potențialului turistic, educațional și economic al locului. Nu în ultimul rând, este un bun prilej de a descoperi o parte importantă a istoriei românilor și a orașului Târgoviște, reședința județului și fosta Cetate de Scaun a Țării Românești fiind un simbol arhitectural reprezentativ pentru trecutul și evoluția statului român.
Programul manifestărilor se va derula prin intermediul instituțiilor de cultură subordonate Consiliului Județean Dâmbovița: Complexul Național Muzeal Curtea Domnească, Centrul Județean de Cultură Dâmbovița și Biblioteca Județeană Ion Heliade Rădulescu din Târgoviște”, se arată într-un comunicat transmis de Consiliul Judeţean Dâmboviţa.
Urmărește Incomod Media și pe Google News