Connect with us

POLITIC

Titus Corlățean a pledat pentru accelerarea procesului de aderare la UE a Moldovei, Ucrainei și Georgiei

Publicat

pe

Senatorul PSD Titus Corlățean, membru al Delegației române la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE), a participat, în perioada 16-17 mai 2022, la reuniunea Comisiei pentru afaceri politice și democrație a APCE, care a avut loc în Chania – Grecia.

Președintele Comisiei de Politică Externă a Senatului României a avut o intervenție în momentul dezbaterii proiectului de raport cu tema „Necesitatea unui multilateralism efectiv și incluziv” – raportor Dora Bakoyannis (Grecia, PPE/CD). Titus Corlățean a arătat că este nevoie de o consolidare a dreptului internațional, inclusiv prin mecanisme care să instituie principiul sancțiunilor ca instrument legal de apărare a valorilor fundamentale și a dreptului internațional.

Senatorul român a luat cuvântul și în cadrul dezbaterilor proiectului de rezoluție privind „Provocările recente la adresa securității în Europa – rolul Consiliului Europei” – raportor Bogdan Klich (Polonia, PPE/CD). Titus Corlățean a propus un amendament prin care se arată că accelerarea procesului de extindere a Uniunii Europene și susținerea parcursului european al statelor candidate și aspirante din Balcanii de Vest, precum și a celor trei state din Europa de Est – Republica Moldova, Ucraina și Georgia, reprezintă o măsură de consolidare a securității europene.

S-a referit fostul ministru de Externe al României și la conceptul extins de securitate și la rolul Consiliului Europei în stabilirea și promovarea standardelor de securitate democratică.

În ceea ce privește perspectiva europeană a statelor din Balcanii de Vest, temă care face obiectul unui alt raport aflat în dezbatere în cadrul Comisiei APCE, senatorul Titus Corlățean a adresat o serie de sugestii raportorului George Papandreou (Grecia, SOC), inclusiv în ceea ce privește relevarea importanței formatelor regionale de cooperare pentru identificarea unor soluții incluzive de cooperare, menționând rolul președinției române a Procesului de Cooperare în Europa de Sud-Est (SEECP) în gestionarea politică a unor relații bilaterale tensionate din regiune și, respectiv, includerea Kosovo ca membru al acestui format, în ciuda poziției cunoscute a României, care nu a recunoscut entitatea menționată.

În cea de-a doua zi a dezbaterilor, senatorul Titus Corlățean a susținut adoptarea de către membrii Comisiei APCE pentru afaceri politice și democrație a moțiunii pentru recomandare adresată Comitetului Miniștrilor Consiliului Europei privind organizarea celui de-al IV-lea Summit al șefilor de stat și de guvern, document ce va fi înaintat, în numele întregii Comisii, către Biroului APCE, în vederea dezbaterii în plenul Adunării Parlamentare.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Dâmboviţa

Radu Popa, deputat: Rolul unor lideri este să îndrume, prin comportament și poziționare, mersul corect, etic și moral al societății

Publicat

pe

Deputatul Radu Popa a scris, pe pagina sa de Facebook, un text foarte inspirat despre ceea ce se întâmplă acum în România, despre corupția care și-a întins tentaculele peste instituțiile de bază ale statului român, despre joaca unora, pentru bani mulți, cu sănătatea românilor. Mai înfierează deputatul Popa extremismul care înmugurește tolerat și susținut tocmai de bubele din societate. Extremism care, spune parlamentarul, încearcă să se ascundă sub mantia unui fals patriotism. A mai vorbit Radu Popa și despre indiferența manifestată de unii de la vârf, pentru care problematica națională și subiectele care ard sunt vax. Sunt interesați mai mult de propriul confort. Nu sunt deranjați și nu deranjează!

„În ultimele zile, România a traversat câteva situații cu impact major asupra societății: corupția mascată de la Romarm și apariția unei liste publice a așa-zișilor filoruși, unde apar nume importante din spațiul public, personalități marcante ale vieții publice, lideri de opinie, parlamentari etc. În primul caz, detonarea încrederii în sistemul sanitar prin sabotarea echipării cu materiale medicale în plină criză sanitară este extrem de grav. Dăunează grav sănătății publice, dacă îmi permiteți.

În al doilea caz, asistăm la escaladarea discursului extremist pentru că apariția unei astfel de liste oferă prilej de amplificare și de exacerbare a discursului extremist și naționalist. Patriotismul nu e naționalist. E o pânză făcută din gloria trecutului peste care se sudează mătasea ideilor prezentului și este apanajul omului inteligent. Mătasea nu e un element contodent, ci poate să fie un bun pretext de bună-dispoziție psihică. La noi, însă mulți tac. Putem bănui de ce.

Am făcut un tur de orizont printre personalitățile publice care populează viața noastră județeană și am văzut cum pentru mulți, subiectele de mai sus pur și simplu nu există! Probabil, sub greutatea funcțiilor și sub asediul mai multor idei luminoase ei au fost acaparați de alte realități. Dar rolul unor lideri tocmai acesta este: să îndrume-prin comportament și poziționare-mersul corect, etic și moral al sociețății care le-a dat prima scenă. Altfel, unii semeni pot cădea ușor în capcana de a confunda civilizația cu confortul și, în final, asta să ducă la construirea și promovarea unor modele false. Însă, o astfel de eroare ar avea ca rezultat promovarea unor oameni care nu numai că nu știu ce să facă cu propria lor existență dar au tendința să impună-prin acceptare tacită-alte modele greșite.

Sociologul francez Bourdieu a studiat aceste comportamente și a construit un tipar. El a denumit acest comportament ”violența simbolică” și reprezintă un cadru în care cetățenii dintr-o anume categorie sunt dominați de alții dintr-o categorie dominantă. Puterea celor care domină ”se exercită cu consimțământul inconștient al persoanei care o suferă și care ascunde relațiile de putere care stau la baza relației în care este configurată” după cum spune Bourdieu.

Pe baza cercetării, el apreciază că ”strâns legate de violența simbolică sunt, prin urmare, conceptele de habitus, procesul prin care are loc reproducerea culturală și naturalizarea anumitor comportamente și valori, și de încorporare, procesul prin care relațiile simbolice au efecte directe asupra corpului subiecților sociali”.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

Dâmboviţa

Carmen Holban, deputat: PSD va susține populația în fața viitoarelor provocări economice

Publicat

pe

Deputata Carmen Holban a participat ieri, alături de ceilalți colegi din PSD, la Reuniunea Grupurilor Parlamentare PSD desfășurată la Sinaia.

„Împreună cu președintele partidului – Marcel Ciolacu, secretarul general – Paul Stănescu, prim-vicepreședinții Gabriela Firea și Sorin Grindeanu, liderii Grupurilor PSD Ștefan Radu Oprea și Alfred Simonis, miniștrii PSD, colegii senatori și deputați, am discutat și despre proiectele prin care, în perioada 2022-2024, vom asigura dezvoltarea fiecărei regiuni și modul în care vom susține populația în fața viitoarelor provocări economice. Au fost punctate multe dintre măsurile pe care am reușit să le impunem în coaliția de guvernare, în ultimul an, fiecare dintre acestea având un impact deosebit în toate mediile sociale”, a precizat Carmen Holban.

Deputata PSD de Dâmbovița a apreciat modul în care s-a implicat Gabriela Firea, ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, în dezvoltarea activității acestei structuri guvernamentale.

„Prin programele implementate sau aflate în curs de implementare, reușește să schimbe viața a sute de familii și a tinerilor care, din lipsa banilor necesari, renunțau la studiile superioare”.

A amintit Carmen Holban de Programul Social de Creșterea Natalității, de cel privind creditarea „Family Start” și de programul de sprijinire a studenților „Student Invest”.

A vorbit și despre realizările Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, condus de Marius Budăi, privitoare la creșterea veniturilor pensionarilor și a ajutoarelor sociale astfel încât oamenii să poată trece mai ușor peste criza economică și energetică: majorarea salariului minim, a retribuției minime din construcții și a salariilor bugetarilor și creșterea alocațiilor pentru copii, compensarea și plafonarea consumului și a facturilor la gaze și energie electrică.

Nu a fost uitat nici Ministerul Sănătății, condus de Alexandru Rafila. Și aici s-au înregistrat rezultate notabile în activitatea medicală și în plan investițional: alocarea sumei de 350.000.000 de lei pentru echipamente medicale; preocuparea pentru realizarea infrastructurii specifice și a reparațiilor capitale pentru care s-au acordat 200.000.000 de lei; deblocarea proiectelor privind construcția spitalelor regionale la Craiova, Iași și Cluj.

„Acestea reprezintă doar o parte a măsurilor implementate de cele trei ministere conduse de miniștrii PSD. Familiile aflate la început de drum sau cuplurile care așteaptă primul copil, pensionarii și pacienții unităților sanitare din toată țara au nevoie de tot sprijinul nostru. Și acest lucru se întâmplă”, a punctat deputata PSD Carmen Holban.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

PUBLICITATE

 

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT

Web Analytics
View My Stats