Connect with us

ACTUALITATE

50 de ani de la inaugurarea muzeului Casa-Atelier Gabriel Popescu din Vulcana Pandele

Publicat

pe

În comuna Vulcana Pandele, din județul Dâmbovița, a fost organizat, astăzi – 20 mai 2022, un eveniment cultural complex care să marcheze împlinirea a 50 de ani de la înființarea muzeului Casa-Atelier „Gabriel Popescu”, situat în satul Gura Vulcanei, pe o străduţă care urcă uşor în pantă, într-o zonă umbrită de frasini, pini și tei.

Cu acest prilej, a fost vernisată și o expoziție aniversară. De asemenea, președintele Consiliului Județean Dâmboviţa, Corneliu Ștefan, a înmânat diplome de recunoaștere a meritelor culturale unor personalități, artiști plastici, sculptori, gravori, profesori universitari, muzeografi, conservatori, care, de-a lungul timpului, și-au adus contribuția la dezvoltarea artei gravurii, precum și la conservarea și dezvoltarea patrimoniului cultural.

„Le mulțumesc tuturor celor care au contribuit la realizarea acestui eveniment, dedicat unui loc cu totul special. Realizată de arhitectul de origine franceză Alexandre Clavel, pe baza schițelor artistului, între anii 1902 – 1905, casa reprezintă un edificiu unic în România, având încă de la început și destinația de atelier, caracter păstrat până azi.

Urmare a proiectului de restaurare derulat de Consiliul Județean Dâmbovița, muzeul-atelier Gabriel Popescu a revenit la o nouă viață, iar turiștii care îi trec pragul pătrund într-un univers deosebit. Restaurarea Casei-Atelier Gabriel Popescu și reconstrucția casei natale au readus în circuitul turistic și muzeal nu doar un muzeu, ci și o parte din istoria județului Dâmbovița!

Îmi exprim recunoștința în primul rând față de familia artistului, față de doamna conferențiar universitar dr. Ioana Beldiman, nepoata artistului – pentru generozitatea de care a dat și dă dovadă, în continuare, prin numeroasele donații făcute an de an.

Îi invit pe dâmbovițeni și nu numai pe ei să viziteze Casa-Atelier Gabriel Popescu, monument istoric de o importanță deosebită pentru patrimoniul cultural dâmbovițean și le mulțumesc tuturor donatorilor, colaboratorilor și voluntarilor!”, a spus președintele Corneliu Ștefan.

Casa Gabriel Popescu a fost construită în perioada 1902-1905, planurile acesteia fiind elaborate de arhitectul Alexandre Clavel. Prin grija urmaşilor artistului, clădirea a fost păstrată, fără a i se aduce modificări importante. Ulterior, în anul 1969, ea a fost donată, prin doamna avocat Lizica Popescu, Muzeului Judeţean din Târgovişte, în vederea deschiderii unei case memoriale.

Pentru amenajarea Casei-Atelier Gabriel Popescu, soția artistului, Marthe-Marguerite Popescu, fiica artistului, Marta Miriam Popescu, şi fiul acestuia, criticul de artă Daniel Popescu, au dăruit instrumentele de lucru ale tatălui lor – gravuri, desene și schițe, o serie de piese de mobilier, cărţi, fotografii, acte personale, corespondență, acte din timpul studiilor la Paris, comenzi de lucrări, caiete din timpul studiilor la Școala de Poduri și Șosele, caiete de însemnări, afișe și publicații despre artist, precum şi obiecte personale.

„Dacă, în urmă cu câțiva ani, exista posibilitatea simplei vizitări a spațiului expozițional, astăzi, Consiliul Județean Dâmbovița, prin intermediul Complexului Național Muzeal „Curtea Domnească”, oferă turiștilor tururi virtuale, vizite ghidate și vizionarea filmului documentar „Eu, Gabriel Popescu, gravorul”, precum și expoziții temporare, organizate atât la Căminul Cultural „Izvor de Apă Vie”, cât și la parterul muzeului, dar și o serie de ateliere pentru copii și adulți”, se precizează într-un comunicat de presă remis de Consiliul Județean Dâmbovița.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Tabără de creație la Centrul Județean de Cultură Dâmbovița. Detalii aici

Publicat

pe

de

Centrul Județean de Cultură Dâmbovița organizează, în perioada 11 – 15 iulie 2022, cea de-a X-a ediție a Taberei de creație „O vară de poveste”.

„Atelierele de creație – olărit, dans, micul artizan, decorațiuni hârtie, cusături, mărgele și pictură icoane pe sticlă – vă vor oferi, ca în fiecare an, experiențe de neuitat.

Programul se desfășoară în intervalul orar 08:00 – 12:00. Taxa de participare pentru întreaga săptămână de activități este de 30 lei / copil.

Copiii, cu vârsta minimă de 6 ani, se pot înscrie până la data de 7 iulie, la nr. de telefon 0726.901.944″, se precizează într-un comunicat remis către mass-media.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

ACTUALITATE

A început construcția primului hotel de 5 stele din Stațiunea montană Peștera-Padina

Publicat

pe

Moment istoric, luni – 27 iunie 2022, în Munții Bucegi. Este ziua când a fost pusă piatra de temelie a primului hotel de 5 stele ce va fi construit în cadrul Stațiunii montane Padina-Peșrera. Este un proiect implementat fe cunoscutul om de afaceri Valentin Calcan.

Evenimentul a debutat cu o slujbă de sfințire, apoi s-a dat citire actului de temelie, pe care investitorul l-a plasat într-o capsulă a timpului ce a fost zidită la temelia viitorului otel Peștera Wellness&SPA, împreună cu două ziare de astăzi și o fotografie de grup.

Valentin Calcan a declarat că își dorește ca hotelul să fie gata până în toamna anului viitor, când se împlinesc 100 de ani de la ridicarea primei cabane turistice în Bucegii dâmbovițeni – Casa Peștera.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

PUBLICITATE

 

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT