ACTUALITATE
50 de ani de la inaugurarea muzeului Casa-Atelier Gabriel Popescu din Vulcana Pandele
În comuna Vulcana Pandele, din județul Dâmbovița, a fost organizat, astăzi – 20 mai 2022, un eveniment cultural complex care să marcheze împlinirea a 50 de ani de la înființarea muzeului Casa-Atelier „Gabriel Popescu”, situat în satul Gura Vulcanei, pe o străduţă care urcă uşor în pantă, într-o zonă umbrită de frasini, pini și tei.
Cu acest prilej, a fost vernisată și o expoziție aniversară. De asemenea, președintele Consiliului Județean Dâmboviţa, Corneliu Ștefan, a înmânat diplome de recunoaștere a meritelor culturale unor personalități, artiști plastici, sculptori, gravori, profesori universitari, muzeografi, conservatori, care, de-a lungul timpului, și-au adus contribuția la dezvoltarea artei gravurii, precum și la conservarea și dezvoltarea patrimoniului cultural.
„Le mulțumesc tuturor celor care au contribuit la realizarea acestui eveniment, dedicat unui loc cu totul special. Realizată de arhitectul de origine franceză Alexandre Clavel, pe baza schițelor artistului, între anii 1902 – 1905, casa reprezintă un edificiu unic în România, având încă de la început și destinația de atelier, caracter păstrat până azi.
Urmare a proiectului de restaurare derulat de Consiliul Județean Dâmbovița, muzeul-atelier Gabriel Popescu a revenit la o nouă viață, iar turiștii care îi trec pragul pătrund într-un univers deosebit. Restaurarea Casei-Atelier Gabriel Popescu și reconstrucția casei natale au readus în circuitul turistic și muzeal nu doar un muzeu, ci și o parte din istoria județului Dâmbovița!
Îmi exprim recunoștința în primul rând față de familia artistului, față de doamna conferențiar universitar dr. Ioana Beldiman, nepoata artistului – pentru generozitatea de care a dat și dă dovadă, în continuare, prin numeroasele donații făcute an de an.
Îi invit pe dâmbovițeni și nu numai pe ei să viziteze Casa-Atelier Gabriel Popescu, monument istoric de o importanță deosebită pentru patrimoniul cultural dâmbovițean și le mulțumesc tuturor donatorilor, colaboratorilor și voluntarilor!”, a spus președintele Corneliu Ștefan.
Casa Gabriel Popescu a fost construită în perioada 1902-1905, planurile acesteia fiind elaborate de arhitectul Alexandre Clavel. Prin grija urmaşilor artistului, clădirea a fost păstrată, fără a i se aduce modificări importante. Ulterior, în anul 1969, ea a fost donată, prin doamna avocat Lizica Popescu, Muzeului Judeţean din Târgovişte, în vederea deschiderii unei case memoriale.
Pentru amenajarea Casei-Atelier Gabriel Popescu, soția artistului, Marthe-Marguerite Popescu, fiica artistului, Marta Miriam Popescu, şi fiul acestuia, criticul de artă Daniel Popescu, au dăruit instrumentele de lucru ale tatălui lor – gravuri, desene și schițe, o serie de piese de mobilier, cărţi, fotografii, acte personale, corespondență, acte din timpul studiilor la Paris, comenzi de lucrări, caiete din timpul studiilor la Școala de Poduri și Șosele, caiete de însemnări, afișe și publicații despre artist, precum şi obiecte personale.
„Dacă, în urmă cu câțiva ani, exista posibilitatea simplei vizitări a spațiului expozițional, astăzi, Consiliul Județean Dâmbovița, prin intermediul Complexului Național Muzeal „Curtea Domnească”, oferă turiștilor tururi virtuale, vizite ghidate și vizionarea filmului documentar „Eu, Gabriel Popescu, gravorul”, precum și expoziții temporare, organizate atât la Căminul Cultural „Izvor de Apă Vie”, cât și la parterul muzeului, dar și o serie de ateliere pentru copii și adulți”, se precizează într-un comunicat de presă remis de Consiliul Județean Dâmbovița.
ACTUALITATE
Pucioasa: Nu rata proiecția celui mai premiat film românesc al momentului! ENESCU, jupuit de viu
Pe 28 ianuarie 2025, de la ora 17:30, Centrul Cultural European Pucioasa prezintă protecția celui mai premiat film românesc al anului 2024 – „ENESCU, jupuit de viu”, în prezența regizorului Toma Enache, a unora dintre actori și a producătorului, care vor răspunde întrebărilor publicului.
„ENESCU, jupuit de viu” este singurul film românesc selectat în programul oficial al celei de-a 17-a ediții a Festivalului Internațional de Film de la Jaipur, India (17 – 22 ianuarie 2025), în competiția pentru cel mai bun lungmetraj.
În țară, filmul a fost vizionat până acum de peste 25.000 de spectatori, în 54 de premiere de gală. Începând cu 25 ianuarie 2025, la Ateneul Român din București, va debuta seria de proiecții speciale dedicate aniversării a 70 de ani de la plecarea în stele a compozitorului George Enescu. Această serie va continua pe tot parcursul anului 2025, în toată țara și în întreaga lume, aducând un omagiu unuia dintre cei mai mari artiști români.
„Am avut parte de reacții extrem de puternice și sincere din partea spectatorilor, care nu doar că au fost emoționați de povestea de viață a lui Enescu, dar au simțit și nevoia de a discuta despre temele atinse în film. Reacțiile spectatorilor, atât la nivel local, cât și internațional, ne confirmă că am reușit să dăm naștere unei povești care rezonează profund cu experiențele și trăirile oamenilor de pretutindeni. Aceasta este, pentru noi, dovada clară că <ENESCU, jupuit de viu>, nu este doar un film, ci și o invitație la o discuție mai amplă despre pasiune și iubire, dar și despre artă și sacrificiu”, spune regizorul Toma Enache.
„ENESCU, jupuit de viu” a reușit să ajungă la inima unui public divers, provocând nu doar o reacție emoțională, dar și o dorință de a căuta răspunsuri și de a-l înțelege mai bine pe omul și geniul Enescu. Succesul la festivaluri și premiile obținute sunt o recunoaștere a acestui impact.
Premiere și recunoașteri internaționale
De la lansarea sa, filmul a parcurs un traseu impresionant, astfel:
– Premiera mondială la a 17-a ediție a International Sound & Film Music Festival – ISFMF Croația, unde a câștigat trofeul pentru Cea mai bună muzică originală de film semnată de Sebastian Androne Nakanishi.
– Premiera americană la Los Angeles, în cadrul celei de-a 27-a ediții a ARPA International Film Festival, unde regizorul Toma Enache a fost distins cu premiul Outstanding Achievement in Filmmaking ( Realizari Remarcabile in Cinematografie).
– Premiat în Veneția, unde regizorului Toma Enache si lui Stefano Nicolao, cel care a semnat costumele, li s-a decernat „Premio Cultura”, in cadrul evenimentului cultural „Leoni, Gattopardi di Sicilia”, organizat sub patronajul Comisiei de Cultură a Camerei Deputaților din Italia și al Consiliului Internațional al Dansului UNESCO.
– Premiera franceză la Monaco, unde filmul a câștigat Tofeul Angel Film Awards pentru Cel mai bun film.
Premii internaționale
Filmul a fost selectat și a câștigat peste 37 de premii la festivaluri de prestigiu, printre care:
– ARPA International Film Awards (Los Angeles)
– Angel Film Awards (Monaco)
– Festivalul Internațional de Film de la Girona (Spania)
– Festivalul Internațional de Film de la Salerno (Italia)
– Festivalul Internațional de Film – Premiile Afrodita de Aur (Cipru)
– Five Continents International Film Festival (Venezuela)
– Festivalul Rome Prisma Film Awards (Italia)
– Festivalul Internațional de Film de Artă de la Atena (Grecia)
– European Cinematography Awards (Olanda)
– Festivalul de Film de la Florența (Italia)
– Festivalul Internațional de Film BRIDGES, Corinthia Peloponnese (Grecia)
– British Film Awards (Marea Britanie).
ACTUALITATE
Comunitatea din Titu sărbătorește Mica Unire în Parcul Orășenesc
Primăria și Consiliul Local Titu invită comunitatea locală în Parcul Orășenesc, lângă bustul domnitorului Alexandru Ioan Cuza, să sărbătorească 166 de ani de la înfăptuirea Micii Uniri (1859). Vineri – 24 ianuarie 2025, de la ora 10:00.
Evenimentul este realizat cu sprijinul următoarele instituții cultural-educative:
– Biblioteca Orășenească Titu
– Casa de Cultură Titu
– Școala Gimnazială „Pictor Nicolae Grigorescu”
– Școala Gimnazială Nr. 2 Titu Târg
– Liceul Tehnologic „Goga Ionescu”
– Liceul Teoretic „Iancu C. Vissarion”.
-
Dâmboviţaacum o săptămână
Două mașini s-au făcut praf la intrare în Târgoviște, pe Calea București
-
Argeșacum 5 zile
Două case s-au făcut scrum azi-noapte în județul Argeș
-
Dâmboviţaacum 4 zile
Un bărbat din Lăculețe, județul Dâmbovița, își duce traiul într-o troiță în mijlocul pădurii
-
Dâmboviţaacum o săptămână
Șoferiță băută, implicată într-un accident rutier în Dărmănești
-
Argeșacum 4 zile
Trei răniți într-un accident rutier în Țițești, Argeș. Șoferul vinovat era băut
-
Prahovaacum o zi
Un tânăr motocliclist a decedat într-un accident rutier în Prahova. Alte patru persoane au fost rănite
-
SOCIALacum 2 zile
Bătrân de 90 de ani, găsit decedat într-o casă cuprinsă de foc!
-
ADMINISTRAŢIEacum o săptămână
Primăria Târgoviște subvenționează taxa de habitat. Populația va plăti 35 de lei, nu 62 de lei