Senatorul PSD de Dâmbovița, Titus Corlățean, aflat astăzi la Târgoviște, a vorbit, într-o conferință de presă, despre momentul tensionat și totodată jignitor la adresa României, la adresa autorităților statale, consumat odată cu vizita particulară a președintelui nou ales al Republicii Ungare, Katalin Novak, în Transilvania.
Președintele Comisiei de Politică Externă a Senatului este unul dintre puținii politicieni români care au luat poziție și au criticat această vizită sfidătoare, care a încălcat toate principiile diplomației și respectului față de o țară vecină.
A spus Titus Corlățean că vizita privată a șefului statului ungar a fost gestionată de o manieră extrem de deficitară la nivel politic și politico-diplomatic de statul român.
„Instituțiile statului român, în opinia mea, au fost lipsite de profesionalism și slabe în gestionarea acestei vizite. Există niște reguli în materia aceasta, mai ales când avem de-a face cu vizita unui președinte nou ales, și, mai ales, într-o relație bilaterală cum este cea dintre România și Ungaria cu un anumit istoric. O astfel de vizită, prima vizită în exterior a președintelui Republicii Ungare după alegerea sa, făcută pe teritoriul României, nu putea să aibă loc înainte de a fi existat o vizită oficială, potrivit regulilor, cu o primire la președintele României”, a precizat Titus Corlățean.

A arătat senatorul social-democrat că această călătorie era bine venită pe teritoriul României, dar respectând regulile. Trebuia mai întâi o notificare, cu o înțelegere de vizită oficială sau de lucru, cu primirea la București, la Palatul Cotroceni, la președintele României, Klaus Werner Iohannis.
„După aceea, vizita ar fi putut avea și o componentă privată. Nu s-a întâmplat acest lucru și, din păcate, gestiunea, în primul rând politică și responsabilitatea de vârf, aparține Președinției României și președintelui Iohannis, care au permis, dincolo de modul în care a gestionat Guvernul sau Ministerul Afacerilor Externe această situație, ca această vizită cu caracter privat să aibă loc în Transilvania, cu un set de simbolistici din care unele ne-au deranjat”, a mai adăugat președintele executiv al PSD Dâmbovița.
Fostul ministru de Externe al României, analist fin al unor astfel de fenomene politice sfidătoare care sunt provocate de oameni ce ar trebui să cunoască foarte bine regulile diplomației, respectul față de alte națiuni, consideră că Ungaria ar fi trebuit să primească din partea autorităților române o replică corespunzătoare.
„Când cineva vine pe teritoriul României și pretinde, de la nivelul funcției prezidențiale de la Budapesta, că este președintele tuturor maghiarilor și că îi reprezintă pe maghiarii de pretutindeni, inclusiv pe maghiarii care sunt cetățeni români, este un lucru de neacceptat din punctul meu de vedere.
Mai mult decât atât, în acel context, s-au întâmplat și alte lucruri, de tipul premierii de către o fundație din Ungaria a doi cetățeni români de etnie maghiară care au fost condamnați de justiția română pentru acte de terorism. Oameni care au pregătit un atentat în contextul zilei de 1 decembrie, pentru a pune un tip de bombă în momentul defilării soldaților români, persoane care au fost condamnate cu executare pentru acte de terorism.
Este un lucru total inacceptabil. Președinția României și instituțiile care trebuiau să gestioneze această chestiune se fac vinovate de slăbiciune și de neștiință”, a mai spus Titus Corlățean.
Urmărește Incomod Media și pe Google News