Connect with us

ADMINISTRAŢIE

Mitropolitul Târgoviștei a primit titlul de cetățean de onoare al județului Dâmbovița

Publicat

pe

Astăzi – 4 iunie 2022, la umbra istoriei, în celebrul palat de la Potlogi, ctitorie a marelui domnitor Constantin Brâncoveanu, s-a desfășurat ședința festivă a Consiliului Județean Dâmbovița. Pe ordinea de zi a acestei întâlniri dedicate împlinirii a 510 ani de atestare documentară a județului Dâmbovița nu a fost decât un singur punct: Acordarea titlului de cetățean de onoare al județului Dâmbovița Înalt Preasfinției Sale Nifon, arhiepiscop și mitropolit al Târgoviștei. Este pentru prima dată în istoria administrativă a județului Dâmbovița când se acordă unei personalități proeminente care, prin întreaga sa activitate s-a dedicat comunității, culturii, credinței și spiritualității românești, această înaltă distincție. Ședința a fost prezidată de președintele CJ Dâmbovița – Corneliu Ștefan.

Acest ceremonial solemn s-a consumat în răcoarea spațiului special amenajat al fostei crame domnești. La ședința festivă au fost prezenți parlamentarii social-democrați Carmen Holban, Titus Corlățean, Radu Popa, Ionuț Vulpescu, Marian Țachianu și deputatul de la Partidul Forța Dreptei, Gabriel Plăiașu. Au mai participat: secretarul de stat Ionuț Săvoiu, vicepreședinții CJ Luciana Cristea și Antonel Jîjîie, administratorul public Cristian Avanu, secretarul județului Dănuț Popa, primarul comunei Potlogi – Nicolae Catrina, foștii președinți ai Consiliului Județean Dâmbovița Gheorghe Ana și Florin Popescu, numeroși primari din zona de sud a județului și șefi ai unor instituții publice. De asemenea, au fost prezenți și reprezentanți ai administrațiilor raionale Ialoveni și Ștefan Vodă din Republica Moldova.

După cum a precizat în alocuțiunea sa președintele Corneliu Ștefan, înalta distincție i-a fost acordată ÎPS Nifon „în semn de înaltă recunoaștere a activităților pastoral-misionare, liturgice, culturale și social- filantropice, pe plan județean, național și internațional și pentru modul de implicare în viața spirituală și pentru recunoașterea activității meritorii puse în slujba județului Dâmbovița”.

A mai spus președintele Consiliului Județean că arhiepiscopul și mitropolitul Nifon „a fost, este și va fi, cel mai bun ambasador al județului Dâmbovița, omul de echilibru, cu cea mai mare contribuție la dezvoltarea județului”.

Vădit emoționat, după primirea acestei distincții, ÎPS Nifon a vorbit celor de față în stilul său molcom, înțelept, făuritor de fraze de aur, adevărate nestemate ale cuvântului rostit.

„Acest moment are o încărcătură spirituală extraordinară, căci se desfășoară sub ocrotirea Sfântului Voievod Martir Constantin Brâncoveanu și înțeleg alegerea acestei locații ca un angajament necondiționat, masiv și hotărât al conducerii județului nostru de a sprijini pe mai departe, cu mai multă putere, Biserica noastră străbunā, proiectele ei culturale și educaționale, cu acea conștiință că ea este instituția fundamentală, necesară și simbolică pentru noi, românii. De aceea, trebuie să le arătăm tinerelor generații care este specificitatea identității noastre naționale, uriașul aport al credinței la mai binele comunității noastre locale și faptul că au datoria istorică de a duce mai departe, nu doar strădaniile și aspirațiile noastre, dar și dezvoltarea județului nostru.

Mi-aș dori ca județul nostru să cunoascā un avânt de dezvoltare economico-industrială cât mai mare, astfel încât prosperitatea și binele dobândit să sprijine aprofundarea spirituală, culturală și educațională. Noi, toți, avem o responsabilitate foarte mare înaintea memoriei înaintașilor noștri, dar și pentru viitorul copiilor noștri, fiindcă trebuie să le lăsăm un județ cât mai bine dezvoltat și mai aproape de aspirațiile și nevoile lor”, a fost mesajul IPS Nifon – arhiepiscop și mitropolit al Târgoviștei.

După încheierea ședinței festive a Consiliului Județean Dâmbovița, întrega asistență a urmărit un scurt program muzical susținut de corala Colegiului Național „Constantin Cantacuzino” din Târgoviște.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ADMINISTRAŢIE

Băleni, proiecte de anvergură pentru prezent și viitor

Publicat

pe

Băleni este o comună renumită, epicentrul legumiculturii din județul Dâmbovița. Un pol al hărniciei și perfecțiunii într-o îndeletnicire transmisă din tată-n fiu. Un leagăn al tradiției muncii pământului, păstrat cu sfințenie. Dar nu despre agricultura și oamenii care rezonează cu glia vreau să vorbim acum, ci despre elementele care sprijină comunitatea, care contribuie la dezvoltarea localității, la echilibrul socio-economic: administrația publică locală.

Truditorilor din Băleni le trebuie asigurate servicii publice ca la carte și o infrastructură pe măsură. Efortul lor trebuie să fie în pas cu confortul și civilizația. De atingerea acestor obiective trebuie să se ocupe administrația. Și, după cum am văzut, la Băleni se mișcă lucrurile. Primarul Florea Mușat ne-a asigurat de acest lucru. Edilul este printre puținii din județ care revine în funcția de primar. Concetățenii săi au considerat, după prestația predecesorilor, că trebuie să-l aducă înapoi. Și l-au adus. Florea Mușat este la al doilea mandat din partea a doua a carierei sale în administrație. Și performează. Zeci de proiecte de inters local se află în diferite stadii de implementare. Nu le inventariem și nu facem o înșiruire. Am ales doar câteva, cu impact maxim asupra dezvoltării comunității.

Curtea conacului boieresc Băleanu a devenit un loc unde trecutul se contopește plăcut cu prezentul, cu necesarul vremurilor noastre. Aici, administrația locală a edificat o grădiniță cu program prelungit, una dintre cele mai mari din județ. Lucrările au fost efectuate în procent de peste 85%. Instituția dispune de săli de clasă, dormitoare, sală de mese, bucătărie, grupuri sanitare, spații de joacă etc. Aici vor deprinde primele taine ale lumii, ale comunicării sociale peste 300 de copii.

În aceeași incintă cu vibrații istorice, a fost ridicat și dispensarul medical. Îl numim așa conform obiceiului, dar clădirea arată ca un adevărat centru medical. Obiectivul dispune de opt cabinete, săli de tratamente, sală de așteptare pentru pacienți, grupuri sanitare. Mai este un singur hop de trecut până la darea în folosință. Conectarea imobilului la rețeaua de energie electrică. Se așteaptă de luni de zile avizele necesare. Primarul Florea Mușat este optimist și speră ca dispensarul să fie inaugurat până la jumătatea lunii martie.

În aceeași curte se lucrează de zor la atelierele mecanice, investiția intră în componența Liceului Tehnologic din localitate. Îți vine greu să crezi că, pe vremurile acestea, mai sunt finanțate astfel de capacități destinate pătrunderii în tainele unei meserii. Dar, uite că la Băleni se poate! În cele șase săli unde vor fi instalate strunguri, freze, alte tipuri de mașini-unelte și vor fi aduse tot soiul de scule, elevii vor deprinde meseriile de mecanic, tractorist, șofer, strungar, profesiuni care au cam dispărut din practica educațională deși pe piața muncii este mare nevoie de meseriași. Florea Mușat este mândru că a reușit o asemenea performanță care, probabil, îi va influența și pe alții.

„Suntem o comună în care îndeletnicirea principală este agricultura, legumicultura. La noi, fiecare bucățică de pământ este lucrată în sistem intensiv, aduce plus valoare. În toate aceste activități sunt utilizate continuu mijloace mecanice, tractoare, mașini de plantat, pentru aplicarea tratamentelor, de recoltat, instalații de irigat performante. Pentru folosirea acestora, întreținerea și reparațiile necesare, este nevoie de mecanici bine pregătiți, de tractoriști, de șoferi. Tocmai cu treaba asta vor fi deprinși elevii în cadrul atelierelor noastre. Pregătim meseriași”, ne-a precizat primarul Florea Mușat.

Într-o localitate cu tradiție este nevoie și de un spațiu în care energiile artistice, creatoare, să se manifeste. Pentru a asigura condiții acestor manifestări, căminul cultural din localitate va intra într-un amplu proces de reabilitare și modernizare. Fondurile – 2,2 milioane de lei vor fi asigurate de la bugetul local.

În ultimii ani, traficul rutier în comuna Băleni este deosebit de aglomerat. Pe lângă autovehiculele deținute de localnici, în comună intră și foarte multe autotrenuri venite din toate colțurile țării. Acestea preiau zilnic marfă de la depozitele de legume. Pentru a diminua aglomerația de pe arterele rutiere din sat, a fost gândit un proiect de realizare a unei centuri ocolitoare. Lucrările vor fi finanțate prin Programul Național „Anghel Saligny”. Valoarea obiectivului propus este de 16,4 milioane de lei. Șoseaua de centură a comunei Băleni va avea o lungime de 13,2 km. Proiectul se află în procedura de licitație. Drumul va porni de la intersecția spre satul Mărcești, comuna Dobra, va parcurge câmpul din partea de sud-vest a comunei, va traversa drumul județean spre Nucet și se va conecta cu DJ Târgoviște-Băleni-Cornești, la ieșire din localitate.

Și mai are un obiectiv de realizat edilul Florea Mușat. Vrea un sediu nou de primărie la Băleni, care să fie în ton cu dezvoltarea comunei și cu noile cerințe europene în materie de administrație publică locală. Investiția are o valoare de 3,9 milioane de lei și se va derula prin Compania Națională de Investiții (CNI). Construcția va fi edificată pe amplasamentul actualului imobil. Pe perioada lucrărilor, activitatea autorităților locale se va desfășura în alte locații.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

ADMINISTRAŢIE

Școala nr. 4 Moreni este refăcută aproape de la zero și modernizată

Publicat

pe

Se lucrează din plin pentru reabilitarea, extinderea și modernizare Școalii Gimnaziale nr. 4 Moreni.

„Proiectul se încadrează în graficul de execuție stabilit de municipalitate cu constructorul. Această investiție publică foarte importantă pentru sistemul de învățământ din localitatea noastră este finanţată din fonduri europene prin Programul Operaţional Regional şi are o valoare de 14.015.976,92 lei, din care partea de cofinanţare a municipalităţii morenare este de 2%”, ne-a precizat primarul Constantin Dinu.

Lucrările constau în modernizarea infrastructurii existente (Corp C1 școală), construirea unei noi săli de sport (cu anexe, grupuri sanitare, vestiare şi duşuri), sală de şedințe pentru consiliul elevilor, spaţii administrative, împrejmuire şi amenajare spaţii exterioare.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

PUBLICITATE

 

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT

Web Analytics
View My Stats