ACTUALITATE
Turnul Chindiei a fost redeschis pentru cei care vor să admire Târgoviștea de la înălțimea istoriei!
Aseară, în cel de-al patrulea episod al „Zilelor județului Dâmbovița”, incinta Curții Domnești din Târgoviște a fost, pentru mai multe ore, locul unde s-a consumat un eveniment cultural-artistic cum nu s-a mai văzut demult în urbea noastră. Manifestările au început în jurul orei 18:00, în fața Turnului Chindiei.
O mare de oameni a asistat la redeschiderea celebrului turn pentru vizitatori. Acest lucru se întâmplă după o perioadă în care monumentul istoric s-a aflat în ample lucrări de renovare și reamenajare. La acest moment, au fost prezenți președintele Consiliului Județean Dâmbovița – Corneliu Ștefan, vicepreședinții Luciana Cristea și Antonel Jîjîie, prefectul județului – Claudia Gilia, primarul municipiului Târgoviște – Cristian Daniel Stan, viceprimarii Monica Ilie și Cătălin Rădulescu, secretarul de stat Ionuț Săvoiu și parlamentarii Carmen Holban, Titus Corlățean, Radu Popa și Ionuț Vulpescu. Invitatul special a fost renumitul om de cultură, istoric, scriitor, profesor universitar, vicepreședinte al Academiei Române – Răzvan Teodorescu, fost ministru al Culturii. Și, ca o măsură a unității și relațiilor de prietenie statornicite în timp, la Târgoviște, la invitația președintelui Corneliu Ștefan, au mai venit, special pentru „Zilele județului Dâmbovița”, reprezentanții a trei raioane din Republica Moldova: Maxim Vasile – președintele Raionului Ștefan Vodă, Nicolae Gorban – președintele Raionului Căușeni și Victoria Marian Bogos – vicepreședinta Raionului Ialoveni.
Au vorbit despre această sărbătoare, despre evenimentul care i-a adunat în fața falnicului turn, au făcut pași în istorie, în trecut, prezent și au invocat și viitorul Corneliu Ștefan, Cristian Daniel Stan, Mirela Tache – reprezentanta ADR Sud Muntenia și profesorul Răzvan Teodorescu.
Președintele Consiliului Județean Dâmbovița a trecut în revistă importanța acestui proiect de restaurare a Curții Domnești de la Târgoviște și despre rolul pe care îl are complexul muzeal în dezvoltarea turismului cultural dâmbovițean.
Mirela Tache l-a felicitat pe președintele Consiliului Județean Dâmbovița – Corneliu Ștefan, pentru tot ceea ce face pentru Dâmbovița, pentru implicarea în conturarea și materializarea unor proiecte cu finanțare europeană. ADR Sud Muntenia îl consideră pe șeful administrației județene Dâmbovița ca fiind printre puținii oameni care au înțeles importanța atragerii fondurilor europene și rolul pe care îl au acestea în dezvoltarea comunităților. A spus Mirela Tache că, ținând cont de rata de absorbție a finanțărilor europene atrase de comunitățile din județ, în procent de 97%, Dâmbovița este motorul dezvoltării în cadrul Regiunii Sud Muntenia. Pentru meritele sale deosebite, Corneliu Ștefan a primit în cadrul festiv de la Curtea Domnească din partea Agenției pentru Dezvoltare Regională Sud Muntenia, din partea directorului Liviu Mușat, o plachetă aniversară.
Primarul Cristian Daniel Stan a spus că o restaurare de o asemenea amploare a Turnului Chindiei și a Curții Domnești nu s-a mai făcut de 170 de ani. A mai precizat edilul că Turnul Chindiei este simbolul municipiului Târgoviște și că sunt puține orașe care se identifică atât de mult cu un simbol. Primarul Cristian Daniel Stan l-a felicitat pe președintele Consiliului Județean Dâmbovița pentru reușita acestui proiect.
Cu farmec și mult dichis în discursul său, specific eruditului, omului care știe să șlefuiască cuvântul, istoricul Răzvan Teodorescu le-a mărturisit celor de față că este legat sufletește de Cetatea Târgoviștei. În urmă cu 60 de ani, și-a început aici activitatea de cercetare. A spus că toată biografia sa a fost legată de acest loc celebru.
A urmat redeschiderea simbolică a porții de intrare în Turnul Chindiei, străjuită de doi tineri îmbrăcați în straiele ostașilor de acum câteva sute de ani. Cel care a deschis poarta a fost președintele Corneliu Ștefan. Șeful administrației publice județene a urcat în turn unde, în semn de prețuire și respect pentru valorile noastre naționale, pentru trecut, prezent și viitor, a arborat drapelul României. Apoi, cetățenii au putut vizita, gratuit, Turnul Chindiei.
ACTUALITATE
Mesaj important de la ING pentru toți clienții băncii
ING, una dintre cele mai importante bănci din România, își avertizează din nou clienții cu privire la înșelătoriile care promit „câștiguri de nerefuzat”, prezente la tot pasul pe internet, inclusiv în piața criptomonedelor. Atrag atenția reprezentanții băncii că, de cele mai multe ori, escrocii se folosesc de branduri reale sau chiar de personalități publici, pentru ca oamenii să le cadă în plasă mai ușor. Anunțurile înșelătoare pot să apară pe rețelele sociale, prin SMS, prin apel telefonic sau prin e-mail.
Fie că vorbim de persoane care se prezintă ca „experți” dornici să-ți împărtășească „secretele” investițiilor de succes sau așa-ziși „reprezentanți ai unei firme” cu notorietate care pretind că dețin autorizațiile legale de la instituții precum ASF și care promit câștiguri fabuloase, scopul lor este de a te convinge să efectuezi plăți cu cardul sau viramente în scopul de a investi. De cele mai multe ori, solicitările inițiale sunt sume mici, pentru a te testa.
Controlează ce tranzacții poți face în contul tău!
Cu noile setări de securitate din Home’Bank tu pui limite și dai permisiuni. Când vine vorba de tranzacții cu cardul ai o metodă în plus de apărare împotriva potențialelor fraude. Tot ce trebuie să faci este să intri în Home’Bank, să-ți alegi cardul și să mergi în secțiunea Limite și permisiuni card – Permisiuni. Modificările se aplică doar pentru cardul selectat, deci ai grijă să iei fiecare card la rând și să-ți pui permisiunile de care ai nevoie.
Cum să te ferești de fraudele cu „investiții de neratat” (inclusiv criptomonede)?
• De câte ori în viață te-a sunat un „expert” să împărtășească cu tine secretele unor investiții de mare succes, fie criptomonede sau nu? Așadar, îți recomandăm să ignori e-mail-urile, mesajele private sau campaniile promovate pe rețelele sociale care oferă câștiguri ușoare.
• Închide fără să eziți apelurile care îți comunică „oferte de creditare de nerefuzat”, „investiții cu profituri garantate” sau orice alte servicii bancare suspecte.
• Nu transmite date personale sau copii ale actelor de identitate prin intermediul rețelelor sociale sau prin e-mail.
• Nu completa datele cardului și nici credențialele aplicației de internet banking pe paginile (link-urile) primite de la așa-zișii brokeri de investiții.
• În cazul în care interlocutorul susține că reprezintă o companie autorizată, verifică la organul de autorizare din țara respectivă datele și informațiile comunicate. Spre exemplu, companiile românești intermediare de pe piața de capital pot fi verificate pe site-ul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF). Mai multe informații cu privire la fraudele cu investiții prin false intermediari se găsesc și pe site-ul ASF, secțiunea Consumatori.
• Ia aminte că, în România, promovarea serviciilor și activităților de investiții prin intermediul unor furnizori de tip „call center” este interzisă și este calificată drept infracțiune.
Ce trebuie să faci în cazul în care ai căzut deja victimă:
• Încetează orice contact cu „brokerii / intermediarii” și nu mai efectua niciun fel de plată, indiferent de motivul invocat – se pot solicita plăți suplimentare folosind ca pretext așa zise taxe de retragere a câștigurilor sau taxe de recuperare a sumelor pierdute.
• În cazul în care ai oferit datele de card, blochează-l. Dacă ai oferit și credențialele aplicației de internet banking, schimbă codul de utilizator și resetează parola.
• Contactează imediat banca pe orice canal de comunicare accesibil ție (ING Office, My’Line – *2ING (*2464)/ 031 406 2464) și Poliția pentru a încerca diminuarea pierderilor la care te-ai expus, precum și prevenirea oricăror altor pierderi sau prejudicii.
• Dacă ai instalat orice aplicație la cererea „brokerilor” (de ex. Anydesk) dezinstaleaz-o, instalează un anti-virus și scanează dispozitivul de viruși. Nu folosi dispozitivul posibil infectat pentru resetarea parolelor / logarea în aplicațiile folosite până nu l-ai devirusat. Dacă este posibil, îți recomandăm să resetezi dispozitivul folosit la setările din fabrică sau să îi reinstalezi sistemul de operare.
• Dacă ai oferit o copie a actului de identitate, solicită schimbarea acestuia și vino la bancă în vederea efectuării actualizării de date.
• Depune de îndată o sesizare la autoritățile competente (spre exemplu: Poliție, ASF).
ACTUALITATE
Programul evenimentelor organizate în județul Prahova cu prilejul Zilei Culturii Naționale
Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova organizează, în perioada 14-18 ianuarie 2025, cu prilejul Zilei Culturii Naționale (15 ianuarie), mai multe evenimente omagiale în Ploiești și la secțiile din județ, cu acces liber, astfel:
♦ Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova – Ploiești, str. Toma Caragiu, nr.10, tel. 0244 522 656
https://www.facebook.com/Muzeul.de.Istorie.Ploiesti
15 ianuarie 2025, ora 11.00 – Simpozion: „Vasile Alecsandri în colecția Muzeului de Istorie” – organizat în colaborare cu Muzeul Memorial „Paul Constantinescu”
♦ Muzeul Ceasului „Nicolae Simache” Ploiești, str. Nicolae Simache, nr.1, tel. 0244 542 861
https://www.facebook.com/m.ceasului
15 ianurie 2025, ora 11.00 – Matineu muzeal: „Pe urmele profesorului Nicolae Simache” – participă elevi de la Școala Gimnazială „Nicolae Simache” Ploiești
♦ Muzeul „Casă de Târgoveț din sec. XVIII-XIX” Ploiești, str. Democrației, nr.2, tel. 0244 529 439
https://www.facebook.com/muzeul.casadetargovet
15 ianuarie 2025, ora 12.30 – Recital de poezie: „Poezia eminesciană în casa lui Hagi Prodan” – participă elevi ai Școlii Gimnaziale „Rareș Vodă” – Structura Ioan Grigorescu Ploiești
♦ Muzeul „Ion Luca Caragiale” Ploiești, str. Kutuzov, nr.1, tel. 0244 525 394
https://www.facebook.com/muzeul.ionlucacaragiale
15 ianuarie 2025 – Articol online: „Caragiale și Eminescu”
♦ Muzeul Memorial „Nichita Stănescu” Ploiești, str. Nichita Stănescu, nr.1, tel. 0344 100 768
https://www.facebook.com/Muzeu.Nichita.Stanescu.Ploiesti
18 ianuarie 2025, ora 11.00 – Matineu muzeal: „Recitări și evocări acasă la Nichita” – Mihai Eminescu renăscut prin „necuvintele” lui Nichita Stănescu
♦ Muzeul „Crama 1777” Valea Călugărească, str. Valea Largă, nr.139A, tel. 0244 235 470
https://www.facebook.com/Crama-de-la-1777-un-muzeu-o-poveste
14 ianuarie 2025, ora 10.00 – Matineu muzeal: „Recital de poezie eminesciană” – participă elevi de la Școala Gimnazială „Ion Ionescu” Valea Călugărească și Structură Nicovani
♦ Muzeul „Casa Domnească” Brebu, Aleea Casa Domnească, nr 3, tel. 0244 357 731
https://www.facebook.com/Muzeul.Casa.Domneasca.Brebu
15 ianuarie 2025, ora 9.00 – Matineu muzeal: „175 de ani de la nașterea poetului nepereche”
♦ Muzeul Memorial „Constantin și Ion Stere” Bucov, Parcul Constantin Stere Bucov, tel. 0244 344 040
https://www.facebook.com/profile.php?id=100076505662737
15 ianuarie 2025, ora 11.00 – Matineu muzeal: „Amintiri despre Eminescu și Alecsandri”
♦ Muzeul Memorial „Cezar Petrescu” Bușteni, str. Tudor Vladimirescu, nr.2, tel. 0244 321 080
https://www.facebook.com/muzeulcezarpetrescu
15 ianuarie 2025 – Articol online: „Dor de Eminescu”
♦ Muzeul Memorial „Nicolae Iorga” Vălenii de Munte, str. George Enescu, nr. 1-3, tel. 0244 280 861
https://www.facebook.com/muzeulnicolaeiorga
15 ianuarie 2025 – Articol online: „Mihai Eminescu – omul deplin al culturii”
♦ Muzeul „Conacul Pană Filipescu” Filipeștii de Târg, nr.868, tel. 0244 389 480
https://www.facebook.com/profile.php?id=100012309997055
15 ianuarie 2025 – Articol online: „330 de ani de la ctitoria Mănăstirii Sinaia”
♦ Muzeul „Conacul Bellu” Urlați, str. Orzoaia de Sus, nr.12, tel. 0244 271 721
https://www.facebook.com/conaculbellu
16 ianuarie 2025, ora 11.00 – Matineu muzeal: „Eminescu – poet național și universal” – participă Cenaclul „Pe urmele lui Orfeu”.
-
Giurgiuacum 4 zile
Locuință distrusă de foc din cauza unei greșeli pe care o fac mulți oameni!
-
Argeșacum 4 zile
Tânăr de 22 de ani a murit după ce a intrat cu mașina într-un parapet
-
ACTUALITATEacum 4 zile
Adolescent de 14 ani a plecat de la școală și nu a mai ajuns acasă
-
Giurgiuacum 5 zile
Accident rutier cu două victime pe DN6, în județul Giurgiu
-
ADMINISTRAŢIEacum 6 zile
Dâmbovița: Taxa de habitat, majorată la 62 de lei începând cu 1 februarie 2025
-
ACTUALITATEacum 5 zile
Gata cu primăvara din mijlocul iernii! Atenționare meteo de vânt și viscol
-
Dâmboviţaacum 5 zile
Gospodării cuprinse de flăcări în Dobra și Răzvad
-
ADMINISTRAŢIEacum 4 zile
Se asfaltează drumul dintre Pucioasa și Fieni, prin Berevoiești