Connect with us

ACTUALITATE

Turnul Chindiei a fost redeschis pentru cei care vor să admire Târgoviștea de la înălțimea istoriei!

Publicat

pe

Aseară, în cel de-al patrulea episod al „Zilelor județului Dâmbovița”, incinta Curții Domnești din Târgoviște a fost, pentru mai multe ore, locul unde s-a consumat un eveniment cultural-artistic cum nu s-a mai văzut demult în urbea noastră. Manifestările au început în jurul orei 18:00, în fața Turnului Chindiei.

O mare de oameni a asistat la redeschiderea celebrului turn pentru vizitatori. Acest lucru se întâmplă după o perioadă în care monumentul istoric s-a aflat în ample lucrări de renovare și reamenajare. La acest moment, au fost prezenți președintele Consiliului Județean Dâmbovița – Corneliu Ștefan, vicepreședinții Luciana Cristea și Antonel Jîjîie, prefectul județului – Claudia Gilia, primarul municipiului Târgoviște – Cristian Daniel Stan, viceprimarii Monica Ilie și Cătălin Rădulescu, secretarul de stat Ionuț Săvoiu și parlamentarii Carmen Holban, Titus Corlățean, Radu Popa și Ionuț Vulpescu. Invitatul special a fost renumitul om de cultură, istoric, scriitor, profesor universitar, vicepreședinte al Academiei Române – Răzvan Teodorescu, fost ministru al Culturii. Și, ca o măsură a unității și relațiilor de prietenie statornicite în timp, la Târgoviște, la invitația președintelui Corneliu Ștefan, au mai venit, special pentru „Zilele județului Dâmbovița”, reprezentanții a trei raioane din Republica Moldova: Maxim Vasile – președintele Raionului Ștefan Vodă, Nicolae Gorban – președintele Raionului Căușeni și Victoria Marian Bogos – vicepreședinta Raionului Ialoveni.

Au vorbit despre această sărbătoare, despre evenimentul care i-a adunat în fața falnicului turn, au făcut pași în istorie, în trecut, prezent și au invocat și viitorul Corneliu Ștefan, Cristian Daniel Stan, Mirela Tache – reprezentanta ADR Sud Muntenia și profesorul Răzvan Teodorescu.

Președintele Consiliului Județean Dâmbovița a trecut în revistă importanța acestui proiect de restaurare a Curții Domnești de la Târgoviște și despre rolul pe care îl are complexul muzeal în dezvoltarea turismului cultural dâmbovițean.

Mirela Tache l-a felicitat pe președintele Consiliului Județean Dâmbovița – Corneliu Ștefan, pentru tot ceea ce face pentru Dâmbovița, pentru implicarea în conturarea și materializarea unor proiecte cu finanțare europeană. ADR Sud Muntenia îl consideră pe șeful administrației județene Dâmbovița ca fiind printre puținii oameni care au înțeles importanța atragerii fondurilor europene și rolul pe care îl au acestea în dezvoltarea comunităților. A spus Mirela Tache că, ținând cont de rata de absorbție a finanțărilor europene atrase de comunitățile din județ, în procent de 97%, Dâmbovița este motorul dezvoltării în cadrul Regiunii Sud Muntenia. Pentru meritele sale deosebite, Corneliu Ștefan a primit în cadrul festiv de la Curtea Domnească din partea Agenției pentru Dezvoltare Regională Sud Muntenia, din partea directorului Liviu Mușat, o plachetă aniversară.

Primarul Cristian Daniel Stan a spus că o restaurare de o asemenea amploare a Turnului Chindiei și a Curții Domnești nu s-a mai făcut de 170 de ani. A mai precizat edilul că Turnul Chindiei este simbolul municipiului Târgoviște și că sunt puține orașe care se identifică atât de mult cu un simbol. Primarul Cristian Daniel Stan l-a felicitat pe președintele Consiliului Județean Dâmbovița pentru reușita acestui proiect.

Cu farmec și mult dichis în discursul său, specific eruditului, omului care știe să șlefuiască cuvântul, istoricul Răzvan Teodorescu le-a mărturisit celor de față că este legat sufletește de Cetatea Târgoviștei. În urmă cu 60 de ani, și-a început aici activitatea de cercetare. A spus că toată biografia sa a fost legată de acest loc celebru.

A urmat redeschiderea simbolică a porții de intrare în Turnul Chindiei, străjuită de doi tineri îmbrăcați în straiele ostașilor de acum câteva sute de ani. Cel care a deschis poarta a fost președintele Corneliu Ștefan. Șeful administrației publice județene a urcat în turn unde, în semn de prețuire și respect pentru valorile noastre naționale, pentru trecut, prezent și viitor, a arborat drapelul României. Apoi, cetățenii au putut vizita, gratuit, Turnul Chindiei.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Va fi redeschisă Sala Mare a Teatrului Tony Bulandra Târgoviște. Pe scenă, „Împărăteasa Chinei”

Publicat

pe

Conducerea Teatrului Tony Bulandra din Târgoviște anunță publicul iubitor de artă dramatică că, din data de 11 februarie 2023, instituția teatrală pornește din nou, cu vânt la pupa, pe mările creației artistice. Au fost trei ani de provizorat, datorați lucrărilor de reabilitare și modernizare a Sălii Mari, demers indispensabil pentru a aduce acest templu al Thaliei aproape de standardele internaționale ale conceptului de scenă și de comunicare a actorilor cu publicul în condiții de confort și civilizație.

Și nu putea fi mai potrivit decât ca intrarea în casă nouă a actorilor și a Măriei Sale Publicul să se facă cu o premieră. Vor însufleți personajele din piesa „Împărăteasa Chinei”, de Ruth Wolff, actorii Teatrului Tony Bulandra și doi colaboratori de marcă de la Teatrul Nottara din Capitală – Ada Nafrot și Tache Florescu. Spectacolul va fi pus în scenă de regizorul Alexander Hausvater. Misiunea de a crea costumele pentru acest regal artistic i-a revenit maestrului Mc Ranin – managerul Teatrului Tony Bulandra.

Așadar, pe 11 februarie, de la ora 19:00, publicul târgoviștean este invitat în casă nouă pentru a viziona, în condiții excelente, pe o scenă schimbată total, un spectacol de excepție.

„Deși adesea par să am de-a face cu trecutul, cu istoria, pentru mine acestea sunt prezentul. Ar fi prea limitativ să fiu legată de acest moment, de acest loc. Simt că existența mea este în orice clipă, în toate locurile. Chiar și iadul, și raiul. Asta pentru că simt că natura umană nu se schimbă niciodată. Atitudinile se schimbă. Suprafețele se schimbă. Trăirile esențiale, nu. Dacă există vreo temă care trece prin toate piesele mele, aceasta este tenacitatea acestor eroine, luându-și viața în propriile mâini și realizând cât mai mult din ea. Dacă există vreun subiect care este comun tuturor textelor mele, acesta este, într-o variantă sau alta, derutantul, incitantul, enervantul, inepuizabilul, impenetrabilul subiect al iubirii” – Ruth Wolff, dramaturg.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

ACTUALITATE

Linia de măști de la Dragomirești a clacat după trei zile de produs… rebuturi

Publicat

pe

Povestea tragi-comică a liniei de fabricație a măștilor de protecție de la Uzina Militară de la Dragomirești, județul Dâmbovița, a fost comentată în fel și chip de jurnaliști, analiști și politicieni. Fabrica de măști deschisă la nevoie și nu a produs decât un lot, câteva mii de măști neconforme.

Mașinăria de confecționat adusă de prin China nu a funcționat, conform unui document de control decât câteva zile. A produs în ziua în care s-a inaugurat linia de fabricație, în prezența membrilor Guvernului de atunci.

„Pe 29.04.2020, premierul Orban și ministrul Economiei, Virgil Popescu, tocmai inauguraseră linia de producție a măștilor FPP3. Având în vedere că mașina a funcționat doar în prezenta miniștrilor, propun să le facem biroul lângă linia de producție ca să putem salva fabrica”, a notat, pe pagina sa de Facebook, deputatul Radu Popa.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

PUBLICITATE

 

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT

Web Analytics
View My Stats