Connect with us

ACTUALITATE

Festivalul Babel de la Târgoviște, un loc al prieteniei și al bunăstării spirituale

Publicat

pe

După doi ani de pandemie, de restricții, de izolare forțată, de plafonare a mișcării, a spiritului, a comuniunii, a relațiilor interumane, ne-am întors la normalitate, mai întâi vag, oscilant, marcați de sechele, dar acum parcă încercăm să ne recreionăm azimutul existențial.

Festivalul Artelor Spectacolul Babel, creat de Teatrul Tony Bulandra din Târgoviște, este un prim respiro cultural important despre această revenire la firesc, fără distanțare, fără măști de protecție, fără mănuși, dezinfectante și teama de neprevăzut. Așa cum a precizat regizorul Mc Ranin, rostul Babel-ului este de a aduce împreună oameni care aspiră la fericire, la armonie.

„Noi am întors Turnul Babel, acest simbol al neînțelegerii, și am adus limbaje pentru a crea, prin intermediul artei, un soi de comuniune. Noi trebuie să fim exemplari. Fiecare gest al nostru, chiar dacă nu este văzut sau înțeles, el trebuie făcut. Este o forma de necesitate care trebuie exprimată. Babel este un loc al prieteniei, al bunăstării spirituale”, a spus directorul Teatrului Tony Bulandra Târgoviște.

A X-a ediție a Festivalul Babel are ca temă de lucru, de scenă, de laborator creator, limbajul. Tot ceea ce cuprinde acest concept prin care poate fi definită comunicarea mesajului artistic. Așa cum se obișnuiește, după primul gong al acestui maraton al artelor dramatice, maestrul Mihai Constantin Ranin, directorul Teatrului Tony Bulandra, cel care a pus în pământul Târgoviștei, încă nepregătit suficient pentru astfel de evenimente, sămânța grandiosului festival internațional de teatru, organizează, zi de zi, înainte și după consumarea fiecărui episod fascinant al Babel-ului, așa-zisele conferințe de presă, de fapt întâlniri joviale între regizori, actori, critici, ziariști, public, unde sunt disecate, comentate, aprofundate, analizate, interpretate, traduse în obișnuit, temele, concepțiile regizorale și scenografice, întreaga înlănțuire produsă în spațiul tablou numit scenă.

După ce l-a evidențiat pe artistul plastic Ion Tămâian venit special de la Sibiu pentru a expune sculpturile sale, aflate, după cum a arătat Mc Ranin, între barierele artei decorative și cele ale abstractului, lucrări ce pot fi decodificate de artiștii rafinați, dar care pot fi traductibile și pentru cei care interferează pentru prima dată cu arta modernă, directorul Teatrului Tony Bulandra a făcut o prezentare a marelui creator de teatru avangardist Romeo Castellucci, intrat în marea familie a Babelului târgoviștean.

Romeo Castellucci, a spus Mc Ranin, face legătura între teatru, așa cum îl știm noi, în forma lui clasică, împietrită, și printr-un nou concept, readună spectacolele sale, fără să producă neapărat un amalgam, reușește să ajungă la o formă de limbaj pur. Castellucci, a mărturisit directorul Teatrului Tony Bulandra, este un mare gânditor al teatrului contemporan. La Festivalul Babel a fost pusă în scenă piesa „Al treilea regat”. Concept și regie Romeo Casteluci.

Liviu Cheloiu, directorul artistic al Festivalului, a prezentat trupele „Jordi L. Vidal Company” (Belgia) și „Barbarosa Samba Group” (România).

VIDEO

PROGRAM BABEL, DUMINICĂ – 12 IUNIE 2022

11:00 Foaier TTB, Întâlnirile Babel (actori, presă, invitați; deschise publicului)

11:00 Piața Mihai Viteazul, Teatrul la cutie, happening teatral pentru copii, Teatrul Tony Bulandra Târgoviște; 1h

12:00 Sala Oglinzilor, Metoda de acțiune prin studiu în crearea rolului după K. Stanislavski, workshop Dumitru Acriș; 3h

16:00 Foaier TTB, Florica Ichim și istoria unui proiect cultural unic – revista Teatrul azi, comemorare și lansare de carte susținute de Ioana Anghel și Irina Zlotea; 1h

17:00 Sala Studio TTB, Beckett, Facultatea de Teatru și Film, Universitatea Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca, România; 1h

17:30 Centrul Vechi, Let`s Babel up this town!, happening muzical cu Cvartetul Babel; 50 min.

18:00 Foaier TTB, Vernisajal Salonului de Artă Babel, sculptor Decebal Crăciun; 20 min.

18:30 Foaier Cinematograf Independența, Tegument de Radu Dinulescu, lansare de carte, moderator prof. Ionuț Cristache; 30min.

19:00 Cinematograf Independența, Lumea e bine făcută – Partea a 2-a Europa, regia: Tudor Chirilă, film documentar de lung-metraj; 1h 15 min.

20:00 Piața Mihai Viteazul, Ooups!, mișcarea scenică: Jordi L. Vidal, Jordi L. Vidal Company, Bruxelles, Belgia; 55 min.

20:30 Sala Mare TTB, San Chak: Viața și povestea de dragoste a lui Sin Chae HO, regia: Sunduck Han, Compania de Teatru Profesionist „Sae Buyk”, Daejeon, Coreea de Sud; 1h 30 min.

21:30 Piața Mihai Viteazul, Incomica, Eccentrici Dadarò, regia: primul spectator Mario Gumina, Caronno Pertusella, Italia; 50 min.

23:00 Clubul Fiord, Clubul Festivalului

PROGRAM BABEL, LUNI – 13 IUNIE 2022

11:00 Foaier TTB, Întâlnirile Babel (actori, presă, invitați; deschise publicului)

12:00 Sala Oglinzilor, Metoda de acțiune prin studiu în crearea rolului după K. Stanislavski, workshop Dumitru Acriș; 3h

16:00 Foaier TTB, Teatrul post-pandemic, prelegere susținută de JeungWoo Son, profesor la Universitatea Kyonggi din Seul, Președinte al Korean Theatre Association, Coreea de Sud; 1h 30min.

19:00 Foaier TTB, Vernisaj al Salonului de Artă Babel cu artist plastic – pictor Carmen Olteanu. Cu participarea Domnului Lucian Romașcanu, Ministru al Culturii; 30 min.

19:30 Foaier TTB, O seară la Rialto de Alexander Hausvater, publicată de Editura Integral, 2022, lansare de carte în prezența autorului și a editorului; 1h

19:00 Piața Mihai Viteazul, Glossolalia, regia colectivă, Performing Arts Studio Scotland (PASS) at Edinburgh College, Scoția; 45 min.

20:00Sala Mare TTB, Crimă și pedeapsă, regia: Dumitru Acriș, Teatrul Tony BulandraTârgoviște, România; 1h 45 min.

23:00 Clubul Fiord, Clubul Festivalului

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Atenție! A fost suspendată circulația pe TransBucegi, din cauza viscolului

Publicat

pe

Consiliul Județean Dâmbovița a luat decizia închiderii circulației rutiere pe DJ 713, sectorul Cabana Dichiu – intersecție drum de acces Cabana Piatra Arsă, ca urmare a fenomenelor meteo nefavorabile – cod portocaliu de viscol și căderi abundente de zăpadă.

„Recomandăm evitarea deplasărilor în această perioadă, iar în cazul în care acestea nu pot fi amânate, conducătorii auto trebuie să echipeze corespunzător autovehiculele, să respecte semnalizarea rutieră din zonă, indicațiile agenților de poliție, ale reprezentanților jandarmeriei montane, ale Serviciului Public Salvamont-Salvaspeo Dâmbovița, precum și ale reprezentanților SC Lucrări Drumuri și Poduri Dâmbovița SA, operatorul economic ce asigură servicii de deszăpezire pe drumurile județene.

Luând în considerare factorii de mediu ce au determinat depunerile abundente de zăpadă pe carosabilul drumului județean 713, sectorul mai sus- amintit, recomandăm evitarea, pe cât posibil, a deplasărilor pe timp de ninsoare și viscol”, se precizează într-un comunicat remis către mass-media.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

ACTUALITATE

Cum procedez dacă nu sunt angajat și vreau să mă asigur pentru concedii şi indemnizații de asigurări sociale de sănătate?

Publicat

pe

Persoanele fizice care nu au încheiate raporturi juridice de muncă cu un angajator şi nu realizează venituri din desfăşurarea unei activităţi în baza unui contract individual de muncă, a unui raport de serviciu, act de detaşare sau a unui statut special prevăzut de lege, nici alte venituri asimilate salariilor şi nu se încadrează în categoria persoanelor care beneficiază de indemnizaţie de şomaj, se pot asigura în sistemul de asigurări sociale de sănătate pentru a beneficia de concedii și indemnizații de asigurări sociale de sănătate în baza unui contract de asigurare – ne informează Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Dâmboviţa.

„Contractul de asigurare pentru concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate se încheie între persoana interesată și casa de asigurări de sănătate la care se află în evidenţă ca persoană asigurată în sistemul de asigurări sociale de sănătate.

Citește și: Comunicat CNAS: O aplicare justă, echitabilă şi nediscriminatorie pentru calculul indemnizaţiei de maternitate

Contractul poate fi încheiat pentru o perioadă determinată / nedeterminată la un venit ales de către asigurat, ce nu ține cont de veniturile impozabile realizate. Venitul ales nu poate fi mai mic decât valoarea lunară a salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată stabilit potrivit legii (3.000 lei începând cu 1 ianuarie 2023) şi nu poate depăși valoarea a 12 salarii minime.

Contractul de asigurare nu se încheie retroactiv și produce efecte exclusiv de la data înregistrării. Contribuţia lunară de asigurare pentru concedii şi indemnizații de asigurări sociale de sănătate este de 1% şi se aplică asupra venitului înscris în contract”.

Citește și: Nu ai loc de muncă și vrei să te asiguri în sistemul public de sănătate? Află procedura aici!

Stagiul minim de cotizare pentru acordarea concediilor şi indemnizaţiilor de asigurări sociale de sănătate este de 6 luni realizate în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordă concediul medical.

„În cazul în care nu au fost realizate venituri în ultimele 6 luni anterioare lunii pentru care se acordă concediul medical, stagiul de asigurare se consideră realizat dacă prin însumarea perioadelor din ultimele 12 luni anterioare producerii riscului rezultă un număr de zile de stagiu de asigurare cel puţin egal cu numărul total de zile lucrătoare din ultimele 6 luni anterioare producerii riscului.

Persoanele asigurate pentru concedii și indemnizații beneficiază de concedii şi indemnizaţii, fără îndeplinirea condiţiei de stagiu de asigurare, în cazul unor situaţii de excepţie, respectiv în cazul urgenţelor medico-chirurgicale, tuberculozei, bolilor infectocontagioase din grupa A, stabilite prin Hotărâre a Guvernului, neoplaziilor, SIDA, riscului maternal, carantinei, precum şi în cazul izolării urmare a infectării cu Covid-19)”, ne mai informează Casa Județeană de Asigurări de Sănătate.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

PUBLICITATE

 

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT

Web Analytics
View My Stats