Deputatul social-democrat de Dâmbovița Ionuț Vulpescu surprinde plăcut opinia publică, media românească, cu pozițiile sale obiective, curajoase, cu decriptarea sinceră, profesionistă, a ceea ce se întâmplă în societate, bun sau rău. În ultima sa declarație politică, fostul ministru al Culturii insistă pe nevoia serioasă și aplicată a demarăriii unor discuții despre stat și despre rolul său. Spune Ionuț Vulpescu că nu putem continua la nesfârșit să căutăm vinovați pentru eșecurile și greșelile guvernărilor doar într-o parte, fără a fi luat în considerare întregul.
„Întregul nu exclude pe nimeni, nu trebuie să discrimineze între diversele componente ale societății. E simplu să dai vina pe , pentru a scăpa de responsabilitățile care revin fiecăruia dintre noi, când judecăm lucrurile”, a precizat deputatul social-democrat.
Ionuț Vulpescu este de părere că acest tip de abordare face rău statului și credibilității acțiunilor sale.
„Nu impresia că statul este neputincios și, la limită, mai mult ne încurcă, decât ne ajută. Într-o țară în care toate sondajele arată că este nevoie de mai mult stat, de politici intervenționiste, s-a dezlănțuit o intensă campanie de demonizare a statului, pornind numai de la discuția pe marginea nevoii de restructurare a cadrului fiscal. Un popor de stânga, prin nevoi și interese, pare că cere mai multă dereglementare, mai puține politici sociale, și mai puțină solidaritate.
Da, statul român are nevoie de o revizie de fond, la nivel legislativ, instituțional și al funcțiilor sale. Dar de aici până a condamna în bloc acțiuni de genul completării personalului din ministere, din administrațiile locale, din sănătate și din educație, ajutoarele sociale, e cale lungă. Situația cea mai grea va fi, în curând, în educație și ea este deja gravă în sistemul de protecție a copiiilor. Se schimbă generațiile în rândul angajaților din aceste sectoare. De unde vor fi recrutați înlocuitorii lor? Cine mai vine să lucreze la , când angajații săi sunt tratați ca niște <paraziți>, care sug <sângele poporului>? Populismul ne face foarte mult rău, inclusiv în efortul de reformare a statului și de creștere a calității serviciilor oferite de stat.
Trebuie să spunem deschis: statul este un actor economic ca oricare altul, dar doar în anumite domenii, și doar acolo poate fi judecat cu instrumentele analizei economice. Numai că, într-o societate complexă, nu se reduce totul la piață, la concurență, la cerere și la ofertă. Există a piață a combaterii sărăciei și a excluziunii? Și atunci ce facem? Cum rezolvăm lucrurile? Pentru că statul are obligații în acest domeniu, nu corporațiile sau alți actori economici. Renunțăm la această funcție a statului, pentru că banii destinați acestui domeniu ar trebui, zic unii, folosiți pentru a ajuta sectorul economic? Ce fel de model social adoptăm? Sau nu mai avem nevoie de o parte a societății, cea mai fragilă economic și social, care ne încurcă în drumul nostru spre cele mai înalte culmi ale progresului economic și ale bunăstării?
Statul este doar un instrument. Până la urmă depinde de noi, cetățenii, la ce, și cum, îl folosim. Dar nu ne putem permite luxul de a renunța la el, lăsând sarcinile lui exclusiv piețelor, pentru că, mai devreme sau mai târziu, ne așteaptă o explozie socială, și creșterea forței și atractivității sistemelor politice care promovează statul intervenționist, cu o puternică funcție redistributivă. E momentul să gândim din perspectiva timpului lung”, a menționat Ionuț Vulpescu.
Urmărește Incomod Media și pe Google News