Connect with us

Dâmboviţa

Ionuț Vulpescu, deputat: Statul român are nevoie de o revizie de fond, la nivel legislativ, instituțional și al funcțiilor sale

Publicat

pe

Deputatul social-democrat de Dâmbovița Ionuț Vulpescu surprinde plăcut opinia publică, media românească, cu pozițiile sale obiective, curajoase, cu decriptarea sinceră, profesionistă, a ceea ce se întâmplă în societate, bun sau rău. În ultima sa declarație politică, fostul ministru al Culturii insistă pe nevoia serioasă și aplicată a demarăriii unor discuții despre stat și despre rolul său. Spune Ionuț Vulpescu că nu putem continua la nesfârșit să căutăm vinovați pentru eșecurile și greșelile guvernărilor doar într-o parte, fără a fi luat în considerare întregul.

„Întregul nu exclude pe nimeni, nu trebuie să discrimineze între diversele componente ale societății. E simplu să dai vina pe , pentru a scăpa de responsabilitățile care revin fiecăruia dintre noi, când judecăm lucrurile”, a precizat deputatul social-democrat.

Ionuț Vulpescu este de părere că acest tip de abordare face rău statului și credibilității acțiunilor sale.

„Nu impresia că statul este neputincios și, la limită, mai mult ne încurcă, decât ne ajută. Într-o țară în care toate sondajele arată că este nevoie de mai mult stat, de politici intervenționiste, s-a dezlănțuit o intensă campanie de demonizare a statului, pornind numai de la discuția pe marginea nevoii de restructurare a cadrului fiscal. Un popor de stânga, prin nevoi și interese, pare că cere mai multă dereglementare, mai puține politici sociale, și mai puțină solidaritate.

Da, statul român are nevoie de o revizie de fond, la nivel legislativ, instituțional și al funcțiilor sale. Dar de aici până a condamna în bloc acțiuni de genul completării personalului din ministere, din administrațiile locale, din sănătate și din educație, ajutoarele sociale, e cale lungă. Situația cea mai grea va fi, în curând, în educație și ea este deja gravă în sistemul de protecție a copiiilor. Se schimbă generațiile în rândul angajaților din aceste sectoare. De unde vor fi recrutați înlocuitorii lor? Cine mai vine să lucreze la , când angajații săi sunt tratați ca niște <paraziți>, care sug <sângele poporului>? Populismul ne face foarte mult rău, inclusiv în efortul de reformare a statului și de creștere a calității serviciilor oferite de stat.

Trebuie să spunem deschis: statul este un actor economic ca oricare altul, dar doar în anumite domenii, și doar acolo poate fi judecat cu instrumentele analizei economice. Numai că, într-o societate complexă, nu se reduce totul la piață, la concurență, la cerere și la ofertă. Există a piață a combaterii sărăciei și a excluziunii? Și atunci ce facem? Cum rezolvăm lucrurile? Pentru că statul are obligații în acest domeniu, nu corporațiile sau alți actori economici. Renunțăm la această funcție a statului, pentru că banii destinați acestui domeniu ar trebui, zic unii, folosiți pentru a ajuta sectorul economic? Ce fel de model social adoptăm? Sau nu mai avem nevoie de o parte a societății, cea mai fragilă economic și social, care ne încurcă în drumul nostru spre cele mai înalte culmi ale progresului economic și ale bunăstării?

Statul este doar un instrument. Până la urmă depinde de noi, cetățenii, la ce, și cum, îl folosim. Dar nu ne putem permite luxul de a renunța la el, lăsând sarcinile lui exclusiv piețelor, pentru că, mai devreme sau mai târziu, ne așteaptă o explozie socială, și creșterea forței și atractivității sistemelor politice care promovează statul intervenționist, cu o puternică funcție redistributivă. E momentul să gândim din perspectiva timpului lung”, a menționat Ionuț Vulpescu.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Peste 1400 de femei din Dâmbovița au fost testate gratuit pentru prevenirea cancerului de col uterin. Proiectul continuă!

Publicat

pe

Instituția Prefectului Județul Dâmbovița este partener în proiectul ”Screening pentru cancerul de col uterin și tratament precoce – SCCUT”, alături de Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului ”Alessandrescu – Rusescu”, Asociația ”Centrul de Dezvoltare Curriculară și Studii de Gen, Fundația ”Renașterea pentru educație, sănătate și cultură” și Asociația Centrul Romilor pentru Politici de Sănătate – SASTIPEN.

În acest context, astăzi – 2 februarie 2023, a fost organizat la Târgoviște, la Universitatea Valahia, un eveniment de lansare a acestui amplu demers pentru îmbunătățirea prevenției cancerului de col uterin în Regiunea Sud Muntenia.

„Toți cei care suntem implicați în acest proiect avem un crez, și anume, că nimic nu este mai important decât viața însăși.

Ceea ce ne-am propus să facem prin acest proiect este cu adevărat un pas spre a salva vieți, a aduce zâmbete pe fețele a mii de familii și a generaliza un comportament sănătos în societate, și anume, prevenția.

Proiectul a pornit de la o realitate statistică foarte tristă pentru țara noastră: suntem pe primele locuri la mortalitate din cauza cancerului de col uterin și pe ultimele locuri la prevenție. Nu este de mirare! Așa a fost construit sistemul nostru sanitar și modelul cultural-educațional. Am fost mai degrabă încurajați să tratăm, nu să prevenim”, a spus prefectul județului Dâmbovița – Claudia Gilia.

Potrivit specialiștilor, România este pe primele locuri la incidența acestei boli din următoarele cauze:
– Lipsa controlului;
– Lipsa vaccinului;
– Teama de un diagnostic nefast;
– Puțini medici / cabinete, puține informații;
– Multe persoane neasigurate sau care fac parte din categorii vulnerabile.

Rezultatele de până acum ale proiectului „Screening pentru cancerul de col uterin și tratament precoce – SCCUT” în județul Dâmbovița:

6350 – femei informate
1402 – femei testate
– Găești – 132
– Moreni -136
– Gura – Ocniței -124
– Ludești -70
– Potlogi – 68
– Răzvad -80
– Poiana -52
– Produlești -57
– Morteni- 80
– Comișani -68
– Moroeni -89
– Nucet -54
– Valea-Mare -93
– Vișina -85
– Cobia -47

De reținut faptul că programele de screening scad riscul de cancer cu 30 până la 50%, sau chiar cu 80% dacă există o regularitate, iar un cancer descoperit în fază incipientă poate fi tratat cu o rată de succes de aproape 100%.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

ADMINISTRAŢIE

Bugetul CJ Dâmboviţa pentru 2023 asigură continuarea proiectelor în implementare

Publicat

pe

Aleșii județeni au fost convocați astăzi, 2 februarie 2023, în ședință extraordinară a CJ Dâmbovița. Pe ordinea de zi, opt proiecte de hotărâre, toate de importanță deosebită pentru buna funcționare a unor instituții subordonate, din domeniul medical, cultural, educațional și sportiv.

În afară de aprobarea unor alocări financiare necesare Spitalului Județean de Urgență din Târgoviște, de aprobarea Programului minimal de activități artistice al Centrului Județean de Cultură, de aprobarea organigramei, a statului de funcții și a regulamentului Bibliotecii Județene „Ion Heliade Rădulescu”, spre aprobarea consilierilor s-a mai aflat și Proiectul de Hotărâre privind aprobarea bugetului propriu al Consiliului Județean Dâmbovița.

După cum am văzut de fiecare dată, președintele Corneliu Ștefan și aparatul tehnic de specialitate din subordine au venit în fața aleșilor cu documentații foarte bine elaborate și argumentate, astfel încât să fie eliminate din start discuțiile sterile, politicianiste, conceptul de a face opoziție de dragul opoziției.

Toate proiectele expuse au ca rațiune buna funcționare a activității administrative, implementarea și ducerea la bun sfârșit a proiectelor utile dezvoltării comunitățile locale, prin realizarea unor obiective de infrastructură indispensabile asigurării confortului și civilizației în spirit european.

Proiectul de Hotărâre privind aprobarea bugetului propriu al Consiliului Județean a fost prezentat de directorul economic al instituției, Carmen Igescu. Șefa acestui compartiment a spus că s-a ținut cont de specificul și nevoile fiecărei entități subordonate în parte.

Președintele Corneliu Ștefan a ținut să mulțumească tuturor consilierilor județeni pentru votul în unanimitate acordat proiectului privind bugetul propriu al CJD. De asemenea, le-a mulțumit și colegilor din aparatul propriu, pentru munca depusă în vederea găsirii resurselor financiare pentru continuarea proiectelor din județ.

„Vom duce la capăt obiectivele începute la Spitalul Județean de Urgență din Târgoviște. Vorbim de investițiile pe care le realizăm la drumurile județene și de cofinanțările pe care le avem la proiectele mari pe Programul Național „Anghel Saligny”, la proiectele europene derulate la nivelul Consiliului Județean Dâmbovița. Am asigurat toate sumele necesare pentru a continua Programul Județean de Dezvoltare Locală (PJDL), un program de succes pentru toate comunitățile locale. Avem sumele necesare pentru a deschide și anul acesta etapa a treia a Programului Județean de Dezvoltare Locală”, a precizat Corneliu Ștefan.

Președintele CJ Dâmbovița a mai spus că, deși bugetul propriu al Consiliului Județean este mai mic cu 20% decât în 2022, s-au alocat pentru dezvoltare 60% și doar 40% pentru funcționarea unității administrative județene.

„Eu cred că este un buget foarte bun pentru dezvoltarea județului Dâmbovița. Este un buget echilibrat, pentru tot ceea ce am gândit a se realiza la nivelul județului nostru și, ce este mai important, vorbim de un buget care asigură continuitatea proiectelor pe care le avem în implementare în județul Dâmbovița”, a precizat președintele Corneliu Ștefan.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

PUBLICITATE

 

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT

Web Analytics
View My Stats