Connect with us

ACTUALITATE

Expoziția itinerantă „Apel la memorie. Victimele războaielor” a fost vernisată la Sibiu

Publicat

pe

Expoziția foto-documentară „Apel la memorie. Victimele războaielor” organizată de publicistul Radu Petrescu Muscel a fost vernisată, săptămâna trecută, la biblioteca din Sibiu, cu sprijinul Consiliului Județean și al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România. Anterior, cele 50 de tablouri au fost prezentate publicului în Timișoara și Galați.

„Pentru că azi ne confruntăm cu problema ajutorării refugiaților civili din Ucraina, e firesc să ne reamintim și de alți refugiați intrați în România în sec. XX, atât civili cât și militari. Este și cazul refugiaților polonezi din timpul celui de-al Doilea Război Mondial”, ne-a precizat Radu Petrescu Muscel.

Cu prilejul vernisajului, inițiatorul expoziției a evidențiat solidaritatea autorităților și a populației din Muscel cu militarii și civilii polonezi refugiați în România în 1939. De asemenea, a punctat faptul că un polonez refugiat la Câmpulung Muscel a ascuns o parte din armamentul colonelului Gheorghe Arsenescu, fondatorul și conducătorul celei mai longevive grupări de rezistență armată anticomunistă din Europa Centrala și de Est – „Haiducii Muscelului”, 1948-1960, lichidată de Securitate prin arestarea ultimului fugar, colonelul Gheorghe Arsenescu, executat la 29 mai 1962, cu doar două zile înainte să fi împlinit vârsta de 55 de ani. Printre oamenii colonelului Arsenescu s-au numărat și preotul profesor căpitan Gheorghe I. Cotenescu și nepotul său, studentul țărănist Traian Marinescu-Geagu, ambii născuți în satul Izvoarele, județul Dâmbovița.

„Din octombrie 1939 până în martie 1940, la Câmpulung Muscel a funcţionat un lagăr pentru militarii polonezi – circa 1.100 de ofiţeri şi trupe. Cu complicitatea autorităţilor locale şi a comandanţilor din lagărele de internare, majoritatea militarilor au „evadat”, ajungând la trupele poloneze din Franţa şi Palestina britanică, reîncepând de acolo lupta împotriva germanilor şi aliaţilor acestora.

În reşedinţa patriarhală de la Dragoslavele, a fost internat mareşalul Edward Rydz-Smigly, comandantul suprem al forţelor armate poloneze, cu suita sa. În noaptea de 15/16 decembrie 1940, cu ajutorul colonelului Romuald Najsarek, comandantul polonez al lagărului de internare din Câmpulung, din incinta Regimentului 30 Muscel, mareşalul a evadat într-o maşină sport, deghizat, pe ruta Braşov-Arad. A trăit scurt timp la Budapesta sub altă identitate, apoi s-a infiltrat în Varşovia ocupată de germani, alăturându-se Rezistenţei statului subteran coordonat de guvernul în exil (Londra). Cât îi privește pe refugiații civili din Câmpulung Muscel, aceștia s-au repatriat în perioada 1945-1950″, a precizat publicistul Radu Petrescu Muscel. 

Urmărește Incomod Media și pe Google News

ACTUALITATE

Peste 1400 de femei din Dâmbovița au fost testate gratuit pentru prevenirea cancerului de col uterin. Proiectul continuă!

Publicat

pe

Instituția Prefectului Județul Dâmbovița este partener în proiectul ”Screening pentru cancerul de col uterin și tratament precoce – SCCUT”, alături de Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului ”Alessandrescu – Rusescu”, Asociația ”Centrul de Dezvoltare Curriculară și Studii de Gen, Fundația ”Renașterea pentru educație, sănătate și cultură” și Asociația Centrul Romilor pentru Politici de Sănătate – SASTIPEN.

În acest context, astăzi – 2 februarie 2023, a fost organizat la Târgoviște, la Universitatea Valahia, un eveniment de lansare a acestui amplu demers pentru îmbunătățirea prevenției cancerului de col uterin în Regiunea Sud Muntenia.

„Toți cei care suntem implicați în acest proiect avem un crez, și anume, că nimic nu este mai important decât viața însăși.

Ceea ce ne-am propus să facem prin acest proiect este cu adevărat un pas spre a salva vieți, a aduce zâmbete pe fețele a mii de familii și a generaliza un comportament sănătos în societate, și anume, prevenția.

Proiectul a pornit de la o realitate statistică foarte tristă pentru țara noastră: suntem pe primele locuri la mortalitate din cauza cancerului de col uterin și pe ultimele locuri la prevenție. Nu este de mirare! Așa a fost construit sistemul nostru sanitar și modelul cultural-educațional. Am fost mai degrabă încurajați să tratăm, nu să prevenim”, a spus prefectul județului Dâmbovița – Claudia Gilia.

Potrivit specialiștilor, România este pe primele locuri la incidența acestei boli din următoarele cauze:
– Lipsa controlului;
– Lipsa vaccinului;
– Teama de un diagnostic nefast;
– Puțini medici / cabinete, puține informații;
– Multe persoane neasigurate sau care fac parte din categorii vulnerabile.

Rezultatele de până acum ale proiectului „Screening pentru cancerul de col uterin și tratament precoce – SCCUT” în județul Dâmbovița:

6350 – femei informate
1402 – femei testate
– Găești – 132
– Moreni -136
– Gura – Ocniței -124
– Ludești -70
– Potlogi – 68
– Răzvad -80
– Poiana -52
– Produlești -57
– Morteni- 80
– Comișani -68
– Moroeni -89
– Nucet -54
– Valea-Mare -93
– Vișina -85
– Cobia -47

De reținut faptul că programele de screening scad riscul de cancer cu 30 până la 50%, sau chiar cu 80% dacă există o regularitate, iar un cancer descoperit în fază incipientă poate fi tratat cu o rată de succes de aproape 100%.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

ACTUALITATE

4,5 milioane de euro pentru cămăși de poliție pe care sindicaliștii Europol le consideră „mizerii”

Publicat

pe

Polițiștii români sunt dezamăgiți. Noile cămăși care intră în componența uniformelor sunt sub orice critică. Reprezentanții Sindicatului Europol critică piesele de vestimentație pe care le numesc niște mizerii.

„Dacă în varianta „prototip” materialele prezentate erau la limita a ceea ce ne doream noi pentru polițiști, dar net superioare față de ce am purtat timp de 20 de ani, ceea ce s-a distribuit nu are nicio legătură cu specificațiile din caietele de sarcini și cu toate acestea, au fost recepționate, plătite și distribuite polițiștilor cu titlu de „noua uniformă”.

După cum puteți constata cu ochiul liber, în loc de materialul de tip „mesh” care trebuia să fie aplicat la subraț pentru respirabilitate, firma efectiv a cusut plasă de țânțari. Dacă la cămașa de prezentare a fost prezentă țesătura de tip „ripstop”, specifică uniformelor tactice pentru creșterea rezistenței, la cămașa primită de noii polițiști lipsește cu desăvârșire, iar materialul este un soi de tercot laminat, foarte ieftin, folosit în special la salopete. Inclusiv materialul „velcro” de pe braț este un „fake” ordinar pe care nici nu se poate fixa însemnul heraldic textil. Nici măcar culoarea nu s-au obosit să o respecte, cu toate că și aceasta este o condiție de sine stătătoare în cuprinsul caietului de sarcini.

Suma plătită pentru aceste mizerii se ridică la aproximativ 4,5 milioane euro pentru 3.000 de complete și ne sperie faptul că urmează să se mai cheltuiască încă 70 milioane de euro pentru toți polițiștii în activitate”, au scris, pe pagina lor de Facebook, reprezentanții Europol.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

PUBLICITATE

 

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT

Web Analytics
View My Stats