Expoziția foto-documentară „Apel la memorie. Victimele războaielor” organizată de publicistul Radu Petrescu Muscel a fost vernisată, săptămâna trecută, la biblioteca din Sibiu, cu sprijinul Consiliului Județean și al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România. Anterior, cele 50 de tablouri au fost prezentate publicului în Timișoara și Galați.
„Pentru că azi ne confruntăm cu problema ajutorării refugiaților civili din Ucraina, e firesc să ne reamintim și de alți refugiați intrați în România în sec. XX, atât civili cât și militari. Este și cazul refugiaților polonezi din timpul celui de-al Doilea Război Mondial”, ne-a precizat Radu Petrescu Muscel.

Cu prilejul vernisajului, inițiatorul expoziției a evidențiat solidaritatea autorităților și a populației din Muscel cu militarii și civilii polonezi refugiați în România în 1939. De asemenea, a punctat faptul că un polonez refugiat la Câmpulung Muscel a ascuns o parte din armamentul colonelului Gheorghe Arsenescu, fondatorul și conducătorul celei mai longevive grupări de rezistență armată anticomunistă din Europa Centrala și de Est – „Haiducii Muscelului”, 1948-1960, lichidată de Securitate prin arestarea ultimului fugar, colonelul Gheorghe Arsenescu, executat la 29 mai 1962, cu doar două zile înainte să fi împlinit vârsta de 55 de ani. Printre oamenii colonelului Arsenescu s-au numărat și preotul profesor căpitan Gheorghe I. Cotenescu și nepotul său, studentul țărănist Traian Marinescu-Geagu, ambii născuți în satul Izvoarele, județul Dâmbovița.
„Din octombrie 1939 până în martie 1940, la Câmpulung Muscel a funcţionat un lagăr pentru militarii polonezi – circa 1.100 de ofiţeri şi trupe. Cu complicitatea autorităţilor locale şi a comandanţilor din lagărele de internare, majoritatea militarilor au „evadat”, ajungând la trupele poloneze din Franţa şi Palestina britanică, reîncepând de acolo lupta împotriva germanilor şi aliaţilor acestora.
În reşedinţa patriarhală de la Dragoslavele, a fost internat mareşalul Edward Rydz-Smigly, comandantul suprem al forţelor armate poloneze, cu suita sa. În noaptea de 15/16 decembrie 1940, cu ajutorul colonelului Romuald Najsarek, comandantul polonez al lagărului de internare din Câmpulung, din incinta Regimentului 30 Muscel, mareşalul a evadat într-o maşină sport, deghizat, pe ruta Braşov-Arad. A trăit scurt timp la Budapesta sub altă identitate, apoi s-a infiltrat în Varşovia ocupată de germani, alăturându-se Rezistenţei statului subteran coordonat de guvernul în exil (Londra). Cât îi privește pe refugiații civili din Câmpulung Muscel, aceștia s-au repatriat în perioada 1945-1950″, a precizat publicistul Radu Petrescu Muscel.
Urmărește Incomod Media și pe Google News