Connect with us

SĂNĂTATE

Ambrozia, cauză majoră a alergiilor în această perioadă. Vezi simptome!

Publicat

pe

Buruiana Ambrozia, cunoscută opular drept „iarba de paragină”, constituie o cauză majoră a alergiilor în această perioadă – ne informează Direcția de Sănătate Dâmboviţa.

Simptomatologia persoanelor alergice la polenul de ambrozie este sezonieră (lunile august și septembrie) și constă în:
– strănut în salve;
– prurit (mâncărime) nazal, ocular și faringian;
– obstrucție nazală (nas înfundat);
– rinoree (secreție din nas) apoasă;
– secreții postnazale;
– congestie (înroșire) ocular;
– lăcrimare;
– tuse seacă;
– Wheezing (respirație şuierătoare);
– dispnee (respirație dificilă) în special dimineața și seara;
– urticarie (mâncărime generalizată).

Citește și: Primăria Titu, anunț important pentru locuitorii orașului. Măsură obligatorie până la 30 iunie

Ambrozia este o plantă perenă invazivă care crește spontan pe terenurile lăsate în paragină, cum ar fi pe marginea drumurilor și de-a lungul căilor ferate, pe marginea apelor curgătoare, a lacurilor, a pădurilor, în apropierea dărâmăturilor, pe șantierele de construcții, în zone unde s-a depozitat pământ excavat, respectiv pe terenurile lipsite de vegetație și prost întreținute, dar și în grădini și parcuri neîngrijite.

„În vederea distrugerii  buruienii ambrozia și pentru prevenirea răspândirii acesteia, proprietarii sau deținătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații și ai bazinelor piscicole vor desfășura periodic, în perioada cuprinsă între răsărirea acestei plante și apariția primelor inflorescențe, respectiv până la data de 30 iunie a fiecărui an, lucrări de întreținere a terenurilor prin cosire, smulgere, erbicidare sau alte lucrări și metode specifice. Măsurile se mențin până la sfârșitul perioadei de vegetație a buruienii ambrozia”, se mai precizează în comunicatul pe care DSP Dâmboviţa l-a transmis către mass-media.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

587 de dâmbovițeni au solicitat tratament medical în străinătate, în primele două luni ale acestui an

Publicat

pe

Românii care sunt asigurați în sistemul național de sănătate pot beneficia de tratament medical planificat în străinătate în baza unor formulare specifice pe care le depun la Casa de Sănătate de care aparțin.

În județul Dâmbovița, ne-a informat Cristina Sima – directorul CJAS, în lunile ianuarie și februarie ale acestui an, au fost deja înregistrate și prelucrate 587 de formulare europene. Comparativ, în 2022 au fost depuse 1.414, iar în 2021 s-au soluționat și pus în practică 796.

Tratamentele pentru care s-au solicitat și întocmit documente de deschidere de drepturi la tratament planificat au fost:
– proceduri cardiologie și vasculare;
– intervenții chirurgicale pentru antrezie esofagiană;
– refacerea continuității esofagiene prin alungire;
– tratament de reabilitare și recuperare;
– refacerea continuității esofagiene prin plasare endoscopică a unui stent personalizat;
– deviație esofagiană și repunere în poziție corespunzătoare.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

ACTUALITATE

Patru comune din județul Dâmbovița nu au medic de familie. Situația se agravează de la an la an

Publicat

pe

În patru comune din județul Dâmbovița nu există medic de familie – a anunțat, astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, directorul Casei Județene de Asigurări de Sănătate – Cristina Sima. Este vorba despre Bezdead, Vulcana Băi, Cornățelu și Vârfuri. Situația cea mai gravă este la Vârfuri, unde nu există nici măcar un punct de lucru al unui doctor din altă localitate.

Ne-a mai spus Cristina Sima că 80 din cei 200 de medici de familie în activitate la nivelul județului Dâmbovița sunt pensionari, iar în ultimii 2 ani au venit foarte puțini doctori din generația tânără, sub 10. Asta înseamnă că lucrurile se vor agrava în viitor, mai ales că și la examenul de rezidențiat au fost scoase foarte puține locuri pe acest segment.

În ceea se privește serviciile suplimentare impuse de pandemia de coronavirus, mai puțin de jumătate din medicii de familie din județul Dâmbovița au încheiat cu Casa de Sănătate contracte de monitorizare, testare și vaccinare. Cifrele prezentate de directorul CJAS Dâmbovița arată astfel:
– 98 de contracte de monitorizare în 2021, 106 în 2022 și 87 în ianuarie și februarie 2023;
– 67 de contracte de testare în 2022 și 54 în ianuarie și februarie 2023;
– 84 de contracte de vaccinare în 2021 și 86 în 2022. Din acest an, acestea au fost trecute în atribuția Direcției de Sănătate Publică.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

 

 

 

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT

Web Analytics
View My Stats