Connect with us

Argeș

Tânăr de 26 de ani s-a înecat într-un bazin de la baza de agrement din Trivale (Pitești)

Publicat

pe

Sursa foto: epitesti.ro

Un tânăr de 26 de ani s-a înecat, astăzi – 25 iunie 2022, într-un bazin de la baza de agrement din Pitești (Trivale), județul Argeș. Echipajele medicale sosite la fața locului au efectuat manevre de resuscitare aproape o oră, dar fără succes, fiind declarat decesul. Se pare că salvamarul a fost observat destul de târziu că bărbatul are probleme.

Pentru a preîntâmpina producerea unor evenimente cu consecințe tragice pe timpul desfășurării acestor activități recreative, Inspectoratul pentru Situații de Urgență al județului Argeș, recomandă:

– nu lăsaţi copiii nesupravegheaţi lângă şi în apă. Ei se vor scălda numai sub supravegherea părinţilor sau altor persoane mature;

– nu vă scăldaţi în râuri, lacuri, canale de irigaţii sau de fugă ale râurilor sau alte cursuri de apă unde malurile sunt abrupte, curenţii sunt foarte puternici, albiile nămoloase sau pline cu plante, pietre, crengi şi trunchiuri de copaci;

– respectaţi întotdeauna recomandările salvamarului/administratorului locului de agrement;

– nu intraţi în apa rece înfierbântaţi, după ce aţi stat foarte mult timp la soare;

– dacă nu ştiţi să înotaţi foarte bine, nu vă aventuraţi în locuri periculoase, nesupravegheate; folosiţi în acest scop doar bazinele special amenajate şi supravegheate de personal calificat;

– este indicat ca autorităţile publice locale şi operatorii economici care administrează sau au pe raza teritorială cursuri de apă ori alte suprafeţe de apă care pot prezenta pericol de înec, să identifice aceste locuri şi să semnaleze acest pericol prin instalarea unor panouri de avertizare.

Atenție! Înecul este o variantă a asfixiei, cauzată de umplerea căilor respiratorii cu apă sau alt lichid. Pentru acordarea ajutorului, salvatorul are la dispoziţie cel mult 4-5 minute. Caracteristica cheie în producerea înecului este instalarea stopului cardiac.

– Salvarea din apă: când vedeți o persoană care se luptă în apă, primul impuls este să săriți. Această acțiune poate să nu aibă succes și să vă pună viața în pericol.

– Întinde-i mâna și trage-l: folosiți orice obiect de care se poate prinde persoana din apă. Dacă victima este aproape de mal, o creangă, o prăjină sau o vâslă pot fi îndeajuns de lungi. Folosiți-le.

– Aruncă-i și trage-l: într-o piscină sau pe o plajă amenajată ar putea exista un colac de salvare sau o baliză. Dacă nu există așa ceva, improvizați. Aruncați orice plutește: o frânghie, un obiect de plastic sau o anvelopă, chiar roata de rezervă de la o mașină. Gândiți-vă înainte de a acționa.

– Vâslește: dacă există în apropiere o barcă sau o canoe, folosiț-o dacă știți să o manevrați. Protejați-vă cu o vestă de salvare.

– Intră în apă: dacă s-au epuizat toate posibilitățile de salvare, intrați în apă, doar dacă sunteți un bun înotător, antrenat în tehnicile de prim ajutor. În caz contrar s-ar putea să fie nevoie de salvarea a două persoane.

– Primul ajutor: dacă sunteți în situația de a salva o persoană din apă, prima voastră grijă trebuie să fie siguranța salvatorului apoi scoaterea cât mai rapidă a victimei din apă. Urmează evaluarea funcțiilor vitale și stabilizarea coloanei vertebrale cervicale. Întoarceți cu fața în sus pacientul. Țineți capul victimei în poziție neutră. Folosiți o tehnică sigură pentru a deschide căile aeriene. Priviți, ascultați și simțiți dacă există respirație.

– Dacă pacientul nu respiră, porniți resuscitarea cardio-pulmonară. Primul și cel mai important tratament al victimei înecate este reducerea hipoxiei.

Foarte important! În cazul unei situații de urgență, anunțați de îndată autoritățile prin numărul unic de urgență 112!

Urmărește Incomod Media și pe Google News

ACTUALITATE

Lavanda Fest la Pitești, 25 – 27 aprilie 2025

Publicat

pe

În acest weekend (25 – 27 aprilie 2025), în Parcul Lunca Argeșului din municipiul Pitești, se va organiza prima ediție Lavanda Fest din 2025.

Vor fi prezenți peste 40 de producători de lavandă și artizani din toate colțurile țării. La standurile acestora, care vor fi deschise până la ora 20:00, veți găsi:
– lavandă sub diverse forme;
– delicatese culinare cu lavandă, precum: înghețată, limonadă, kürtös, macarons, miere, dulceață;
– sosuri inedite;
– cosmetice naturale;
– aranjamente florale;
– flori și plante aromatice la ghiveci;
– bijuterii și diverse accesorii unice;
– haine din materiale naturale;
– jucării handmade;
– decorațiuni artistice;

De asemenea, nu vor lipsi atelierele pentru copii și colturile foto… instagramabile! Și nu uitați! Pafcul Lunca Argeșului este plin de lalele în această perioadă!

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

Argeș

Incendiul de pădure din zona Cetățeni a izbucnit de la o țigară aruncată la întâmplare!

Publicat

pe

5 zile, atât a durat intervenția de stingere a incendiului de pădure izbucnit, vineri – 18 aprilie 2025, în jurul prânzului, într-o zonă greu accesibilă din comuna Cetățeni, județul Argeș. Astăzi – 22 aprilie, pompierii s-au întors în unități. Potrivit ISU Argeș, focul a pornit de la o țigară aruncată în fondul forestier.

„Pentru stingerea focului și pentru limitarea pagubelor, zilnic, au acționat pompieri, alături de personal al Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență, al Direcției Silvice Argeș, cu toate Ocoalele Silvice, și al Salvamont. Totodată, pentru a preîntâmpina producerea unor evenimente neplăcute, zonele de acțiune au fost asigurate de către echipaje ale Inspectoratului de Poliție Județean Argeș și ale Inspectoratului de Jandarmi Județean Argeș. Mai mult decât atât, pentru eficientizarea misiunii de răspuns, a fost solicitat și sprijinul a două elicoptere Black Hawk ale Inspectoratului General de Aviație al MAI, dotate cu sisteme Bambi Bucket, care au efectuat aruncări cu apă asupra zonelor afectate”, se precizează într-un comunicat de presă transmis de ISU Argeș.

Misiunea de stingere a fost una dificilă, extinderea flăcărilor fiind favorizată de vântul puternic, iar deplasarea până la locul evenimentului a fost realizată pedestru, relieful nepermițând accesul cu autospecialele de stingere. Incendiul s-a mân frstst pe o suprafață de aproximativ 30 de hectare.

Personalul participant la misiunea de stingere a incendiului din comuna Cetățeni:

18.04.2025 – 138 de persoane, după cum urmează:
– Instituția Prefectului Argeș, d-na prefect Ioana Făcăleață
– ISU Argeș: 38 cadre
– IGAV: 5 persoane
– Direcția Silvică: 48 persoane
– Garda de Mediu: 1 persoană
– IPJ Argeș: 8 persoane
– IJJ Argeș: 2 persoane
– SVSU: 35 persoane

19.04.2025 – 160 de persoane, după cum urmează:
– ISU Argeș: 35 cadre
– IGAV: 9 persoane
– Direcția Silvică: 75 persoane
– IPJ Argeș: 8 persoane
– IJJ Argeș: 2 persoane
– SVSU: 31 persoane

20.04.2025 – 120 de persoane, după cum urmează:
– Instituția Prefectului, d-na prefect Ioana Făcăleață
– ISU Argeș: 43 cadre
– IGAV: 9 persoane
– Direcția Silvică: 45 persoane
– IPJ Argeș: 8 persoane
– IJJ Argeș: 2 persoane
– SVSU: 10 persoane
– Salvamont: 2 persoane

21.04.2025 – 127 de persoane, după cum urmează:
– Instituția Prefectului Argeș, d-na prefect Ioana Făcăleață
– ISU Argeș: 35 cadre
– IGAV: 9 persoane
– Direcția Silvică: 35 persoane
– IPJ Argeș: 8 cadre
– SVSU: 35 persoane
– Salvamont: 4 persoane

22.04.2025 – 46 de persoane, după cum urmează:
– ISU Argeș: 29 cadre + 1 voluntar
– Direcția Silvică: 9 persoane
– SVSU: 5 persoane
– Salvamont: 2 persoane

În total, în cele cinci zile, au fost prezente în teren 591 de persoane – ne informează ISU Argeș.

Cititi mai mult

 

 

 

PUBLICITATE

Cele mai citite