Connect with us

ACTUALITATE

Protejează-te! Recomandări pentru perioadele caniculare

Publicat

pe

FOTO ARHIVĂ

În contextul temperaturilor ridicate anunțate de meteorologi, Direcţia de Sănătate Publică Dâmboviţa face apel la populaţie să respecte recomandările medicilor privind măsurile de urgenţă care se iau în caz de caniculă, respectiv:

1. Pentru sugari şi copii:
– se va realiza un ambient cât mai normal, ferit de căldură, umiditate excesivă şi curenţi de aer;
– se va realiza hidratarea corespunzătoare, iar pentru sugari, mama va alăpta ori de câte ori sugarul solicită;
– copilul va fi îmbracat lejer, cu hăinute din bumbac şi nu va fi scos din casă decât în afara perioadelor caniculare din zi;
– copiii vor primi apă plată sau apă cu proprietăţi organoleptice corespunzatoare, ceai slab îndulcit, sucuri naturale de fructe preparate în casă, fără conservanţi;
– la cel mai mic semn de suferinţă al copilului sau mamei, aceştia se vor prezenta la medicul de familie care va decide conduita terapeutică;
– copiilor aflaţi în tabere, se vor asigura condiţii corespunzătoare de cazare şi o alimentaţie bogată în fructe şi legume proaspete;
– copiii vor fi atent supravegheaţi şi vor fi lăsaţi să se joace numai în locuri umbrite, în afara orelor de caniculă, având capul protejat de pălăriuţe.
– Scaldatul, acolo unde este cazul, va fi făcut sub absoluta supraveghere a însoţitorului şi numai în locurile special amenajate în acest scop.

2. Pentru persoanele peste 65 de ani:
– se încearcă crearea unui ambient care să nu suprasolicite capacitatea de adaptare a organismului;
– hidratarea corespunzătoare cu apă plată, ceai slab îndulcit, sucuri naturale de fructe de preferinţă preparate în casă;
– în alimentaţie va predomina consumul de fructe şi legume proaspete cu proprietăţi organoleptice corespunzătoare;
– se vor evita deplasările în perioadele de vârf ale caniculei şi staţionările în locuri cu maximă aglomeraţie umană;
– menţinerea cu rigurozitate a igienei personale prin duşuri frecvente;
– persoanele care suferă de anumite afecţiuni îşi vor continua tratamentul conform indicaţiilor medicului. Este foarte util ca în această perioadă, persoanele cu afecţiuni cronice cardio-vasculare, hepatice, renale, pulmonare, de circulaţie, afecţiuni psihice, să consulte medicul curant în vederea adaptării schemei terapeutice la condiţiile existente.

3. Persoanele care prin natura activităţilor lor depun un efort fizic deosebit:
– vor încerca dozarea efortului fizic în funcţie de perioadele zilei, încercand să evite efortul excesiv în orele de vârf ale caniculei;
– se va asigura hidratarea corespunzătoare cu apă minerală, apă plată sau apă cu proprietăţi organoleptice corespunzatoare, ceai slab îndulcit, sucuri naturale de fructe;
– este total contraindicat consumul de cafea, alcool şi tutun în aceasta perioadă;

Puncte de distribuire a apei potabile şi acordare a primului-ajutor în județul Dâmbovița

 

 

 

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Peste 1400 de femei din Dâmbovița au fost testate gratuit pentru prevenirea cancerului de col uterin. Proiectul continuă!

Publicat

pe

Instituția Prefectului Județul Dâmbovița este partener în proiectul ”Screening pentru cancerul de col uterin și tratament precoce – SCCUT”, alături de Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului ”Alessandrescu – Rusescu”, Asociația ”Centrul de Dezvoltare Curriculară și Studii de Gen, Fundația ”Renașterea pentru educație, sănătate și cultură” și Asociația Centrul Romilor pentru Politici de Sănătate – SASTIPEN.

În acest context, astăzi – 2 februarie 2023, a fost organizat la Târgoviște, la Universitatea Valahia, un eveniment de lansare a acestui amplu demers pentru îmbunătățirea prevenției cancerului de col uterin în Regiunea Sud Muntenia.

„Toți cei care suntem implicați în acest proiect avem un crez, și anume, că nimic nu este mai important decât viața însăși.

Ceea ce ne-am propus să facem prin acest proiect este cu adevărat un pas spre a salva vieți, a aduce zâmbete pe fețele a mii de familii și a generaliza un comportament sănătos în societate, și anume, prevenția.

Proiectul a pornit de la o realitate statistică foarte tristă pentru țara noastră: suntem pe primele locuri la mortalitate din cauza cancerului de col uterin și pe ultimele locuri la prevenție. Nu este de mirare! Așa a fost construit sistemul nostru sanitar și modelul cultural-educațional. Am fost mai degrabă încurajați să tratăm, nu să prevenim”, a spus prefectul județului Dâmbovița – Claudia Gilia.

Potrivit specialiștilor, România este pe primele locuri la incidența acestei boli din următoarele cauze:
– Lipsa controlului;
– Lipsa vaccinului;
– Teama de un diagnostic nefast;
– Puțini medici / cabinete, puține informații;
– Multe persoane neasigurate sau care fac parte din categorii vulnerabile.

Rezultatele de până acum ale proiectului „Screening pentru cancerul de col uterin și tratament precoce – SCCUT” în județul Dâmbovița:

6350 – femei informate
1402 – femei testate
– Găești – 132
– Moreni -136
– Gura – Ocniței -124
– Ludești -70
– Potlogi – 68
– Răzvad -80
– Poiana -52
– Produlești -57
– Morteni- 80
– Comișani -68
– Moroeni -89
– Nucet -54
– Valea-Mare -93
– Vișina -85
– Cobia -47

De reținut faptul că programele de screening scad riscul de cancer cu 30 până la 50%, sau chiar cu 80% dacă există o regularitate, iar un cancer descoperit în fază incipientă poate fi tratat cu o rată de succes de aproape 100%.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

ACTUALITATE

4,5 milioane de euro pentru cămăși de poliție pe care sindicaliștii Europol le consideră „mizerii”

Publicat

pe

Polițiștii români sunt dezamăgiți. Noile cămăși care intră în componența uniformelor sunt sub orice critică. Reprezentanții Sindicatului Europol critică piesele de vestimentație pe care le numesc niște mizerii.

„Dacă în varianta „prototip” materialele prezentate erau la limita a ceea ce ne doream noi pentru polițiști, dar net superioare față de ce am purtat timp de 20 de ani, ceea ce s-a distribuit nu are nicio legătură cu specificațiile din caietele de sarcini și cu toate acestea, au fost recepționate, plătite și distribuite polițiștilor cu titlu de „noua uniformă”.

După cum puteți constata cu ochiul liber, în loc de materialul de tip „mesh” care trebuia să fie aplicat la subraț pentru respirabilitate, firma efectiv a cusut plasă de țânțari. Dacă la cămașa de prezentare a fost prezentă țesătura de tip „ripstop”, specifică uniformelor tactice pentru creșterea rezistenței, la cămașa primită de noii polițiști lipsește cu desăvârșire, iar materialul este un soi de tercot laminat, foarte ieftin, folosit în special la salopete. Inclusiv materialul „velcro” de pe braț este un „fake” ordinar pe care nici nu se poate fixa însemnul heraldic textil. Nici măcar culoarea nu s-au obosit să o respecte, cu toate că și aceasta este o condiție de sine stătătoare în cuprinsul caietului de sarcini.

Suma plătită pentru aceste mizerii se ridică la aproximativ 4,5 milioane euro pentru 3.000 de complete și ne sperie faptul că urmează să se mai cheltuiască încă 70 milioane de euro pentru toți polițiștii în activitate”, au scris, pe pagina lor de Facebook, reprezentanții Europol.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

PUBLICITATE

 

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT

Web Analytics
View My Stats