Connect with us

ACTUALITATE

Spitalul de la Voinești, undă de speranță pentru vârstnicii de pe Valea Dâmboviței

Publicat

pe

Redeschiderea Secției Externe a Spitalului Județean de Urgență Târgoviște de la Voinești a reprezentat o mare bucurie pentru locuitorii comunelor de pe Valea Dâmboviței. Zeci de ani, oamenii care trăiesc în aceste așezări răsfirate printre dealuri au apelat la serviciile unității medicale de la Voinești. Se simțeau în siguranță știind că aproape de ei există o instituție unde, chiar dacă nu se întâmpla ceva ieșit din comun din punct de vedere al investigațiilor, exista totuși un licăr de speranță. Nu erau obligați totdeauna să vină la Târgoviște pentru a primi servicii medicale de urgență. Multe probleme se rezolvau pe plan local.

A fost o perioadă destul de lungă când Spitalul de la Voinești a fost închis din cauza unor politicieni care nu au știut să cântărească bine nevoile cetățeanului. Nu au fost capabili să detașeze aceste unități indispensabile într-o societate democratică, civilizată, care apreciază omul, de calculele economice fixiste, de normele reci și injuste alcătuite de unii care nu au ieșit niciodată din birouri și pentru care realitatea nu înseamnă decât studii și analize.

Ei bine, secția de la Voinești a fost redeschisă. Puțini știu însă că printre cei care au inițiat diferite demersuri și discuții cu autoritățile locale și județe s-a numărat și Napoleon Dobra, un cetățean din Pietrari, un bun gospodar, lider al pensionarilor de pe Valea Dâmboviței, și, pe deasupra, vicepreședintele Consiliului Județean al Persoanelor Vârstnice din județ. Napoleon Dobra, în ultimii ani, aproape la toate întâlnirile cu autoritățile județului la care a participat împreună cu președintele Gheorghe Popa a ridicat problema redeschiderii Spitalului de la Voinești ca fiind principala doleanță, în primul rând, a pensionarilor de pe Valea Dâmboviței. Cererile oamenilor, exprimate prin vocea lui Napoleon Dobra, nu au rămas vorbe în vânt. Primăria Voinești și Consiliul Județean Dâmbovița au promis rezolvarea situației. Și acest lucru bun s-a întâmplat.

Pe 15 martie 2022, Spitalul de la Voinești a reintrat în circuitul public. Și de atunci încoace parcă s-a restabilit unda de echilibru pe Valea Dâmboviței. Bătrânii în special, după cum ne-a precizat Napoleon Dobra, au în suflet un soi de liniște, de mulțumire.

Napoleon Dobra - vicepreședinte Consiliul Județean al Persoanelor Vârstnice Dâmbovița

Napoleon Dobra – vicepreședinte Consiliul Județean al Persoanelor Vârstnice Dâmbovița

„A fost mare lucru pentru noi, locuitorii comunelor din această parte de județ, faptul că s-a redeschis Spitalul. Ni s-a luat un of de pe suflet. Am căpătat și noi mai multă încredere, liniște și speranță. Atunci, cu ani în urmă, când a fost închis, nu a fost o decizie înțeleaptă. Ne-au cam lăsat de izbeliște. Au trecut peste noi niște ani cam neliniștiți. Pentru orice problemă de sănătate, mare, mică, trebuia musai să ajungi la Târgoviște, să pierzi timp pe drum, așteptări prelungite la Urgențe. Timp pe care, pe unii, poate i-a costat chiar viața. Acum, când văd Spitalul deschis, cu cadre pregătite să intervină, sunt mai liniștit.

Mulțumesc președintelui Consiliului Județean Dâmbovița, Corneliu Ștefan, vicepreședintelui Antonel Jîjîie, și primarului comunei Voinești, Gabriel Dănuț Sandu, care au promis că se va redeschide Spitalul și iată că acest lucru s-a întâmplat. Mulțumesc pentru implicare și susținere și președintelui Consiliului Județean al Persoanelor Vârstnice, Gheorghe Popa. Nici nu vă dați seama ce mult contează pentru bătrânii din satele de pe Valea Dâmboviței și nu numai pentru ei, faptul că se pot trata de unele afecțiuni mai aproape de casă, că nu mai stau pe drumuri, că pot primi, în caz de nevoie, un consult rapid. Sper ca acest spital să funcționeze mulți ani, să nu se mai pună vreodată problema închiderii”, ne-a declarat Napoleon Dobra – vicepreședintele Consiliului Județean al Persoanelor Vârstnice Dâmbovița.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

ACTUALITATE

Peste 1400 de femei din Dâmbovița au fost testate gratuit pentru prevenirea cancerului de col uterin. Proiectul continuă!

Publicat

pe

Instituția Prefectului Județul Dâmbovița este partener în proiectul ”Screening pentru cancerul de col uterin și tratament precoce – SCCUT”, alături de Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului ”Alessandrescu – Rusescu”, Asociația ”Centrul de Dezvoltare Curriculară și Studii de Gen, Fundația ”Renașterea pentru educație, sănătate și cultură” și Asociația Centrul Romilor pentru Politici de Sănătate – SASTIPEN.

În acest context, astăzi – 2 februarie 2023, a fost organizat la Târgoviște, la Universitatea Valahia, un eveniment de lansare a acestui amplu demers pentru îmbunătățirea prevenției cancerului de col uterin în Regiunea Sud Muntenia.

„Toți cei care suntem implicați în acest proiect avem un crez, și anume, că nimic nu este mai important decât viața însăși.

Ceea ce ne-am propus să facem prin acest proiect este cu adevărat un pas spre a salva vieți, a aduce zâmbete pe fețele a mii de familii și a generaliza un comportament sănătos în societate, și anume, prevenția.

Proiectul a pornit de la o realitate statistică foarte tristă pentru țara noastră: suntem pe primele locuri la mortalitate din cauza cancerului de col uterin și pe ultimele locuri la prevenție. Nu este de mirare! Așa a fost construit sistemul nostru sanitar și modelul cultural-educațional. Am fost mai degrabă încurajați să tratăm, nu să prevenim”, a spus prefectul județului Dâmbovița – Claudia Gilia.

Potrivit specialiștilor, România este pe primele locuri la incidența acestei boli din următoarele cauze:
– Lipsa controlului;
– Lipsa vaccinului;
– Teama de un diagnostic nefast;
– Puțini medici / cabinete, puține informații;
– Multe persoane neasigurate sau care fac parte din categorii vulnerabile.

Rezultatele de până acum ale proiectului „Screening pentru cancerul de col uterin și tratament precoce – SCCUT” în județul Dâmbovița:

6350 – femei informate
1402 – femei testate
– Găești – 132
– Moreni -136
– Gura – Ocniței -124
– Ludești -70
– Potlogi – 68
– Răzvad -80
– Poiana -52
– Produlești -57
– Morteni- 80
– Comișani -68
– Moroeni -89
– Nucet -54
– Valea-Mare -93
– Vișina -85
– Cobia -47

De reținut faptul că programele de screening scad riscul de cancer cu 30 până la 50%, sau chiar cu 80% dacă există o regularitate, iar un cancer descoperit în fază incipientă poate fi tratat cu o rată de succes de aproape 100%.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

ACTUALITATE

4,5 milioane de euro pentru cămăși de poliție pe care sindicaliștii Europol le consideră „mizerii”

Publicat

pe

Polițiștii români sunt dezamăgiți. Noile cămăși care intră în componența uniformelor sunt sub orice critică. Reprezentanții Sindicatului Europol critică piesele de vestimentație pe care le numesc niște mizerii.

„Dacă în varianta „prototip” materialele prezentate erau la limita a ceea ce ne doream noi pentru polițiști, dar net superioare față de ce am purtat timp de 20 de ani, ceea ce s-a distribuit nu are nicio legătură cu specificațiile din caietele de sarcini și cu toate acestea, au fost recepționate, plătite și distribuite polițiștilor cu titlu de „noua uniformă”.

După cum puteți constata cu ochiul liber, în loc de materialul de tip „mesh” care trebuia să fie aplicat la subraț pentru respirabilitate, firma efectiv a cusut plasă de țânțari. Dacă la cămașa de prezentare a fost prezentă țesătura de tip „ripstop”, specifică uniformelor tactice pentru creșterea rezistenței, la cămașa primită de noii polițiști lipsește cu desăvârșire, iar materialul este un soi de tercot laminat, foarte ieftin, folosit în special la salopete. Inclusiv materialul „velcro” de pe braț este un „fake” ordinar pe care nici nu se poate fixa însemnul heraldic textil. Nici măcar culoarea nu s-au obosit să o respecte, cu toate că și aceasta este o condiție de sine stătătoare în cuprinsul caietului de sarcini.

Suma plătită pentru aceste mizerii se ridică la aproximativ 4,5 milioane euro pentru 3.000 de complete și ne sperie faptul că urmează să se mai cheltuiască încă 70 milioane de euro pentru toți polițiștii în activitate”, au scris, pe pagina lor de Facebook, reprezentanții Europol.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

PUBLICITATE

 

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT

Web Analytics
View My Stats