ACTUALITATE
14 ani de la primirea de către IPS Nifon a titlului de mitropolit
Așa încep poveștile pe care ni le aducem aminte, cu întâmplări minunate, cu oameni și locuri, ori cu evenimente nemaiîntâlnite. Vă gândiți că ele aparțin copilăriei noastre, acelui timp fabulos al vieții în care povestea și realitatea se întrepătrund minunat? Așa este, dar nu numai! Tot ceea ce ține de frumos, de minunat și de extraordinar, este timp de poveste! Este timpul magnificei istorii pe care o trăim. Ieromonahul Macarie, Sfântul Ierarh Nifon, Radu cel Mare, Vlad Țepeș, Matei Basarab… Ori, lansarea oficială a edițiilor jubiliare ale Liturghierului, Octoihului și Tetraevangheliarului lui Macarie, aducerea moaștelor Sfântului Ierarh Nifon la Târgoviște, pelerinajul anual dedicat acestui mare ocrotitor al Eparhiei noastre, proclamarea locală a canonizării Sfantului Voievod Neagoe Basarab și multe, multe altele…
Au făcut istorie și continuă să sculpteze în bazaltul lui Chronos, an de an, eveniment cu eveniment. Pentru că Dumnezeu lucrează cu putere multă prin cel ce este cu adevărat darul Sfântului Ierarh Nifon, Patriarhul Constantinopolului și Mitropolitul Țării Românești, pentru noi, adică prin cel ce a revigorat peste ani, ca și acest ilustru predecesor, viața spirituală de la noi și anume Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Nifon – Ierarhul nostru, pe care-l apreciem, iubim și cu care ne mândrim.
Iar, rememorarea mea are astăzi un sens – am dorit să-i mulțumesc public la aniversarea celor 14 ani de la primirea titlului de mitropolit, la 10 iulie 2008, ca o recunoaștere a activității sale în slujba Bisericii și a neamului românesc, pe plan intern, dar mai ales pe plan extern, fiindcă a primit și titlul de Exarh patriarhal pentru relațiile Patriarhiei Române cu instituțiile creștine internaționale și cu instituțiile europene.
Momentul solemn al acestei recunoașteri a avut loc la Târgoviște, când, în prezența mai multor ierarhi ai Bisericii noastre, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel i-a acordat Ierarhului nostru însemnele oficiale, ocazie cu care a fost lansată ediția jubiliară a Liturghierului lui Macarie – primul tipărit din lume (1508) și prima carte tipărită pe teritoriul țării noastre.
Este deci astăzi o zi istorică, un moment de har ce ne aduce mereu aminte că avem un Mitropolit care scrie istorie, dar mai ales că avem datoria de a sprijinii și de a aprecia tot ceea ce face pentru orașul, județul și țara noastră, pentru Ortodoxie și pentru cultura creștină!
Cu acest prilej, Înaltpreasfinția Voastră, Vă mulțumesc pentru tot ceea ce faceți, dorindu-vă pace, bucurie și îndelungă arhipăstorire! Întru mulți și fericiți ani!
Pr. Ionuț Ghibanu,
Vicar eparhial Arhiepiscopia Târgoviștei
ACTUALITATE
Percheziții la Primăria Sinaia și la locuința edilului Vlad Oprea
Percheziții, în această dimineață, la Primăria Sinaia și la locuința edilului Vlad Oprea, într-un dosar DNA în care se fac cercetări pentru trafic de influență și luare de mită. Vlad Oprea este vizat în legătură cu proprietățile sale imobiliare, printre care și o vilă de vacanță la Sinaia.
Potrivit Adevărul, care citează surse judiciare, percheziţii au loc şi la un apropiat al edilului, dar şi la şefa Poliţiei Locale Sinaia. Ancheta vizează fapte de luare de mită, abuz în serviciu şi trafic de influenţă în legătură cu emiterea unor autorizaţii de construcţie.
ACTUALITATE
Pucioasa: Nu rata proiecția celui mai premiat film românesc al momentului! ENESCU, jupuit de viu
Pe 28 ianuarie 2025, de la ora 17:30, Centrul Cultural European Pucioasa prezintă protecția celui mai premiat film românesc al anului 2024 – „ENESCU, jupuit de viu”, în prezența regizorului Toma Enache, a unora dintre actori și a producătorului, care vor răspunde întrebărilor publicului.
„ENESCU, jupuit de viu” este singurul film românesc selectat în programul oficial al celei de-a 17-a ediții a Festivalului Internațional de Film de la Jaipur, India (17 – 22 ianuarie 2025), în competiția pentru cel mai bun lungmetraj.
În țară, filmul a fost vizionat până acum de peste 25.000 de spectatori, în 54 de premiere de gală. Începând cu 25 ianuarie 2025, la Ateneul Român din București, va debuta seria de proiecții speciale dedicate aniversării a 70 de ani de la plecarea în stele a compozitorului George Enescu. Această serie va continua pe tot parcursul anului 2025, în toată țara și în întreaga lume, aducând un omagiu unuia dintre cei mai mari artiști români.
„Am avut parte de reacții extrem de puternice și sincere din partea spectatorilor, care nu doar că au fost emoționați de povestea de viață a lui Enescu, dar au simțit și nevoia de a discuta despre temele atinse în film. Reacțiile spectatorilor, atât la nivel local, cât și internațional, ne confirmă că am reușit să dăm naștere unei povești care rezonează profund cu experiențele și trăirile oamenilor de pretutindeni. Aceasta este, pentru noi, dovada clară că <ENESCU, jupuit de viu>, nu este doar un film, ci și o invitație la o discuție mai amplă despre pasiune și iubire, dar și despre artă și sacrificiu”, spune regizorul Toma Enache.
„ENESCU, jupuit de viu” a reușit să ajungă la inima unui public divers, provocând nu doar o reacție emoțională, dar și o dorință de a căuta răspunsuri și de a-l înțelege mai bine pe omul și geniul Enescu. Succesul la festivaluri și premiile obținute sunt o recunoaștere a acestui impact.
Premiere și recunoașteri internaționale
De la lansarea sa, filmul a parcurs un traseu impresionant, astfel:
– Premiera mondială la a 17-a ediție a International Sound & Film Music Festival – ISFMF Croația, unde a câștigat trofeul pentru Cea mai bună muzică originală de film semnată de Sebastian Androne Nakanishi.
– Premiera americană la Los Angeles, în cadrul celei de-a 27-a ediții a ARPA International Film Festival, unde regizorul Toma Enache a fost distins cu premiul Outstanding Achievement in Filmmaking ( Realizari Remarcabile in Cinematografie).
– Premiat în Veneția, unde regizorului Toma Enache si lui Stefano Nicolao, cel care a semnat costumele, li s-a decernat „Premio Cultura”, in cadrul evenimentului cultural „Leoni, Gattopardi di Sicilia”, organizat sub patronajul Comisiei de Cultură a Camerei Deputaților din Italia și al Consiliului Internațional al Dansului UNESCO.
– Premiera franceză la Monaco, unde filmul a câștigat Tofeul Angel Film Awards pentru Cel mai bun film.
Premii internaționale
Filmul a fost selectat și a câștigat peste 37 de premii la festivaluri de prestigiu, printre care:
– ARPA International Film Awards (Los Angeles)
– Angel Film Awards (Monaco)
– Festivalul Internațional de Film de la Girona (Spania)
– Festivalul Internațional de Film de la Salerno (Italia)
– Festivalul Internațional de Film – Premiile Afrodita de Aur (Cipru)
– Five Continents International Film Festival (Venezuela)
– Festivalul Rome Prisma Film Awards (Italia)
– Festivalul Internațional de Film de Artă de la Atena (Grecia)
– European Cinematography Awards (Olanda)
– Festivalul de Film de la Florența (Italia)
– Festivalul Internațional de Film BRIDGES, Corinthia Peloponnese (Grecia)
– British Film Awards (Marea Britanie).
-
Dâmboviţaacum o săptămână
Două mașini s-au făcut praf la intrare în Târgoviște, pe Calea București
-
Argeșacum 5 zile
Două case s-au făcut scrum azi-noapte în județul Argeș
-
Dâmboviţaacum 5 zile
Un bărbat din Lăculețe, județul Dâmbovița, își duce traiul într-o troiță în mijlocul pădurii
-
Dâmboviţaacum o săptămână
Șoferiță băută, implicată într-un accident rutier în Dărmănești
-
Argeșacum 5 zile
Trei răniți într-un accident rutier în Țițești, Argeș. Șoferul vinovat era băut
-
Prahovaacum 2 zile
Un tânăr motocliclist a decedat într-un accident rutier în Prahova. Alte patru persoane au fost rănite
-
Prahovaacum 5 ore
Accident rutier mortal în Valea Călugărească, județul Prahova
-
ACTUALITATEacum 3 zile
INEDIT ÎN DÂMBOVIȚA. Aleea tematică de la „Stejarul de 1000 de ani”, creație a silvicultorilor de la Ocolul Sturzeni