Connect with us

ACTUALITATE

14 ani de la primirea de către IPS Nifon a titlului de mitropolit

Publicat

pe

Așa încep poveștile pe care ni le aducem aminte, cu întâmplări minunate, cu oameni și locuri, ori cu evenimente nemaiîntâlnite. Vă gândiți că ele aparțin copilăriei noastre, acelui timp fabulos al vieții în care povestea și realitatea se întrepătrund minunat? Așa este, dar nu numai! Tot ceea ce ține de frumos, de minunat și de extraordinar, este timp de poveste! Este timpul magnificei istorii pe care o trăim. Ieromonahul Macarie, Sfântul Ierarh Nifon, Radu cel Mare, Vlad Țepeș, Matei Basarab… Ori, lansarea oficială a edițiilor jubiliare ale Liturghierului, Octoihului și Tetraevangheliarului lui Macarie, aducerea moaștelor Sfântului Ierarh Nifon la Târgoviște, pelerinajul anual dedicat acestui mare ocrotitor al Eparhiei noastre, proclamarea locală a canonizării Sfantului Voievod Neagoe Basarab și multe, multe altele…

Au făcut istorie și continuă să sculpteze în bazaltul lui Chronos, an de an, eveniment cu eveniment. Pentru că Dumnezeu lucrează cu putere multă prin cel ce este cu adevărat darul Sfântului Ierarh Nifon, Patriarhul Constantinopolului și Mitropolitul Țării Românești, pentru noi, adică prin cel ce a revigorat peste ani, ca și acest ilustru predecesor, viața spirituală de la noi și anume Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop  și Mitropolit Nifon – Ierarhul nostru, pe care-l apreciem, iubim și cu care ne mândrim.

Iar, rememorarea mea are astăzi un sens – am dorit să-i mulțumesc public la aniversarea celor 14 ani de la primirea titlului de mitropolit, la 10 iulie 2008,  ca o recunoaștere a activității sale în slujba Bisericii și a neamului românesc, pe plan intern, dar mai ales pe plan extern, fiindcă a primit și titlul de Exarh patriarhal pentru relațiile Patriarhiei Române cu instituțiile creștine internaționale și cu instituțiile europene.

Momentul solemn al acestei recunoașteri a avut loc la Târgoviște, când, în prezența mai multor ierarhi ai Bisericii noastre, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel i-a acordat Ierarhului nostru însemnele oficiale, ocazie cu care a fost lansată ediția jubiliară a Liturghierului lui Macarie – primul tipărit din lume (1508) și prima carte tipărită pe teritoriul țării noastre.

Este deci astăzi o zi istorică, un moment de har ce ne aduce mereu aminte că avem un Mitropolit care scrie istorie, dar mai ales că avem datoria de a sprijinii și de a aprecia tot ceea ce face pentru orașul, județul și țara noastră, pentru Ortodoxie și pentru cultura creștină!

Cu acest prilej, Înaltpreasfinția Voastră, Vă mulțumesc pentru tot ceea ce faceți, dorindu-vă  pace, bucurie și îndelungă arhipăstorire! Întru mulți și fericiți ani!

Pr. Ionuț Ghibanu,
Vicar eparhial Arhiepiscopia Târgoviștei

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Atenție! A fost suspendată circulația pe TransBucegi, din cauza viscolului

Publicat

pe

Consiliul Județean Dâmbovița a luat decizia închiderii circulației rutiere pe DJ 713, sectorul Cabana Dichiu – intersecție drum de acces Cabana Piatra Arsă, ca urmare a fenomenelor meteo nefavorabile – cod portocaliu de viscol și căderi abundente de zăpadă.

„Recomandăm evitarea deplasărilor în această perioadă, iar în cazul în care acestea nu pot fi amânate, conducătorii auto trebuie să echipeze corespunzător autovehiculele, să respecte semnalizarea rutieră din zonă, indicațiile agenților de poliție, ale reprezentanților jandarmeriei montane, ale Serviciului Public Salvamont-Salvaspeo Dâmbovița, precum și ale reprezentanților SC Lucrări Drumuri și Poduri Dâmbovița SA, operatorul economic ce asigură servicii de deszăpezire pe drumurile județene.

Luând în considerare factorii de mediu ce au determinat depunerile abundente de zăpadă pe carosabilul drumului județean 713, sectorul mai sus- amintit, recomandăm evitarea, pe cât posibil, a deplasărilor pe timp de ninsoare și viscol”, se precizează într-un comunicat remis către mass-media.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

ACTUALITATE

Cum procedez dacă nu sunt angajat și vreau să mă asigur pentru concedii şi indemnizații de asigurări sociale de sănătate?

Publicat

pe

Persoanele fizice care nu au încheiate raporturi juridice de muncă cu un angajator şi nu realizează venituri din desfăşurarea unei activităţi în baza unui contract individual de muncă, a unui raport de serviciu, act de detaşare sau a unui statut special prevăzut de lege, nici alte venituri asimilate salariilor şi nu se încadrează în categoria persoanelor care beneficiază de indemnizaţie de şomaj, se pot asigura în sistemul de asigurări sociale de sănătate pentru a beneficia de concedii și indemnizații de asigurări sociale de sănătate în baza unui contract de asigurare – ne informează Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Dâmboviţa.

„Contractul de asigurare pentru concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate se încheie între persoana interesată și casa de asigurări de sănătate la care se află în evidenţă ca persoană asigurată în sistemul de asigurări sociale de sănătate.

Citește și: Comunicat CNAS: O aplicare justă, echitabilă şi nediscriminatorie pentru calculul indemnizaţiei de maternitate

Contractul poate fi încheiat pentru o perioadă determinată / nedeterminată la un venit ales de către asigurat, ce nu ține cont de veniturile impozabile realizate. Venitul ales nu poate fi mai mic decât valoarea lunară a salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată stabilit potrivit legii (3.000 lei începând cu 1 ianuarie 2023) şi nu poate depăși valoarea a 12 salarii minime.

Contractul de asigurare nu se încheie retroactiv și produce efecte exclusiv de la data înregistrării. Contribuţia lunară de asigurare pentru concedii şi indemnizații de asigurări sociale de sănătate este de 1% şi se aplică asupra venitului înscris în contract”.

Citește și: Nu ai loc de muncă și vrei să te asiguri în sistemul public de sănătate? Află procedura aici!

Stagiul minim de cotizare pentru acordarea concediilor şi indemnizaţiilor de asigurări sociale de sănătate este de 6 luni realizate în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordă concediul medical.

„În cazul în care nu au fost realizate venituri în ultimele 6 luni anterioare lunii pentru care se acordă concediul medical, stagiul de asigurare se consideră realizat dacă prin însumarea perioadelor din ultimele 12 luni anterioare producerii riscului rezultă un număr de zile de stagiu de asigurare cel puţin egal cu numărul total de zile lucrătoare din ultimele 6 luni anterioare producerii riscului.

Persoanele asigurate pentru concedii și indemnizații beneficiază de concedii şi indemnizaţii, fără îndeplinirea condiţiei de stagiu de asigurare, în cazul unor situaţii de excepţie, respectiv în cazul urgenţelor medico-chirurgicale, tuberculozei, bolilor infectocontagioase din grupa A, stabilite prin Hotărâre a Guvernului, neoplaziilor, SIDA, riscului maternal, carantinei, precum şi în cazul izolării urmare a infectării cu Covid-19)”, ne mai informează Casa Județeană de Asigurări de Sănătate.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

PUBLICITATE

 

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT

Web Analytics
View My Stats