Connect with us

ACTUALITATE

La mulți ani, Gura Ocniței! 510 ani de la prima atestare documentară

Publicat

pe

Astăzi – 19 iulie 2022, au debutat „Zilele Comunei Gura Ocniței”, localitate care sărbătorește 510 ani de la prima atestare documentară. Evenimentul de deschidere s-a derulat în sala Căminului Cultural din satul de centru. Primarul Sorin Vasile Ioniță a fost amfitrionul simpozionului în cadrul căruia a fost evocată istoria acestor locuri, s-a vorbit despre prezent și au fost evidențiate perspectivele anilor ce vor veni.

La masa invitaților speciali s-au aflat istoricul George Coandă, publicistul și scriitorul Toma George Veseliu, directorul Bibliotecii Județene – Erich Agnes și preotul paroh profesor Alin Pleșa. În sală, auditoriul a fost format din fii ai satului, oameni care au contribuit la sporirea zestrei culturale și artistice, cadre didactice, funcționari ai Primăriei, elevi, studenți și simpli cetățeni.

Primarul Sorin Vasile Ioniță a făcut o scurtă introducere în istoria acestor locuri, l-a elogiat pe domnitorul cărturar Neagoe Basarab, în timpul căruia a înflorit cultura, economia, iar zona Târgoviștei și-a deschis drumurile către Europa.

Toma George Veseliu, cel care a scris o impresionantă monografie a localității Gura Ocniței, a adus laude primarului Sorin Vasile Ioniță care a reușit să deschidă comuna către lume, către cultură și spiritualitate. A vorbit scriitorul despre bogăția acestor locuri, despre petrol, considerat a fi sămânța revoluțiilor industriale, sporul progresului economico-social. A spus Toma George Veseliu că Gura Ocniței, oamenii care trăiesc aici, sunt produsul acestui zăcământ. Viața localității, pulsul său social s-a bazat pe potențialul economic, pe această comoară a subsolului.

Directorul Bibliotecii Județene, Erich Agnes, a mărturisit că iubește aceste locuri de care se leagă copilăria sa, pe care și-a petrecut-o la bunici, în colonia de la Gura Ocniței. A mărturisit că nu a simțit atunci că trăiește la țară, fiindcă la Gura Ocniței existau de toate, era o localitate dezvoltată din toate punctele de vedere.

Profesorul George Coandă, cu binecunoscutul său talent oratoric și vervă enciclopedică, a făcut o interesantă și curajoasă paralelă între trecut și prezent. A vorbit despre noile curente politice, despre ceea ce se întâmplă acum în lume, despre conflicte și împărțirea sferelor de interese. A amintit despre bogăția ascunsă în subsolul acestor pământuri, despre asociațiile și societățile petroliere care au exploatat de-a lungul timpului aceste zăcăminte de aur negru. Cu tristețe, a ținut să menționeze George Coandă că România este singurul stat care și-a înstrăinat resursele.

După consumarea momentului de evocări, a urmat o festivitate de premiere a tuturor celor care au contribuit la dezvoltarea localității, la promovarea valorilor tradiționale și culturale.

Sărbătoarea comunei Gura Ocniței a continuat după-amiază pe Dealul Crucii, unde, în regia artistului Victor Mihalache, s-a desfășurat un excelent spectacol al obiceiurilor și tradițiilor populare locale și județene.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Noile legi ale Educației, dezbătute la Târgoviște

Publicat

pe

PSD Dâmbovița a organizat, ieri, o dezbatere având ca temă reforma în educație. La această întâlnire prezidată de președintele Organizației, Corneliu Ștefan, au fost lansate propuneri care vor duce la îmbunătățirea legilor din domeniul educațional.

Liderul PSD Dâmbovița și președintele Consiliului Județean a remarcat, cu tristețe, pasivitatea și lipsa de reacție a reprezentanților celorlalte partide politice față de importanța consultărilor pe marginea acestor legi indispensabile pentru prezentul și viitorul tinerei generații.

„Este impardonabil să nu stai de vorbă și să nu le cereri părerea celor care vor fi afectați direct de efectele schimbărilor din educație”, a declarat Corneliu Ștefan.

A mai spus președintele PSD că, de aici, din Dâmbovița, au fost enunțate mai multe propuneri și obiecții cu privire la Legile Educației, care se vor regăsi în amendamentele pe care PSD Dâmbovița, alături de celelalte filiale județene, le va susține în plenul Parlamentului.

„Ținute prin sertarele ministerului de resort, legile educației au fost ascunse de privirile tuturor, inclusiv ale cadrelor didactice, asociațiilor de părinți, sindicaliștilor din învățământ și, nu în ultimul rând, ascunse de elevi și asociațiile care le reprezintă interesele.

Având în vedere importanța acestor reglementări, PSD a reclamat în ultima perioadă această situație inacceptabilă, dar, în același timp, a lansat dezbateri publice regionale la care au participat și participă toți cei interesați de viitorul a milioanelor de copii din România”, a mai adăugat liderul social-democraților dâmbovițeni.

La dezbateri au participat: președintele Comisiei de Învățământ din Camera Deputaților – Natalia Elena Intotero, deputații Carmen Holban, Rodica Paraschiv, Ioan Vulpescu și Bogdan Aurel Toader, secretarului de stat în Ministerul Educației Antoaneta Bolchiș, vicepreședintelui Consiliului Județean Dâmbovița – Luciana Cristea, primarului municipiului Târgoviște – Daniel Cristian Stan, prefectului județului Dâmbovița – Claudia Gilia, liderii de sindicat Nicolae Dragodănescu și Marius Popescu, conducerea Inspectoratului Școlar Județean Dâmbovița, reprezentanții inspectoratelor școlare din Argeș, Prahova, Teleorman, Giurgiu, Ialomița, Călărași, Brașov, ai Universității „Valahia” din Târgoviște, ai Arhiepiscopiei Târgoviștei, ai Asociației Părinților și ai Ligii Studenților, directori și cadre didactice din instituțiile de învățământ din Dâmbovița și din județele vecine.

Citește în continuare

ACTUALITATE

Doliu la Spitalul Județean din Târgoviște. S-a stins din viață dr. neurolog Mariana Mocanu. Dumnezeu să o odihnească în pace!

Publicat

pe

de

O veste tristă a îndoliat, în această după-amiază, comunitatea medicală din județul Dâmbovița. Dr. neurolog Mariana Mocanu s-a înălțat la ceruri.

„Un om deosebit, corect până la limită, modest, dar mai ales un doctor cum rar poți întâlni. De o puritate și o cinste extremă, doctorița noastră Mariana Mocanu a plecat după o viață plină de sacrificii în slujba oamenilor. A plecat lăsând în urmă o mare de lacrimi și un munte de regrete. Drum lin spre lumină!”, este mesajul pe care l-a postat pe Facebook dr. Ștefan Grapă – fostul șef al Secției Neurologie de la Spitalul Județean de Urgență din Târgoviște.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

 

 

 

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT

Web Analytics
View My Stats