Connect with us

ACTUALITATE

La mulți ani, Gura Ocniței! 510 ani de la prima atestare documentară

Publicat

pe

Astăzi – 19 iulie 2022, au debutat „Zilele Comunei Gura Ocniței”, localitate care sărbătorește 510 ani de la prima atestare documentară. Evenimentul de deschidere s-a derulat în sala Căminului Cultural din satul de centru. Primarul Sorin Vasile Ioniță a fost amfitrionul simpozionului în cadrul căruia a fost evocată istoria acestor locuri, s-a vorbit despre prezent și au fost evidențiate perspectivele anilor ce vor veni.

La masa invitaților speciali s-au aflat istoricul George Coandă, publicistul și scriitorul Toma George Veseliu, directorul Bibliotecii Județene – Erich Agnes și preotul paroh profesor Alin Pleșa. În sală, auditoriul a fost format din fii ai satului, oameni care au contribuit la sporirea zestrei culturale și artistice, cadre didactice, funcționari ai Primăriei, elevi, studenți și simpli cetățeni.

Primarul Sorin Vasile Ioniță a făcut o scurtă introducere în istoria acestor locuri, l-a elogiat pe domnitorul cărturar Neagoe Basarab, în timpul căruia a înflorit cultura, economia, iar zona Târgoviștei și-a deschis drumurile către Europa.

Toma George Veseliu, cel care a scris o impresionantă monografie a localității Gura Ocniței, a adus laude primarului Sorin Vasile Ioniță care a reușit să deschidă comuna către lume, către cultură și spiritualitate. A vorbit scriitorul despre bogăția acestor locuri, despre petrol, considerat a fi sămânța revoluțiilor industriale, sporul progresului economico-social. A spus Toma George Veseliu că Gura Ocniței, oamenii care trăiesc aici, sunt produsul acestui zăcământ. Viața localității, pulsul său social s-a bazat pe potențialul economic, pe această comoară a subsolului.

Directorul Bibliotecii Județene, Erich Agnes, a mărturisit că iubește aceste locuri de care se leagă copilăria sa, pe care și-a petrecut-o la bunici, în colonia de la Gura Ocniței. A mărturisit că nu a simțit atunci că trăiește la țară, fiindcă la Gura Ocniței existau de toate, era o localitate dezvoltată din toate punctele de vedere.

Profesorul George Coandă, cu binecunoscutul său talent oratoric și vervă enciclopedică, a făcut o interesantă și curajoasă paralelă între trecut și prezent. A vorbit despre noile curente politice, despre ceea ce se întâmplă acum în lume, despre conflicte și împărțirea sferelor de interese. A amintit despre bogăția ascunsă în subsolul acestor pământuri, despre asociațiile și societățile petroliere care au exploatat de-a lungul timpului aceste zăcăminte de aur negru. Cu tristețe, a ținut să menționeze George Coandă că România este singurul stat care și-a înstrăinat resursele.

După consumarea momentului de evocări, a urmat o festivitate de premiere a tuturor celor care au contribuit la dezvoltarea localității, la promovarea valorilor tradiționale și culturale.

Sărbătoarea comunei Gura Ocniței a continuat după-amiază pe Dealul Crucii, unde, în regia artistului Victor Mihalache, s-a desfășurat un excelent spectacol al obiceiurilor și tradițiilor populare locale și județene.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Salvatorul de onoare al anului este un pompier din Giurgiu

Publicat

pe

Plutonierul adjutant șef Ghincea Cornel, din cadrul Detașamentului de Pompieri Giurgiu, a primit, cu ocazia Zilei Naționale a României, prin ordin al inspectorului general al IGSU, insigna „Salvatorul de onoare al anului”.

Pompierul giurgiuvean a dat dovadă de curaj, promptitudine și stăpânire de sine atunci când viața unei fetițe din Adunații Copăceni a fost în pericol.

„Eram în Adunații-Copăceni, cu treabă. Mă oprisem de vorbă cu cineva și la un momentat dat, am auzit țipete dintr-o curte. Era o bunică, ce avea un copil în brațe.

– Ajutați-mă, vă rog! Fetița nu respiră! Nu știu ce să îi mai fac! – striga femeia disperată.

Am intrat imediat în curte și am luat copilul în brațe. Am văzut că era inertă. Nu respira și era vânătă. Primul meu gând a fost acela că s-a înecat cu ceva și am început manevrele ce se aplică în caz de obstrucție a căilor respiratorii.

Ca paramedic SMURD, știam că trebuie acționat cât mai repede. Secundele mi s-au părut atât de lungi și tot ce îmi doream era ca fetița să reacționeze.

O așezasem cu pieptul în palma mea când i-am simțit inima bătând, iar când a început să plângă am fost cel mai fericit om de pe pământ. Nu pot descrie în cuvinte acea senzație…” își amintește Cornel.

O poveste emoționantă, trăită și spusă de un pompier care a fost în locul potrivit, la momentul potrivit: plutonierul adjutant șef Ghincea Cornel.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

ACTUALITATE

Crăciun la Turn. La Târgoviște, trecutul a deschis porțile prezentului…

Publicat

pe

Un eveniment-fluviu, pornit chiar în seara zilei de 1 Decembrie, de Consiliul Judeţean Dâmboviţa în colaborare cu Primăria Târgoviște, în incinta vechii Cetății de Scaun a Țării Românești, la umbra bătrânului Turn al Chindiei.

Se întâmplă și la noi ca în alte orașe ale României, ca în marile capitale europene, unde trecutul se îmbină armonios, cu respect, cu prezentul și viitorul, unde vâlvătaia vremurilor și exuberanța tinerilor sunt domolite și cizelate prin solemnul impus de istorie.

Este o premieră pentru Târgoviște, pentru județul Dâmbovița, care ar trebui multiplicată și chiar permanentizată. Locul unde s-a făurit istoria nu este un cimitir, ci un spațiu viu care trebuie să păstreze conexiunea cu mersul societății. Respectul față de trecut nu este dat de porțile închise, de singurătate și norme speciale. Trebuie să fim parte din istorie, să ne contopim cu ea. Tocmai asta a făcut președintele Corneliu Ștefan, a conectat prezentul cu trecutul, folosind ca motivații speciale tradițiile, Sărbătorile de Crăciun. Și astfel curtea interioară de sub Turnul Chindiei s-a umplut de viață, de culoare, de zumzetul și zâmbetele copiilor care gustă din vata de zahăr și din gogoșelele calde, privind sau sprijinindu-se de zidurile trainice construite de înaintași.

Mii de târgovișteni s-au aflat, în această seară, la deschiderea oficială a sărbătorilor sub Turnul Chindiei. Printre ei, președintele Consiliului Județean – Corneliu Ștefan, vicepreședinții Luciana Cristea și Antonel Jîjîie, prefectul Claudia Gilia, subprefectul Corneliu Sălișteanu, primarul municipiului Târgoviște – Cristian Daniel Stan, viceprimarii Monica Ilie și Cătălin Rădulescu, deputații Carmen Holban, Ionuț Vulpescu și Marian Țachianu și mulți reprezentanți ai autorităților locale și județene.

În aplauzele publicului și după numărătoarea inversă, s-au aprins luminile în Curtea Domnească! O imagine unică, o cetate de basm.

În perimetrul destinat acestui inedit pastel de iarnă, au fost montate căsuțe, de unde pot fi procurate dulciuri, fructe, jucării, suvenire. A fost amenajat și un patinoar.

Pe scenă, în prima seară din acestă frumoasă carte de poveste, s-a derulat un spectacol muzical dedicat Zilei de 1 Decembrie, intitulat „Noi suntem români”. Pe scenă, au evoluat trupele Zavera și Distinto, Diana Matei și Taraful Cleante.

Corneliu Ștefan a spus că ceea ce s-a conturat acum, plăcut, la Curtea Domnească a fost apreciat și de reprezentanții Comisiei Europene care s-au aflat săptămâna trecută într-o vizită de lucru în județul Dâmbovița.

„De astăzi și până la sfârșitul anului, vom avea aici diferite activități specifice sărbătorilor de iarnă. Vom primi colindători, iar sâmbătă vom deschide și patinoarul unde, de Sfântul Nicolae, accesul va fi gratuit pentru toți copiii. Îi așteptăm să vină în număr cât mai mare. Urez un sincer la mulți ani tuturor dâmbovițenilor, să fim sănătoși și să ne bucurăm de aceste sărbători”, este mesajul transmis de președintele Corneliu Ștefan.

Primarul Daniel Cristian Stan a menționat, cu bucurie, că Târgoviște se îmbracă de sărbătoare. A mai spus edilul că este ceva deosebit ca, lângă Turnul Chindiei, să se consume un eveniment care, practic, deschide seria de manifestări dedicate Crăciunului și sfârșitului de an.

„Așa cum am anunțat, luni – 5 decembrie, la ora 18:00, vor fi aprinse luminile de sărbătoare în tot orașul. Va fi un spectacol deosebit. Îi invit pe toți târgoviștenii, pe dâmbovițeni, în Piața Tricolorului la un eveniment aparte”, a mai adăugat primarul municipiului Târgoviște.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

PUBLICITATE

 

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT

Web Analytics
View My Stats