Astăzi – 19 iulie 2022, au debutat „Zilele Comunei Gura Ocniței”, localitate care sărbătorește 510 ani de la prima atestare documentară. Evenimentul de deschidere s-a derulat în sala Căminului Cultural din satul de centru. Primarul Sorin Vasile Ioniță a fost amfitrionul simpozionului în cadrul căruia a fost evocată istoria acestor locuri, s-a vorbit despre prezent și au fost evidențiate perspectivele anilor ce vor veni.
La masa invitaților speciali s-au aflat istoricul George Coandă, publicistul și scriitorul Toma George Veseliu, directorul Bibliotecii Județene – Erich Agnes și preotul paroh profesor Alin Pleșa. În sală, auditoriul a fost format din fii ai satului, oameni care au contribuit la sporirea zestrei culturale și artistice, cadre didactice, funcționari ai Primăriei, elevi, studenți și simpli cetățeni.

Primarul Sorin Vasile Ioniță a făcut o scurtă introducere în istoria acestor locuri, l-a elogiat pe domnitorul cărturar Neagoe Basarab, în timpul căruia a înflorit cultura, economia, iar zona Târgoviștei și-a deschis drumurile către Europa.
Toma George Veseliu, cel care a scris o impresionantă monografie a localității Gura Ocniței, a adus laude primarului Sorin Vasile Ioniță care a reușit să deschidă comuna către lume, către cultură și spiritualitate. A vorbit scriitorul despre bogăția acestor locuri, despre petrol, considerat a fi sămânța revoluțiilor industriale, sporul progresului economico-social. A spus Toma George Veseliu că Gura Ocniței, oamenii care trăiesc aici, sunt produsul acestui zăcământ. Viața localității, pulsul său social s-a bazat pe potențialul economic, pe această comoară a subsolului.
Directorul Bibliotecii Județene, Erich Agnes, a mărturisit că iubește aceste locuri de care se leagă copilăria sa, pe care și-a petrecut-o la bunici, în colonia de la Gura Ocniței. A mărturisit că nu a simțit atunci că trăiește la țară, fiindcă la Gura Ocniței existau de toate, era o localitate dezvoltată din toate punctele de vedere.
Profesorul George Coandă, cu binecunoscutul său talent oratoric și vervă enciclopedică, a făcut o interesantă și curajoasă paralelă între trecut și prezent. A vorbit despre noile curente politice, despre ceea ce se întâmplă acum în lume, despre conflicte și împărțirea sferelor de interese. A amintit despre bogăția ascunsă în subsolul acestor pământuri, despre asociațiile și societățile petroliere care au exploatat de-a lungul timpului aceste zăcăminte de aur negru. Cu tristețe, a ținut să menționeze George Coandă că România este singurul stat care și-a înstrăinat resursele.

După consumarea momentului de evocări, a urmat o festivitate de premiere a tuturor celor care au contribuit la dezvoltarea localității, la promovarea valorilor tradiționale și culturale.
Sărbătoarea comunei Gura Ocniței a continuat după-amiază pe Dealul Crucii, unde, în regia artistului Victor Mihalache, s-a desfășurat un excelent spectacol al obiceiurilor și tradițiilor populare locale și județene.
Urmărește Incomod Media și pe Google News
