Connect with us

POLITIC

Nicolae Ciucă: Am atins obiectivul pe care ni l-am asumat în 2021 – avansarea României în Tier 2

Publicat

pe

Sursa foto: Gov.ro
Sursa foto: Gov.ro

Sub conducerea premierului liberal Nicolae Ciucă, România a avansat în Tier 2 (rating de țară la nivelul 2) în ceea ce privește combaterea traficului de persoane, obiectiv pe care și l-a asumat în 2021. Raportul anual al Departamentului de Stat al SUA a fost publicat în data de 19 iulie și reprezintă principalul instrument diplomatic al Guvernului SUA pentru a responsabiliza executivele statelor lumii în lupta împotriva traficului de persoane.

”Faptul că, astăzi, România a reușit să avanseze în clasamentul de siguranță și credibilitate al Departamentului de Stat al SUA este rezultatul unui efort substanțial și susținut în ultimii doi ani, de coordonare și muncă în echipă alături de specialiștii din șapte ministere, agenții, DIICOT, instanțe, servicii medicale și sociale, societatea civilă și partenerii internaționali. Mulțumesc întregii echipe guvernamentale și organizațiilor neguvernamentale alături de care am atins obiectivul pe care ni l-am asumat în 2021: avansarea României în Tier 2”, a declarat premierul liberal Nicolae Ciucă.

Principalele elemente strategice care au condus la avansarea României în clasamentul Departamentului de Stat al SUA sunt:
1. Preluarea coordonării și monitorizării luptei anti-trafic la nivelul Departamentului pentru responsabilitate Socială și Grupuri Vulnerabile din cadrul Cancelariei Prim-ministrului,
2. Modificarea Codului Penal (prescripția faptelor de trafic de persoane nu înlătură răspunderea penală) și creșterea numărului de investigații și condamnări de trafic de persoane,
3. Înființarea Serviciului de combatere a traficului de persoane din cadrul DIICOT,
4. Aprobarea Programului Național – Din Grijă pentru Copii, prin intermediul căruia Poliția Națională a fost dotată cu cel mai performant sistem de criminalistică informatică pentru depistarea infractorilor sexuali și pedofililor online, înființarea camerelor de ascultare a copiilor victime la nivelul tuturor inspectoratelor județene de poliție și a numărului unic pentru copii abuzați și exploatați 119,
5. Adoptarea și implementarea unei proceduri de identificare a victimelor traficului de persoane în rândul solicitanților de azil și refugiaților din România,
6. Modificări legislative pentru protecția lucrătorilor sezonieri români peste hotare și noi reguli pentru agențiile de recrutare,
7. Înființarea serviciilor și standardelor minime de calitate pentru copiii victime ale traficului de persoane și a primei proceduri de identificare și referire a posibilelor cazuri de trafic de copii din sistemul de protecție.

În 2021, au fost identificate 505 victime ale traficului de persoane, dintre care 444 femei și 61 de bărbați. Dintre acestea, 282 au fost copii și 223 adulți. De asemenea, în 2021, au fost deschise 628 de dosare de cercetare sub aspectul săvârșirii de infracțiuni de trafic de persoane, față de 552 în 2020, și au fost înregistrate 522 de condamnări ale traficanților, față de 234 în cursul anului 2020.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

POLITIC

8 februarie, termenul-limită pentru ca România să acționeze împotriva Austriei la Curtea de Justiție a UE

Publicat

pe

Neacceptarea României în spațiul Schengen a rămas o problemă deschisă, dar parcă trecută la diverse de actualul guvern. Nu se mai simte deloc verva și spiritul de interes necesare pentru rezolvarea acestei situații nefavorabile în care am fost puși de Austria.

Senatorul PSD Titus Corlățean, fost ministru de Externe al României, a spus că acest blocaj generat de guvernul austriac este discriminatoriu și imoral. Totuși, președintele Comisiei de Politică Externă a Senatului României a mai constatat că Guvernul României, din rațiuni pe care nu le înțelege, evită să acționeze împotriva Austriei la Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE). Parlamentarul social-democrat le oferă guvernanților o soluție…

„Cum actul de aderare a României la Uniunea Europeană obligă Consiliul Uniunii să admită aplicarea integrală a „acquis”-ului Schengen față de România din momentul în care aceasta îndeplinește integral condițiile, iar țara noastră demonstrează îndeplinirea acestor criterii, invocând în acest sens concluziile din comunicarea Comisiei Europene din 16 noiembrie 2022, CJUE va constata o „carență” a Consiliului de a-și îndeplini obligațiile potrivit Tratatelor, iar acesta din urmă va fi obligat să adopte măsuri de executare în baza articolului 266 al TFUE (nota redacției: Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene).

Există precedente favorabile în jurisprudența UE, așa cum este decizia favorabilă Suediei din decembrie 2015, dacă nu mă înșel. Așa că se poate… Iar calea jurisdicțională nu împiedică deloc negocierile și continuarea demersurilor la JAI (Nota redacției: Consiliul Justiție și Afaceri Interne), este complementară acestora și pune presiune suplimentară pe Austria, statele membre și pe Consiliu și poate fi retrasă oricând, dacă se ajunge la o soluție favorabilă la JAI. Atenție, însă: termenul de depunere este de 2 luni de la data actului JAI contestat, adică cel târziu la 8 februarie 2023! Mai este încă timp de a acționa”, a scris senatorul Titus Corlățean pe pagina sa de Facebook.

Parlamentarul îi îndeamnă pe reprezentanții Guvernului României să reflecteze rapid și să acționeze în consecință. Ba mai mult, a mai spus Corlățean, s-ar putea reflecta și asupra daunelor care ar putea fi cerute.

Citește în continuare

Dâmboviţa

Senatorul Titus Corlățean a cerut la APCE respect și drepturi pentru minoritățile naționale din Ucraina

Publicat

pe

Senatorul Titus Corlățean, aflat la Strasbourg, unde a participat la prima parte a Sesiunii ordinare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), 23-27 ianuarie 2023, a ridicat în cadrul acestei întâlniri problemă situației minorităților din Ucraina.

De peste tot vin semnale că drepturile etnicilor români nu sunt respectate în conformitate cu normele europene europene. În acest sens, președintele Comisiei de Politică Externă din cadrul Senatului României a adresat o interpelare ministrului german al Afacerilor Externe, Annalena Baerbock.

„Răspunsul ministrului german a fost foarte clar: Ucraina trebuie să îndeplinească criteriile politice de aderare la Uniunea Europeană, inclusiv standardele europene în materia drepturilor minorităților naționale, pentru ca perspectiva europeană să îi fie confirmată”, a precizat Titus Corlățean.

Parlamentarul român a vorbit, în cadrul intervenției sale, și despre sprijinul consistent pe care statele europene, inclusiv România, l-au acordat Ucrainei în aceste momente dificile în care autoritățile de la Kiev sunt nevoite să își apere suveranitatea și integritatea teritorială în fața agresiunii militare neprovocate și nejustificate a Federației Ruse.

„Pe acest fundal, din păcate, s-a acumulat în țara noastră, în ultimii ani, inclusiv în 2022, o dezamăgire crescândă cu privire la tratamentul discriminatoriu la care sunt supuse minoritățile naționale din această țară, inclusiv minoritatea română, din cauza legislației restrictive din Ucraina în domeniul educației în limba maternă și în condițiile adoptării recente a legii minorităților naționale.

În acest context, senatorul Corlățean a solicitat șefei diplomației germane poziția autorităților de la Berlin cu privire la acest subiect, având în vedere că respectarea drepturilor persoanelor aparținând minorităților naționale figurează printre criteriile politice de aderare la Uniunea Europeană și este definită foarte clar prin standardele juridice europene ale Consiliului Europei.

În răspunsul său, ministrul de externe german a arătat că respectarea drepturilor minorităților naționale în Ucraina este un subiect care a fost ridicat de România, Ungaria și alte state membre în cadrul Consiliului Afaceri Externe al Uniunii Europene.

Totodată, demnitarul german a relevat că vocația europeană a Ucrainei, validată anul trecut prin acordarea statutului de țară candidată la UE, presupune bineînțeles și asumarea și respectarea acquis-ul european, respectiv a criteriilor politice de aderare”, se precizează într-un comunicat transmis de Senatul României.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

PUBLICITATE

 

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT

Web Analytics
View My Stats