Connect with us

ACTUALITATE

Casa de Sănătate Dâmbovița, informare privind tratamentul planificat în străinătate

Publicat

pe

O persoană asigurată care călătoreşte în alt stat membru pentru a beneficia de prestaţii în natură în timpul şederii sale trebuie să solicite autorizarea din partea instituţiei competente (casa de asigurări de sănătate). Persoana asigurată, autorizată de către instituţia competentă să se deplaseze în alt stat membru în scopul de a primi un tratament adaptat stării sale, beneficiază de prestaţiile în natură acordate, în numele autorităţii competente, de către instituţia de la locul de şedere, în conformitate cu dispoziţiile legislaţiei pe care o aplică, ca şi cum ar fi fost asigurată în temeiul legislaţiei menţionate.

Autorizaţia se acordă în cazul în care tratamentul respectiv se află printre prestaţiile prevăzute de legislaţia statului membru pe teritoriul căruia este rezidentă persoana în cauză şi în cazul în care acesteia nu i se poate acorda un astfel de tratament într-un termen justificat din punct de vedere medical, avându-se în vedere starea sa actuală de sănătate şi evoluţia probabilă a bolii sale.

În cazul în care este necesară deplasarea într-un alt stat membru pentru a beneficia de tratament medical planificat, asiguratul solicită aprobare prealabilă a casei de asigurări de sănătate unde este luat în evidenţă ca persoană asigurată. Autorizarea presupune eliberarea de către casa de asigurări de sănătate a DP S2.

Autorizaţia se acordă în cazul în care tratamentul respectiv se află în pachetul de servicii de bază reglementat de legislaţia naţională şi în situaţia în care persoanei asigurate respective nu i se poate acorda un astfel de tratament într-un termen justificat din punct de vedere medical, avându-se în vedere starea de sănătate şi evoluţia probabilă a bolii.

Procedura emiterii de către casele de asigurări de sănătate a DP S2

Persoana interesată va depune la casa de asigurări de sănătate o cerere însoţită de următoarele documente:

– copie de pe actul de identitate sau de pe certificatul de naştere, după caz;

– dosarul medical, care va conţine, pe lângă înscrisuri medicale, raportul medical din care să rezulte diagnosticul, precum şi recomandarea medicală pentru efectuarea tratamentului;

(Raportul medical – se întocmeşte de un medic dintr-un spital clinic universitar, sau după caz, judeţean aflat în relaţii contractuale cu o casă de asigurări de sănătate din România şi trebuie să precizeze în mod explicit şi argumentat motivul pentru care serviciul medical respectiv nu poate fi acordat într-un interval de timp rezonabil în nici o unitate sanitară din România;

De asemenea, din raportul medical trebuie să rezulte că serviciul medical solicitat face parte din pachetul de servicii de bază de care beneficiază asiguraţii în sistemul de asigurări sociale de sănătate din România, precum şi faptul că acesta nu poate fi efectuat într-un interval de timp rezonabil în niciuna dintre unităţile sanitare din România, luând în considerare starea curentă de sănătate a persoanei solicitante şi evoluţia probabilă a bolii).

-confirmarea scrisă din partea unităţii sanitare din statul membru al UE/SEE/Confederaţia Elveţiană/Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord în care se intenţionează efectuarea serviciului medical, cu privire la disponibilitatea acesteia de a acorda respectivul serviciu medical, pe baza DP S2, în perioada indicată de persoana solicitantă, pe baza recomandării medicului curant care întocmeşte raportul medical.
Toate documentele medicale, precum şi raportul medical trebuie să fie datate, semnate şi ştampilate.După efectuarea înregistrării cererii, casa de asigurări procedează la analiza acesteia, după cum urmează:

a) verifică statutul de asigurat al persoanei solicitante; în situaţia în care în urma verificărilor se constată că persoana nu este asigurată, cererea de eliberare a formularului nu este aprobată, iar acest lucru se comunică în scris solicitantului;

b) analizează dosarul medical pentru a verifica îndeplinirea condiţiei potrivit căreia tratamentul respectiv se află în pachetul de servicii de bază reglementat de legislaţia naţională şi nu se poate acorda în România într-un termen justificat din punct de vedere medical, avându-se în vedere starea de sănătate şi evoluţia probabilă a bolii;

Dacă constată îndeplinirea condiţiilor prevăzute la lit. a) şi b), eliberează documentul S2, termenul maxim de soluţionare a cererii de eliberare a DP S2 fiind de 5 zile lucrătoare.

Prestaţiile acordate în baza DP S2 generează rambursări pe bază de facturi între instituţii.

Conform procedurii mai sus prezentată DP S2 se eliberează înainte de plecarea persoanei beneficiare. Formularul poate fi emis şi după plecarea persoanei beneficiare dacă, din motive de forţă majoră, nu a putut fi eliberat anticipat, situaţie în care casa de asigurări întocmeşte un referat prin care se argumentează şi se justifică situaţia de forţă majoră, document care va sta la baza eliberării DP S2. La întocmirea referatului se vor detalia împrejurările de origine externă, cu caracter extraordinar, absolut imprevizibile şi inevitabile, inclusiv împrejurări de natură medicală, care au condus la situaţia de forţă majoră.

DP S2 nu acoperă cheltuielile legate de transport, cazare şi eventualele coplăţi existente în statul membru de tratament conform legislaţiei pe care acesta o aplică.

DP S2 poate fi acceptat doar de către unităţile sanitare din sistemele de securitate socială ale statelor membre ale UE/SEE/Confederaţia Elveţiană/Regatul Unit la Marii Britanii și Irlandei de Nord.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

ACTUALITATE

„Omul bun din Seciuan”, jocul dintre Bine și Rău

Publicat

pe

Aseară, Teatrul Tony Bulandra din Târgoviște. Avanpremieră cu piesa „Omul bun din Seciuan”, de Bertold Brecht, în regia lui Dumitru Acriș. Scenografia creată de maestrul Mc Ranin.

Sala, plină ochi de public. Scena, învăluită într-un fum misterios care, ușor, lin, dulce, pe nebăgate de seamă, conectase spectatorii la cele ce aveau să se întâmple în acel perimetru. Decorul minimalist. Panouri cu oglinzii, mult spațiu pentru dezlănțuirea jocului actoricesc.

Începe. În fundal o proiecție alb-negru. Pașii grei ai unui om desculț, care călca apăsat, pe un teren mlăștinos. De fapt, o orezărie. Vine de undeva, se duce undeva. Nedefinit. Importante, ca de obicei, în acest spectacol montat de Dumitru Acriș, muzica și luminile care intrau într-o simbioză plăcută cu coregrafia, cu gestul expresiv folosit din abundență de actori pentru a crea trăiri, caractere, stări, situații.

O piesă despre condiția umană, despre păcat și credință, despre răutate și bunătate. Despre dragoste și ură, sperență și deznădejde.

Pe parcursul a mai mult de două ore, actorii de la Tony Bulandra au fost parcă prinși într-un adevărat maraton al esteticului, creând un tablou viu al unei societăți, al unei existențe. Un amalgam de caractere și personaje aflate într-un ritual păgân, dar și divin.

O poveste de viață neîmplinită, împlinită prin implicarea imaginară a Divinului, prăbușită, până la urmă din prea multă iubire și încredere. Ca o crucificare.

Piesa începe cu o rugăciune și se încheie cu o rugăciune. Sacagiul cere celor din comunitate care își duceau viața în ignoranță, desfrâu, nepăsare, să-l găzduiască pe Dumnezeu, pe Salvatorul omenirii așteptat de peste 2000 de ani. Nu interesează pe nimeni rugile tânărului care vinde apă, speranță.

Regizorul a știut să arate excelent această stare de indiferență manifestată de comunitate prin gestul complex, printr-un dans conținând elemente ușor de decodificat de public.

Până la urmă, răspunde rugăminților sacagiului Vang o tânără prostituată, Shen Te , o fată îngenuncheată de destin, de viață, dar în care, se pare, mai licărea bunătatea, speranța, încrederea. Dumnezeu o răsplătește cu bani pentru faptul că și-a deschis porțile sărăciei sale și l-a primit să se odihnească. O îndeamnă să se schimbe, să ducă o altfel de viață.

Shen Te, prinsă în acest nou miraj, devine un alt om. Investește banii într-un magazin. O tutungerie. Comunitatea, fățarnică, profitoare, își schimbă atitudinea, căutând, după ce a ignorat-o și a detestat-o atâta vreme, să îi intre în grații celei recompensate de Dumnezeu, să profite de banii ei, de bunătatea revărsată, așa cum se întâmplă de obicei, necalculat, orbește, naiv.

O societatea a corupției, a profitorilor, a sfâșietorilor de inimi reflectată ingenios de concepția regizorală a lui Acriș. O intrigă complexă scrisă de Brecht, pusă în scenă și mai complex, ca într-un ritual, ca într-o poveste biblică.

Apare și aviatorul, legat printr-un cordon nevăzut de mama sa. Dependent. Un individ rămas parcă pradă copilăriei și naivității, interpretat impecabil de Liviu Cheloiu. Salvat de Shen Te când, cuprins de deznădejde, vrea să se spânzure, ulterior, pătrunde în inima sa naivă, deschisă și profită, își urmărește interesul, dorința aproape patologică de a zbura, de a deveni aviator. Influența vărului Shui Ta care, în prima fază, dorește să o ajute, să o sprijine în mica sa afacere, să o ferească de influența nefastă a celor din jur, dar, în final, și acesta este infestat de tarele societății, de fals, de corupție, de dorința de mărire. Shen Te, omul bun din Seciuan, devine o pradă ușoară. Un binefăcător într-o lume care vrea doar să profite…

Vânzătorul de apă, transformat parcă într-un vânzător de iluzii, este oprimat de comunitate. Bătut de frizer, cel mai prosper și influent om. Când este vorba de intervenția societății, de aflarea adevărului, de pedepsirea celui vinovat, toți dau înapoi. Nimeni nu vrea să își asume responsabilitatea. Lașitatea este condiție existențială.

Binele, printr-un concurs de împrejurări creat de lumea coruptă, mincinoasă, se transformă în rău, în suferință. Gestionat de Shen Te doar cu iubirea și încredere devine falit. O roată care se învârte. Ajunge de unde a plecat. Un joc al vieții într-un cerc.

Obositor, epuizant jocul actorilor de a arăta publicului, folosind ca efecte doar gestul și muzica bine aleasă, degringolada unei societăți, calvarul unei iubiri înfrânte. Deznădejdea unei lumii care nu trăiește mai departe de prezent, care preferă să lase viitorul în incertitudine, la voia întâmplării.

Finalul unul original. Totul dispare. Neant. Nimic nu rămâne. Tânărul vânzător de apă încheie cu rugăciunea sa către Divinitate de data aceasta spusă dureros, dezamăgit parcă și el de cele întâmplate, de dragostea pe care o arăta către Shen Te, dar care rămăsese neîmpărtășită de aceasta. Proiecția. Pașii omului desculț prin mlaștina orezăriei. Și apoi liniștite. Încheiere ingenioasă. Simbolică.

Publicul aplaudă. Se așteaptă, ca de obicei, apariția actorilor pe scenă. Dar nu se mai întorc… Rămâne golul. Liniștea completă, profundă, ca după furtună.

Cititi mai mult

ACTUALITATE

Proiect în grafic: Punerea în valoare a fostei Școli de Cavalerie Târgoviște, locul execuției soților Ceaușescu

Publicat

pe

Printr-un proiect promovat de Consiliul Județean Dâmbovița și Complexul Național Muzeal Curtea Domnească din Târgoviște, va fi pus în valoare trecutul mai adânc sau mai recent, două etape care au contribuit la renașterea și la dezvoltarea statului român, un obiectiv care radiază istorie și îndeamnă la păstrarea celor petrecute aici în memoria colectivă. Vorbim despre Școala de Cavalerie de la Târgoviște, localizată pe Bulevardul Carol I, fost al Castanilor, în vecinătatea Gării de Sud. Aici, în afară de prestigioasa școală unde s-au pregătit pentru a sluji patria români de valoare, a mai funcționat de-a lungul timpului câteva unități militare, iar finalul instituției a fost unul exploziv, parcă dirijat de destinul istoric al României. La unitatea de la gară, în Decembrie 89, au fost arestați, ținuți sub pază militară și apoi judecați, condamnați la moarte și executați dictaturii comuniști Nicolae și Elena Ceaușescu. De la acest moment încolo, unitatea de la gară a fost parcă cuprinsă de un blestem. Câțiva ani mai târziu, invocându-se restructurările din Armată a fost închisă. După alții ani, o parte a fost predată Jandarmeriei Române, iar cealaltă Consiliului Județean Dâmbovița, care s-a gândit să transforme edificiul într-un muzeu care să înglobeze două fațete ale istoriei României. Una care ne-a definit educația, patriotismul, eroismul, tradiția, iar cealaltă – viitorul, libertatea.

Astăzi – 27 martie 2024, în cadrul unui seminar organizat la Consiliul Județean Dâmbovița, membrii echipei de implementare, istorici, muzeografi și ofițeri au prezentat activitățile proiectului „Conservarea, restaurarea și valorificarea clădirii Fosta Școală de Cavalerie din Târgoviște, în vederea consolidării identității culturale a județului Dâmbovița”, au vorbit despre însemnătatea acestui obiectiv, au narat secvențe din trecutul său tumultuos și au făcut mărturisiri inedite.

Proiectul este finanțat prin Granturile SEE 2014 – 2021, în cadrul Programului RO-Cultura. Valoarea totală este de 23.972.786, 84 lei inclusiv TVA.

Mâine – 28 martie 2025, într-o conexiune cu acest proiect, la Biblioteca Județeană ” Ion Heliade Rădulescu”, sub titulatura „Vine D-na și D-l General”, se va desfășura penultima „Cafenea Culturală” organizată în cadrul proiectului care vizează punerea în valoare a clădirii fostei Școli de Cavalerie din Târgoviște. La eveniment sunt invitați istorici, cercetători, muzeografi și jurnaliști, care vor recompune momente de referință din existența UM 1417 Târgoviște.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

 

 

 

PUBLICITATE

Cele mai citite