Connect with us

AGRICULTURĂ

Sume suplimentare pentru plata ajutorului guvernamental pentru motorina folosită în agricultură

Publicat

pe

Situația agriculturii, a celor care își desfășoară activitatea în acest sector vital pentru economia românească este una deosebit de dificilă pe fondul crizei mondiale de energie. Tocmai de aceea, se impune luarea unor măsuri ferme, pentru a atenua șocul produs de scumpirile la energie și combustibil, elemente indispensabile în toate activitățile curente desfășurate de fermierii români.

„Guvernul României a aprobat, în ședința din 31 august, o hotărâre care are ca scop instituirea unei scheme de ajutor de stat privind reducerea accizei la motorina folosită în agricultură. Se are în vedere completarea sumelor de bani necesare plății pentru motorina utilizată în perioada aprilie-septembrie 2022”, ne-a precizat deputatul PSD Marian Țachianu.

Modificările aduse au vizat suplimentarea sumelor alocate prin bugetul Ministerului Agriculturii cu 480.000.000 lei. Valoarea totală a schemei pentru 2022 a ajuns astfel la 817.000.000 lei.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

ACTUALITATE

31 ianuarie, ultima zi de depunere a cererilor pentru motorina folosită în agricultură

Publicat

pe

Foto arhivă

Situația din agricultura românească nu este una tocmai roză, pe fondul creșterii prețurilor la energie și carburanți, care au provocat scumpiri în lanț la îngrășăminte, substanțe fitosanitare, material semicer și alte tipuri de consumabile specifice sectorului. Tocmai de aceea, fermierii, cei care se ocupă cu munca pământului, trebuie să apeleze la orice formă de sprijin oferit de stat. Nu este momentul să piardă nicio oportunitate de finanțare și de susținere a producției.

Deputatul PSD de Dâmbovița, Marian Țachianu, îi atenționează pe fermieri că mai au la dispoziție doar câteva zile pentru a depune cererile de plată pentru motorina achiziționată și folosită în agricultură în perioada 1 octombrie – 31 decembrie 2022. Termenul final este 31 ianuarie 2023.

„Aceste cerereri pot fi transmise la Centrele APIA și prin mijloace electronice de către administratorul, reprezentantul legal sau persoana împuternicită, însotite de documentele justificative, certificate conform cu originalul”, a precizat Marian Țachianu.

Se va depune situația centralizatoare a cantităților de motorină utilizate la lucrări mecanizate, aferente perioadei pentru care se solicită acordarea ajutorul de stat, copie a facturilor sau a bonurilor fiscale de cumpărare a motorinei emise de vânzător pe numele solicitanților. De asemenea, mai este nevoie de copie a documentelor de identitate și de înregistrare, în cazul în care au intervenit modificări față de cererea de acord pentru finanțare, adeverință în original de la Registrul Agricol, cu suprafețele aflate în exploatare, în cazul în care au intervenit modificări față de cererea de acord pentru finanțare.

În același context al sprijinirii fermierilor români, pe ordinea de zi a ședinței de Guvern de astăzi, 26 ianuarie, s-a aflat un proiect de hotărâre privind acordarea unui ajutor de 500 de milioane de lei pentru achiziționarea de motorină la prețuri mici în vedere efectuării lucrărilor necesare în agricultură. Vorbim despre un act normativ de completare a HG nr. 1174/2014, privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură.

Proiectul a fost lansat în dezbatere publică pe 6 ianuarie de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR). Se menționează în document că, pentru anul 2023, valoarea ajutorului de stat va fi de 1,529 lei/litru. Actul normativ prevede un plafon de 500.000.000 de lei, fonduri ce se vor asigura de la bugetul de stat, în limita prevederilor bugetare aprobate Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

„Vorbim despre o măsură bună pentru agricultura românească care se află într-o perioadă deosebit de dificilă. Știm cu toții, fermierii fac cu greu față noianului de probleme generate de criza economică, de războiul din Ucraina, la care se adaugă, inevitabil, și capriciile naturii. Fermierii au nevoie ca de aer de motorină mai ieftină pentru efectuarea lucrărilor agricole”, a precizat Marian Țachianu.

Hotărârea de Guvern privind completarea HG nr. 1174/2014, privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură, intră în vigoare după publicarea în Monitorul Oficial.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

AGRICULTURĂ

Crescătorii de animale s-au răfuit în Parlament cu senatorul Dragoș Popescu. Află de ce!

Publicat

pe

Reprezentanții Sindicatului Fermierilor Patrioți din România au avut, la sfârșitul anului trecut, probleme cu un senator din Dâmbovița. Cu Dragoș Popescu de la fostul USR, acum parlamentar REPER.

Demnitarul se pare că a fost luat în colimator de crescătorii de animale pentru că, împreună cu anumite asociații, s-au pronunțat împotriva exportului de animale vii. Proiectul de lege care, spun sindicaliștii ar duce la distrugerea fermelor de ovine, a fost inițiat chiar de senatorul Popescu.

„Când l-am văzut acolo m-am supărat rău. Ca senator nu m-a întrebat, timp de trei ani, niciodată cu ce ne ocupăm, de ce avem nevoie, câți fermieri avem, câte oi mai sunt în Dâmbovița. A venit el să ne facă un pustiu de bine să ne oprească exportul. Am reușit să blocăm acea inițiativă”, ne-a declarat Georgiana Udrescu – vicepreședinte al Sindicatului Fermierilor Patrioți.

Despre întâmplarea nefastă, când un ales a vrut să falimenteze printr-o inițiativă legislativă, o activitate agricolă ne-a vorbit și Ștefan Muscă – liderul Sindicatului Fermierilor Patrioți din România. Acesta a aflat când se dezbate respectivul proiect de lege și, împreună cu peste 50 de crescători de animale, a mers la Senat pentru a protesta.

„Am avut probleme în Senat cu niște asociații care au cerut să se interzică exportul de ovine vii. Au vrut, prin această lege, distrugerea sectorul ovin care merge extraordinar de bine. Ai noștri erau unealta altora. Acestui senator (nota redacției: Dragoș Popescu) i-am cerut acolo, în Senat, să își prezinte demisia, că nu face onoare pentru această funcție.

Nu este normal să vii și să spui că oprești exportul într-un sector care chiar funcționează. Noi ce facem cu mieii? Nu vii tu un senator cu proiectul ăsta de lege. L-am oprit. Am intrat cu 50 de fermieri acolo. Asta este problema cu acești politicieni care, datorită minților lor care nu sunt luminate, și sunt foarte mulți, se amestecă în tot felul de chestii care ne fac rău nouă”, ne-a declarat Ștefan Muscă.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

PUBLICITATE

 

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT

Web Analytics
View My Stats