Connect with us

Dâmboviţa

Titus Corlățean, senator: Nimic nu poate anula obligația de a respecta identitatea națională a românilor care trăiesc în Ucraina

Publicat

pe

Președintele Comisiei de Politică Externă din cadrul Senatului României, social-democratul Titus Corlăţean, s-a aflat, luni – 5 septembrie 2022, la Praga unde a participat la Reuniunea președinților comisiilor de Politică Externă și Apărare din parlamentele naționale ale țărilor membre ale Uniunii Europene și ale Parlamentului European. Conferința a fost organizată de Parlamentul și Guvernul Republicii Cehe.

Senatorul Titus Corlățean, în luarea sa de cuvânt, le-a spus colegilor parlamentari din celelalte state membre ale UE, dar și omologului din Ucraina, invitat special la această întâlnire la nivel înalt, că susținerea puternică acordată de România Ucrainei, alături de ceilalți parteneri europeni și NATO, după începerea agresiunii ruse la 24 februarie, nu însemnă că „este trecut cu vederea tratamentul incorect, a se citi discriminatoriu, aplicat etnicilor români din această țară și că, odată intrat, la finalul războiului, în procesul de reconstrucție a acestei țări vecine României, atât de încercată în această perioadă, ne vom asigura că autoritățile ucrainiene vor respecta (în sfârșit) standardele europene obligatorii pentru prezervarea identității naționale a etnicilor români și a minorităților naționale, în general”, a precizat senatorul Titus Corlățean.

Președintele Comisiei de Politică Externă din cadrul Senatului României a spus că a luat această poziție tranșantă în plenul reuniunii UE, ținând cont de faptul că, în ultimele luni și săptămâni de război, au fost observate și înregistrate decizii și măsuri discriminatorii la adresa românilor din Ucraina, „inclusiv la reafirmarea de autoritățile ucrainene a unei așa-zise limbi moldovenești (o mai veche teză stalinistă), care atentează la păstrarea identității naționale. Or, fără respectarea criteriilor politice nu poate fi vorba de aderarea la Uniunea Europeană, aspirație pe care țara noastră, ca principiu, o susține, desigur. Dar nu cu încălcarea drepturilor la identitate națională a co-naționalilor noștri, față de care România, ca națiune-mamă, are tot dreptul, dar și obligația constituțională să intervină”, a mai adăugat Titus Corlățean.

În discursul său obiectiv, curajos, de politician român adevărat, Titus Corlățean le-a sugerat autorităților ucrainene să evite de acum înainte comiterea unor greșeli de natură discriminatorie față de românii care trăiesc în Ucraina.

„Cu toată compasiunea pe care o resimțim față de drama populației din Ucraina și cu toată solidaritatea pe care noi toți, europenii, o manifestăm, nimic nu poate anula obligația de a respecta și consolida identitatea națională a românilor care trăiesc în Ucraina! Sper sincer ca mesajul meu să fie bine înțeles la Kiev”, a spus senatorul PSD Titus Corlățean.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

ACTUALITATE

Peste 1400 de femei din Dâmbovița au fost testate gratuit pentru prevenirea cancerului de col uterin. Proiectul continuă!

Publicat

pe

Instituția Prefectului Județul Dâmbovița este partener în proiectul ”Screening pentru cancerul de col uterin și tratament precoce – SCCUT”, alături de Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului ”Alessandrescu – Rusescu”, Asociația ”Centrul de Dezvoltare Curriculară și Studii de Gen, Fundația ”Renașterea pentru educație, sănătate și cultură” și Asociația Centrul Romilor pentru Politici de Sănătate – SASTIPEN.

În acest context, astăzi – 2 februarie 2023, a fost organizat la Târgoviște, la Universitatea Valahia, un eveniment de lansare a acestui amplu demers pentru îmbunătățirea prevenției cancerului de col uterin în Regiunea Sud Muntenia.

„Toți cei care suntem implicați în acest proiect avem un crez, și anume, că nimic nu este mai important decât viața însăși.

Ceea ce ne-am propus să facem prin acest proiect este cu adevărat un pas spre a salva vieți, a aduce zâmbete pe fețele a mii de familii și a generaliza un comportament sănătos în societate, și anume, prevenția.

Proiectul a pornit de la o realitate statistică foarte tristă pentru țara noastră: suntem pe primele locuri la mortalitate din cauza cancerului de col uterin și pe ultimele locuri la prevenție. Nu este de mirare! Așa a fost construit sistemul nostru sanitar și modelul cultural-educațional. Am fost mai degrabă încurajați să tratăm, nu să prevenim”, a spus prefectul județului Dâmbovița – Claudia Gilia.

Potrivit specialiștilor, România este pe primele locuri la incidența acestei boli din următoarele cauze:
– Lipsa controlului;
– Lipsa vaccinului;
– Teama de un diagnostic nefast;
– Puțini medici / cabinete, puține informații;
– Multe persoane neasigurate sau care fac parte din categorii vulnerabile.

Rezultatele de până acum ale proiectului „Screening pentru cancerul de col uterin și tratament precoce – SCCUT” în județul Dâmbovița:

6350 – femei informate
1402 – femei testate
– Găești – 132
– Moreni -136
– Gura – Ocniței -124
– Ludești -70
– Potlogi – 68
– Răzvad -80
– Poiana -52
– Produlești -57
– Morteni- 80
– Comișani -68
– Moroeni -89
– Nucet -54
– Valea-Mare -93
– Vișina -85
– Cobia -47

De reținut faptul că programele de screening scad riscul de cancer cu 30 până la 50%, sau chiar cu 80% dacă există o regularitate, iar un cancer descoperit în fază incipientă poate fi tratat cu o rată de succes de aproape 100%.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

ADMINISTRAŢIE

Bugetul CJ Dâmboviţa pentru 2023 asigură continuarea proiectelor în implementare

Publicat

pe

Aleșii județeni au fost convocați astăzi, 2 februarie 2023, în ședință extraordinară a CJ Dâmbovița. Pe ordinea de zi, opt proiecte de hotărâre, toate de importanță deosebită pentru buna funcționare a unor instituții subordonate, din domeniul medical, cultural, educațional și sportiv.

În afară de aprobarea unor alocări financiare necesare Spitalului Județean de Urgență din Târgoviște, de aprobarea Programului minimal de activități artistice al Centrului Județean de Cultură, de aprobarea organigramei, a statului de funcții și a regulamentului Bibliotecii Județene „Ion Heliade Rădulescu”, spre aprobarea consilierilor s-a mai aflat și Proiectul de Hotărâre privind aprobarea bugetului propriu al Consiliului Județean Dâmbovița.

După cum am văzut de fiecare dată, președintele Corneliu Ștefan și aparatul tehnic de specialitate din subordine au venit în fața aleșilor cu documentații foarte bine elaborate și argumentate, astfel încât să fie eliminate din start discuțiile sterile, politicianiste, conceptul de a face opoziție de dragul opoziției.

Toate proiectele expuse au ca rațiune buna funcționare a activității administrative, implementarea și ducerea la bun sfârșit a proiectelor utile dezvoltării comunitățile locale, prin realizarea unor obiective de infrastructură indispensabile asigurării confortului și civilizației în spirit european.

Proiectul de Hotărâre privind aprobarea bugetului propriu al Consiliului Județean a fost prezentat de directorul economic al instituției, Carmen Igescu. Șefa acestui compartiment a spus că s-a ținut cont de specificul și nevoile fiecărei entități subordonate în parte.

Președintele Corneliu Ștefan a ținut să mulțumească tuturor consilierilor județeni pentru votul în unanimitate acordat proiectului privind bugetul propriu al CJD. De asemenea, le-a mulțumit și colegilor din aparatul propriu, pentru munca depusă în vederea găsirii resurselor financiare pentru continuarea proiectelor din județ.

„Vom duce la capăt obiectivele începute la Spitalul Județean de Urgență din Târgoviște. Vorbim de investițiile pe care le realizăm la drumurile județene și de cofinanțările pe care le avem la proiectele mari pe Programul Național „Anghel Saligny”, la proiectele europene derulate la nivelul Consiliului Județean Dâmbovița. Am asigurat toate sumele necesare pentru a continua Programul Județean de Dezvoltare Locală (PJDL), un program de succes pentru toate comunitățile locale. Avem sumele necesare pentru a deschide și anul acesta etapa a treia a Programului Județean de Dezvoltare Locală”, a precizat Corneliu Ștefan.

Președintele CJ Dâmbovița a mai spus că, deși bugetul propriu al Consiliului Județean este mai mic cu 20% decât în 2022, s-au alocat pentru dezvoltare 60% și doar 40% pentru funcționarea unității administrative județene.

„Eu cred că este un buget foarte bun pentru dezvoltarea județului Dâmbovița. Este un buget echilibrat, pentru tot ceea ce am gândit a se realiza la nivelul județului nostru și, ce este mai important, vorbim de un buget care asigură continuitatea proiectelor pe care le avem în implementare în județul Dâmbovița”, a precizat președintele Corneliu Ștefan.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

PUBLICITATE

 

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT

Web Analytics
View My Stats