Este scris, pe 8 septembrie, de Sfânta Marie Mică, nunicipiul Târgoviște îmbracă haine de sărbătoare. În fosta Cetate de Scaun a Țării Românești, de zeci de ani, tradiția este respectată cu sfințenie, indiferent de orânduirea politică și administrativă. Ziua Cetății este a tuturor târgoviștenilor, nu are culoare politică, iar adversitatea doctrinară, de concepte, de ambiții și orgolii este lăsată deoparte. Sunt scoase în față lucrurile bune, parcă sunt clipele în care perlele șlefuite sau neșlefuite ale culturii și spiritualității locale sunt aduse la vedere, arătate lumii, în contrast plăcut cu prezentul și cu trecutul.
Primăria Târgoviște a reușit și anul acesta, alături de Consiliul Județean Dâmbovița, de Arhiepiscopia Târgoviștei, de Teatrul Tony Bulandra și de ceilalți factori implicați, să creeze un eveniment cald ca și vremea de afară, liniștit, presărat cu sclipiri ale creației cultural-artistice și literare locale.

După Sfânta Liturghie oficiată în Biserica Mitropolitană de vicarul Arhiepiscopiei Târgoviștei – preotul Ionuț Ghibanu și de un sobor de preoți, slujbă la care au asistat autoritățile locale și cele județene și numeroși cetățeni, așa cum este tradiția, s-a pornit în procesiune pe cele mai importante artere ale municipiului către Curtea Domnească, locul unde, de ani buni, are loc ședința festivă a Consiliului Local Târgoviște. Slujitori ai Bisericii Ortodoxe, în acorduri de fanfară, au purtat icoana Maicii Domnului, ocrotitoarea Târgoviștei, până în fața Bisericii Mare Domnești.

În alai, alături de primarul Cristian Daniel Stan, s-au aflat: președintele Consiliului Județean Dâmbovița – Corneliu Ștefan, vicepreședinții Luciana Cristea și Antonel Jîjîie, prefectul Claudia Gilia, subprefectul Corneliu Sălișteanu, cei doi viceprimari, Monica Ilie și Cătălin Rădulescu, administratorul public Gabriel Boriga, alți șefi de instituții și reprezentanți ai Arhiepiscopiei Târgoviștei. Procesiunea s-a încheiat în fața Marii Biserici Domnești. Participanții au zăbovit preț de câteva minute pentru a asculta două piese de muzică religioasă interpretate cu profunzime de Corala Catedralei Mitropolitane.

După ce s-au închinat la icoana Maicii Domnului, cei de față au coborât în sala tronului, acolo unde, pe parcursul a peste două ore, s-a desfășurat ședința festivă a Consiliului Local Municipal Târgoviște. Amfitrionul acestui eveniment a fost primarul Cristian Daniel Stan. Ședința, așa cum impune procedura, a fost deschisă de decanul de vârstă al Consiliului Local – profesorul Ion Cucui, apoi tenorul Vlad Miriță a interpretat live imnul național.
Discursul primarului a fost unul destins, distins și brodat în simplitate. Un expozeu despre Târgoviște, despre amintiri, despre oameni, încredere, responsabilitate și realizări. Edilul a vorbit despre schimbările produse în ultimii ani în geografia socio-edilitară a municipiului. A urmat un moment, poate mai lung, dar plin de politețe, în care primarul a salutat, cu nume și funcție, prezența la eveniment a invitaților. De precizat că la ședința festivă au participat, printre alte nume sonore ale administrației, culturii și politicii locale, parlamentarii Carmen Holban, Titus Corlățean și Ionuț Vulpescu de la PSD și Gabriel Plăiașu și Ludovic Orban de la Noua Dreaptă. Printre invitați s-au aflat și reprezentanți ai administrației publice din Italia, Spania, Bulgaria și Republica Moldova.
Înainte de a fi dat cuvântul oaspeților, preotul vicar Ionuț Ghibanu a citit mesajul adresat târgoviștenilor de către IPS Nifon, Arhiepiscopul și Mitropolitul Târgoviștei, aflat zilele acestea la Adunarea Consiliului Mondial al Bisericilor care s-a desfășurat în orașul Karlsruhe, Germania. Un text blând, reconciliant, un îndemn la înțelepciune și unitate.
A urmat la cuvânt președintele Consiliului Județean Dâmbovița – Corneliu Ștefan. Șeful administrației județene a spus că împreună sărbătorim astăzi o comunitate frumoasă, cu oameni harnici care au așteptări de la cei care se află în fruntea obștii. Corneliu Ștefan a mai precizat că va fi alături de administrația târgovișteană în tot ceea ce întreprinde pentru sporirea calității vieții și a gradului de confort ale târgoviștenilor. Va sprijini proiectele care vor fi derulate în municipiu.
Un discurs plăcut, suscint, despre Târgoviște și istoria sa, despre trecut și prezent, a avut și prefectul Claudia Gilia. Despre sărbătoarea Târgoviștei și ceea ce s-a făcut bun în ultimii ani a vorbit și senatorul PSD Titus Corlățean. Totodată, i-a asigurat pe reprezentanții autorităților locale de tot sprijinul parlamentarilor PSD în demersurile întreprinse în folosul comunității.

Un moment emoționant l-a reprezentat acordarea diplomelor de excelență. Anul acesta au primit înalta distincție Alina Mavrodin Vasiliu, pentru cei 35 de ani în care a slujit cu pasiune, cu har și suflet activitatea cultural-artistică și, în mod deosebit, Festivalul Național „Crizantema de Aur”. Cealaltă distincție i-a fost acordată celebrului tenor Vlad Miriță.

Un alt episod de excepție, parte indisolubilă a ședinței festive, l-a reprezentat lansarea a două cărți care au văzut lumina tiparului prin grija Editurii Bibliotheca. Vorbim despre „Dicționarul General al Literaturii Dâmbovițene” realizat de conferențiarul universitar Victor Petrescu, fostul director al Bibliotecii Județene „Ion Heliade Rădulescu” și despre volumul de proză memorialistică „O Cetate, O Patrie, O Lume”, scris de profesorul doctor George Coandă. Cartea poartă discret și o subtitulatură „antijurnalul unui reporter melancolic”.
Ședința a avut un final inedit. Alina Mavrodin Vasiliu a interpretat, cu o voce caldă și mult suflet, o romanță creație proprie.
Urmărește Incomod Media și pe Google News
