Connect with us

AGRICULTURĂ

Urmează o nouă zi de târg de produse românești la Direcția Agricolă Dâmboviţa. FOTO

Publicat

pe

Zi superbă de toamnă, astăzi, la Târgoviște. Sub razele blânde de soare, în curtea Direcției Agricole Dâmboviţa, se efectuau, la primele ore ale dimineții, ultimele pregătiri pentru târgul de produse românești anunțat că va fi deschis la ora 09:00.

Au fost invitați să participe producători din toate zonele județului, iar expoziția cu vânzare a fost una foarte reușită. Doritorii au putut găsi flori, fructe, legume, lactate, produse bio și apicole, gemuri, dulcețuri și diferite siropuri, dar și lavandă provenită de la singura plantație din județ, situată la Vlădeni.

„Am ales să sărbătorim ziua de Sf. Maria cu un târg dedicat producătorilor dâmbovițeni, să aducem produsele acestora mai aproape de târgovișteni. Această nevoie a venit din problemele cu care ne confruntăm cu toții zi de zi. România a înregistrat, anul trecut, un deficit de balanță comercială de 22 de mii de miliarde de euro, ceea ce înseamnă, în termeni macro-economici, că exportăm mult mai puțin decât importăm, adică fiecare român consumă 70% produse din import. S-a ajuns aici prin deciziile fiecăruia dintre noi.

În drumul nostru către supermarket, trecem pe lângă o piață și alegem să ignorăm produsele românești, produse care sunt mult mai bune, și asta nu o spun pentru că sunt român sau pentru că lucrez la Direcția Agricolă, ci pentru că, logic, niciun produs procesat și trimis de la mii de kilometri nu poate să fie mai bun decât unul proaspăt, produs la fața locului de către fermierii noștri, care au tradiție și care au o apropiere față de clienții lor.

Vom vedea care este impactul, ce priză are la public și vom decide dacă vom permanentiza târgul. Nu-i putem solicita pe producători mereu să fie prezenți într-un loc unde nu au profit. Oamenii merg și ei după interesul economic. Este o realitate de care trebuie să ținem cont”, ne-a declarat Adrian Bercu – directorul adjunct al Direcției Agricole Dâmboviţa.

Discutând cu producătorii prezenți, am aflat că apreciază inițiativa Direcției Agricole Dâmboviţa. Unii dintre ei au lansat chiar și ideea ca târgul să fie transformat într-unul săptămânal. Sunt conștienți că va dura ceva timp până va deveni cunoscut, dar fermierii sunt dispuși să nu renunțe cu una cu două, chiar dacă este clar că, la început, vor cam duce lipsă de clienți. Și, totuși, au aruncat mănușa. Rămâne să vedem dacă și responsabilii peste agricultura din județ vor face tot ce le stă în putință să meargă mai departe. Cert este că târgul de produse locale din curtea Direcției Agricole va continua și mâine, 9 septembrie, tot de la ora 09:00.

Cum am spus, expoziția cu vânzare nu este una mare, dar a fost cuprinzătoare. Doritorii au putut cumpăra afine bio și produse derivate, obținute într-o fermă care se întinde pe 100 de hectare în zona Mija-IL Caragiale. De asemenea, au fost etalate dulcețuri, gemuri și siropuri de toate felurile, procesate la Priboiu, comuna Brănești. Nu au lipsit legumele de toamnă, județul având câteva zone renumite pentru aceste produse. Evident, au existat și standuri cu fructe de pe Valea Dâmboviței. Am aflat de la Simona Ionescu, reprezentanta unui grup de producători din Voinești, că fermierii români pot pătrunde în supermarketuri, dar trebuie să fie serioși și corecți.

„Mă refer în primul rând să livreze marfă de calitate. Dacă respecți calitatea, nu te dă nimeni afară. Și să-ți respecți contractul! Adică, dacă nu obții tu producția necesară, te duci și iei de la alt producător și îți respecți contractul. Sunt o grămadă de producători în zonă pe care noi i-am ajutat”.

Ne-a bucurat foarte mult să descoperim în târgul de produse românești organizat de Direcția Agricolă Dâmboviţa și tineri, semn că agricultura are viitor. Astăzi, am stat de vorbă cu Andrei Șerban, de la ferma de capre „Poiana lui Șerban”, din Cucuteni, comuna Moțăieni. Vorbim despre o afacere de familie începută în 2020, chiar dacă primele 50 de capre au fost cumpărate în 2017. Acum, frații Șerban au 250 și se gândesc serios la extindere.

„Totul a pornit de la bunicul nostru, care ni se plângea de fiecare dată când veneam acasă de la București, de la facultate, că a muncit o viață întreagă să strângă pământ și nu o să mai rămână nimic, se va alege praful. Am renunțat la tot pentru a pune ferma pe picioare. Vindem produsele în Dâmbovița, la București… Facem livrări. Primim comenzi la telefon, pe Facebook etc. De asemenea, lucrăm și cu câteva băcănii”.

L-am întrebat pe Andrei Șerban și despre asociere. Din păcate, ne-a spus tânărul, fermierii români nu prea sunt deschiși nici măcar la a face schimb de experiență, darmite mai mult. Dar, speră ca lucrurile să se schimbe în viitor, având în vedere că existența unei forme asociative a devenit condiție obligatorie pentru a se putea accesa fonduri nerambursabile.

A venit să cumpere produse locale din târgul organizat la Direcția Agricolă Dâmboviţa și secretarul general al PNL Dâmbovița, Aurelian Cotinescu, împreună cu mai mulți colegi de partid.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Peste 5.000 de euro la hectar, ajutor de stat pentru cultivatorii de tutun!

Publicat

pe

FOTO ARHIVĂ (Sursa: publika.md)

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură a început procesul de autorizare la plată a ajutoarelor naţionale tranzitorii în sectoarele vegetal şi zootehnic, pentru anul de cerere 2022. Plățile se efectuează în lei, la cursul valutar de 4,9490 lei pentru un euro, stabilit de Banca Centrală Europeană la data de 30 septembrie 2022.

În județul Dâmbovița, au aplicat pentru ANT 1 – culturi în teren arabil – 17.826 de fermieri, ANT 4 – tutun – 1 fermier, ANTZ 7 – sector lapte bovine – 336 fermieri, ANTZ 8 – sector carne bovine – 1.194 fermieri, ANTZ 9 – ovine / caprine – 361 fermieri, ne informează Centrul APIA.

Valoarea plafonului la nivel național este de 223.998.200 euro, se asigură de la bugetul de stat, prin Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, și a fost repartizată astfel:

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

ACTUALITATE

31 ianuarie, ultima zi de depunere a cererilor pentru motorina folosită în agricultură

Publicat

pe

Foto arhivă

Situația din agricultura românească nu este una tocmai roză, pe fondul creșterii prețurilor la energie și carburanți, care au provocat scumpiri în lanț la îngrășăminte, substanțe fitosanitare, material semicer și alte tipuri de consumabile specifice sectorului. Tocmai de aceea, fermierii, cei care se ocupă cu munca pământului, trebuie să apeleze la orice formă de sprijin oferit de stat. Nu este momentul să piardă nicio oportunitate de finanțare și de susținere a producției.

Deputatul PSD de Dâmbovița, Marian Țachianu, îi atenționează pe fermieri că mai au la dispoziție doar câteva zile pentru a depune cererile de plată pentru motorina achiziționată și folosită în agricultură în perioada 1 octombrie – 31 decembrie 2022. Termenul final este 31 ianuarie 2023.

„Aceste cerereri pot fi transmise la Centrele APIA și prin mijloace electronice de către administratorul, reprezentantul legal sau persoana împuternicită, însotite de documentele justificative, certificate conform cu originalul”, a precizat Marian Țachianu.

Se va depune situația centralizatoare a cantităților de motorină utilizate la lucrări mecanizate, aferente perioadei pentru care se solicită acordarea ajutorul de stat, copie a facturilor sau a bonurilor fiscale de cumpărare a motorinei emise de vânzător pe numele solicitanților. De asemenea, mai este nevoie de copie a documentelor de identitate și de înregistrare, în cazul în care au intervenit modificări față de cererea de acord pentru finanțare, adeverință în original de la Registrul Agricol, cu suprafețele aflate în exploatare, în cazul în care au intervenit modificări față de cererea de acord pentru finanțare.

În același context al sprijinirii fermierilor români, pe ordinea de zi a ședinței de Guvern de astăzi, 26 ianuarie, s-a aflat un proiect de hotărâre privind acordarea unui ajutor de 500 de milioane de lei pentru achiziționarea de motorină la prețuri mici în vedere efectuării lucrărilor necesare în agricultură. Vorbim despre un act normativ de completare a HG nr. 1174/2014, privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură.

Proiectul a fost lansat în dezbatere publică pe 6 ianuarie de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR). Se menționează în document că, pentru anul 2023, valoarea ajutorului de stat va fi de 1,529 lei/litru. Actul normativ prevede un plafon de 500.000.000 de lei, fonduri ce se vor asigura de la bugetul de stat, în limita prevederilor bugetare aprobate Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

„Vorbim despre o măsură bună pentru agricultura românească care se află într-o perioadă deosebit de dificilă. Știm cu toții, fermierii fac cu greu față noianului de probleme generate de criza economică, de războiul din Ucraina, la care se adaugă, inevitabil, și capriciile naturii. Fermierii au nevoie ca de aer de motorină mai ieftină pentru efectuarea lucrărilor agricole”, a precizat Marian Țachianu.

Hotărârea de Guvern privind completarea HG nr. 1174/2014, privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură, intră în vigoare după publicarea în Monitorul Oficial.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

PUBLICITATE

 

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT

Web Analytics
View My Stats