Connect with us

AGRICULTURĂ

Urmează o nouă zi de târg de produse românești la Direcția Agricolă Dâmboviţa. FOTO

Publicat

pe

Zi superbă de toamnă, astăzi, la Târgoviște. Sub razele blânde de soare, în curtea Direcției Agricole Dâmboviţa, se efectuau, la primele ore ale dimineții, ultimele pregătiri pentru târgul de produse românești anunțat că va fi deschis la ora 09:00.

Au fost invitați să participe producători din toate zonele județului, iar expoziția cu vânzare a fost una foarte reușită. Doritorii au putut găsi flori, fructe, legume, lactate, produse bio și apicole, gemuri, dulcețuri și diferite siropuri, dar și lavandă provenită de la singura plantație din județ, situată la Vlădeni.

„Am ales să sărbătorim ziua de Sf. Maria cu un târg dedicat producătorilor dâmbovițeni, să aducem produsele acestora mai aproape de târgovișteni. Această nevoie a venit din problemele cu care ne confruntăm cu toții zi de zi. România a înregistrat, anul trecut, un deficit de balanță comercială de 22 de mii de miliarde de euro, ceea ce înseamnă, în termeni macro-economici, că exportăm mult mai puțin decât importăm, adică fiecare român consumă 70% produse din import. S-a ajuns aici prin deciziile fiecăruia dintre noi.

În drumul nostru către supermarket, trecem pe lângă o piață și alegem să ignorăm produsele românești, produse care sunt mult mai bune, și asta nu o spun pentru că sunt român sau pentru că lucrez la Direcția Agricolă, ci pentru că, logic, niciun produs procesat și trimis de la mii de kilometri nu poate să fie mai bun decât unul proaspăt, produs la fața locului de către fermierii noștri, care au tradiție și care au o apropiere față de clienții lor.

Vom vedea care este impactul, ce priză are la public și vom decide dacă vom permanentiza târgul. Nu-i putem solicita pe producători mereu să fie prezenți într-un loc unde nu au profit. Oamenii merg și ei după interesul economic. Este o realitate de care trebuie să ținem cont”, ne-a declarat Adrian Bercu – directorul adjunct al Direcției Agricole Dâmboviţa.

Discutând cu producătorii prezenți, am aflat că apreciază inițiativa Direcției Agricole Dâmboviţa. Unii dintre ei au lansat chiar și ideea ca târgul să fie transformat într-unul săptămânal. Sunt conștienți că va dura ceva timp până va deveni cunoscut, dar fermierii sunt dispuși să nu renunțe cu una cu două, chiar dacă este clar că, la început, vor cam duce lipsă de clienți. Și, totuși, au aruncat mănușa. Rămâne să vedem dacă și responsabilii peste agricultura din județ vor face tot ce le stă în putință să meargă mai departe. Cert este că târgul de produse locale din curtea Direcției Agricole va continua și mâine, 9 septembrie, tot de la ora 09:00.

Cum am spus, expoziția cu vânzare nu este una mare, dar a fost cuprinzătoare. Doritorii au putut cumpăra afine bio și produse derivate, obținute într-o fermă care se întinde pe 100 de hectare în zona Mija-IL Caragiale. De asemenea, au fost etalate dulcețuri, gemuri și siropuri de toate felurile, procesate la Priboiu, comuna Brănești. Nu au lipsit legumele de toamnă, județul având câteva zone renumite pentru aceste produse. Evident, au existat și standuri cu fructe de pe Valea Dâmboviței. Am aflat de la Simona Ionescu, reprezentanta unui grup de producători din Voinești, că fermierii români pot pătrunde în supermarketuri, dar trebuie să fie serioși și corecți.

„Mă refer în primul rând să livreze marfă de calitate. Dacă respecți calitatea, nu te dă nimeni afară. Și să-ți respecți contractul! Adică, dacă nu obții tu producția necesară, te duci și iei de la alt producător și îți respecți contractul. Sunt o grămadă de producători în zonă pe care noi i-am ajutat”.

Ne-a bucurat foarte mult să descoperim în târgul de produse românești organizat de Direcția Agricolă Dâmboviţa și tineri, semn că agricultura are viitor. Astăzi, am stat de vorbă cu Andrei Șerban, de la ferma de capre „Poiana lui Șerban”, din Cucuteni, comuna Moțăieni. Vorbim despre o afacere de familie începută în 2020, chiar dacă primele 50 de capre au fost cumpărate în 2017. Acum, frații Șerban au 250 și se gândesc serios la extindere.

„Totul a pornit de la bunicul nostru, care ni se plângea de fiecare dată când veneam acasă de la București, de la facultate, că a muncit o viață întreagă să strângă pământ și nu o să mai rămână nimic, se va alege praful. Am renunțat la tot pentru a pune ferma pe picioare. Vindem produsele în Dâmbovița, la București… Facem livrări. Primim comenzi la telefon, pe Facebook etc. De asemenea, lucrăm și cu câteva băcănii”.

L-am întrebat pe Andrei Șerban și despre asociere. Din păcate, ne-a spus tânărul, fermierii români nu prea sunt deschiși nici măcar la a face schimb de experiență, darmite mai mult. Dar, speră ca lucrurile să se schimbe în viitor, având în vedere că existența unei forme asociative a devenit condiție obligatorie pentru a se putea accesa fonduri nerambursabile.

A venit să cumpere produse locale din târgul organizat la Direcția Agricolă Dâmboviţa și secretarul general al PNL Dâmbovița, Aurelian Cotinescu, împreună cu mai mulți colegi de partid.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult
Reclamă
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

12 iunie 2024. Termen limită pentru depunerea cererilor de plată la APIA

Publicat

pe

De

12 iunie 2024 inclusiv este termenul limită până la care se pot depune la APIA Cererile de plată.

„Prelungirea termenului vine în sprijinul fermierilor care, din motive neimputabile lor, încă nu au depus Cererile de plată pentru anul 2024 în termenul stabilit inițial.

Fermierii sunt așteptați la Centrele județene și locale APIA unde vor beneficia de tot sprijinul funcționarilor Agenției în accesarea cu succes a intervențiilor in sectoarele vegetal şi zootehnic, precum și a schemelor de sprijin compensatoriu de mediu și climă.

De asemenea, fermierii care au completat Cererea de plată electronic prin accesarea aplicației IPA-Online, pentru închiderea acesteia se vor prezenta la sediile APIA în vederea semnării.

Până la această dată, APIA Centrul Județean Dâmbovița a înregistrat 21.441 de cereri pentru o suprafață totala de 129.422 ha”, se precizează într-un comunicat de presă transmis de APIA Dâmbovița.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

ACTUALITATE

Deputat Marian Țachianu: Fermierii pot scăpa de penalizările de la APIA, în cazul producerii unor fenomene meteo extreme

Publicat

pe

Foto cu caracter ilustrativ

Vin vești bune pentru fermieri dinspre Comisia Europeană! Conform unui comunicat dat publicității ieri, 30 mai 2024, mai marii Europei au clarificat utilizarea forței majore și a circumstanțelor excepționale pentru sectorul agricol din țările UE, în cazul unor fenomene meteorologice extreme și imprevizibile. Conform acestei reglementări care trebuie aplicată de reprezentanții statelor membre, în baza unor dovezi clare și respectându-se legislația agricolă a Uniunii, fermierii afectați de inundații și mai ales de secetă prelungită ar putea scăpa de penalizările venite dinspre APIA, în cazul unor subvenții primite.

Aplicarea conceptului de „forță majoră” va putea permite fermierilor care nu au putut să-și îndeplinească toate cerințele și obligațiile pentru subvenții, din cauza unor fenomene excepționale și imprevizibile (secetă severă sau inundații) să nu piardă sprijinul PAC.

„Este o decizie bună, dacă așa s-a stabilit. O bulă de aer pentru agricultorii români care, în afară de faptul că se confruntă cu probleme generate de prețurile mici cauzate de afluxul de cereale și produse agricole venite din alte state, de creșterile de prețuri la energie și combustibil, au probleme și cu inundațiile în unele zone, dar, în special, cu seceta prelungită, care afectează iremediabil culturile”, ne-a precizat deputatul PSD de Dâmbovița – Marian Țachianu.

Marian Țachianu – deputat

Conform documentului dat publicității de către Comisia Europeană, forța majoră generată de apariția unor dezastre se aplică tuturor fermierilor care lucrează într-o zonă delimitată afectată de fenomene meteorologice. Agricultorii din perimetrul respectiv nu vor fi obligați să completeze cereri individuale sau să ofere dovezi pentru îndeplinirea condițiilor de forță majoră. Reprezentanții din statele membre vor trebui să confirme apariția unui dezastru natural sau a unui eveniment meteorologic, să delimiteze aria geografică afectată de inundații sau secetă ale căror consecințe nu au putut fi prevenite.

„Agricultura, dintotdeauna, a fost unul dintre cele mai de risc domenii economice. Cum am spus, în afară de alte probleme de natură financiară, investițională, fermierii sunt în permanență cu pericolul deasupra capului. Nu știi cum evoluează schimbările climatice. Nu mai știm ce se poate întâmpla astăzi, darămite mâine. Din cauza unor imprevizibile fenomene meteo, furtuni puternice, inundații și mai ales secetă prelungită, putem pierde tot ce am lucrat, în ceea ce am investit bani, tehnologie și muncă fizică. Decizia luată de Comisia Europeană ar putea să clarifice unele situații, să ne ajute în cazul în care, Doamne Ferește, apar probleme”, a mai spus deputatul Marian Țachianu.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

 

 

 

PUBLICITATE

Cele mai citite