Connect with us

OPINII

Putin, un prevestitor al răului…

Publicat

pe

Omenirea se află la o periculoasă răscruce a istoriei. Mulți ne gândeam că acum, în secolul XXI, conflictul armat rămâne doar apanajul celor cu mințile sufocate de anumite credințe și doctrine regionale. Ne-am înșelat. Războiul modern ține de orgolii, de sfere de influență și, nu în ultimul rând, de calculele făcute de diriguitorii oculți ai acestei lumi.

Eram ferm convins că mesajul lui Vladimir Putin, președintele Rusiei, pe care toată lumea îl aștepta cu sufletul la gură, va fi unul dur, cu multe accente militărești, chiar despotic, că va flutura sabia răzbunării pe deasupra capului. Sunt convins că cei care credeau că își va cere scuze umanității, că va opri războiul din Ucraina și că va redeschide robinetele de la conductele cu gaze sunt puțini și, eventual, se regăsesc printre naivii de la conducerea Uniunii Europene, care au băgat întregul continent în semibeznă.

Putin a sunat mobilizare parțială! A dat de înțeles că Rusia continuă războiul, ba chiar vrea să îl extindă la nivel planetar. Este primul pas. Este secvența de pregătire a marii mobilizări generale. Când se va auzi în văzduh și această goarnă, va fi clar că viitorul nu mai este sigur…

Pe undeva, ai impresia că ni se face de pe acum încălzirea pentru marele necaz. Criza de energie, de alimente, disoluția politicii generale într-o găleată a unicului ton, verva subiectivă a unor canale media, sunt doar semne. Exerciții. Un soi de vaccinuri ale conștiinței și răbdării. Ne călim la foc domol pentru ceea ce urmează. Diplomația, după cum stau lucrurile acum, nu are decât valoare de literatură. Întâlnirile pe teme ale păcii, ale binelui general, sunt doar de complezență, festivaluri ale elocinței de care Vladimir Putin pare să nu țină seamă. Nu îl interesează.

I-am urmărit expresivitatea în timp ce anunța țara despre semnarea decretului privind mobilizarea parțială. Nici o cută pe fața lui. Nici o indiscreție gestuală care ar putea fi interpretată. Senin. Rece. Ușor aplecat în față. Discurs mașinal. Mitraliat. Doar ușoare ridicări de sprâncene și cutele fruntei trădau seriozitatea masajului transmis. Faptul că poate fi mai rău decât spune.

Evident, primii care s-au speriat sunt rușii sătui de război și care, intuind pericolul, încearcă să plece care încotro. Mobilizarea parțială este un gest de disperare. Putin nu vrea să cedeze. Discursul său seamănă cu o declarație de război la adresa Occidentului. Ziua internațională a păcii transformată fără nicio subtilitate de Putin într-o zi a prevestitirii unei nenorociri globale…

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

OPINII

Moartea, ca un fapt divers…

Publicat

pe

Moartea a doi bătrâni, în vârstă de 89 de ani, din Capitală, a fost tratată de toată presa care abundă în virtual, antene și cablu, ca o știre de fapt divers. Cei doi soți hârșiți de viață, pierduți în jungla deznădejdii, au hotărât să-și pună capăt zilelor aruncându-se, amândoi, de la etajul șapte al unui bloc. Pentru noi toți, prinși în amețeala informațională, a fost doar o știre, o informație împinsă rapid din spate de alte calupuri de vești care mai de care mai dătătoare de depresii și incertitudine. Nu a mai interesat pe nimeni de ce au ales să se sinucidă doi oameni aflați la vârsta înțelepciunii supreme, când viața începe să se contopească cu absolutul, când privim mai mult spre cer, căutându-ne parcă un locșor acolo.

Nu se simte nimeni vinovat în treaba asta care sfidează dur acordurile lui Dumnezeu cu viața, cu noi, ca oameni? Ce a făcut societatea, comunitatea? Încotro ne îndreptăm? Când bătrânii noștri hotăresc să își curme viețile, în loc să se pregătească senini, calmi, înconjurați de cei dragi, pentru Marea Trecere, este clar că ceva nu mai merge. Un semnal că existența noastră a devenit indiferentă pentru cei care ar trebui să păstreze echilibrul social, pentru cei aflați la butoanele puterii.

Cei doi bătrâni au ajuns în situația respectivă sugrumați de disperare, de nesiguranța zilei de mâine, de neputință, de boală și de nepăsarea autorităților. Este un semnal grav. Oamenii încep să fie otrăviți de firesc, de normalitate. Ceea ce pentru ei, ieri, reprezenta banalul, elemente ale obișnuitului existențial, astăzi au devenit piese de lux, piese provocatoare de coșmar.

Cum să își mai păstreze echilibrul psihic un bătrân care aude ce valori au facturile la gaze și la curentul electric, primite de unii români? Când intră în magazine și văd că zahărul, de la doi lei, a ajuns șapte lei kilogramul, uleiul bate spre 15 de lei, iar prețul la pâine l-a depășit pe cel al cozonacului de acum un an de zile.

Moartea celor doi bucureșteni este clar un indicator al disperării. Plătește cineva pentru moartea lor? Se simt mai marii acestei țări vinovați? Nu. Fiindcă ei mușcă deocamdată doar din realitatea lor prosperă. Nu cunosc ceea ce se întâmplă mai jos de televizor…

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

OPINII

Marea resetare a lumii

Publicat

pe

În ultimul timp, am fost reținut, m-am abținut de la comentarii, de la analize, puncte de vedere, critici. Sunt doar simple exerciții democratice, care îți sporesc armata de dușmani și reprezintă excelente pretexte de a fi înjurat ca la ușa cortului de unii mormoloci de pe rețelele de socializare, transformați într-un soi de influenceri de turmă sau teleghidați de anumite cercuri de interes.

De ce să mai intervii, să te așezi în drum, să fii călcat de trenul istoriei pornit de mecanicii din umbră ai lumii și programat să nu se oprească decât la semnalul lor, în gările preferate, indiferent de ceea ce se întâmplă în jur? Am constatat că până și politicienii au rămas fără cuvinte. Nu știu cum trebuie procedat în această perioadă de confuz mondial, când rosturile lumii au fost date peste cap de entități care nu își asumă responsabilitatea faptelor lor. Nu este încă momentul. Ne fericesc zi de zi cu câte o schimbare care ne spulberă orice intenție de a mai întrezări binele. Viitorul este ghemuit în tenebre.

A fost pandemia. Practic, atunci a fost deschisă Cutia Pandorei. A venit apoi liberalizarea prețurilor la energie electrică și gaze naturale, după care a început războiul din Ucraina. Cui pe cui se scoate. Sfera politică a intrat în amorțire. A trecut pe modulul de avarie. Acum, pare că rezistă din inerție. Democrația, libertatea, pe fondul unei neputințe generale, pare că se diluează. La ce mai sunt bune când te copleșește lupta pentru supraviețuire? De pe chipurile oamenilor începe să dispară nuanța aceea plăcută de senin, de liniște, de mulțumire. Cutele de pe frunte s-au adâncit, ba chiar s-au răspândit și în suflete…

Trăim o perioadă ciudată la umbra acestui vârtej care ne-a amețit existența și care ne pregătește ceva și mai tare. Și nu are treabă cu politica, cu liderii de opinie, cu democrația. Acestea sunt piese care și-au pierdut consistența, rolul. Nu știm ce vine. Nu știm ce ne așteaptă. Confuzia s-a răspândit mai abitir decât COVID-19. Există, cu siguranță, undeva, un comandament general care a trecut la butoane. Orice criză, a spus-o istoria, a generat revoluții, războaie, a anihilat democrația, libertatea. Ne dăm cu părerea, avem dreptul la opinie, ne înjurăm unii pe alții, lansăm soluții, variante de ieșire la liman, dar nu schimbăm nimic. Facem doar exerciții civice într-o lume plină ochi de incertitudine și jocuri oculte. Pare că vin vremurile unei resetări existențiale dictate de nu știm încă cine. Lumea merge înainte sau își caută un nou început?

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

PUBLICITATE

 

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT