Connect with us

ACTUALITATE

Prizele sunt importante in orice locuinta

Publicat

pe

Indispensabile in orice sistem, prizele electrice sunt proeminente sau incastrate. In functie de dispozitivul de conectat, prizele electrice sunt conectate la reteaua de 230 V sau la tensiunea foarte joasa – telefon, internet, RJ45 etc. O priza electrica este de fapt un conector care va permite sa conectati un dispozitiv care necesita o sursa de energie electrica sau un anumit semnal (retea de telefonie, internet, audio, video etc.). Din motive de siguranta, prizele electrice sunt de tip mama, iar diferitele cabluri, fitinguri si stecheri sunt tata, pentru a nu face accesibila sursa de energie, care este potential periculoasa la atingere.

In Romania, prizele electrice furnizeaza o tensiune de 230 Volti (V), cu o frecventa de 50 Herti (Hz) pentru reteaua de acasa – este asa-numita tensiune joasa. Prizele electrice sunt monofazate, ceea ce inseamna ca au o singura faza. In industrie puteti gasi prize electrice care furnizeaza o tensiune de 400 V si 600 V, monofazate sau trifazate (cu trei faze).

Prizele trebuie instalate in conformitate cu standardul care reglementeaza instalarea lor si, de asemenea, directivele de siguranta care trebuie aplicate. Ultima actualizare a standardului este din februarie 2019.

Legislatia actuala prevede, printre altele, ca toate prizele electrice dintr-o locuinta sa aiba legatura la pamant, pentru a proteja utilizatorii de orice contact sau defect al unui aparat.

Pentru toate celelalte prize electrice (telefon, internet, audio etc.) nu exista impamantare deoarece tensiunea furnizata este foarte scazuta. In casa puteti gasi doua moduri diferite de a instala prizele electrice, prizele proeminente si prizele incastrate.

Prizele proeminente sunt adesea folosite in renovari sau cand doriti sa adaugati o priza la un sistem, deoarece sunt usor de instalat. De fapt, prizele proeminente nu necesita ca cablurile conductoare sa fie incastrate in pereti sau pereti despartitori pentru a le alimenta, intrucat totul ramane la suprafata.

Pornind de la sursa (electrica, telefonica, audio sau internet) firele sau cablurile sunt trecute printr-o conducta, iar cutia de priza se fixeaza direct pe suport (perete). Conexiunea are loc in interiorul cutiei. Prizele electrice proeminente indeplinesc cerintele de siguranta ale standardului.

Prizele incastrate sunt mai estetice decat cele proeminente tocmai pentru ca sunt incastrate in perete sau in pereti despartitori. Cu toate acestea, instalarea lor este mai lunga si mai laborioasa – trebuie facute urme in perete, teci si fire pentru a trece, a sigila, a inchide, a vopsi sau tapet etc. De obicei, toate apartamentele noi sunt echipate initial cu prize incastrate. Diferitele conexiuni sunt in interiorul cutiei incorporate in perete, care serveste si ca suport pentru placa prizei, singura parte care ramane vizibila. Daca montarea prizelor incastrate este efectuata corect, acestea respecta si standardul prevazut de lege!

In functie de mediul in care se afla, priza electrica trebuie sa garanteze diferite tipuri de protectie: impotriva contactului accidental, impotriva socurilor, impotriva apei, prafului etc.

Cu toate acestea, putem distinge doua mari categorii de prize de calitate electrice, fiecare trebuie sa indeplineasca obligatii diferite: priza interioara si priza exterioara.
Riscurile pe care le prezinta o sursa electrica in locuinta sunt considerabile. Din acest motiv, de cativa ani, standardul impune, printre altele, un dispozitiv de siguranta pentru copii (obloane mobile integrate in priza).

Riscurile de impact, strivire si toate celelalte riscuri mecanice sunt limitate. Din acest motiv, cutiile si placile de priza sunt de obicei realizate din plastic.

In afara baii, care este o particularitate si are o legislatie specifica, chiar si riscurile de stropire sau jeturi de apa pe prize sunt foarte limitate. Prin urmare, in interiorul casei nu exista nicio obligatie de a instala prize etanse.
Prizele electrice trebuie conectate la un dispozitiv de protectie – siguranta sau intrerupator.

In ceea ce priveste instalarea, o priza electrica standard de 16 Amperi (A) sau orice alta priza (telefon, audio, video, internet etc.) trebuie amplasata la cel putin 5 cm de sol. Pentru unele prize specifice (32 A, cum ar fi priza cuptorului de exemplu), sunt necesare minim 12 cm de podea.

In baie, este interzisa instalarea unei prize electrice in zonele 1 si 2, adica la mai putin de 60 cm de dus sau cada – acelasi lucru este valabil si pentru corpurile de iluminat. Este obligatoriu un dispozitiv diferential (gabaritul de 30 mA), iar toate piesele metalice vizibile trebuie conectate la impamantarea casei.

O priza electrica este mai mult decat o simpla priza care furnizeaza energie electrica. Putem distinge diferite tipuri in functie de dieta lor.

Priza este primul tip care ne vine in minte cand vorbim despre prize in general. De foarte multe ori, pe perete, priza electrica este un punct de alimentare electrica la care conectam toate aparatele care functioneaza la joasa tensiune (230 V) si monofazate (aparatele electrocasnice). In industrie exista prize de alimentare trifazate care furnizeaza medie tensiune (400 V, 600 V).

Dotate cu conexiuni specifice, prizele audio/video sunt folosite pentru a conecta difuzoare, un proiector sau un televizor.
Pentru audio, exista prize simple cu 2 poli (una + si una -), adesea distinse in rosu si negru, pentru a conecta un singur difuzor.

Exista si prize duble cu 4 poli, pentru conectarea a 2 difuzoare. Polii pot fi fie terminale, fie mufe – adesea cu RCA standard.
Pentru semnalul video, exista o gama la fel de larga ca si tipul de semnal: compozit, S-Video, HDMI, single sau dublu etc.

Prizele audio sau video sunt ideale atunci cand nu doriti sa sacrificati latura estetica a casei cu fire care ies peste tot. Aceste prize pot fi montate la suprafata sau, mai bine, incastrate. (P)

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Atenție! A fost suspendată circulația pe TransBucegi, din cauza viscolului

Publicat

pe

Consiliul Județean Dâmbovița a luat decizia închiderii circulației rutiere pe DJ 713, sectorul Cabana Dichiu – intersecție drum de acces Cabana Piatra Arsă, ca urmare a fenomenelor meteo nefavorabile – cod portocaliu de viscol și căderi abundente de zăpadă.

„Recomandăm evitarea deplasărilor în această perioadă, iar în cazul în care acestea nu pot fi amânate, conducătorii auto trebuie să echipeze corespunzător autovehiculele, să respecte semnalizarea rutieră din zonă, indicațiile agenților de poliție, ale reprezentanților jandarmeriei montane, ale Serviciului Public Salvamont-Salvaspeo Dâmbovița, precum și ale reprezentanților SC Lucrări Drumuri și Poduri Dâmbovița SA, operatorul economic ce asigură servicii de deszăpezire pe drumurile județene.

Luând în considerare factorii de mediu ce au determinat depunerile abundente de zăpadă pe carosabilul drumului județean 713, sectorul mai sus- amintit, recomandăm evitarea, pe cât posibil, a deplasărilor pe timp de ninsoare și viscol”, se precizează într-un comunicat remis către mass-media.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

ACTUALITATE

Cum procedez dacă nu sunt angajat și vreau să mă asigur pentru concedii şi indemnizații de asigurări sociale de sănătate?

Publicat

pe

Persoanele fizice care nu au încheiate raporturi juridice de muncă cu un angajator şi nu realizează venituri din desfăşurarea unei activităţi în baza unui contract individual de muncă, a unui raport de serviciu, act de detaşare sau a unui statut special prevăzut de lege, nici alte venituri asimilate salariilor şi nu se încadrează în categoria persoanelor care beneficiază de indemnizaţie de şomaj, se pot asigura în sistemul de asigurări sociale de sănătate pentru a beneficia de concedii și indemnizații de asigurări sociale de sănătate în baza unui contract de asigurare – ne informează Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Dâmboviţa.

„Contractul de asigurare pentru concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate se încheie între persoana interesată și casa de asigurări de sănătate la care se află în evidenţă ca persoană asigurată în sistemul de asigurări sociale de sănătate.

Citește și: Comunicat CNAS: O aplicare justă, echitabilă şi nediscriminatorie pentru calculul indemnizaţiei de maternitate

Contractul poate fi încheiat pentru o perioadă determinată / nedeterminată la un venit ales de către asigurat, ce nu ține cont de veniturile impozabile realizate. Venitul ales nu poate fi mai mic decât valoarea lunară a salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată stabilit potrivit legii (3.000 lei începând cu 1 ianuarie 2023) şi nu poate depăși valoarea a 12 salarii minime.

Contractul de asigurare nu se încheie retroactiv și produce efecte exclusiv de la data înregistrării. Contribuţia lunară de asigurare pentru concedii şi indemnizații de asigurări sociale de sănătate este de 1% şi se aplică asupra venitului înscris în contract”.

Citește și: Nu ai loc de muncă și vrei să te asiguri în sistemul public de sănătate? Află procedura aici!

Stagiul minim de cotizare pentru acordarea concediilor şi indemnizaţiilor de asigurări sociale de sănătate este de 6 luni realizate în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordă concediul medical.

„În cazul în care nu au fost realizate venituri în ultimele 6 luni anterioare lunii pentru care se acordă concediul medical, stagiul de asigurare se consideră realizat dacă prin însumarea perioadelor din ultimele 12 luni anterioare producerii riscului rezultă un număr de zile de stagiu de asigurare cel puţin egal cu numărul total de zile lucrătoare din ultimele 6 luni anterioare producerii riscului.

Persoanele asigurate pentru concedii și indemnizații beneficiază de concedii şi indemnizaţii, fără îndeplinirea condiţiei de stagiu de asigurare, în cazul unor situaţii de excepţie, respectiv în cazul urgenţelor medico-chirurgicale, tuberculozei, bolilor infectocontagioase din grupa A, stabilite prin Hotărâre a Guvernului, neoplaziilor, SIDA, riscului maternal, carantinei, precum şi în cazul izolării urmare a infectării cu Covid-19)”, ne mai informează Casa Județeană de Asigurări de Sănătate.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

PUBLICITATE

 

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT

Web Analytics
View My Stats